Losowanie czarów
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Losowanie czarów
Kiedy nalezy losowac czary?
w rb niby jest to opisane lecz ciezko mi wrzucic to gdzies bez uprzedniej instrukcji. Jest to niby na stronie 3 lub 4 ale z tego co rozumiem wqynika z nij, ze nalezy to zrobic przed ustaleniem strony na ktorej sie gra...
z drugiej strony zgodnie z takim wystawieniem we raczej nie mialy by mozliwosci wystawic swoj las...
w rb niby jest to opisane lecz ciezko mi wrzucic to gdzies bez uprzedniej instrukcji. Jest to niby na stronie 3 lub 4 ale z tego co rozumiem wqynika z nij, ze nalezy to zrobic przed ustaleniem strony na ktorej sie gra...
z drugiej strony zgodnie z takim wystawieniem we raczej nie mialy by mozliwosci wystawic swoj las...
Kiedyś z kumplami zrobiliśmy sobie taką ściągę, co kiedy być powinno. Etap przed rozpoczęciem bitwy wyszedł nam następująco:
1. Rozstawienie terenu (wiadomo)
2. Losowanie czarów (losowanie, który gracz najpierw, zaczyna się od najwyższego poziomu maga).
3. Losowanie kolejności wystawiania. (a więc i wybór strony)
4. Las WE.
5. Rozstawianie oddziałów.
6. Ewentualna modlitwa Bretki.
7. Określenie inicjatywy rozpoczęcia bitwy.
8. Zwiadowcy.
Wszystko to zostało zrobione w oparciu o dogłębne przestudiowanie RB oraz niektórych AB.
Mamy tą listę w ofrmacie excellowym i fajnie się sprawdza by nie pominąć żadnego etapu bitwy (typu, "o k...a zapomniałem o rozpraszaniu RiP'ów" w fazie CC, itd).
Jakby co to podaj maila na PW, chętnie się podzielę, niby nic wysublimowanego, ale życie ułatwia.
1. Rozstawienie terenu (wiadomo)
2. Losowanie czarów (losowanie, który gracz najpierw, zaczyna się od najwyższego poziomu maga).
3. Losowanie kolejności wystawiania. (a więc i wybór strony)
4. Las WE.
5. Rozstawianie oddziałów.
6. Ewentualna modlitwa Bretki.
7. Określenie inicjatywy rozpoczęcia bitwy.
8. Zwiadowcy.
Wszystko to zostało zrobione w oparciu o dogłębne przestudiowanie RB oraz niektórych AB.
Mamy tą listę w ofrmacie excellowym i fajnie się sprawdza by nie pominąć żadnego etapu bitwy (typu, "o k...a zapomniałem o rozpraszaniu RiP'ów" w fazie CC, itd).
Jakby co to podaj maila na PW, chętnie się podzielę, niby nic wysublimowanego, ale życie ułatwia.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
ja wiem jaki jest zapis w rb.
Problemem jest to, ze w polsce nie uzywa sie tego zapisu lecz losowania strona/zaczynanie.
Zakladajac, ze losowanie czarow jest po rozstawieniu terenow przed wyborem strony moge przeciwnika zmusisc do wyboru czarow przed wybraniem strony. Problemem tu jest to, ze gra sie inaczej i ciezko by mi to byloby przepchnac od tak
Problemem jest to, ze w polsce nie uzywa sie tego zapisu lecz losowania strona/zaczynanie.
Zakladajac, ze losowanie czarow jest po rozstawieniu terenow przed wyborem strony moge przeciwnika zmusisc do wyboru czarow przed wybraniem strony. Problemem tu jest to, ze gra sie inaczej i ciezko by mi to byloby przepchnac od tak

- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
zazwyczaj na turniejach losuje się po wyborze strony, mniej fluffowe, ale bardziej konkretne, a na turniejach liczy się bardziej taktyka niż to jakiej szkoły magii nasz czarodziej jest adeptem i w jakie kolory pomalowana jest jego figurka...
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole

na turniejach licza sie zasady tak samo jak i w innych bitwach. wiem, ze sie losuje po wyborze strony, lecz uwazam, ze jest to bledne rozwiazanieCauliflower pisze: a na turniejach liczy się bardziej taktyka niż to jakiej szkoły magii nasz czarodziej jest adeptem i w jakie kolory pomalowana jest jego figurka...

