ZVEZDA

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

ZVEZDA

Post autor: Kotar »

Takie pytanie - zbiera ktoś z Was figurki rosyjskiej Zvezdy? Jak one się sprawdzają? Czy mocno się róznią od figurek GW i czy może sa tolerowane na turniejach w zastępstwie tradycyjnych figsów. Czekam na opinie i komentarze. Podobno Zvezda ma tańsze figurki niż GW. Pozdro

Awatar użytkownika
voltar
Wałkarz

Post autor: voltar »

Kupiłem sobie model trebuszetu Zvezdy:
Obrazek
Porównanie rozmiaru z GW.

Jakościowo model bez rewelacji. Na przykład rysy słojów drewna są tylko na 2 z 4 boków belek, część detali trzeba wykonać samemu ze sznurka, no i obsługi brak. To akurat nadrobiłem Gamezone'owymi chłopami.

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

Łoł :shock: , duże to i to znacznie. Voltar ten model nie jest chyba najłatwiejszy w transporcie i nadaje się pewnie tylko do gier domowych? Patrząc na jego rozmiar, przyznaje że bałbym się go przewoźić kilkaset kilometrów środkami komunikacji publicznej.

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

ja posiadam troche figurek zvezdy to sie wypowiem. Po pierwsze, proporcje tych figurek różnią się od warhammerowych (są bardziej zbliżone do rzeczywistych proporcji człowieka), nie bierzcie tego za pewnik, to takie moje wrażenie. Figurki są O WIELE uboższe w szczegóły, a te szczegóły sa tak mało wyraziste(różnice pomiędzy poszczególnymi wypukłościami są minimalne), że straszliwie ciężko się je maluje. Dla porównania obecnie maluje sobie nocniki ze skull pasa i każdy ma "profesjonalnie" pomalowaną twarz(ząbki oczy jakaś rozjaśniona krawędź gdzie rysy są wyraziste etc.) a gdy malowałem miniaturki zvezdy miałem świadomość, że moje umiejętności są niewystarczające by namalować na tych figurkach oczy. Gdzieniegdzie jest to niemożliwe z innego powodu. JAKOŚĆ ODLEWU jest skrajnie różna, niektóre modele mają tylko pół twarzy odlane wiernie z formy, a druga połowa to masa bez żadnych detali, co gorsza nie są to odosobnione wyjątki tylko np. co piąty w pudełku. Ostatnia rzeczą jest jakość plastiku. Nie bedę się rozpisywał, ale stare modele zvezdy wykonane są z beznadziejnego plastiku. Nowsze modele zvezdy są z odrobine lepszego plastiku ale dalej jest gorszy od tego GW.

Moja opinia bierze się z tąd, że miałem kontakt z pewną ilością produktów tej firmy(2xperska piechota, grecka piechota, samrajowie pieszy, samurajowie konni, wikingowie, słonie bojowe)

Nie jestem fanem GW, ani przeciwnikiem Zvezdy, ale powiem tak:
Dla modelarzy - odradzam Zvezde
Dla graczy(zwłaszcza tych uboższych) - polecam, ale tylko jeśli wasze figurki mają wyglądać fajnie z większej odległości. Bo z bliska niestety widać niedoskonałości.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
voltar
Wałkarz

Post autor: voltar »

cobra651 pisze:Łoł :shock: , duże to i to znacznie. Voltar ten model nie jest chyba najłatwiejszy w transporcie i nadaje się pewnie tylko do gier domowych? Patrząc na jego rozmiar, przyznaje że bałbym się go przewoźić kilkaset kilometrów środkami komunikacji publicznej.
Masz rację - raz tylko go wyprowadziłem z domu i to musiał w osobnym pudełku jechać. Dodatkowo sprawia też problemy w deploy-u - większość górek jest za mała :D
Ale z drugiej strony, to prawdziwe rozmiary i taki trebuszet miałby przynajmniej szansę zadziałać. Ten w skali GW mógłby być co najwyżej atrapą.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Kupiłem pudło szkieletów Zvezdy (w stylu legionistów rzymskich) -- bardzo fajne chłopaki, chociaż do złożenia z miliarda części i z tego powodu (oraz z realistycznych proporcji -- czyli chude nóżki i rączki) niestety lubili się łamać. Ale jako budżetowa alternatywa wobec pudełek GW -- zdecydowanie godni polecenia.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Post autor: cichy »

A gdzie można te figsy dostać?
Profesjonalne usuwanie wgnieceń z karoserii samochodowych i skutków gradobicia.

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

No Ja ze Zvezdą miałem do czynienia u siebie w największym sklepie GW w Gdańsku - Iskrze (dzielnica - Wrzeszcz). Akurat zastanawiałem się nad kupieniem rzymskich kościejów aby mi zastąpili TG u TK (chodziło o kwestie cenowe, a poza tym wydawali się fajni i klimatyczni). Cieszę się, że Deather i Tomash się wypowiadają odnośnie tego i udzielają konkretnych informacji. Moim zamiarem nie jest robienie TK jako armii turniejowej, tylko jako armii do poćwiczenia w chacie. Jakbyś Tomash mógł jakieś fotki tych legionistów wstawić to byłbym bardzo wdzięczny :).

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Zainteresowanym polecam stronę http://www.ringrule.narod.ru/ wymagana podstawowa znajomość rosyjskiego ;) (miałem to szczęście jeszcze sie w pocz. lat 90 załapać w szkole :wink: ).
Modele można kupić w internetowym sklepie KAMRAT

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

byłby ktoś tak dobry i wypowiedział się na temat zvezdowej orczej jazdy. widział ją ktoś? Czy rozmiarami i proporcjami bardzo różni się od warhammerowych figurek, czy mają w pudelku podstawki(i jakie duże). Proszę również o wrzucenie linku do zdjęcia tych figurek(nie znam rosyjskiego a na http://www.ringrule.narod.ru/ tego znaleźć nie potrafię, google też przychylne nie są)

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Z tego co mi wiadomo husaria ze Zvezdy nie ma szans zastąpić Gryphon Legionu (albo Winged Lancers) z Kislevu. Ci Kislevici są niestety "olbrzymami" w stosunku do figurek ze Zvezdy :(

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

dołączam się do pytania Deather. jak ma się wielkosc orków ze Zvezdy z tymi z GW? No i ilu chłopa jest w tym pudełku?
putoa alasti avantoon! :wink:

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Tego to ja niestety nie wiem :? bo mialem okazję porównać jedynie husarię ze Zvezdy z Kislevitami, dlatego zależy mi na dowiedzeniu się jak się mają "Rzymianie" ze Zvezdy to Tomb Guardów.

ODPOWIEDZ