DMP 2009, 2010 i dalej - co i jak?

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Re: DMP 2009, 2010 i dalej - co i jak?

Post autor: Shakin' Dudi »

CzarnY pisze:To bardzo dobry argument. Zrobmy symulacje:
Klub X wystawia jeden team - 6 osob. Musi brac 2 auta, co pewnie jeszcze bedzie do zrobienia, ale koszty paliwa rosna.
Klub Y wystawia 2 teamy - 12 osob. Niezbedne sa 3 auta - ile klubow je ogarnie? Mysle, ze zdecydowana mniejszosc.

A jesli chcesz mi odpisac, ze sa jeszcze PKP, to przypominam, ze glownym kandydatem do organizacji DMP jest Gorzow Wielkopolski :).
8-10 osób? Zasady wystawiania z euro?

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

swieta_barbara pisze:A moze po prostu problem tkwi w systemie szwajcarskim?

Co byscie powiedzieli na system pucharowy. Przy 6 bitwach moznaby zrobic 8 grup po 8 druzyn, ktore walcza w 3 bitwach o wyjscie z grupy (2 druzyny), nastepnie cwierc finaly (8 druzyn, do finalow przechodzi 4), potem polfinal i final. W 3 ostatnich bitwach druzyny, ktore nie zakwalifikowaly sie do wyjscia z grupy graja o miejsca z rownoleglymi graczami z pozostalych grup.
ciekawy pomysl, z tym ze niestety wprowadza limit druzyn - przy 65 teamach juz jest slabo, a cholera wie ilu bedzie chetnych za rok.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

Pomijajac ze jest to rozrywka i jade na 6 bitew przygotowany a nie ze wracam po 3;)

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

Shakin' Dudi pisze:
Klub X wystawia jeden team - 6 osob. Musi brac 2 auta, co pewnie jeszcze bedzie do zrobienia, ale koszty paliwa rosna.
Klub Y wystawia 2 teamy - 12 osob. Niezbedne sa 3 auta - ile klubow je ogarnie? Mysle, ze zdecydowana mniejszosc.

A jesli chcesz mi odpisac, ze sa jeszcze PKP, to przypominam, ze glownym kandydatem do organizacji DMP jest Gorzow Wielkopolski :).

problem nie tyczy się z dojazdem lecz małe kluby z mniejszą ilością graczy nie wystawią tyle teamów ile by chciały np dajmy taki snot wystawiliśmy 3 składy i ilość graczy w naszym klubie się kończy jeżeli zwiększacie ilość graczy w teamie do 6 to nagle robią się 2 składy i 3 osoby są w dupie i nie jadą na DMP, bo jako najemnicy nie chce im się jechać i grac z niewiadomo kim :roll: tu leży problem ja oczywiscie wiem że pewnie 5 pierwszym teamom to powiewa tam i ówdzie ale DMP jest dla wszystkich a nie dla pierwszych 5 drużyn(no i może jeszcze kilku innym), więc zamiast pierdolić głupoty ogarnijcie sie i pomyślcie też czasem o mniejszych ośrodkach, a nie tylko o tym żeby było wam lepiej

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Kołek pisze:
Shakin' Dudi pisze:

problem nie tyczy się z dojazdem lecz małe kluby z mniejszą ilością graczy nie wystawią tyle teamów ile by chciały np dajmy taki snot wystawiliśmy 3 składy i ilość graczy w naszym klubie się kończy jeżeli zwiększacie ilość graczy w teamie do 6 to nagle robią się 2 składy i 3 osoby są w dupie i nie jadą na DMP, bo jako najemnicy nie chce im się jechać i grac z niewiadomo kim :roll: tu leży problem ja oczywiscie wiem że pewnie 5 pierwszym teamom to powiewa tam i ówdzie ale DMP jest dla wszystkich a nie dla pierwszych 5 drużyn(no i może jeszcze kilku innym), więc zamiast pierdolić głupoty ogarnijcie sie i pomyślcie też czasem o mniejszych ośrodkach, a nie tylko o tym żeby było wam lepiej

masz rok...niewiadomo, czy nie będziesz w sytuacji kiedy 8 osób w teamie lepiej ci wziąść niż 5....ja np nie wiedziałem z którymi kolegami mam jechać przez bardzo długi czas, bo...nikt nie chciał zostać poszkodowanym. Gdybyśmy mogli pojechac w teamie 8 osobowym to byłoby nam weselej :)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

System pucharowy jest niestety utopijny.

Wystarczy jeden argument - odpadnięcie po 1 bitwie byłoby... przykre. Wyobraźcie sobie, że w pierwszej grają (teoretycznie) snot i inkwizytorzy, jeden team wygrywa 52-48 i co? W grze tak losowej jak WFB to jest zupełnie niemiarodajne.

