Skład na ETC 2010

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Skład na ETC 2010

Post autor: Jedy Knight »

Na LL Barb poprzez Ś.B napisał;

Hejka,

Gdybym mógł Cię prosic o wrzucenie do dyskusji na LL mojego pomysłu - skoro jest mój, to musze go sam wyartykułować.

Pozdro,

Barb

------------------------------------------------------
Proponuję system Eliminacji z następujących powodów.

1. System "TOP 20 wybiera" jaki był, kazdy widział.

2. System TOP 3 (i podejrzewam, że dokładnie tak samo TOP 5) prowadził wcześniej do różnych gorszacych scen. Pamiętam, że rok temu był jakieś wąty a propos wirtualnych lokali czy dopisywania ludzi na lokalach, żeby "wymaksować ligę". Dorzućcie do tego fakt, ze TOP 3 zazwyczaj nie wygrano armiami na zasady ETC, tylko np. Imperium 2x4 (w czasach "świetności" tego buildu), a potem taki zawodnik jedzie np. Elfami, z którymi nawet tak dobrze ograny nie jest, ale się "załapał".

Jeśli już chcemy wprowadzac system TOP, to moim zdaniem powinien być ranking dla każdej armii i powinien jechać najlepszy gracz każdej z 8 najlepszych armii w rankingu.

Teraz w TOP 3 będa pewnie ze 2 x demony. A w TOP 5 może i 3. Dla mnie to jest niemiarodajne kompletnie.

3. Byłem na czterech ETC. Moim zdaniem - i ku mojemu zaskoczeniu - team był w tym roku BARDZO silny i BARDZO dobrze przygotowany. Lepiej niż rok i dwa lata temu. Wydaje mi się znaczną częścią zasługi były właśnie eliminacje - mi na pewno pomogły się trochę ograć; sądzę, ze chłopakom też. 3 wcześniejsze teamy trenowały strasznie mało - jak nie ma bata, to są dwie luzackie gry na działeczce; zupełnie inny klimat.

Dlatego proponuję system eliminacyjny. Dość prosty - wyłania się 2 kapitanów (może to być głosowanie w ramach TOP 20 - w praktyce nawet sprzedaż głosów prowadzi do powstania 2 8-osobowych teamów przed głosowaniem, z czego 7 członków TOP 20 gwarantuje stanowisko jednego kapitana - dla mnie taka "korupcja" już nie jest korupcją, tylko normalnym zbieraniem składu).

Kapitanowie po głosowaniu kompletują swoje 2 teamy. Teamy spotykają się na dwudniowym turnieju eliminacyjnym w Wawie; 4-5 bitew, zasady ETC.

Kapitan zwycięskiego składu w ciągu tygodnia wybiera sobie 8-osobowy team spośród 16 graczy (i tylko nich), którzy grali na eliminacjach.

System zapewnia zajebisty trening. I wyłania graczy na podstawie ich skilla tą armią, którą będą grać na ETC - a nie trzech najlepszych graczy demonów.

Czy będą wały? Cóż, raz, że umiejętność radzenia sobie z wałami jest kluczowa na ETC w starciu z Italią i warto ją ćwiczyć.
Dwa, że takie same wały lecą pod koniec ligi o miejsca na TOP3, i to nie tylko na turniejach - są one trudniejsze do wyłapania, bo np. fikcyjnego turnieju, załapania się na naciąganą premię sedziowską itp. akcji nie wyłapiesz. A to psuje ligę.

16 graczy nadzorowanych przez dwóch sędziów, z których jednym obowiązkowo powinien być JJ (to daje szansę "zapoznać się" ze sposobem sędziowania na ETC i werdyktami tam) da radę zagrać uczciwe bitwy. Nie kojarzę, żeby w tegorocznych eliminacjach odchodziły też jakiekolwiek znaczne wały, co powinno napawać entuzjazmem.

Moim zdaniem eliminacje sa najuczciwszym sposobem wyłonienia składu, z najmniejszą ilością "polityki", "ustawiania" i "walki na noże" o miejsce w TOP 3/5.

Do tego turniej taki byłby naprawdę emocjonującą i fajną zabawą. A do tego skutecznym treningiem.

