Rozpiski Imperialne
Moderator: #helion#
Re: Rozpiski Imperialne
No Twoja propozycja to zupelna zmiana mojej rozpy Wiec sprobuje tym zagrac, zobacze co wycisnie... Generalnie CHaos ciezko wystrzelac jak ma nalozone marki -1 to hit wiec tylko cannon na to leje, albo jakies bannery (5+ ward) no a powiem szczerze ze tyle nadziei pokladac w magii to dla mnie zbyt ryzykowne Chaos do mnie podbiega, kawaleria z priestem ma za zadanie zlamac kawalerie chaosu (6A z S6 i 2A z S5 + HATE) moze zabolec chaosnikow... Ta rozpa nie jest zrobiona bezposrednio pod chaos, tylko miala byc uniwersalna, ale w pierwszym rzucie trafiam wlasnie na chaos A propo detek, to skoro juz zostajemy przy walce z chaosem to raczej one same wiele by nie zdzialaly, chyba najpredzej dodaly killi do CR dla chaosu :/ No ale nic, po walce bede madrzejszy zobaczymy jak to wyjdzie w praniu
Pamietaj że Hate zmusza do gonienia. Ktoś Ci podrzuci 5 piesków i musisz ostatniego gonic prosto pod szarżę;)
Prosiłbym o skomentowanie , Was doświadczonych imperialistów
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=17913
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=17913
po co ci mengile i tylu magów, kto ma walczyć?
na altarze zmień scyzoryk na bitting blade`a i daj mu warda na 5+
do tego zamiast jednego maga daj priesta na koniku, lub kapitanka
masz tylko 7 dd, poza tym 3 ds, czyli jeśli grasz na bpr to za dużo o jednego ds
itd itp.
dzisiaj zagrałem pod dłuższej imperialnej przerwie z chaosem, na takiej mojej docelowej rozpie pod bpr i tak to mniej więcej wygląda
(dokładnie dzisiaj jeszcze było 2 x 10 muszkietów, ale jutro testuję 10/10 muszkiet i kusza, plus zmiana szmaty z 9KO i outrider w pistoletach):
Arch Lector of Sigmar @ 320 Pts
General; War Altar
Armour of Meteoric Iron [25]
Van Horstman's Speculum [30]
White Cloak [35]
Biting Blade [5]
Warrior Priest of Sigmar @ 160 Pts
Barding; Heavy Armour; Shield; Warhorse
Hammer of Judgement [25]
Icon of Magnus [25]
Captain @ 142 Pts
Barding; Full Plate Armor; Battle Standard; Warhorse
Sword of Sigismund [45]
Battle Wizard of the Golden Order @ 164 Pts
Barding; Magic Level 2; Warhorse; 2 DS
9 Knightly Orders @ 243 Pts
szmata + Steel Standard [20]
14 Swordsmen @ 115 Pts
FCG
10 Handgunners @ 85 Pts
Marksman
10 Crossbowmen @ 80 Pts
15 Flagellant Warbands (Core) @ 150 Pts
5 IC @ 187 Pts
perceptor;szmata + War Banner [25]
5 Pistoliers @ 104 Pts
outrider; muzyk
2 x Great Cannon @ 200 Pts
Steam Tank @ 300 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 6
Models in Army: 83
Total Army Cost: 2250
na tej rozpie udało się zmaskować chaosik, ale to pierwsza taka gra na tym ustawieniu, zobaczę po paru test meczach co i jak....
na altarze zmień scyzoryk na bitting blade`a i daj mu warda na 5+
do tego zamiast jednego maga daj priesta na koniku, lub kapitanka
masz tylko 7 dd, poza tym 3 ds, czyli jeśli grasz na bpr to za dużo o jednego ds
itd itp.