- Grand Admiral Thrawn
- Falubaz
Robienie z igły widły.
Losuje się strony, rozstawia, losuje czary, zaczyna się grać. Co w tym niezrozumiałego jest? Niektórzy za bardzo doszukują się jakichkolwiek, nawet najmniejszych, nieścisłości żeby tylko sobie pomóc.
Losuje się strony, rozstawia, losuje czary, zaczyna się grać. Co w tym niezrozumiałego jest? Niektórzy za bardzo doszukują się jakichkolwiek, nawet najmniejszych, nieścisłości żeby tylko sobie pomóc.

w zzasadzie nie koniecznie wzmacnia tk. Wzmacnia tego, ktory wybiera stronelith pisze:Nie, do tego, żeby czary musiały być losowane przed wyborem strony, co wzmacnia TK.

zuwaz, ze jest masa czarow nie potrzebujacych LoSa i w zaleznosci od tego czy dany mag wylosuje taki czar czy nie (lub tez czy powiedzmy bedzie mial kuznie) mozze zalezec, ktora strone woli miec

zeby bylo smieszniej sprawa wyszla jak sprawdzalem jak to ma wygladac na etc a nie kierowalem sie jakakolwiek polepszeniem/pogorszeniem armii

to, ze w zasadaxch jest napisana kolejnosc:
ustawiasz tereny
losujesz czary
wybierasz strone
zaczynasz sie wystawiac
losujesz kto jest pierwszy
to wrzucilem tak od siebie jako jeden z oczywstych bledow rbczy po prostu dazysz do tego zeby WE obciac las komplikujac to co wcale nie jest skaplikowane?

faktycznie ciekawe.
juz sie zastanawialem nad tym wczesniej i wyszlo mi tak samo jak shino...
wiem ze to inaczej niz zawsze jednak to jest w RB tak samo jak to iz najpierw losuje mag z najwyzszym levelem...
a las WE wystawiaja na swojej stronie wiec tylko i wylacznie po wyborze strony
juz sie zastanawialem nad tym wczesniej i wyszlo mi tak samo jak shino...
wiem ze to inaczej niz zawsze jednak to jest w RB tak samo jak to iz najpierw losuje mag z najwyzszym levelem...
a las WE wystawiaja na swojej stronie wiec tylko i wylacznie po wyborze strony

The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
a który z graczy ma pierwszy losować?
To też ważne, bo mocno bootsuje tego drugiego, jeśli obydwoje grają na magi.
Grając takimi HE, jak kulnie mocne czary to można brać high dla drain magica, zaś jak sąłbe to można wziąć inną domene, bardziej dewastatorską
To też ważne, bo mocno bootsuje tego drugiego, jeśli obydwoje grają na magi.
Grając takimi HE, jak kulnie mocne czary to można brać high dla drain magica, zaś jak sąłbe to można wziąć inną domene, bardziej dewastatorską

rzucasz ktory gracz pierwszy losuje.
losuje/wybiera czary magiem z najwyzszym levelem
potem drugi gracz to samo i tak na przemian po jednym magu od najwyzszych leveli do najnizszych
ma znaczenie w przypadku drain magic oraz glean magic chyba tylko
losuje/wybiera czary magiem z najwyzszym levelem
potem drugi gracz to samo i tak na przemian po jednym magu od najwyzszych leveli do najnizszych
ma znaczenie w przypadku drain magic oraz glean magic chyba tylko

Witam,
Mam pytanie odnośnie losowania czarów. Zaznaczam, że dysponuję polskim tłumaczeniem zasad. Na stronie 111 tegoż podręcznika, w podrozdziale „Dobór czarów” jest napisane: „Standardowa procedura doboru czarów polega na losowym przydzieleniu czarów każdemu z Czarodziejów, po tym, jak obie strony wystawią swoje wojska”. Z tego opisu wynika, że najpierw się rozstawiam, potem losuję czary. Jednak doszły mnie słuchy, iż jest dokładnie… odwrotnie. Czyli najpierw losuję czary, potem rozstawiam wojska. Czy ktoś może mi w końcu wyjaśnić jak to jest naprawdę? Jak to jest w angielskiej księdze zasad i jak się gra na Masterach? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Mam pytanie odnośnie losowania czarów. Zaznaczam, że dysponuję polskim tłumaczeniem zasad. Na stronie 111 tegoż podręcznika, w podrozdziale „Dobór czarów” jest napisane: „Standardowa procedura doboru czarów polega na losowym przydzieleniu czarów każdemu z Czarodziejów, po tym, jak obie strony wystawią swoje wojska”. Z tego opisu wynika, że najpierw się rozstawiam, potem losuję czary. Jednak doszły mnie słuchy, iż jest dokładnie… odwrotnie. Czyli najpierw losuję czary, potem rozstawiam wojska. Czy ktoś może mi w końcu wyjaśnić jak to jest naprawdę? Jak to jest w angielskiej księdze zasad i jak się gra na Masterach? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nie potrzebny mi twój żal ani twoje miłosierdzie. Już wolę jak walczysz!
http://www.youtube.com/watch?v=5nyDYI-bO-8
Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! [Władco świata!]
http://www.youtube.com/watch?v=XNNqc4pdbNA
Lugburc
Lugburc
ja na turniejach zwykle losowałem czary po rzucenie na stronę/rozpoczęcie, ew. czasem z przeciwnikiem zapominaliśmy o czarach
i bezproblemowo losowaliśmy czary po rozstawieniu 

Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.
Tak, Muker, też to zauważyłeś, że na początku podręcznika jest napisane, że przed rozstawieniem losujesz? Heh, no dobre to jest, i tłumaczy wątpliwości...
Nie potrzebny mi twój żal ani twoje miłosierdzie. Już wolę jak walczysz!
Lugburc
Lugburc