Stąd proponuję to rozwiązanie. Niech wreszcie o obecności na ETC decyduje skill własną armią (z ETC comp) na jasnych zasadach, a nie polityka i/lub umiejętnośc wymaksowania ligi.

Dzięki za uwagę.

Edit;
Barbarossa pisze:Ponieważ nie mogę się wypowiadać na LL, to wkleję tu propozycję modyfikacji, która może odniesie się do zgłaszanych na forum LL obaw:

TOP 4 ligi (lub najlepsze 4 w lidze z tych osób, które chcą jechać) dobiera sobie 12 kandydatów do teamu.

W dwu-dniowym turnieju grają ze sobą dwa składy: 1 i 4 z ligi + 6 kandydatów kontra 2 i 3 z ligi + 6 kandydatów.

Następnie TOP 4 wybiera z tej dwunastki 4 osoby, które jadą z nimi na ETC. W razie rozkładu głosów 2-2, decyduje głos pierwszego gracza z ligi.

Plusy:

- Jasne kryteria wyboru
- Trening
- Szansa znalezienia najsłabszego ogniwa, które zawsze pojawia się w naszym składzie
- Ograniczony konflikt między składami. Decydenci i tak jadą wszyscy. Spośród pozostałych 12 graczy wybierają 4 na podstawie ich gry, więc nie powstaje mentalnośc plemienna

Nie mam nic do dodania poza;

Im wcześniej się to zrobi, tym logistycznie taniej i sprawniej wyjdzie. Last minute łapu capu, to nie jest to.
Uprawnione do głosowania wcale nie musi być TOP-20 Ligi 2010.
Może być i to stare z 2009. Kapitan wcale nie musi być z TOP-20. (Przecież Dębek był 18, równie dobrze mógł być 21 i co? A był świetnym kapitanem.) Dobrze jednak byłoby, żeby był gotów poprowadzić zespół jako kapitan grający, a nie tylko wybrać go i być NPC.

Rulepack standardowo Marzec-Maj. Mogę podkręcić tempo.

Sugeruję - 1-3 Maja jako datę imprezy.
8 stołów zmieści się wszędzie.
Listy armii - jak zwykle 14 lipca.
Sama impreza - jak zwykle koło 11 Sierpnia.

Istnieje możliwość turnieju indywidualnego na zasady ETC w lipcu i Indywidualnych Mistrzostw Świata w ciągu dwóch dni poprzedzających ETC.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2009, o 07:15 przez Jedy Knight, łącznie zmieniany 1 raz.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
sharkoon
Mudżahedin

Post autor: sharkoon »

System ogólnie jest w porządku. Lecz co jeśli tych dwóch kapitanów będzie chciało wziąć do swojego teamu (tego na eliminacje) tego samego gracza? Któryś będzie musiał ustąpić?

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Wtedy gracz zdecyduje u którego kapitana chce grać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Czemu ograniczać eliminacje do 16 graczy i tylko 2 kapitanów ?
Nadających sie są całe mrowia .... :twisted:
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Turniej top 80 ligi
8 teamów mega rzeźnia

mysle ze 2 teamy zwieksza podziały, juz mialem okazje sie przekonac dzisiaj :D

pozdro

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Lop 80 ligi daje 10 teamów Stasiu #-o
Jak taka noga z matmy tak zajebiście liczy prawdopodobieństwo podczas gry. :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

On chyba zakłada, że dwa teamy się nie zbiorą/nie dojadą/pokłócą:-P

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

ja wam i tak mowie ze wszystko dazy do 8 os, 6 bitwowego DMP...

swoja droga trudno nie zgodzic sie z darkiem, ze dziwne aby mistrz polski nie jechal, w tym roku zostal po prostu wykorzystany glupi system stworzony przez zadnych wladzy indywidualistow ;), w przyszlych latach IMO jakies TOP powinno sie liczyc, w przeciwnym razie liga traci sens...

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Ja sie zgadzam z Thurionem.

