wyginanie syrenki

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
ksuM
Falubaz

wyginanie syrenki

Post autor: ksuM »

__ :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
___ :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:shock: furies
:twisted: keeper
:mrgreen: horrors/bloodletters

Po aktywacji syrenki piechota zostaje włączona do walki i smok/GD nadziewa się na mojego keepera i piechotę z +4/+6 CR?

Pytam się tylko by mieć absolutną pewność, jako że wciąganie do walki nigdy nie jest jasne i oczywiste dla obu stron (bo zawsze chodzi o dużo punktów).
Ostatnio zmieniony 11 sie 2009, o 21:23 przez ksuM, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

tak

ksuM
Falubaz

Ok dzięki.

Fajnie :twisted:

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

zależy.

Wiadomo, że Twój smok ma taki sam front jak keeper i może się dostawić rogiem. Jezeli oddział ma szerszy front niż keeper, to musi się dostawić wtedy do czegoś, co stoi z nim w kontakcie.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Ale chyba nie musi sie dostawiac na rowno z nim? Moze troche z boczku zeby nic mu nie przeszkadzalo :)

ksuM
Falubaz

Myślałem, że rysunek dobrze oddaje sytuację.

Furie zaslaniają całego keepera poza jednym małym fragmentem z jednej strony, a tuż obok z tej strony stoi piechota.

Tak więc nie ma opcji, piechota zostaje włączona do walki.

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

NIe jezeli zrobie "enemy in the way" cornerem smoka dostawie sie do keepera a resta podstawki do furii, ryzykuje bok w nastepnej torze, ale jak keeper i furie zczezna to bedzie overrun.
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

eee....

tak sie nie da...

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

__________ :roll: :roll: :roll:
:evil: :evil: :evil: :evil: -- :roll: :roll: :roll:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:evil: =furie
:roll: = smok
:mrgreen: =keeper

smoka ustawiam na skos, cornerem do keepera, reszta zawadzam furie, i szarzuje obie jednostki, jestem w stanie wytyczyc wspolna linie dzieki temu ze istnieje corner to corner.
Shaman says:

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

nom... dokladnie tak robic nie mozesz... chyba, ze w twojej grze mozesz specjalnie chcec nie moc sie zalignowac zeby przesunac przeciwnika lub np. obelisk

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Jezeli furie stoja przed keeperem to moge wjechac w 2 oddzialy, szarza w keepera i zachaczenie o furie, nastepnie, dostawiam sie do 2 modeli, czyli spelniam wymog maxymalizacji, teraz moj przeciwnik jezeli chce (moze ) dostawia sie do mnie. Jako ze walcze z 2 oddzialami (bo moge czy nie?) nie musze sie alignowac bo nie pozwala mi na to ustawienie modeli, jestem zalignowany w miare mozliwosci, za to keeper moze sie do mnie dostawic jezeli jest miejsce.

POdobnie jezeli jest gorka pomiedzy 2 jednostkami, i te jednostki widza sie nawzajem, ale ze wzgledu na glebokosc jedna jest przy deklaracji szarzy w strefie bocznej drugiej, to moga sie dostawic tylko "corner to corner" i stykac sie rogami pod dowlnym katem, tak dloga jak maxymalizacja jest spelniona a align jest maksymalny MOZLIWY wszytko jest si, wymagania stawiane przez gre sa spelnione.

8) 8) 8) 8)
8) 8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) X
[-X [-X [-X :evil: :evil: :evil:

:evil: = jednostka A
[-X =impossible terrain
8) =jednostka B

X punkt kontaktu
Shaman says:

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

wszystko zalezy od kąta pod ktorym ustawia sie keeper do smoka i z jakiego kata robi syrenke, jako ze smok moze zrobic tylko pivot na poczatku ruchu, zalezy czy ktos wciaga cie niejako od 'zewnetrznej' czy 'wewnetrznej' strony podstawki keepera

pzdr

Awatar użytkownika
Michał
Falubaz

Post autor: Michał »

thurion pisze:wszystko zalezy od kąta pod ktorym ustawia sie keeper do smoka i z jakiego kata robi syrenke, jako ze smok moze zrobic tylko pivot na poczatku ruchu, zalezy czy ktos wciaga cie niejako od 'zewnetrznej' czy 'wewnetrznej' strony podstawki keepera

pzdr

A dlaczego smok robi pivot na poczatku ruchu, przciez nie musi tylko latac ?? toc na piechte tez moze poginac i moze zrobic wtedy pivota kiedy chce (przy zalozeniu ze szarza na piechte jest mozliwa)
AND THEY SHALL KNOW NO FEAR

