Dylemat...

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mastema
Mudżahedin
Kontakt:

Dylemat...

Post autor: Mastema »

Ostatnimi czasy zastanawiałem się nad zbieraniem drugiej armii. Zastanawiałem się nad wieloma (dwarfs, WE, imperium, TK), ale w sumie zostały dwie: VC(do których się przekonałem, wbrew temu co niegdyś pisałem :P ) i Chaos- mortale na Slaanesh'u.
I teraz nie wiem co ... prosze nie pisać "wybierz ta która ma wg ciebie ładniejsze modele" albo "której klimat ci bardziej odpowiada" :D bo ja naprawde wziąłem to juz pod uwagę :) poprostu chciałbym się dowiedziec od doświadczonych graczy którą się przyjemniej zbiera i daje więcej mozliwości,. Wiem że trudno jest odpowiedziec na takie pytania, ale cóż.. najlepiej żeby poprostu ci co wiedzą o co chodzi pisali albo tak na VC (i jeśli już to czy Lahmia czy BD) albo na Chaos. Ewentualnie gdyby ktoś jeszcze mógł napisać jakis argument byłbym wdzięczny :)
DE narazie odejdą w cień ale nie myślę się z nimi żegnać :D , lecz chciałbym poprostu wkońcu grać czymś nowym, kiedy to już wkońcu znajdę czas i chętnych do grania i przypomnienia niektórych zasad :oops:
z góry dzięki
Każdy kto to czyta ma odpuszczone uczynki dobre, za darmo, amen.
Idźcie w Chaosie .

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

wybierz tą która ma wg ciebie ładniejsze modele i której klimat ci bardziej odpowiada.

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

możliwości więcej daje chyba chaos. sam dobór rare'ów ma taki, że wampiry przegrywają w tej kategorii w przedbiegach.

qwer
Mudżahedin

Post autor: qwer »

co do wyborze jednostek to wygrywa oczywiscie chaos, ale co do mozliwosc ustawienia stylów grania to imho przewage maja wampiry :

mozna ustawic rozpiski konnicowe/graveguardowe/klockowe,bardzo duze mozliwosci robienia rozpisek bazujac na konkretnym charakterze (bd/necrach/strii/necro itd.)

Mimo olbrzymiej przewagi w mozliwosci wyboru jednostek, w chaosie na turniejach niektórych jenostek nigdy nie zobaczysz w armii mortali :

-wielkich dmonów
-demon princa
-wargora/beastlorda
-shaggotha (mimo iz to imho jedna z najładniejszych figurek w całym warhammerze)
-giganta
-w specjalach mozna z listy skreslic wszystko poza : furiami/screamerami/minotaurami/demonicami na komikach/ (czyli odpada z wykozystywania az 11 jednostek ze specjali)

wiec co z tego, ze chaos ma 3x mozliwosci ustawienia armii, skoro ponad połowa jednostek nigdy nie zoastanie przez ciebie wystawiaona na polu bitwy.

W VC praktycznie sa praktycznie tylko 4 niewykorzystywane jednostki : charakterzy Lahmi, wighty/wraithy i blak kołcze -> wszystko inne jak najbardziej moze spokojnie znalezc miesce na poli turniejowych bitew.

co do klimatu to zarówno slaaneshowy chaos jak i VC to b.klimatyczne armie, i co do klimatu to ty niema sensu sie rozpisywać.

Sam grałem dawniej własnie slaaneshowym chaosem, dosc niestandardowym jak na warunki turniejowe - 2/3 mojej armii to byli maruderzy - miałem idee grania maruderskim "trajbem" ;-) a obecnie gram VC - osobiscie troche bardziej pasuje mi ta armia - chociazby ze wzgledu na troche tansze jednoski do uzbierania (wilki to wołki z goblinów, knighci sa z brettoni, guardzi tez - men at armsi, spirit hosty podobnie)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