dzisiaj zagrałem pod dłuższej imperialnej przerwie z chaosem, na takiej mojej docelowej rozpie pod bpr i tak to mniej więcej wygląda
(dokładnie dzisiaj jeszcze było 2 x 10 muszkietów, ale jutro testuję 10/10 muszkiet i kusza, plus zmiana szmaty z 9KO i outrider w pistoletach):
Arch Lector of Sigmar @ 320 Pts
General; War Altar
Armour of Meteoric Iron [25]
Van Horstman's Speculum [30]
White Cloak [35]
Biting Blade [5]
Warrior Priest of Sigmar @ 160 Pts
Barding; Heavy Armour; Shield; Warhorse
Hammer of Judgement [25]
Icon of Magnus [25]
Captain @ 142 Pts
Barding; Full Plate Armor; Battle Standard; Warhorse
Sword of Sigismund [45]
Battle Wizard of the Golden Order @ 164 Pts
Barding; Magic Level 2; Warhorse; 2 DS
9 Knightly Orders @ 243 Pts
szmata + Steel Standard [20]
14 Swordsmen @ 115 Pts
FCG
10 Handgunners @ 85 Pts
Marksman
10 Crossbowmen @ 80 Pts
15 Flagellant Warbands (Core) @ 150 Pts
5 IC @ 187 Pts
perceptor;szmata + War Banner [25]
5 Pistoliers @ 104 Pts
outrider; muzyk
2 x Great Cannon @ 200 Pts
Steam Tank @ 300 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 6
Models in Army: 83
Total Army Cost: 2250
na tej rozpie udało się zmaskować chaosik, ale to pierwsza taka gra na tym ustawieniu, zobaczę po paru test meczach co i jak....
A tak to oddział ma worda tak?
stary ale nie inwestuje sie 40p na wypadek cobyjakby jak spada sam altar to kapłan tak czy siak jest w dupie to juz lepiej sie przyłożyć zeby nie spadł
Ciekawe ze brak scrolli w ogole nikogo nie razi
- morgan10005
- Falubaz
ma 2 ds.
Masz jakiś plan czy wrzucałeś co popadnie??
Masz jakiś plan czy wrzucałeś co popadnie??
A faktycznie,
tak rażą te dziwne rzeczy jak np 5 IC z WB i FCG - troche ich za malo jak na IC
tak rażą te dziwne rzeczy jak np 5 IC z WB i FCG - troche ich za malo jak na IC
1. altar mimo wszystko daje radę, to czy jest źle złożony to kwestia gustu jak źle to powiedz, co jest źle, takie się czepianie dla czepiania, to pitu pitu
2. co ze swordmenami? co najwyżej źle tylko cyferkę walnąłem, bo owszem jest ich 15
3. IC mają trzymać maga, co by za szybko od strzelania nie zdjęto, ew. nie zginał w słabszym oddziale, zawsze mogą w coś wjechać, od boczku i lekko poklepać, a wb zwiększy cr.
4.jasne mam wpływ na to czy dostanie z działa, jak grasz na krasie, czy imperium z duża ilością działek, bo pewnie będę zawsze w stanie ich uniknąć
btw przetestuje to trochę, ale jakoś wczoraj nie widziałem problemów, a nie grałem z noobem, poza tym męczy mnie wystawianie dużej ilości piechoty, tylko dla cr, wolę dać pkt w klocek blaszek
reasumując, jak w życiu każdy lubi, to co mu pasi
tak więc proszę, jak ktoś ma coś napisać, uwagę czy cokolwiek, to z sensem i konkretnie, a nie po to, żeby nabić sobie posta i pospamować
senkju
2. co ze swordmenami? co najwyżej źle tylko cyferkę walnąłem, bo owszem jest ich 15
3. IC mają trzymać maga, co by za szybko od strzelania nie zdjęto, ew. nie zginał w słabszym oddziale, zawsze mogą w coś wjechać, od boczku i lekko poklepać, a wb zwiększy cr.