Poza tym przed jednym turniejem moze sie zdazyc wszystko. Ktos moze dostac sraczki rano i zrezygnowac, ktos nie przyjsc bo upije sie poprzedniego dnia. Kto moze nie dojechac, bo bedzie atak terrorystow na pociag/samolot, ktos moze miec wypadek samochodem...
Albo ktos moze miec slub siostry/brata/swoj akurat tego dnia.
A system zaklada, ze wybiera sie graczy tylko z 16 grajacej na turnieju...

Poza tym w wielu bitwach glupi break na 7 decyduje czy jest 15-5 czy 5-15...

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

e tak wogóle to same stare pierniki dorwały sie do etc nie dając się rozwinąć młodzierz

pozdro dla starych pierników

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

liga musi zawierać więcej turniejów na zasady EURO, wtedy top będzie na prawdę coś znaczył...

pozdrawiam
Obrazek

_reszka
Chuck Norris

Post autor: _reszka »

Ja i tak nie pojadę, ale mała dygresja.

Całkiem możliwe, iż w TOP20 znajdzie się 4-5 różnych armii, więc np. 3 będą rozdysponowane pomiędzy TOP20 (biorących udział w eliminacjach) którzy nimi faktycznie nie grają. Ok, zgadzam się że jak większość z TOP 20 weźmie np. chaos dwarfy, to mnie rozjadą 19-1 jak ja wezmę demony i 20-0 jak wampiry. Ale nie dlatego, iż wymiatają chadekami :) . Jak spotkają porównywalych sobie, to już dogłębna znajomość własnej armii może mieć znaczenie.

A poziom skilla generalskiego pomiędzy 18 w lidze (wampiry) a 21 (DOW) może być bardzo porównywalny.

Dlatego proponuję, żeby w eliminacjach wzięli udział TOP10, a pozostałą 6 wybrać z kolejnych miejsc w lidze wśród najlepszych graczy armią nie reprezentowaną dwukrotnie w TOP 10, nie więcej jednak niż 2 przedstawicieli danej armii. (na mur beton skończy się w TOP 30)

Zasadniczo będą wtedy dopuszczeni do eleminacji:
1. najlepsi generałowie
2. najlepsi generałowie armii, które i tak pojadą na EURO

Licząc na papierze, w eliminacjach weźmie udział (przed wyborem armii) 7-8 różnych armii, a kilka osób z 1 koszyka jak wybierze sobie armie zastępcze (przy czym nie musieli grać tą armią w danym roku - ich wysoki skill jest wystarczający do takiego wyboru), to będzie wystarczająca różnorodność. Acha, nie wiem jak wy, ale jakby w ten sposób w eliminacjach przypadkiem reprezentowanych było 10 armii, to bym nie marudził.

czyli do elimnacji zostaną zaproszeni gracze TOP10 + np. gracz nr 11, 14, 21, 25, 26.

Co więcej, ten system nie wymaga, żeby wprowadzić listy rankingu armijnego. Fajnie by było, gdyby była, ale jakoś w to nie wierzę. Do systemu wyystaczyłoby, aby gracze z TOP11-30 złożyli "papiery", że daną armią zdobyli 75% punktów w rankingu - a nie jedynie oświadczenie. W końcu jakieś statystyki się robi, koleś mówi zdobyłem punkty tu i tu, grałem wood elfami tam i tam. Do dokumentów liga ma wgląd,a sprawdzić to dla 8-10 osób, to zajmie 2 godziny.

Jednocześnie system premiuje najlepszych graczy - tzn. FINAL TOP10, grajcie czym chcecie i nic nas to nie obchodzi, a reszcie ligi taka mała zachęta do systematycznego grania innymi armiami, bo w top 10 będą już 2xdemony, wampiry i DE i nr.11 grający demonami pożegna się z eliminacjami, a nr 26 zaprezentuje, oć choćby bretończyków. A jak widać, jak ktoś umie się ustawić, to i bretonią na magu 4 lev. potrafi zamieszać. /Na marginesie, widział ktoś w ostatnim roku na forum rozpisek nie czysto funową rozpiskę bretki z mag lev.4? - a wiecie do czego nawiązuję./

A kapitan to nie TOP1, TOP3, tylko koleś co będzie mógł zapanować nad chaosem i skutecznie wytłumaczyć np. sędziom o co chodzi. Innymi słowy - wysokie ld, a nie ws9+przerzuty trafień i ranień, oraz ward 2+.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Ponieważ nie mogę się wypowiadać na LL, to wkleję tu propozycję modyfikacji, która może odniesie się do zgłaszanych na forum LL obaw:

TOP 4 ligi (lub najlepsze 4 w lidze z tych osób, które chcą jechać) dobiera sobie 12 kandydatów do teamu.