mocno przesadzasz...
qwer pisze: -demon princa
na nowe zasady? z look out sirem jadac w konnych demonetkach.. ba jadac nadal te swoje 20 cali... dajac calemu oddzialowi stalego warda... do mojego stylu gry nie pasuje, ale napewno jest to bardzo, na nowe zasady look outa, oplacalna jednostka :)
qwer pisze: -wargora/beastlorda
wargora? sa ludzie ktorzy bardzo lubia, widzialem rozpe Ara, Boginsa...maja wargory
qwer pisze: -giganta
to samo co wyzej, to ze u nas nikt, czyli w zasadzie ja.. nie gra chaosem na gigantach nie oznacza ze sa do dupy, Dziop, Tigerius, obaj grali/graja gigantami, i z tego co wiem sobie je cenią
qwer pisze: -w specjalach mozna z listy skreslic wszystko poza : furiami/screamerami/minotaurami/demonicami na komikach/ (czyli odpada z wykozystywania az 11 jednostek ze specjali)
mozna jescze nie wykreslac: beast herdow, tuskgor chariotow, nurglingow, bestigorow, wszsytko ma swoje zastosowania i jest przydatne na stole

qwer
Mudżahedin

na nowe zasady? z look out sirem jadac w konnych demonetkach.. ba jadac nadal te swoje 20 cali... dajac calemu oddzialowi stalego warda... do mojego stylu gry nie pasuje, ale napewno jest to bardzo, na nowe zasady look outa, oplacalna jednostka

...ile razy UŻYŁEŚ albo WIDZIAŁEŚ demon princa w armii mortali ????

wargora? sa ludzie ktorzy bardzo lubia, widzialem rozpe Ara, Boginsa...maja wargory
......w 9/10 w mortalowej armii, jedynym charakterem bestii majacym byt jest szaman kitrajacy skrole

to samo co wyzej, to ze u nas nikt, czyli w zasadzie ja.. nie gra chaosem na gigantach nie oznacza ze sa do dupy, Dziop, Tigerius, obaj grali/graja gigantami, i z tego co wiem sobie je cenią

.....tak, tak jestes jedynym graczem chaosu w trojmiescie ........ giganty są b.fajne i uwazam je za najlepsza erke chaosu, ale zdecydowanie czesciej pojawiaja sie na polu bitwy drago ogry i spawny

mozna jescze nie wykreslac: beast herdow, tuskgor chariotow, nurglingow, bestigorow, wszsytko ma swoje zastosowania i jest przydatne na stole
.... nie mówie, ze niesa przydatne, szczegolnie herdy, ale ich nie zobaczysz .... moze jestem slepy, ale zarowno na turniejach, jak i w samych propozycjach mortalowych armi nurgligów niewidziałem nigdy, tak samo jak bestigorow, a charioty bestii, to sa oczywiscie tansze itd. itp. ale zjadaja cennego slota specjala, ktory czesto jest przeznaczany na cos innego[/code]

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Wszystko zależy od sposobu grania chłopie:
Masz bestie tzzeentcha - masz wargory - takataktykę polecam obecnie kumplowi, który średnio na slaaneshu operuje.Zresztazwykłe armie bestii przecież też muszą mieć herosów (bsb z banner of gods) Gigant jest coraz bardziej popularny, kumpel ma już 3 figurki gigantów: grubasa, cyklopa i teraz tego ładnego plastykowego. Oczywiście mówię tylko o turniejach w lubuskiem i wlkp.
Musisz qwer pamietać że jest armia bestii i tam możesz brać maszynki jako slot core :P
A co do Daemon prince :P Kocham tą figurkę i dlatego sobie ją kupiłem. Ja grałem na kornistycznym w pieskach i sie w miarę dobrze sprawdzał, daltego chodź jest malo popualrny to czasem mozna go zobaczyć. ja osostatnio go widziałem w armii zwykłęgo chaosu ( ze smokiem hehehe i helkiem).

qwer
Mudżahedin

@ bogins
i Chaos- mortale na Slaanesh'u
a stricte co do figurki to jak najbardziej, fajny wzór - ja bym polował osobiscie na azzazela :-)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

qwer pisze:
na nowe zasady? z look out sirem jadac w konnych demonetkach.. ba jadac nadal te swoje 20 cali... dajac calemu oddzialowi stalego warda... do mojego stylu gry nie pasuje, ale napewno jest to bardzo, na nowe zasady look outa, oplacalna jednostka

