Ograniczenia magii - wersja beta

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Re: Ograniczenia magii - wersja beta

Post autor: Kołata »

Paffeu pisze: czym akurat lizardy zasłużyły na takie traktowanie?
Tym, że nikt z LS nimi nie gra, to chyba oczywiste? :|

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ale Twój stary gra i wzięliśmy to pod uwagę.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Nie, nie! Mój stary gra TK i popiera BP+R na maxa. Nieoficjalnie słyszałem, że za nieobcięcie magii TK poszła jakaś gruba kasa. Nie wiem czy to prawda, ale widziałem ostatnio Shino, Barba i Marka na nowych rowerach...
Tylko teraz biedak nie może po nocach spać, bo odkryto, że sztandar działający w 2 szeregu to wał :!: Proponuję powołać spec-komisję z członków LL, bo czuję że szykuje się jakiś ostry przekręt!

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

WE nie pociete?
przez zabranie 2 DD za wanda nie moge wrzucic driadki lub czarodzieja coby odeprzec jakos magie przeciwnika.
zreszta jak bys chcial mi magie pociac?
to chyba nie jest armia ktora bazuje na fazie magii zeby zniszczyc ile sie da oddzialow przeciwnika?
Chodzilo mi o to, ze ogolnie WE nie sa pociete.
Tak samo Khemri czy Bretka nie sa.
Nie zamierzam ciac WE, tak samo nie zamierzam ciac Khemri.

Co do boundow, to w dyskusji wyszlo, ze obciecie kazdego bounda z gory jako 1pd jest bez sensu, bo treemany, corpse carty, warrior priesci beda raczej niewystawialni a ich boundy sa raczej kiepskie.
Uwazam, ze jest to sluszne wyjscie. Oczywiscie Priest na Altarze jest sciety.

Co do tego lizakowego antymiscasta, to ja uwazam, ze warto to jeszcze przeanalizowac. Ale to juz w pelnym gronie.
Choc z drugiej strony tez mozna powiedziec, ze dorzucanie kosci wtedy powinno kosztowac bardziej 3PD niz 2PD, bo slan zwykle rzuca 3 czary. Mam racje?

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

Cała ta gadka dotyczy tak naprawde idei BP+R. Jedni uważają, że trzeba ciąć to co ich wkurza a inni, że tylko demony, wampiry i dark elfy bo mają przejebaną magię i jednostki.

Ja tam jestem za drugą opcja i zostawiłbym TK, Imperium, WoCH czy HE (po co ograniczać BoH przeciez to jest zupełnie bez sensu) nieścięte. Problematyczną armia są lizaki, które moim zdaniem mają największy potencjał w tej chwili i dobrze prowadzone mogą wygrywać ze wszystkimi. Na ile należy je pociąć myślę, że najlepiej spytać Crusa i Malala czy nadal będą sobie radzili z Demonami czy Wampirami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Co do tego lizakowego antymiscasta, to ja uwazam, ze warto to jeszcze przeanalizowac.
Zgadzam się.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Jak się wystawi priesta w imperium (jak bound spell będzie liczony jako 1 PD)to ciężko przekroczyć limit 12 PD.

A już przy full magii w WE i dwóch treemenach (jak bound spell będzie liczony jako 1 PD) to można limit 12 PD przekroczyć.

Czemu nie tniecie TK? King+3 liche - rzucają na 8 kostkach- 5 inkantacji wchodzi nawet na "1" (bez miscatów ale i bez IF).
Nawet ktoś kto ma full antymagię nie zdispelluje wszystkiego

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jaki jest sens robić puste ograniczenia w stylu "Book of Hoeth zabiera 2pd"? Przecież to sztuka dla sztuki. I tak się wystawia lorda + 1/2 caddych. Ścięcie czysto teoretycznej kombinacji hoeth + 3 magów jest absolutnie bez sensu.

Nie wiem czy combo Żaba + Engine zasługuje na ścinanie.

Co do samej idei BP: miały być ścięte wynaturzenia. Wynaturzenia zostały ścięte, system działał. Nie wiem po co zmieniliście system, który działał.

