14.04.2007 Wejherowo - Era bez bohatera

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

14.04.2007 Wejherowo - Era bez bohatera

Post autor: Scimitar »

Klub DRACONIS ma zaszczyt zaprosić na turniej

ERA BEZ BOHATERA

1. Termin, lokalizacja itd.
Wejherowo, 14.04.2007
Wejherowskie Centrum Kultury, ul. Sobieskiego 255

wjazd: 5 zł

Zapisy: 9.00-9.30
Start turnieju: 9.30
Limit miejsc: 20
Z uwagi na małą salę i limit miejsc prosimy o wczesniejsze zapisy.

2. Kompozycja armii
* Limited, 750 pkt.
* 2+ core, 0-2 special lub 0-1 special i 0-1 rare
* nie można wystawić żadnego single modela wartego więcej niż 125 pkt.
* można wystawić tylko 1 maszynę (1 sztuka, nie slot)
* nie można wystawiać bohaterów

ZASADY SPECJALNE
* każdy gracz wybiera sobie 1 oddział w armii; ten oddział otrzymuje darmowego championa (oprócz tego może posiadać zwykłego championa w oddziale) UWAGA! Oddział musi składać się z modeli rank&file (czyli nie można dać takowego championa do banshee, armaty itp.)
* specjalny champion jest dodatkową figurką (czyli oddział 10 Swordmasterów otrzymuje 11ty model - specjalnego championa)
* specjalny champion jest traktowany dla potrzeb gry jak bohater (daje Ld oddziałowi w któym jest, a także w 12'' od siebie innym jednostkom i modelom), z tą różnicą, że nie może opuścić oddziału do którego go przypisano (Gwardia przyboczna) oraz jest wystawiany razem z nim
* specjalny champion ma takie same wyposażenie i zasady specjalne jak oddział, do którego go przypisano; ponadto otrzymuje bonus do swoich statystyk: +1 A oraz +1 W
-----
* zniszczenie Gwardii przybocznej (ucieczka za stół, wybicie w walce, zagonienie lub oddział uciekający na koniec gry, itd.) daje dodatkowy bonus w postaci 100 pkt.
* zabicie specjalnego championa daje dodatkowe 50 pkt. (niezależnie czy jego Gwardia przyboczna żyje, czy nie) + bazowy koszt modelu jaki się nim stał (czyli Minotaur Champion, to Minotaur + 50 pkt., Black Knight Champion to Black Knight + 50 pkt.)
* stół dzielimy na 4ry ćwiartki - za każdą kontrolowaną ćwiartkę gracz otrzymuje 50 pkt.
* każdy zdobyty i utrzymany sztandar wroga jest wart 50 pkt.
-----
* zabicie "championa" w armii Vampire Counts nie powoduje "sypania się" całej armii, ale jednostki w tej armii posiadające zasadę Undead nie mogą maszerować z racji braku "prawdziwego generała"
* zabicie "championa" w armii Tomb Kings nie powoduje "sypania się" całej armii
* armia Bestii nie może korzystać z zasady Ambush jakoże nie ma generała z prawdziwego zdarzenia z takową zasadą
* dla potrzeb ustalenia dostępności Marków Chaosu w armiach Hordes of Chaos przyjmujemy, że "champion" ma taki sam Mark jak oddział w którym się znajduje; jeśli takowy oddział nie posiada Marku, to należy przyjąć, że "champion" ma Mark Undivided
* "champion" w armii Orcs & Goblins nie może krzyczeć Waagh!

3. Bitwy
PUNKTACJA
10:10 0-112 remis
12:8 113-225 mała wygrana
14:6 226-338 średnia wygrana
16:4 339-451 duża wygrana
18:2 452-564 łomot
20:0 565+ masakra

TERMINARZ
9.00-9.30 Zapisy
9.30-11.00 I bitwa
11.15-12.45 II bitwa
13.00-14.30 III bitwa
14.45-16.15 IV bitwa
16.30-18.00 V bitwa

Tak więc do zdobycia będzie 100 pkt. z bitew

4. Ocena malowania
0-4 stopień pomalowania armii (0-100%)
0-2 detale
0-1 podstawki
0-2 konwersje
0-1 WYSIWYG (jest lub nie ma na 100% modeli)

Do zdobycia za malowanie będzie 10 pkt.

