kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego
Czy można zdeklarować szarżę na oddział któey ucieka?
Jeżeli można to oddział automatycznie ulega rozbiciu?
Jeżeli można to oddział automatycznie ulega rozbiciu?
Wisła Kraków.
Można zadeklarować taką szarżę, oddział automatycznie robi flee jako reakcję na szarżę, jeśli ucieknie poza zasięg szarży to nie ulega zniszczeniu.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Dzięki. Jak się więc ma do tego zapis w podręczniku (z pamięci, sorencjo za ewentualne błędy), funkcjonujący chyba gdzieś w okolicach ustalania wyników walk: "oddział który posiada jednego lub więcej muzyków" (ew. "oddział który posiada więcej muzyków").Kołek pisze:nie
Dzięki i pzdr
- Koziorożec
- Wałkarz
Red fury, frostblade i wielowoundowe jednostki.
Jak ktoś nie pamięta/ nie wie
Red Fury - For each unsaved wound that the vampire causes it gets to immediately make an additional attack. (...)
Frostblade - If a model suffers one or more wounds from the Frostblade (after saves, etc) they are slain outright an lose all remaining wounds.
Jak ma się to w przypadku walki np z trolami.
Przykładowo atakuje i po rzutach zadaje jedną rane, w rezultacie zabijam jednego trola który ma 3 woundy. Zadałem więc 3 woundy - dostaje dodatkowe 3 ataki?
Jak ktoś nie pamięta/ nie wie
Red Fury - For each unsaved wound that the vampire causes it gets to immediately make an additional attack. (...)
Frostblade - If a model suffers one or more wounds from the Frostblade (after saves, etc) they are slain outright an lose all remaining wounds.
Jak ma się to w przypadku walki np z trolami.
Przykładowo atakuje i po rzutach zadaje jedną rane, w rezultacie zabijam jednego trola który ma 3 woundy. Zadałem więc 3 woundy - dostaje dodatkowe 3 ataki?
- Koziorożec
- Wałkarz
Taka ciekawostka bardziej, nurtowało mnie to zagadnienie, a nie lubię być "półpewny"
Robienie gienka z mieczem za 100p po to żeby ubił 3 trole, to słaby pomysł
No chyba, że ktoś wystawiłby blok 30 troli, wtedy przy średnim rzucie można ładny pogrom zrobić
Robienie gienka z mieczem za 100p po to żeby ubił 3 trole, to słaby pomysł
No chyba, że ktoś wystawiłby blok 30 troli, wtedy przy średnim rzucie można ładny pogrom zrobić
Czy BSB walczący dwurakiem i z wykupioną tarczą posiada bonus +1 w CC?? Nie chodzi mi tu o zastosowanie zasady hw&shield a jedynie bonus za samą tarczę (w końcu obie ręce ma zajęte).
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
jak uzywasz dwuraka nie mozesz uzywac tarczy... musisz sie na cos zdecydowac i tak jest w kazdym przypadku nie tylko przy BSB
Poruszyłem tą kwestię w dziale ogrów, lecz nikt nie odpowiedział więc zapytam tutaj:
W opisie lookout gnoblara jest jasno powiedziane, że bohater ma lookout sir w oddziale 3+ ogrów (wliczając nawet championa), tu wszystko jest jasne. A co z dystrybucją zwykłego shootingu (tudzież impactów)? Wg RB potrzeba co najmniej 5 zwykłych modeli oprócz bohatera/championa, żeby zwykły shooting szedł z automatu w oddział (a nie w postać dołączoną do niego) zaś w AB do ogrów słowa nie ma na temat ewentualnego zmniejszenia tej liczby. Lookout sir dotyczy paru szczególnych przypadków i ze zwykłym strzelaniem nie ma wiele wspólnego jeśli się nie mylę.
Stąd moje pytanie. Czy jeśli mamy 4 ogry (z lookout gnoblarem) + postać, to shooting jest już dystrybuowany losowo, czy też rozciągnięte jest działanie gnoblara i trafienia idą w unit?
Może coś przeoczyłem, może coś było w jakimś FAQ'u, jeśli tak, to prosiłbym o wskazanie konkretnego cytatu bo mam tu wątpliwości.
W opisie lookout gnoblara jest jasno powiedziane, że bohater ma lookout sir w oddziale 3+ ogrów (wliczając nawet championa), tu wszystko jest jasne. A co z dystrybucją zwykłego shootingu (tudzież impactów)? Wg RB potrzeba co najmniej 5 zwykłych modeli oprócz bohatera/championa, żeby zwykły shooting szedł z automatu w oddział (a nie w postać dołączoną do niego) zaś w AB do ogrów słowa nie ma na temat ewentualnego zmniejszenia tej liczby. Lookout sir dotyczy paru szczególnych przypadków i ze zwykłym strzelaniem nie ma wiele wspólnego jeśli się nie mylę.
Stąd moje pytanie. Czy jeśli mamy 4 ogry (z lookout gnoblarem) + postać, to shooting jest już dystrybuowany losowo, czy też rozciągnięte jest działanie gnoblara i trafienia idą w unit?
Może coś przeoczyłem, może coś było w jakimś FAQ'u, jeśli tak, to prosiłbym o wskazanie konkretnego cytatu bo mam tu wątpliwości.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Moze, ale i tak bonusow juz nie dostaje.