4.jasne mam wpływ na to czy dostanie z działa, jak grasz na krasie, czy imperium z duża ilością działek, bo pewnie będę zawsze w stanie ich uniknąć
btw przetestuje to trochę, ale jakoś wczoraj nie widziałem problemów, a nie grałem z noobem, poza tym męczy mnie wystawianie dużej ilości piechoty, tylko dla cr, wolę dać pkt w klocek blaszek
reasumując, jak w życiu każdy lubi, to co mu pasi
tak więc proszę, jak ktoś ma coś napisać, uwagę czy cokolwiek, to z sensem i konkretnie, a nie po to, żeby nabić sobie posta i pospamować
senkju
noi to po kolei
1 nie rozumiem czemu rezygnujesz ze sword of power na rzecz warda który już masz i tak jak kapłan spada z altara to przeważnie jest już trupem
2 nie ogarniam tej jednostki prawie ze wszystkim przegrywa combat i oddaje przeciwnikowi punkty za sztandar IMO jest to strata punktów
3 stracisz jednego i mag nie ma look out sir i jest nieprzyjemnie
IMO słaba i nieprzemyślana rozpiska, rozumiem że chciałes coś niestandardowego ale no jednak to jest słąbe a i 15 flaggelantów to nawet fast rozjeżdża a ich koszt nie jest odpowiedni do ich statystyk i nawet championa nie masz żeby wężyk zrobić
1 nie rozumiem czemu rezygnujesz ze sword of power na rzecz warda który już masz i tak jak kapłan spada z altara to przeważnie jest już trupem
2 nie ogarniam tej jednostki prawie ze wszystkim przegrywa combat i oddaje przeciwnikowi punkty za sztandar IMO jest to strata punktów
3 stracisz jednego i mag nie ma look out sir i jest nieprzyjemnie
IMO słaba i nieprzemyślana rozpiska, rozumiem że chciałes coś niestandardowego ale no jednak to jest słąbe a i 15 flaggelantów to nawet fast rozjeżdża a ich koszt nie jest odpowiedni do ich statystyk i nawet championa nie masz żeby wężyk zrobić
eeee..Biting blade? po co?
-Kawaleria Inner Circle z War Bannerem do trzymania maga/? i jeszcze z championem? 5 typów z championem nie daje magowi look outa bo jest 4 rzedowców nie mowiac o tym ze oddział został złożony do walki. Jak chcesz trzymac maga weź 5-6 rycerzy z muzykiem. Jak bardzo chcesz trzymac maga w kawie ze sztandarem to przeciez daj im immune to panic - duzo czesciej bedą mieli panike niz musieli walczyb bo jesli dopuściłes do walki z czymś przy czym potrzebny jest WB to znaczy ze splewiłes;)
-Jak masz krasie to dostanie z klopy i sie złoży albo nie z wardem tak czy siak a jak pierwsze trafienie pójdzie i altar sie rozpadnie to stawiasz cal od altara i masz z głowy.
-Klocek 15 typów nie ma sensu bo i tak paru ich zginie zanim dojdzie do walki - 1 trup i tracisz rząd awansując na oddzial handgunnersów ze sztandarem...cos co przepycha np resztka jakiś rycerzy albo 2 wrighty itp.
Aha,
"Post!"
-Kawaleria Inner Circle z War Bannerem do trzymania maga/? i jeszcze z championem? 5 typów z championem nie daje magowi look outa bo jest 4 rzedowców nie mowiac o tym ze oddział został złożony do walki. Jak chcesz trzymac maga weź 5-6 rycerzy z muzykiem. Jak bardzo chcesz trzymac maga w kawie ze sztandarem to przeciez daj im immune to panic - duzo czesciej bedą mieli panike niz musieli walczyb bo jesli dopuściłes do walki z czymś przy czym potrzebny jest WB to znaczy ze splewiłes;)
-Jak masz krasie to dostanie z klopy i sie złoży albo nie z wardem tak czy siak a jak pierwsze trafienie pójdzie i altar sie rozpadnie to stawiasz cal od altara i masz z głowy.
-Klocek 15 typów nie ma sensu bo i tak paru ich zginie zanim dojdzie do walki - 1 trup i tracisz rząd awansując na oddzial handgunnersów ze sztandarem...cos co przepycha np resztka jakiś rycerzy albo 2 wrighty itp.
Aha,
"Post!"