5. Scenariusze i inne dodatki.
5x Pitched Battle.
- na początku bitwy jeden rzut (wygrywający decyduje czy chce zaczynać, czy też wybrać stronę, ale też jest zobowiązany jako pierwszy zacząć się wystawiać)
- każdy sztandar wart jest 50 pkt.
- każda ćwiartka po 50 pkt.
- dodatkowo na każdym stole będzie 1 objective; za jego kontrolowanie dodatkowe 100 pkt. (kontroluje ten, kto ma bliżej objectivu oddział o wyższym US).

ZGŁOSZENIA
1. Scimitar
2. Haldir
3. Xet
4. Malin
5. Laurelin
6. Eustis
7. Kuba Michalski
8. Loki
9. Tomek Stanik
10. Mapet
11. Tomek Jarosz
12. Szajbus
13. Vitalis
14. Mati
15. KJ
16.
17.
18.
19.
20.
Rezerwa
21.
22.

Od razu informuję, że warunki będą nieco spartańskie - nie tak jak dotąd na dużej sali, ale powinniśmy się pomieścić.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2007, o 22:42 przez Scimitar, łącznie zmieniany 16 razy.

Awatar użytkownika
Malin
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Malin »

Format fajny :)

ale jest pytanie: żeby dawać niektórym oddziało marki np. Minotaurom, musze mieć najpierw bohatera z odpowiedznią marką. Więc jakie są warianty:

a) masz pecha - możesz tylko wystawic oddział bez marki
b) duch herosa unosi się nad polem bitwy, a jego markowane oddziały biegają i kroją przeciwników.

Pozdro.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Malin pisze:Format fajny :)

ale jest pytanie: żeby dawać niektórym oddziało marki np. Minotaurom, musze mieć najpierw bohatera z odpowiedznią marką. Więc jakie są warianty:

a) masz pecha - możesz tylko wystawic oddział bez marki
b) duch herosa unosi się nad polem bitwy, a jego markowane oddziały biegają i kroją przeciwników.

Pozdro.
Zakładamy, że "champion" ma taki mark jak oddział w którym jest i to jest odnośnikiem do dalszej kompozycji. Więc jak zrobisz bossa-minotaura Khorna, to tak jakbyś miał generała Khorna.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Dodałem parę modyfikacji i wyjaśnień odnośnie zasad specjalnych paru armii (w szczególności VC i TK oraz Chaos), a także dodałem drobną zmianę co do "ceny" specjalnego championa. Będzie on kosztował tyle ile zwykły model w oddziale do którego go przypisujemy, z racji tego iż koszt np. Ogra czy Treekina jest nieporównywalnie większy od takiego Clanrata czy Goblina.

Awatar użytkownika
Jaro
Chuck Norris

Post autor: Jaro »

Wstępnie się zapisuję.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Scimitar pisze:Klub ten oddział otrzymuje darmowego, dodatkowego championa, którego koszt punktowy wynosi tyle ile 1 modelu w oddziale, w którym się znajduje.
Darmowy chempion, który darmowy nie jest :shock: :roll: ;)

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

Wstępnie się zapisuję.
Z Włocławka do We-howa jest troche daleko :wink:

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Christos pisze:
Scimitar pisze:Klub ten oddział otrzymuje darmowego, dodatkowego championa, którego koszt punktowy wynosi tyle ile 1 modelu w oddziale, w którym się znajduje.
Darmowy chempion, który darmowy nie jest :shock: :roll: ;)
No niestety - w zamyśle miał być darmowy wogóle, ale parę osób mnie uświadomiło, że to tak troche nie równe :D Ale jeśli wola większości będzie taka a nie inna to ten aspekt mogę zmienić :)

Awatar użytkownika
Malin
Kretozord
Kontakt:

a może tak:

Champion jest darmowy, lecz za jego zabicie dostaje się 50p + koszt normalnego kolesia z oddziału w którym on się znajdował, czyli łopatologicznie: Minotaur Champion będzie po zarżnięciu wart 50+46=96p

a nie mówiłem Scimi żeby zrobic zwykły burdel patrol :roll:

