Zapytania o zielone zasady
Moderator: Kołata
Re: Zapytania o zielone zasady
Spotkałem się ze stwierdzeniem, że dając bohaterowi ironbacka muszę kupić mu też za wierzchowca zwykłego dzika. To prawda?
Póki się nie zastanowiłem nad tym pytaniem, wydawało mi się, że kupuję dzika a następnie "apgrejduję" go za 35pt do poziomu Ironback Boar...Emilianek pisze:Spotkałem się ze stwierdzeniem, że dając bohaterowi ironbacka muszę kupić mu też za wierzchowca zwykłego dzika. To prawda?
Ale nie ma tu żadnej logiki, skoro I-B sam w sobie jest techno-dzikiem i wierzchowcem.
To ja się podpinam do pytania Emilianka

W podręczniku nie ma nawet wzmianki o tym, że potrzebny jest dzik, by wziąć IB. Amy builder również pozwala wybrać po prostu metalowego dzika, a jeżeli najpierw weźmiemy zwykłego, to zostanie podmieniony. Wniosek jak dla mnie oczywisty - albo zwykły dzik, albo ironback.
Mam dość dużo pytań....
1. Czy 2 spear chukki za jeden slot special tworzą unit? Jak tak to czy mają wspólną obsługę?
Bo zastanawiam się wtedy czy mając wspólną obsługę dwóch obsługantów (tylko dwóch)
może obsłużyć dwie chukki i to tak w pełni?
2. Jak nie to mam kolejne pytania:
2a czy mogę kupić na każdą chukkę orc bully?
2b czy one są wystawiane koło siebie czy moge je wystawic na dwóch krańcach stołu jeżeli są za jeden slot?
Cały czas chodzi mi o sytuację kiedy te chukki są za jeden slot special.
Sorry za pokrętne pytania i proszę o odpowiedź więcej niż jedną osobę aby mieć większą pewność.
1. Czy 2 spear chukki za jeden slot special tworzą unit? Jak tak to czy mają wspólną obsługę?
Bo zastanawiam się wtedy czy mając wspólną obsługę dwóch obsługantów (tylko dwóch)
może obsłużyć dwie chukki i to tak w pełni?
2. Jak nie to mam kolejne pytania:
2a czy mogę kupić na każdą chukkę orc bully?
2b czy one są wystawiane koło siebie czy moge je wystawic na dwóch krańcach stołu jeżeli są za jeden slot?
Cały czas chodzi mi o sytuację kiedy te chukki są za jeden slot special.
Sorry za pokrętne pytania i proszę o odpowiedź więcej niż jedną osobę aby mieć większą pewność.
Ja mam pytanie apropos giganta. W sytuacji gdy walczy z unitem Temple Guard'u ze Slannem w środku i rzuca "łapanke", to czy mogę wybrać na cel Slanna? jest on w 2 szeregu, a nie moge w niego zadeklarowac ataków w duze cele (nie w styku). Restrykcja jest rozpatrywana gdy losuje atak i IMO można go zlapac bo jest modelem w 2 szeregu "malych" modeli.
Wolę się upewnić. Jakie macie zdanie na ten temat?
Wolę się upewnić. Jakie macie zdanie na ten temat?
no właśnie. dziwne, żeby gigant sobie zjadł slana 

Zasada jest tak napisana, ze restrykcja ta jest rozpatrywana w momencie losowania ataku. Wiec atakuje małe cele. Natomiast w opisie "łapanki" juz moge wybrać jakikolwiek model stykający sie z modelem w styku z Gigantem. Wiec ta restrykcja juz przy ataku trzymając się ścisłosci nie dotyczy go, wiec IMO można Slanna zjeść. Jeżeli ktoś sobie życzy niech zada to pytanie w topicu z zasadami. (Ja może to zrobie później)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
ale de facto nie jest to uderzenie w slana tylko atak w oddzial.bless pisze:A slana mozna atakowac tabelka malych celow? Czy nie dotyczy go przypadkiem duza tabelka?
lapanko slana "przypadkowe"

fluffowo Gigant jest najwieksza zyjaca istota w swiecie WH(przynajmniej lądową). stad bierze sie jego stubborn.Leszczu pisze:no właśnie. dziwne, żeby gigant sobie zjadł slana