kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Re: kilka pytań początkującego

Post autor: Gogol »

M.T. pisze:Jeżeli widzisz kawałek podstawki obsługanta lub kawałek maszyny to możesz szarżować.

Nie do końca

Jeśli widzi kawałek podstawki - maszyny która taką posiada to może ... jeśli zaś widzi kawałek maszyny spodstawkowanej a nie widzi podstawki ani załoganta to nie może

Jeśli zaś widzisz kawałek maszyny bez podstawki to może (gdyż brak podstawki działa na niekorzyść gracza z maszyną)

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Post autor: galahar »

Coś szarżuje na kohorte skinków np z 20 cali. Skinki robią S&S i teraz pytanie:
- coś podlatuje na 8 cali i strzela tylko 1 szereg;
- coś podlatuje tak aby tylne szeregi też mogły strzelać?

Jaki US ma Herald na jugerze/Bloodcrusher?

I jeszcze jedno za killing blow w pojedynku dostaje się jakies bonusowe +1 do wyniku walki?
Np: Blodzio walczy z czempionem TG zadaje 1 ranę i 1 z kb, ile ma do wyniku walki?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Ad 1 tak by strzelały wszystkie które widzą (jeśli np szarżuje large target to wypalają gdy zasięg mają tylne szeregi)

Ad 2 - 2

Ad 3 - czempion TG ma 1 rane dostał 2 z czego 1 to był KB blodzio zadał 2 rany i tyle ma do wyniku.

Co innego gdy : Bloodzio walczy z powiedzmy lordem chaosu który ran ma 3 trafił 2 ataki na ranienie rzucił 5 i 6 wbił mu KB i rane - KB liczy się za 3 (bo tyle ran zadał +1 rana overkilla) oczywiście jeśli był to challange

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Post autor: galahar »

Dzięki za odpowiedzi! To "coś" w 1 pytaniu to miał być oczywiście Blodzio LT :D

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Czy orki i gobliny mogą miec jednostki DoW? Jeżeli tak to prosze napisac dlaczego .

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

A dlaczego nie?
W oficjalnych artykułach o DoW są informacje nt. tego, które armie moga, a które nie mogą, brać jednostek DoW. OnG nie zostały wykluczone, a przynajmniej nie z większości jednostek (nie moga mieć np. krasnoludów DoW).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

Jak wiadomo, ogry zadają w szarży impact hity.

Jak to się ma to zasady Steam Tanka, który zadaje impacty oddziałom, które same zadają impacty?
Czy Steam Tank jest w walce praktycznie nie to zdjęcia przed taką czwórkę irongutów z dwurakami?

Nie mam kodesku do Imperium dlatego wolalem się tu zapytać

pozdrawiam
Obrazek

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

ST normalnie miażdży ogry , a ogry normalnie w niego walą . 4 Irongutsów szarżując na ST zadaje 4 hity z siłą 4 , a następnie 12 hitów z siłą 6 . Walka odbywa się normalnie . O to ci chodziło?
Ogry dalej maja bonusy za GW .

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

Post autor: FIFI (_!_) »

jak szarżujesz oddzialem to dostajesz 1xk6 hitów od czolgu, a nie za kazdego irongutsa :wink: boli to bardzo, zwłaszcza ze teraz nawet pojedynczy bohater jak szarzuje to dostaje hity

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

mam prośbę, czy jesteście w stanie powiedzieć mi, czy oddział z zasadą scout może być wystawiony w normalnej faze deploymentu, pomijając ową zasadę tak by mógł w wystawianu dołączyć do nich bohater?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

nie - musisz używać skauta - zawsze :| w opisie zasady nie ma nic nt. wolności wyboru w tej kwestii

Ż.

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

str. 96 RB
"Scouts are set up after both armies have been deployed."
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Teraz moje pytanie. Szarżuję bsb-kiem na dysku w bolca. Załoga ucieka. Co dalej ? Zatrzymuję się na bolcu, w fazie walki niszczę go i robię najeżdżanie ? Czy stoję niszcząc jedynie maszynę ? Jeśli najeżdżam i doganiam załogę co wtedy ?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Rozwalasz go, robisz najeżdżanie. Jak wlecisz w obsługę, musi zrobić flee. Dalej według normalnych zasad

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Super. Dziękuję bardzo.

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

niekoniecznie, po szarży na maszynę i ucieczce obsługi zatrzymujesz się i w turze WW rozwalasz maszyne i koniec kropka ....
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Dwóch ludzi dwie całkowicie różne odpowiedzi. Kto ma rację i na jakiej podstawie ?
Edit: Temat rozwiązany. Rację ma pierwszy z przedpiśców; rulebook strona 86 cytuję:" jeżeli na końcu walki wręcz nie pozostał nikt z obsługi kto mógłby bronić machiny ponieważ obsługa uciekła przed szarżą przeciwnik niszczy ją automatycznie i dokonuje najeżdżania w zwykły sposób"

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

A ja mialem wrazenie, ze taka pozostawiona maszyne jak szarza dojdzie niszcze automatycznie jeszcze w szarzy ...
Czlowiek sie uczy cale zycie.

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

ile ludzi, tyle koncepcji :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Dostałem szarżę enginem i wyzwałem go na challange. Czy impacty wciąż idą w oddział czy w samego bohatera?

Zablokowany