| WoCh | Warsztat Rastiego

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

| WoCh | Warsztat Rastiego

Post autor: Rasti »

A więc proszę o usunięcie starego tematu. :P

A teraz przejdźmy do sedna. Chciałbym wam przedstawić moje pierwsze figurki, jakie wykonałem z poxiliny i modeliny, które stały się zarazem pierwszymi figurkami, jakie pomalowałem w swoim życiu. Może kilka słów ode mnie: Są to wojownicy Khorne'a :P Może się wydawać, iż są pomalowani bardzo nie starannie i niechlujnie, lecz to było zamierzone. Chciałem uzyskać efekt zdartego pancerza, mniej więcej kierowałem się trailerem to WH: Mark of Chaos. :) Najbardziej nie jestem zadowolony z rogów i czaszek, nie wyszły jak chciałem... Miałem jeszcze dać krew na broniach, ale zapomniałem ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Komentujcie ;) Ja w sumie jestem zadowolony z pierwszych tworów ;)

Awatar użytkownika
Ciozak95
Mudżahedin

Post autor: Ciozak95 »

Podziwiam Cię za odwagę... bo mimo iż figurki nie są piękne pokazujesz je na forum czego niektórzy nie potrafią... a figurki jak na pierwsze ulepki bardzo ładne... =D>
Coś z Ciebie wyrośnie :mrgreen:
podpis usunięty z powodu zbyt dużego rozmiaru -- administracja

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

Post autor: Raptor »

ale pażdzierz :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Byłyby spoko, gdybyś ich nie malował :mrgreen:
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

hmm mnie sie podobaja
przypominaja mi jednego starego puszkowca plastikowego po wrzuceniu do rozpuszczalnika :)

stare czasy...

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Ten efekt pozdzieranego pancerza to miałem tak iw zamyśle :P Na fotkach wygląda tragicznie ;D

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

A więc dzisiaj postanowiłem pomalować kolejnego wojownika choasu. Zbytnio się uparłem, bo coś mi ręka drży ;/

Chcę Wam na razie zaprezentować zdjęcie z jednego z etapów malowania, abyście zobaczyli, iż nie macham pędzlem na oślep. Najpierw maluję w miarę starannie(choć tutaj coś nie wyszło, będę jeszcze poprawiał), a potem dopiero staram się robić efekt przetartego pancerza itp.
Obrazek

Skomentujcie, proszę ;P

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

Rasti pisze: Skomentujcie, proszę ;P
Skoro prosisz. Jest naprawdę źle. Pomalowane jest niestaranie, wręcz niechlujnie, farby są położone za grubo, podkład prześwituje. Mam wrażenie że poświęciłeś nie więcej niż 10 min na figurkę. Naprawdę nie jestem w stanie znaleźć żadnych pozytywów.

Poczytaj tutoriale w necie, albo poproś kogoś żeby Ci pokazał, bo jak na razie to malarz z Ciebie nie będzie.

Lepienia nie będę oceniał, ale jest o wiele lepsze niż malowanie.

pzdr
http://azylium.vot.pl - Serwis Społeczności Mordheim

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

podkład prześwituje, a farby są położone za grubo? Jak to możliwe ;D

Dzięki za rady i krytykę, zawsze motywuje. Brakuje mi pędzelka 00, którym bym pomalował te mikroskopijne szczegóły.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

Na jego lewej ręce (dla nas to jest prawa ;)) widać cienką smugę czarnego, gdyby wytężyć wzrok zauważyłoby się więcej takich miejsc. Życzę jedynie więcej staranności w malowaniu i używanie Washów które wiele by pomogły :lol2: .

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Dzięki, właśnie przed chwilą poprawiałem tego typu rzeczy :) Nałożyłem także drybrusha szarego metalica, aby "zniszczyć" i zrysować pancerz. Tak chciałem coś dodać, iż ten efekt, jakbym bazgrał to właśnie to podniszczenia pancerza. Wszystko wyjdzie jak będę malował mroczne elfy jak mi przyjdą. :) Co do malowania tych figurek, bo także jakos tak inaczej się maluje figurki ulepione przez siebie ;)

Proszę o więcej komentarzy.
A co do washy - to takimi nie dysponuję. :/ A zdjęcie już ukończonej tej figurki co wyżej, dam najprawdopodobniej jutro rano, jak ją skończę.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Ja też nich nie mam, bawie się przez dodawanie dużej ilości wody do barw których chce robić wash i używam go tam gdzie powinienem ;).

Awatar użytkownika
SlanesH
Falubaz

Post autor: SlanesH »

oł maj god

samo lepienie zdaje sie niezle ale to malowanie niszczy wszystko
Moja galeria - klik!
Maluje za kasę - klik!

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Echh i jak tu komentowac takie prace , zeby autorowi sie nie zrobilo smutno. Poogladaj inne prace na forum , zobacz jaka jest roznica miedzy Twoim a ich malowaniem , poczytaj przede wszystkim o technikach malarskich , o tym jak sie powinno nakladac farbe , jak duzo , jak bardzo rozcienczona , cwicz bardzo duzo takze nad swoja dokladnoscia , a kiedys moze zerkne na Twoj temat i powiem - kawal naprawde dobrej roboty...
Niestety poki co bardzo slabo...

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Właśnie z tworzeniem washy to próbowałem. Dzięki Wam za wasze komentarze! A może znacie jakieś dobre strony z kursami? Jutro przyjdą elfy, jak jakiegoś pomaluję to wrzucę, zobaczę, może inaczej maluje się plastik :) Choć to dopiero moje pierwsze malowania :)

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Rasti pisze:A może znacie jakieś dobre strony z kursami?
Znamy; http://coolminiornot.com/article

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

A więc ta figurka co wyżej, lecz dokończona(efekt zniszczonej zbroi):
Obrazek
Obrazek
A tutaj kolejna którą maluję, na razie pomalowana na sucho.
Obrazek

Jak na razie nie zraziłem się waszą krytykę. Każdy od czegoś zaczyna ;) Prosiłbym o komentarze z jakimiś radami :)

Peleryny nie są pomalowane.

Awatar użytkownika
Zbyslaw
Mudżahedin

Post autor: Zbyslaw »

Olał bym "efekt zniszczonej broni". Schludny Khornita (WTF?) wygląda o niebo lepiej.

Kup też nowe washe, albo przynajmniej dwa: Badaab Black i Devlan Mud/Gryphone Sepia, wydatek 20zł a otrzyymujesz figurki o poziom wyżej

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Tak mówisz? schludny lepszy? No nie wiem ;/ Może i gorzej będzie wyglądało, ale po prostu jakoś mi się to nie widzie :mrgreen: Pomaluje to się zobaczy. Schludno będę malował mroczniaki ;p Dzięki za rady, nad washami się zastanowię :)

Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Post autor: bem »

jak dla mnie pierwszy wygląda jak kupa złomu, a drugi jak ulepiony z plasteliny. serio o niebo lepiej wyglądałoby to pomalowane schludnie i czyściutko, chociażby jednolicie, bez cieniowania. potem wash, albo bejca i będzie prawie TT :D
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.

ODPOWIEDZ