KOLEJNY PUNKT DLA NAS !!! BWT KOCHANA !!!!
Cosmo pisze: 19 sie 2014, o 20:33 BTW gdzie spia Ci co nie chodza spac przed polnoca? Jakies zwierzeta z Nemezisu, BWT, Front..?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Michał pisze: A dlaczego smok robi pivot na poczatku ruchu, przciez nie musi tylko latac ?? toc na piechte tez moze poginac i moze zrobic wtedy pivota kiedy chce (przy zalozeniu ze szarza na piechte jest mozliwa)
Zazwyczaj dla smoka szarża na piechotę nie jest możliwa :)

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Rozumiem ze jest w tym przykladzie spora sytuacyjnosc ale zasadowo moje rozwiazanie jest poprawne jezeli moge sie tak dostawic.

[edit] - @
Shaman says:

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Michał pisze:
thurion pisze:wszystko zalezy od kąta pod ktorym ustawia sie keeper do smoka i z jakiego kata robi syrenke, jako ze smok moze zrobic tylko pivot na poczatku ruchu, zalezy czy ktos wciaga cie niejako od 'zewnetrznej' czy 'wewnetrznej' strony podstawki keepera

pzdr

A dlaczego smok robi pivot na poczatku ruchu, przciez nie musi tylko latac ?? toc na piechte tez moze poginac i moze zrobic wtedy pivota kiedy chce (przy zalozeniu ze szarza na piechte jest mozliwa)
musisz szarzowac tym ruchem ktory spowoduje ze dojdziesz, nie mozes sobie powiedziec ze biegniesz na piechote jak jest np 16 cali, to samo w przypadku ucieczki, zawsze ucieka sie lotem, nie ma czegos takiego jak 'to ja sobie uciekne na piechote'
zreszta nawet w przypadki pieszej szarzy i tak wszystko zalezy od kąta ustawienia keepera w stosunku do tego na co krzyczy siren song

pzdr

Awatar użytkownika
Michał
Falubaz

Post autor: Michał »

thurion pisze:
Michał pisze:

pzdr

musisz szarzowac tym ruchem ktory spowoduje ze dojdziesz, nie mozes sobie powiedziec ze biegniesz na piechote jak jest np 16 cali, to samo w przypadku ucieczki, zawsze ucieka sie lotem, nie ma czegos takiego jak 'to ja sobie uciekne na piechote'
zreszta nawet w przypadki pieszej szarzy i tak wszystko zalezy od kąta ustawienia keepera w stosunku do tego na co krzyczy siren song

pzdr
przecież napisałem "przy założeniu że szarża na piechotę jest możliwa"
i wywód był zbędny, ale i tak dzięki za wyklarowanie sytuacji :)
AND THEY SHALL KNOW NO FEAR

KOLEJNY PUNKT DLA NAS !!! BWT KOCHANA !!!!
Cosmo pisze: 19 sie 2014, o 20:33 BTW gdzie spia Ci co nie chodza spac przed polnoca? Jakies zwierzeta z Nemezisu, BWT, Front..?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Aves pisze:Rozumiem ze jest w tym przykladzie spora sytuacyjnosc ale zasadowo moje rozwiazanie jest poprawne jezeli moge sie tak dostawic.
zle rozumiesz.
nie mozesz alignowac przeciwnika jesli nie musisz.
inaczej w przykladzie ktory podales:
8) 8) 8) 8)
8) 8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) X

:evil: = jednostka A
[-X =impossible terrain
8) =jednostka B
dostawienie wyglada tak, ze jesli chcesz to dostawiasz sie do przeciwnika innym rogiem i probjac sie alignowac odsuwasz gorke

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

dostawienie wyglada tak, ze jesli chcesz to dostawiasz sie do przeciwnika innym rogiem i probjac sie alignowac odsuwasz gorke
Rulebook strona 21 prawa kolumna, akapit o nazwie "Aligning the combatants".

Przeciwnik moze, nie musi sie do mnie dostawic, zaloz jako zasade kciuka ze terenow sie nie przestawia.

Jezeli powolujesz sie na zasady (np "nie mozesz tak zrobic", "nie gramy w ta sama gre") polecam podac strone. Nie wychodzi sie wtedy na idiote ktory pieprzy bezsensu.
Shaman says:

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Aves pisze: Nie wychodzi sie wtedy na idiote ktory pieprzy bezsensu.
Przestań robić chlew, albo będziesz rozmawiał sam ze sobą.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

ODPOWIEDZ