Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego
Nie mam przy sobie armybooka, więc czy magister może mieć jednocześćie brace of pistols i great weapona? Wczoraj robiłem rozpę w AB i można było dać - mam nawet zapisanego magistra z tym i tym, a dzisiaj już nie mogę dodać obydwu rzeczy. Nie wiem o co biega.
Czasem zastanawiam się po co ludziom army builder w ogóle. Niby ma być ułatwieniem i pomocą w tworzeniu sobie rozpisek, a tyle pytań i problemów się widzi na forum, dotyczących właśnie army buildera. Moim zdaniem używanie go tylko umechanicznia i rozleniwia graczy (co najprawdopodobniej przekłada się potem na samą grę), a także tworzy problemy, których by naprawdę nie było, gdyby tylko spojrzeć w army book'a. Tam jest wszystko, łatwo, szybko i logicznie - byle kto mógłby spojrzeć i np. nie znając nawet zasady "możesz mieć longbeard rangers, bez klocka warriorów", domyśliłby się że właśnie tak jest. Dodatkowo używając army booka i tworząc własnoręcznie rozpiski, uważam że poznajesz swoją armię dogłębniej niż by to było metodą army buildera - bardziej wczuwasz się w runy, ich kombinacje, bohaterów, jednostki i jakie to wszystko może przynieść korzyści.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Mac, po pierwsze rozpiski robię sobie w głowie, na kartce przeglądając armybooka i zastanawiając co mi się przyda. Nie jest tak, że odpalam buildera i wszystko tam robię. W AB drukuję rozpiskę tylko po to, żeby było estetycziej, i miał zapisne dokładnie runy, bo czasem może mi się coś pomylić, a tak to zerknę i już wiem. Nie mówię, że nie można zrobić estetycznie i dokładnie rozpiski "pisanej". Lecz ostatnio kiedy przyniosłem taką rozpę na pre DMP, bo mi tuszu zabrakło, to ludzi się na mnie dziwnie patrzyli, jakby się dziwili, że można robić rozpę inaczej niż w AB.
Druga sprawa, że od jakiegoś miesiąca z powodu niefortunnego wydarzenia nie mam dostępu do booka krasi, więc builder to dla mnie jedyny sposo robienia (chyba, że wolicie kodeksy w .pdf).
Druga sprawa, że od jakiegoś miesiąca z powodu niefortunnego wydarzenia nie mam dostępu do booka krasi, więc builder to dla mnie jedyny sposo robienia (chyba, że wolicie kodeksy w .pdf).
Ostatnio zmieniony 27 sie 2009, o 13:09 przez tomasso, łącznie zmieniany 1 raz.
Postępuje podobnie jak przedmówca. Wstępnie wymyślam szkielet armii. Potem wszystko ładuję do arkusza który mam zrobiony w exelu żeby dokładnie przeliczyć ptk i wprowadzić szybkie zmiany. Bardzo prosto tam zmienić rzeczy typu dorzucę inż b.o.p i jeszcze mam 5 ptk na "coś". Na kartce takie rzeczy dosyć trudno zmieniać "dynamicznie" jak już dokładnie wiem co chce dać dopiero odpalam AB i wprowadzam armie. Dzięki rozpie w AB mogę dać przeciwnikowi kartkę i wiadomo Hamstwo 5WS, 4S itd. albo dokładnie wiadomo bohater ma taką a nie inna runę, opis który wyjaśnia co robi. Naprawdę dużo wygodniejsze w realiach turniejowych. Ale dzięki temu że mam całą rozpe w głowie byłem kiedyś dokładnie rozpisać swoją armie na turnieju jak straciłem kartkę. Nie widziałem jakiś strasznych błedów w AB które uniemożliwiałyby tworzenie armii. Akurat wprowadzenie inż ze ma GW to nie problem.
- Bananovitch
- Chuck Norris
Może nie ma błędów które uniemożliwiają tworzenie rozpiski, ale są gracze którzy nie mają podręczników i opierają swą widzę o ab. A potem wielkie zdziwienie że ktoś komuś rozpiski nie dopuścił albo coś ("bo przecież ab pokazywał że można").Ab jako pomoc-spoko. Ab jako zastępstwo podręcznika-zdecydowanie NIE.
http://laiglenid.blogspot.com/-jak Bananek Bretońców malował.
Oczywiście nie miałem na myśli urażenia kogoś i jeśli tak się stało to przepraszam. To co powiedziałem było jedynie moim wyrażeniem tendencji jaka panuje dotyczącej pytań do army buildera na forum (ogólnym). Sam używam jedynie Worda, gdzie wszystko mam czysto, gładko i precyzyjnie wypisane, a nawet mogę sobie rozrysować taktykę na polu bitwy, więc ostatecznie i ja w jakiś sposób umechaniczniam robienie rozpisek. Od czasu do czasu (zwykle już w łóżku
) jak natchnie mnie na dobrą kombinację, chwytam z długopis i zeszyt ...

"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Jak plastiki to bodajże do rozcieńczalnika.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
raczej jak plastik to do dot'a, albo denaturatuANtY pisze:Jak plastiki to bodajże do rozcieńczalnika.

jak metal to może być dot, rozcieńczalnik, rozpuszczalnik...
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- dziekanotr
- Wodzirej
Witam, czy uzywajac master rune of challenge moge zadeklarowac flee jako reakcje na ta wymuszona szarze? pozdrawiam
- Bananovitch
- Chuck Norris
kuby pisze:Kupiłem figurki, które nadają się do rozpuszczalnika. I teraz pytanie: Jakiego rozpuszczalnika powininem uzyc? Jakiej firmy jest najlepszy i czy w ogole jest jakas roznica? Licze na jakies podpowiedzi
Metale-rozcieńczalnik nitro. Rozpuszczalnik odradzam, bo może wyżreć trochę figurki. Plastiki do DOT 3 albo DOT 4 (zależy co tam znajdziesz).
OMFG Anty, rozumiem że grasz chaosem, ale z krasnali spawny robić?ANtY pisze:Jak plastiki to bodajże do rozcieńczalnika.

http://laiglenid.blogspot.com/-jak Bananek Bretońców malował.