W dwu-dniowym turnieju grają ze sobą dwa składy: 1 i 4 z ligi + 6 kandydatów kontra 2 i 3 z ligi + 6 kandydatów.

Następnie TOP 4 wybiera z tej dwunastki 4 osoby, które jadą z nimi na ETC. W razie rozkładu głosów 2-2, decyduje głos pierwszego gracza z ligi.

Plusy:

- Jasne kryteria wyboru
- Trening
- Szansa znalezienia najsłabszego ogniwa, które zawsze pojawia się w naszym składzie
- Ograniczony konflikt między składami. Decydenci i tak jadą wszyscy. Spośród pozostałych 12 graczy wybierają 4 na podstawie ich gry, więc nie powstaje mentalnośc plemienna

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

W jaki sposób sobie dobierają tych kandydatów ?
Może się dostać 4 nowych zawodników, a top 4 to pewniaki.
Osobiście jestem nastawiony sceptycznie do tego pomysłu. Znacznie bardziej podobała mi się Twoja koncepcja małych rozgrywek armijnych, które również były klarowne, dające trening, eliminujące najsłabszych.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

eliminacje armijne sa do dupy bo trzeba na nie dojechac, wykabzic, zagrac nic nie dajace mirrory

to co napisal Zbyszek w ostatnim poscie jest juz moim zdaniem calkiem sensowne :)
dobor 6 osob nastepuje po prostu... uznaniowo, dodalbym jeszcze taki popdunkt ze jak osoby z TOP 4 sie dogadaja to moga sie pozamieniac, niekoniecnzie 1+4 2+3, jezeli nie dadza rady to z musu 1+4, 2+3

co do tych powtarzalnosci armii to ja nie wiem ciagle o co wam chodzi... w 40k w TOP 5 sa ludzie ktorzy graja wszystkim, kazdy gra tym samym i innym... myslicie ze do TOP 5 dostalaby sie osoba ktora nie zagra zajebiscie jakas armia bo grala caly sezon no brainowymi demonami? taki np Kielon z ktorego wszyscy sie smiali ze HE w ogole nie gral na Euro byl mega kozakiem... sorrki ale IMO sie mylicie, jak ktos jest dobry to jest dobry :)

pzdr

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Tu nie chodzi o to, że "różnica między ekipą 1 a 2 jest marginalna" tylko o to, kto powinien pojechać. Niektórzy są dobrymi graczami i wykazują chęć pojechania - to że nie pojadą z powodu animozji jest zwyczajnie z dupy i tak być nie powinno. Na podanie rąk zdrajcom i innym takim jest rok, nie uważam animozji za ułamek na tyle istotny, by zabraniać komuś wyjazdu na Euro.

W zbyszkosystemie wszystko się rozbija o kapitana czy gremium które ustali ostateczny skład. Tak czy siak psu na bude ta szopka z eliminacjami, skoro skład będzie już znany od początku...

Tak zgadza się, Waldek miał 20 pts mniej od Sławka, ale biorę Sławka, bo miał gorsze pairinigi / bolał go ząb / nie poszły mu kostki

Dlatego nie podoba mi się zbyszkopropozyja w obecnej formie, bo różnica jest taka od top3/top20/top5, że wałki odbywają się na innym etapie projektu. I tyle.

