Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Re: Rozpiski WE

Post autor: goboss »

Moja pierwsza rozpiska WE.

spellsinger - 175
2lvl, staff, scroll, general

spellsinger - 175
2lvl, 2x scroll

bsb - 132
asyendi's bane, hoda

2x8 dryad - 192

2x10 gg - 240

5 glade riders - 120

7 wardancer - 133
muzyk

6 wildów - 199
warbanner

drzewo - 285

Total Army Cost: 1651

Zastanawiam się, czy nie wywalić GL i warbannera z wildów, i zamiast tego dać 2 oddział wardancerów.

Pozdro

Awatar użytkownika
Pitul
Mudżahedin

Post autor: Pitul »

no to jest dory pomysł ,a na ile to jest punktów bo chyba 1651 nie zalicz się do 1650
"Aby być niepospolitym graczem, trzeba zacząć od pospolitego grania."

WE 12/13/8
ChD 0/1/0
VC 4/3/2

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Na 1650. Gramy luźną bitwę, więc nie będzie problemu. Czy zamieniać tych GL na wardancerów?

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Rozpiska się sprawdziła. Co prawda grałem z mało wymagającą armią tj. zieloni, ale wynik 16:4 mówi sam za siebie.
Byłby lepszy wynik gdyby przeciwnik pozwolił na oczywistą szarżę w bolca, potem overun w 2 bazy snotów i shamanka. Zapomniałem zadeklarowac szarżę wildami, a poruszyłem już driady.

Generalnie jestem zadowolony z nowej armii.

Pozdro

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

zastanawiam sie czy napewno potrzebnę są Ci 3xDS ,a nie lepiej było by znaleźć jakieś magiczce miejsce na "hail's of doom" ? ostatnio skosiło mi to 11 z 14 BG zanim skryłem ich za harpiami . Ogólnie rozpa fajna , lubię gdy można sobie poposuwać lasy fajna sprawa i klimatyczna.

pozdro
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Unicorn
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Unicorn »

Tularian pisze:zastanawiam sie czy napewno potrzebnę są Ci 3xDS ,a nie lepiej było by znaleźć jakieś magiczce miejsce na "hail's of doom" ? ostatnio skosiło mi to 11 z 14 BG zanim skryłem ich za harpiami . Ogólnie rozpa fajna , lubię gdy można sobie poposuwać lasy fajna sprawa i klimatyczna.

pozdro
przecież ma HoDA'e na bsb :P

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

przepraszam mój błąd :oops: co nie zmienia faktu że 3x DS to dużo i wydaje mi sie ,że 2-1 Ci stykną i możesz coś dać ciekawego.

P.S. dlaczego tak rzadko w waszych rozpiskach widać treekiny?
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Pitul
Mudżahedin

goboss pisze: Czy zamieniać tych GL na wardancerów?
myśle że tak- ja zawsze najpierw wybieram rary (czyli treeman lub dwa zależy od limitu punktów)
herosów spec. i na końcu core- bazowo 3x8 dryjad

WE 12/13/8
ChD 0/1/0
VC 4/3/2

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

GL się akurat przydali. Odgięli jedną szarżę, postrzelali do fanatyków, fastów i trzymali cwiartkę, także się spłacili.
Może WD to dobry wybór, ale mając dwa oddziały kawy w rozpie sprawiamy, że mamy bardziej mobilną armię.

Dlaczego nie wystawiamy treekinów.. Mimo, że gram od niedawna WE mogę się na ten temat wypowiedziec.
Po 1 są za drogie.
Po 2 mają zbyt liczną, silną konkurencję.
Po 3 moim zdaniem są raczej słabi.

Który z Was wybiera się na DMP leśniakami?