Nie podoba mi się ten nowy zapis. Wmusza mnie w pewne sztywne ramy, których przekroczyć nie mogę. Twarde ograniczenia magii są bez sensu. Nie mówiąc już, że kilka zapisów tu jest imo nieodpowiednich...

pozdrawiam...
były zwolennik BPR

Awatar użytkownika
Aveer
Wałkarz

Post autor: Aveer »

morgan10005 pisze:Jak się wystawi priesta w imperium (jak bound spell będzie liczony jako 1 PD)to ciężko przekroczyć limit 12 PD.

A już przy full magii w WE i dwóch treemenach (jak bound spell będzie liczony jako 1 PD) to można limit 12 PD przekroczyć.
Głupoty gadasz. Archlector + 3 magów i już żadnego przedmiotu bym nie wcisnął. Zresztą dopóki nie jest w walce priest to rzadko kiedy ma okazje użyć swoich plewnych boundów.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Nie podoba mi się ten nowy zapis. Wmusza mnie w pewne sztywne ramy, których przekroczyć nie mogę.
A stary nie? Trzeba było co turę pamiętać, czy przeciwnik przypadkiem nie zużył zbyt dużo kości (jak sobie zrobił bardziej maiczną rozpiskę). Dodatkowo wszelkie rzeczy generujące losową ilość kości czy dające jednorazowy bonus były bez sensu.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jankiel pisze:A stary nie?
Czyj stary? :)
Trzeba było co turę pamiętać, czy przeciwnik przypadkiem nie zużył zbyt dużo kości (jak sobie zrobił bardziej maiczną rozpiskę). Dodatkowo wszelkie rzeczy generujące losową ilość kości czy dające jednorazowy bonus były bez sensu.
W starym BPR mogłem sobie złożyć rozpiskę, która generuje 13 czy 15 kostek. Jak dla mnie to większa swoboda działania, nie mam problemu z dodawaniem i odejmowaniem w zakresie do 20 :)

pozdraiwam
Furion

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Większość z was to chyba Po**bało! Chcecie ciąć armie które i tak nie sa topowe... Typowa mętalność polaków... Ja mam źle to i jemu dop*erdolmy! WoW " =D> " raz TK było w top3! I Co smutno wam? ze wasza armia nie była tak wysoko?
Ja jestem za przycienciem 4 Armii Doch,VC,DE(moja armia) i Lizz. W kolejności od najbardziej do najmniej. Lizaki moim zdaniem są za mocno przycięte. Niektóre armie jak własnie TK czy Woch mozna wręcz "liznąć" a nie ciąć na łeb na szyje. Ponadto widze ze wy chcecie sporwadzić armie Topowe nie do równośći a do parteru... Najlepiej pociać wszystko niech ToP armie nie czarują ! Zabrońmy im tego! To jest za mocne...

Czytając to czuje sie jak bym siedział w Polskim sejmie...

pzdr.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Aveer pisze: Głupoty gadasz. Archlector + 3 magów i już żadnego przedmiotu bym nie wcisnął. Zresztą dopóki nie jest w walce priest to rzadko kiedy ma okazje użyć swoich plewnych boundów.
a niby dlaczego?
wg obecnego BP jest tak:
lektor na wrotkach to 2, 3 magow to 6 i 2 bazowe... dodaj sobie teraz.
ile wychodzi?

od kiedy to bound drzewca nie jest ciety i od kiedy to drzewiec bedzie niewystawialny na full magii?
widzial ktos wykonanie w WE full magii? chyba nawet w teori nikt tego nie zrobil, bo po co?
nic, absolutnie nic sie tym nie zwojuje... co? przejade lasem w te i wewte a potem armi nie bede mial bo przeciwnik mnie rozjedzie...
super...

ja jestem drogi Jankielu za kosztem 1 PD dla KAZDEGO bounda.
jest to czar darmowy i jaki by nie byl mozesz bez konsekwencji go rzucic w kazdej turze magicznej.
lektor ma slabe modlitwy? to po co go na wrotkach wystawiaja? dla samego bounda z altara?
nie raz trzeba poswiecic kostke zeby to cos zdispelowac...