Należy zrobić taki system, który zagwarantuje, że wybrany selekcjoner zrobi swoją robotę bez wałków i przekrętów. Dlatego proponuję:

Top 16 ligii wybiera kapitana w głosowaniu.
Gracze łączą się w 2 drużyny po 8miu. Gramy x partii u JJ'a w garażu (8 stołów się zmieści wszędzie).
Teraz przychodzi robota kapitana: Kapitan, biorąc pod uwagę wynik meczu, miejsce w rankingu armijnym, ligowym jak i całokształt dorobku graczy z minionego roku nominuje 7 (siedem) osób do składu. Nie może nominować siebie.
9 osób, które nie otrzymało nominacji głosuje, czy popiera reprezentację czy nie. Jeżeli reprezentacja uzyska co najmniej 8 głosów poparcia, kapitan może nominować siebie jako 8mą osobę. Inaczej musi nominować kogoś innego.

Zalety? Jest to system samopoziomujący się. Bo kapitan też będzie chciał grać, nie ma osoby w top16 która by nie chciała pojechać na Euro. System ten przyniesie co najmniej tak dobre osiągi jak ten Zbyszka.

Poszczególne cyferki top ile są jeszcze do dogadania.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Furion pisze:Tu nie chodzi o to, że "różnica między ekipą 1 a 2 jest marginalna" tylko o to, kto powinien pojechać. Niektórzy są dobrymi graczami i wykazują chęć pojechania - to że nie pojadą z powodu animozji jest zwyczajnie z dupy i tak być nie powinno. Na podanie rąk zdrajcom i innym takim jest rok, nie uważam animozji za ułamek na tyle istotny, by zabraniać komuś wyjazdu na Euro.
a moim zdaniem ma duze znaczenie czy jedzie ekipa ktora sie lubi, czy jedzie ktos kto jest chujem, czy jedzie ktos kto jest walkarzem, czy jedzie ktos kto jest nieprzyjemnym graczem, czy jedzie ktos kto ma ego jak 0,5 mld chinczykow razem wzieta... sa to tak samo wazne czynniki przy doborze teamu jak kazdy inny jedne na +, jedne na -, oczywiscie IMO
ktos kiedys napisal ze Euro to rzeznia i nie ma znaczenia czy ktos sie lubi, moim zdaniem ma, jak ktos dostaje gorszy pairing i nie strzela z dupy ze mu sie indywidualny wynik zepsuje to IMO jest to bardzo istotna sprawa

pzdr

Drako
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Drako »

IMO najlepiej by wam się sprawdził taki system:
top3+ turniej na zasady euro dla ludzi o miejscach w lidze np 4-20 czy 4-30 i 5 najlepszych z nich.

Na turnieju kazdy by musiał grac tą armią co chce na euro jechac i niestety odrazu wyrzucic trzeba tych co chcą grac armiami sposród top3.

I macie potem top3 polskiej ligi + najlepszych graczy pozostałych armii na euro

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Furion pisze:
Top 16 ligii wybiera kapitana w głosowaniu.
Gracze łączą się w 2 drużyny po 8miu. Gramy x partii u JJ'a w garażu (8 stołów się zmieści wszędzie).
Teraz przychodzi robota kapitana: Kapitan, biorąc pod uwagę wynik meczu, miejsce w rankingu armijnym, ligowym jak i całokształt dorobku graczy z minionego roku nominuje 7 (siedem) osób do składu. Nie może nominować siebie.
9 osób, które nie otrzymało nominacji głosuje, czy popiera reprezentację czy nie. Jeżeli reprezentacja uzyska co najmniej 8 głosów poparcia, kapitan może nominować siebie jako 8mą osobę. Inaczej musi nominować kogoś innego.
Oczywiście wierzysz ślepo, że te osoby niemal jednomyślnie zgodzą się na to, żeby to nie one pojechały na EURO? :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Drako pisze:IMO najlepiej by wam się sprawdził taki system:
top3+ turniej na zasady euro dla ludzi o miejscach w lidze np 4-20 czy 4-30 i 5 najlepszych z nich.

Na turnieju kazdy by musiał grac tą armią co chce na euro jechac i niestety odrazu wyrzucic trzeba tych co chcą grac armiami sposród top3.

I macie potem top3 polskiej ligi + najlepszych graczy pozostałych armii na euro
turniej nie moze byc singlem, bo nagle w zespole zabraknie blokerów (np. ->Barb) i taktycznych wystawień (np. ->Dębek)
Obrazek

ODPOWIEDZ