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

a może zamiast tych DS to takie coś ala "kij calaingora" w każdym bądź razie możesz używać pieśni drzew ile razy chcesz , a to jest odlot. Mi się treekiny podobają , musiałem wpieprzyć się w nich 6x zimni z dod atakiem od kociołka ,żeby ich złamać
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Mam ten przedmiot na jednej ze spellsingerek :), staff = kij :P

Awatar użytkownika
Pitul
Mudżahedin

Mają wysoiego tafa i siłe(żadkość u WE). Może się przydać na mniejsze punkty :twisted:

WE 12/13/8
ChD 0/1/0
VC 4/3/2

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

3 treekiny kosztują 195 punktów masz za to 6 wildów z warbannerem. Z drugiej strony..
I to i to ma 9 ataków. I to i to wzbudza feara przy szarży. Treekiny mają stała S5, wildzi mają tylko przy szarży te 6 ataków z S5, no ale mają z CR o 2 więcej i są szybsi.
Moim zdaniem to kwestia gustu.

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Wildzi są chorzy! jeśli walczą nie szarżując mają +atak , bezsens! a treekiny to masz jeszcze 9 żyć a tak tylko 6 i to jeszcze z gorszymi ochronami
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

słabszy save i gorszy taf... o 2 :P

Awatar użytkownika
Pitul
Mudżahedin

no ale chyba jest zle mieszać tak armię wg mnie powinno się decydować na strzelanie albo na atak

WE 12/13/8
ChD 0/1/0
VC 4/3/2

Awatar użytkownika
Unicorn
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Unicorn »

treekiny nie są mobilne jak wildzi i to jest (imo) ich największą wadą :P

Awatar użytkownika
Dzidzia
Mudżahedin

Post autor: Dzidzia »

Panowie, naprawdę porównywanie wildów do treekinów jest zdeczko bezsensu :) Obie jednostki są praktycznie skrajne różne, jedyna ich cecha wspólna to że są specialami w armii WE.

Pozatym minimalny oddział treekinów to 195 pkts. Jest to oddział który jest strasznie niemobilny (M5, kloc z duużym frontem #-o ), dzięki czemu to wszystko w niego będzie szarżowało a nie na odwrót. A dzięki temu że ten oddział nie posiada żadnego static CR a ze swoimi 9A z s5 nie nabije sobie jakiegoś zajebiaszczego dynamicznego CR, 5 dragon princów z muzykiem i sztandarowym, którzy kosztują mniej od nich, przejadą sobie po nich i nawet się nie spocą ( :lol2: ). Żeby treekini mieli sens musieliby mieć stubborna, co za te pkt nie było by moim zdaniem przegięciem..

5x wildów gołych to "marne" 130 pkts, które jest genialnym flankerem, ma 9m i fast cavalry, a jakieś słabsze klocki może i od frontu szarżować, a dzięki furii kurnousa i dobrej inicjatywie, jak nawet nie przebiją się w pierwszej turze, nie są w tzw. czarnej doopie.

Pzdr
Parravon pisze:
mi_hau pisze:w RB nie ma ze Terki to Flaing Skirmisza jedynie - cold blod, Poison, flaing cavalary
Człowieku jaka " Flaing Skirmisza" #-o mają zasadę Flying Cavalry a w rulebook-u poczytaj sobie o zasadach Flyers od strony 68 czytaj wszystkie zasady to nie będziesz miał takich problemów.

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

dzidzia ma racje prawie.

jeśli chodzi o treekiny to ja myślałem że są bardzo dobrym oddziałem pod mengili których jest całkiem sporo w tych czasach oczywiście jak jest pike of remas to jako screen.

inną ciekawą opcją dla mnie to lord z kindredem do wild ridersow. oddział może dużo na klate wziąć mając ld 10 i bsb. jeszcze jest nawet mr 1. i tak o.

Awatar użytkownika
Pitul
Mudżahedin

Dzidzia pisze:Panowie, naprawdę porównywanie wildów do treekinów jest zdeczko bezsensu :) Obie jednostki są praktycznie skrajne różne, jedyna ich cecha wspólna to że są specialami w armii WE.
mają jesz forest spirt :mrgreen:
Dzidzia pisze: 5x wildów gołych to "marne" 130 pkts
ale jeszcze zabierają slota :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

WE 12/13/8
ChD 0/1/0
VC 4/3/2

Zablokowany