@Chory - Jaro studiuje na wydziale gier i zabaw na uniwerku w Gda :wink:

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Malin pisze:a może tak:

Champion jest darmowy, lecz za jego zabicie dostaje się 50p + koszt normalnego kolesia z oddziału w którym on się znajdował, czyli łopatologicznie: Minotaur Champion będzie po zarżnięciu wart 50+46=96p
W sumie spoko rozwiązanie i myślę, że zaspokoi żądze mordu każdego :)

Tak więc te parę punktów uległo zmianie.
* każdy gracz wybiera sobie 1 oddział w armii; ten oddział otrzymuje darmowego championa (oprócz tego może posiadać zwykłego championa w oddziale) UWAGA! Oddział musi składać się z modeli rank&file (czyli nie można dać takowego championa do banshee, armaty itp.)

* zabicie specjalnego championa daje dodatkowe 50 pkt. (niezależnie czy jego Gwardia przyboczna żyje, czy nie) + bazowy koszt modelu jaki się nim stał (czyli Minotaur Champion, to Minotaur + 50 pkt., Black Knight Champion to Black Knight + 50 pkt.)

Awatar użytkownika
Jaro
Chuck Norris

Post autor: Jaro »

Chory pisze:
Wstępnie się zapisuję.
Z Włocławka do We-howa jest troche daleko :wink:
Studiuje w sopocie :wink:

Awatar użytkownika
Malin
Kretozord
Kontakt:

Scimi zapisz i mnie na listę i jeszcze takie pytanie, czy ten bonus za zabicie gwardii przybocznej nie jest za duży :?: może wystarczyłoby 50p :roll:

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Malin pisze:Scimi zapisz i mnie na listę i jeszcze takie pytanie, czy ten bonus za zabicie gwardii przybocznej nie jest za duży :?: może wystarczyłoby 50p :roll:
Tzn. zależy jak na to spojrzeć. Jeśli założyć, że to będzie jakiś mega drogi i mocny oddział (np. DOgry czy BK) to jest to ułamek ich ceny. Poza tym chciałbym by taki dopakowany oddział nie służył jako kamikadze-rzeźnicy. Możnaby trochę rozsądnie nim szafować. Taki bonus też sprawia, że przeciwnik się skupia na tym oddziale, a przecież innych też będzie sporo :) W środę gramy parę testowych bitew na te zasady i jeśli ten bonus będzie jakoś znacząco wypaczał wynik to zmniejszę go.

Loki
Chuck Norris

Post autor: Loki »

Ja chce ja ja ja ja!!!

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Post autor: Mapet »

to ja też się bym zapisał

szkoda ze moj bohater to bedzie zwykly krox :cry: taki slaby i wolny...ehh

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

mnie tez wstepnie wpisz, najwyzej nie przyjade ;) na GT coraz mniej mi sie chce jechac, jeszcze czytajac wypowiedzi co poniektorych organizatorow to juz wogle rzygac sie chce na ten turniej :], wiec dosc duza szansa ze wpadne do Wejherowa sobie pograc.. zamiast na GT :)

pzdr

Loki
Chuck Norris

Post autor: Loki »

Mistrzu Wez jeszcze :D Dopisz Matiego i pająka!!:D

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Loki pisze:Mistrzu Wez jeszcze :D Dopisz Matiego i pająka!!:D
Tylko żeby się zjawili, a nie jak zwykle - szczególnie jeśli chodzi o Pająka :wink:

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Rezerwuje sobie ostatnie miejsce 8)

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Scimitar pisze:
Loki pisze:Mistrzu Wez jeszcze :D Dopisz Matiego i pająka!!:D
Tylko żeby się zjawili, a nie jak zwykle - szczególnie jeśli chodzi o Pająka :wink:
napiszę Ci wcześniej czy będę... widzisz- ja niestety nie jestem na tyle niezależny, by robić zawsze to co chcę- prowadzę też inne życie niż tylko wfb...

ODPOWIEDZ