ja sie zastanawiam jaki jest sens pociecia magii a przy tym pociecie antymagi jeszcze bardziej...
mam 5 kostek przezucanych i 3 scrolle. fakt fajna obrona [bo przezucane] ale ja musze KAZDY czar dispelowac! driady dostana trudno ale wiekszosc idzie w wildow, lucznikow drzewko czy herosow.
dla mnie kazde glupie d6 to qwa mozliwosc straty polowy oddzialu i to dosc pewne...
wiem ze WE sa armia topowa [co pokazala ilosc WE na WD ] i trzeba przyciac im dispela bo jeszcze moglyby przez przypadek wygrac jakiegos mastera...

widzisz Marku.
nie zamierzasz ciac WE a jednak to zostalo zrobione natomiast TK nie traca nic! absolutnie nic ze swojego standardu.
co by sie stalo gdyby tak je ograniczyc zeby nie weszly 3 liczki i krol a 2, prince i krol?

sorki ale ustawianie gry na jedyny sluszny roster to chyba nie o to chodzi?
bo imperium juz ma swoj, TK wlasnie sobie wyrobily, szczurki to samo, lizaki juz prawie bo nic innego sensownego sie nie zmiesci...

a moze potniemy jakis smoki?
ilosc LT w armii?
ilosc lucznikow?
nakaz brania piechoty?

a moze po prostu wprowadzic CS bo to ograniczenie magii jest slabe.
przykro mi.
bylem cala geba za idea BP i caly czas go wspieralem jednak teraz widze ze to jakos w zla strone idze...
czesc ciec wogole niezrozumialych przy czym czesc oczekiwanych [ jakby magia TK] wogole nie ruszona...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Aveer
Wałkarz

bigpasiak pisze:
Aveer pisze: Głupoty gadasz. Archlector + 3 magów i już żadnego przedmiotu bym nie wcisnął. Zresztą dopóki nie jest w walce priest to rzadko kiedy ma okazje użyć swoich plewnych boundów.
a niby dlaczego?
wg obecnego BP jest tak:
ile wychodzi?
Mówię tu o tym jakby boundy Lektora miały się liczyć do puli, czego usilnie chcesz. Wtedy Arch Lector na altarze będzie zabierał tyle PD co duży mag, a to jak porównywać Trabanta do Porsche pod względem magii.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Aveer pisze:
bigpasiak pisze:
a niby dlaczego?
wg obecnego BP jest tak:
ile wychodzi?
Mówię tu o tym jakby boundy Lektora miały się liczyć do puli, czego usilnie chcesz. Wtedy Arch Lector na altarze będzie zabierał tyle PD co duży mag, a to jak porównywać Trabanta do Porsche pod względem magii.
zartujesz?
masz 3 pewne czary na runde przy znajomosci calego lora dla altara i jestes znacznie lepszym klepaczem niz czarodziej...
chcesz to miec za darmo?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Arch na altarze- 2 boundy 4 lvl i bound z altara 5 lvl- 6 kości dispella poszło. Nie zawsze, ale w combacie jak jest to więcej robi magią niż walką.

Awatar użytkownika
Aveer
Wałkarz

morgan10005 pisze:Arch na altarze- 2 boundy 4 lvl i bound z altara 5 lvl- 6 kości dispella poszło. Nie zawsze, ale w combacie jak jest to więcej robi magią niż walką.
Bardzo rzadko się zdarza że ktoś mi dispeluje przerzuty tych dwóch potężnych ataków z ws 4. Jedynie co dispelują to bound z altara i d6 z s4. W walce altar jest lepszy niż mag, ale tego odzwierciedleniem ma być to że będzie zajmował slot special.

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

A takie tam leczenie ran to nic

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

od kiedy to bound drzewca nie jest ciety
Nie jest.
ale ja musze KAZDY czar dispelowac! driady dostana trudno ale wiekszosc idzie w wildow, lucznikow drzewko czy herosow.
dla mnie kazde glupie d6 to qwa mozliwosc straty polowy oddzialu i to dosc pewne...
Patrz, to jak u DE czy HE. Tylko ja u siebie nie mam MR...

Awatar użytkownika
Aveer
Wałkarz

Nie pamiętam kiedy ostatni raz używałem tego. Walka z Altarem wygląda tak że wszystkie ataki idą w altar, a priesta się zadeptuje po brake'u gdy altar spada. Chyba ostatni raz ktoś mi atakował priesta pare miechów temu, gdy altar już spadł od ostrzału.

ODPOWIEDZ