...ile razy UŻYŁEŚ albo WIDZIAŁEŚ demon princa w armii mortali ????
uzylem raz, widzialem wiele razy, mimo tego ze jezdze rzadko i gram malo to i tak gram o gdzies 400% czesciej niz ty.. wiec widze wiecej ;)
qwer pisze:
......w 9/10 w mortalowej armii, jedynym charakterem bestii majacym byt jest szaman kitrajacy skrole
i tu sie oczywiscie zgodze, ale nie oznacza ze nigdy nie wystepuja ;)
qwer pisze:
.....tak, tak jestes jedynym graczem chaosu w trojmiescie ........ giganty są b.fajne i uwazam je za najlepsza erke chaosu, ale zdecydowanie czesciej pojawiaja sie na polu bitwy drago ogry i spawny
heh, tak sie sklada ze dogry & spawny razem wystawiam chyba tylko ja... wiec wybacz jesli twoje komentarze odbieram zbyt osobiscie, ale nie wydaje mi sie... a giganty to bezuzyteczne g. :twisted:
qwer pisze:
.... nie mówie, ze niesa przydatne, szczegolnie herdy, ale ich nie zobaczysz .... moze jestem slepy, ale zarowno na turniejach, jak i w samych propozycjach mortalowych armi nurgligów niewidziałem nigdy, tak samo jak bestigorow, a charioty bestii, to sa oczywiscie tansze itd. itp. ale zjadaja cennego slota specjala, ktory czesto jest przeznaczany na cos innego
jak nie widisz herdow to zaiste znaczy ze jestes slepy ;) przejzyj sobie rozpy na forum, czesto gesto ludzie wstawiaja male herdy

nurglingi sa fajne, nawet z Mlodym na WI chcielismy je wystawic, ale potem okazalo sie ze jade z Chorym i sie troche koncepcja zmienila ;) (badz co badz to jedyny swarm ktory sie nie sypie, ma warda, a przy odbrobinie farta moze ustac bardzo dlugo...)

bestigory faktycznie, bardzo rzadko, ale gloenie dlatego ze trzeba miec herda zeby miec bestigory, gdyby mozna je brac bez herdow to mysle ze duza krowa slaanesha szaman w obstawie slaangorow bylby czestym widokiem... bo jest to mega rzeznickie combo w polaczeniu z mortalowym generalem i reszta kompozycji

a tuskgory to akurat juz kompletnie sie rozmijasz, 4 lata bez przerwy wystawialem 2 tusgkory w armiach 2k+... dopiero niedawno zmienilem na minoski, ale tuskgory nadal wystawiam tyle ze rzadiej i co najwyzej jednego, wiec przyklad wystawiana tuskgorow masz pod samym nosem :)

a cennosc slotow speciala to sprawa dyskusyjna, ostatnio staja sie mniej
cenne, ja na Mastera Blastera mam jednego speciala wolnego...

pzdr ;)

qwer
Mudżahedin

1) "i" to NIE = "razem z" , i oczywiscie tylko ty

2) żle uzyłem sformułowania, tz. zły szyk zdania ;-) - to ze tego nie widac , to odnosiło sie do wszystkiego co jest napisane dalej, tz. po herdach -> same herdy oczywiscie czesto wspomagaja mortali

3) oczywiscie ze nurgligi sa fajne, mega klimatyczne a modele z 5ed. sa wrecz cudowne, ale zapytam Ciebie, jako jedynego gracza mortalowy choasem na pomorzu - kiedy ich ostatnio uzyłes na turnieju grajac slaneshowa armia ????

4) gdyby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem

5) jak juz mówiłem, jako jedynu gracz mortalowym chaosem na pomorzu masz absolutna racje co do rydwanów

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

qwer pisze:kiedy ich ostatnio uzyłes na turnieju grajac slaneshowa armia ????
fakt :P ciezko by bylo :P

Awatar użytkownika
Mastema
Mudżahedin
Kontakt:

czytam i czytam i nie powiem - ciekawa lektura :wink:
wyszła taka jakby zażarta dyskusja na temat użyteczności jednostek w chaosie i nie powiem, że wiele mi to nie dało :)
tylko ja tak myślę- jak bym grał czysto Slaanesh'owym chaosem to raczej nurgling'ów bym nie dał rady wystawić chyba że generał byłby undivided...
aczkolwiek...chyba się zdecyduję jednak na te wampiry ... coś czuje że nimi sie nie bedzię tak"gładko" grało, a ja jestem masohistą (dlatego krasie odpadły jako pierwsze :P )i myśłę że lepiej będzie sie czasem pogimnastykować dla zwycięstwa. Nie mówie oczywiście że chaos jest jakąś "łatwą" armią, ale wampiry wydają się dawać więcej sposobów na złożenie różnych rozpiseki (a czasem i na przegraną, beącą motywacją do doskonalenia taktyki :) ). Inna sprawa to liczebność, choasu jest strasznie mało... :cry: a z wampirami da się coś takiego "rozległego" złożyć.
Dzięki bardzo za wypowiedzi, wiele mi daly do zrozumienia.
pozdro i wesołych świąt :D
Idźcie w Chaosie .