Nawet ja się wypowiem , bo rozpiska jest tragiczna a na dodatek bezmyślna...
- Altar złożony świetnie , w kombacie typ niewiele robi z biting bladem , ward 5+ z przedmiotu --> 4+ masz z altara , jak spadnie to najciekawszym jego zadaniem będzie ukrycie się w najbliższym lesie albo bezpiecznym miejscu , 5+ warda go nie zbawi za 35 ptk...
- Priest złożony całkiem ok , ale i tak lepiej poprostu było mu dać SOM bo hammer of jude jest dobry na kawę z małym T...
- Kapitan zamiata stawkę , całe 2+ save , 3 ataki asf z s5 ---> łał , gorzej że już coś z siłą 5 może go zabić -> lepiej 1+ przerzucalnego sava + SOM...
- mag , wszystko fajnie , git majonez ale 2 ds może ci nie starczyć..
- 14 swordsman , ciekawe co oni mają zrobić , nic nie utrzymają , spanikują po 2 salwach kusznikow/łuczników , kawaleria przejeżdza jak przez masło , czyli 215 ptk dla wroga
- Na hendgunnersach zamiast marksmana mogłeś dać muzyka..
- 15 flagsów to klimat , ale to również 150 ptk do tyłu bo w takiej ilości nic na długo nie zatrzymają , nawet nie mają chempa , kosztują bardzo dużo , na dodatek mają frenzy więc łatwo ich ominąć...
- Ty chcesz trzymać maga w odziale uderzeniowym jeszcze ulepszonym , z WB marnując jego potencjał? a pozatym dlaczego ich jest tak mało? 1 zginie przez przypadek może 2 i już tracą impet... nie mówiąc o tym że masz tam chempiona więc look-outa nie masz...
Jak Ty zmasakrowałeś tą rozpiską , to chyba jednak musiałeś grać z noobem...
- Altar złożony świetnie , w kombacie typ niewiele robi z biting bladem , ward 5+ z przedmiotu --> 4+ masz z altara , jak spadnie to najciekawszym jego zadaniem będzie ukrycie się w najbliższym lesie albo bezpiecznym miejscu , 5+ warda go nie zbawi za 35 ptk...
- Priest złożony całkiem ok , ale i tak lepiej poprostu było mu dać SOM bo hammer of jude jest dobry na kawę z małym T...
- Kapitan zamiata stawkę , całe 2+ save , 3 ataki asf z s5 ---> łał , gorzej że już coś z siłą 5 może go zabić -> lepiej 1+ przerzucalnego sava + SOM...
- mag , wszystko fajnie , git majonez ale 2 ds może ci nie starczyć..
- 14 swordsman , ciekawe co oni mają zrobić , nic nie utrzymają , spanikują po 2 salwach kusznikow/łuczników , kawaleria przejeżdza jak przez masło , czyli 215 ptk dla wroga
- Na hendgunnersach zamiast marksmana mogłeś dać muzyka..
- 15 flagsów to klimat , ale to również 150 ptk do tyłu bo w takiej ilości nic na długo nie zatrzymają , nawet nie mają chempa , kosztują bardzo dużo , na dodatek mają frenzy więc łatwo ich ominąć...
- Ty chcesz trzymać maga w odziale uderzeniowym jeszcze ulepszonym , z WB marnując jego potencjał? a pozatym dlaczego ich jest tak mało? 1 zginie przez przypadek może 2 i już tracą impet... nie mówiąc o tym że masz tam chempiona więc look-outa nie masz...
Jak Ty zmasakrowałeś tą rozpiską , to chyba jednak musiałeś grać z noobem...
- morgan10005
- Falubaz
Że rozpsika wygląda dziwnie na wejście to nie znaczy że jest kiepska. Może inaczej stosuje pewne rzeczy i daje to ciekawe kombinacje.
Nie widzę sensu trzymania maga w knightach ktrzórzy maja komuś wiechać w bok
Nie widzę sensu trzymania maga w knightach ktrzórzy maja komuś wiechać w bok