qwer
Mudżahedin

Mastema pisze:... coś czuje że nimi sie nie bedzię tak"gładko" grało, a ja jestem masohistą (dlatego krasie odpadły jako pierwsze :P )
...wraz z imperium, i leśnymi ;-);-);-);-)

Awatar użytkownika
Mastema
Mudżahedin
Kontakt:

ty qwer całkiem sprytny jesteś :P
w sumie to tak jak piszesz, tylko że kolejnośc odwrotna :)
Idźcie w Chaosie .

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

qwer pisze:co do wyborze jednostek to wygrywa oczywiscie chaos, ale co do mozliwosc ustawienia stylów grania to imho przewage maja wampiry :

mozna ustawic rozpiski konnicowe/graveguardowe/klockowe,bardzo duze mozliwosci robienia rozpisek bazujac na konkretnym charakterze (bd/necrach/strii/necro itd.)

Mimo olbrzymiej przewagi w mozliwosci wyboru jednostek, w chaosie na turniejach niektórych jenostek nigdy nie zobaczysz w armii mortali :

-wielkich dmonów
-demon princa
-wargora/beastlorda
-shaggotha (mimo iz to imho jedna z najładniejszych figurek w całym warhammerze)
-giganta
-w specjalach mozna z listy skreslic wszystko poza : furiami/screamerami/minotaurami/demonicami na komikach/ (czyli odpada z wykozystywania az 11 jednostek ze specjali)

wiec co z tego, ze chaos ma 3x mozliwosci ustawienia armii, skoro ponad połowa jednostek nigdy nie zoastanie przez ciebie wystawiaona na polu bitwy.

co do klimatu to zarówno slaaneshowy chaos jak i VC to b.klimatyczne armie, i co do klimatu to ty niema sensu sie rozpisywać.
Ojojoj, jako stary chaosiarz musze sie trochę niezgodzić ;]

Co do daemon prince`a
Szczur wystawia teraz prawie zawsze khorne`owego i chlopak rzeza, sam tez kilka razy wystawiałem i chłopak potrafi przywalić.

Co do Wielkich Demonów:
Ile masz turniei na 3000?. Bo jako jedyny lord taki bloodthirster jest cienki, bo musisz miec armie demonów, a ta na zasadach Hordes of Chaos jest ogólnie rzecz biorąc cienka

Co do wargorów/beastlordów:
W beast armiach są bardzo popularni. Dla większości mortalowych chaosów się nie nadają, bo są za wolni i potrzebują obstawy ze speciala (min herd), bo solo chłopaka nie puścisz.

Co do Shaggothow i Gigantów:
Shaggoth po prostu jest niedopracowany, bo jak na koszt większy od drzewca, to chłopak jest niestety kupowaty. Giganty generalnie mają swoje dobre i złe dni. Raz młócą regimenty, raz padają od 10 łuczników.

Co do klimatu grania chaosem to się nie wypowiem, bo to bardzo indywidualna kwestia.

Zaś co do speciali to nie jest to kwestia tego, że są niedopracowane, tylko kwestia tego, że speciali masz 3-4 do wyboru, a jednostek 10 czy tam 15, więc naturalnie nie możesz brać wszystkiego. Psy khorne`owe nie są złe, herd beastmański też w cenie, podobnie jak chariot beastmański wystawiany przez sporą liczbę graczy. Dalej mamy konne demonice, furie, screamery, nurglingi, które sporo zyskały w VII ed. Ogry i trolle są w sumie wporzo, ale w rywalizacji z minotaurami mocno kuleją. Trolle z ld4 muszą mieć dołączonego herosa, bo generał na smoku nie będzie siedział, zeby ich pilnowac. I tak naprawdę wielką bolączką chaosu nie jest to, ze użyteczne są 4 czy 5 speciali, tylko to, że te 3-4 speciale, które wybieramy muszą jak najbardziej pasować do reszty armii. W takich dwarfach, gdzie do wyboru masz 3 herosów i wybierzesz 2, to powiesz, że tylko 1 nie używasz. W chaosie herosów masz 6, a sloty 3 i nie używasz połowy.

pzdr
Rafał

ODPOWIEDZ