Natomiast zgadzam się, że nie może być 5 bitew na 60+ teamów szwajcarem, bo to jest niemiarodajne. Zresztą nasze mastery na ponad 60 osób też się cieszą tą przypadłością. Przydałby się system, który daje jakieś dodatkowe mozliwości parowania, żeby najlepsi istotnie grali między sobą.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Barbarossa pisze:Przydałby się system, który daje jakieś dodatkowe mozliwości parowania, żeby najlepsi istotnie grali między sobą.
Więcej bitew...

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Barbarossa pisze: Przydałby się system, który daje jakieś dodatkowe mozliwości parowania, żeby najlepsi istotnie grali między sobą.
Tak od ręki –
Najpierw Szwajcar. Ogólno dostępny.
Piątek wieczór – pierwsza runda.
Sobota – druga, trzecia, czwarta. – Cięcie! – Zostaje TOP 8.
Niedziela – Zostają kibice, skacowani i gracze z 8 pierwszych drużyn.
System Pucharowy. Przegrywający odpada.
9-12.30 – Ćwierćfinały
13-16.30 – Półfinały
16.30 - 20 – Finał.

Ale to może za dwa lata. Na razie - zwiększanie ilości graczy (minimum 7) i 6 partii.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

Po 1 bitwie istotnie przykre, ale po 3... "okej, splewilem, lepiej skonczyc teraz i patrzec jak radza sobie inni". jakos podoba mi sie idea systemu pucharowego, dalbym jej szanse.

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

nie chciałbym być na miejscu graczy z 9 teamu....
nie!

Szwajcar jest w tym momencie najlepszą opcją. Nic lepszego nie wykombinujemy. Chyba, że wprowadzimy gre już w piątek i zagramy 7 bitew...

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

Jedy Knight pisze:
Barbarossa pisze: Przydałby się system, który daje jakieś dodatkowe mozliwości parowania, żeby najlepsi istotnie grali między sobą.
Tak od ręki –
9-12.30 – Ćwierćfinały
13-16.30 – Półfinały
16.30 - 20 – Finał.

Ale to może za dwa lata. Na razie - zwiększanie ilości graczy (minimum 7) i 6 partii.
Ja uważam ze powinno zostac 6/7 graczy - 6/7 bitew - to umiarodajni gre i nie zabierze nikomu przyjemnosci z grania

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

ten system barba mi sie nie podoba, bo to trzeba meic juz nieźle nasrane żeby grac od piatku do niedzieli do 20.... to raz
poza tym ostatnich bitew juz nikt nie bedzie oglądał, zwyciezcy dostaną brawa od kilku osób, a reszta dowie się z forum
no i współczucia dla orgów którzy pewnie od 21 zaczną to sprzątać

jak dla mnie logistycznie jest to do d..

Co do przyszłego DMP, to jedno jest pewne NIE MOŻE TEGO ORGANIZOWAC JEDNA OSOBA, KTÓREJ DZIĘKI BOGU POMOGŁA SIOSTRA!
Przecież Bartek nie miał szans tego ogarnąć, to jest jakieś nieporozumienie, że wszyscy sie cieszą, ze było 350 osób grajacych, szkoda tylko że 1 sędzia.... Ja tam widziałem jakieś timy z łodzi, chyba jednak chłopaki, skoro byli organizatorami powinni pomóc Bartkowi w ogarnianiu tego...

DMP powinno zrobić miasto z jakąś dobrą obstawą - Szczecin, Białystok, Warszawa... gdzieś gdzie są ludzie i ich rece oraz mózgi do pracy.....

tyle :wink:

Sam turniej i tak FEST, bo ten klimat drużyny jest nie do przebicia! przynajmniej większości :wink:
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
ScorpiusX
Wałkarz

Post autor: ScorpiusX »

przed wprowadzeniem systemu pucharowego trzeba by go przetestować na paru lokalach i minimum 1 masterze...

ważna jest też opinia samych graczy, w końcu tłuką się całą Polskę, żeby pograć na największym turnieju, drużynowym w dodatku
nawet grając na ostatnich stołach, na pewno znaleźli by się ludzie, którzy chcą w niedzielę też pograć a nie tylko oglądać finałowe starcia
w dodatku w 5 bitwie wcale tak dużo gapiów nie było, niby jak się tam wcisnąć? ;]

może lepiej rozegrać 3 bitwy w sobotę, w niedzielę 4 decydująca
po 4 wyłonić top10 zrobić z nich pary 1-2 o I i II miejsce, 3-4 o III i IV miejsce end soł on

a może warto przypomnieć sobie system 0-1-2 ew. 0-1-3
przy wyniku drużynowym do 15 dużych pkt przewagi jest remis, powyżej 15 wygrana/przegrana i odpowiednio drużyna dostaje 0-1-2 (0-1-3) punktów

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

może lepiej rozegrać 3 bitwy w sobotę, w niedzielę 4 decydująca
po 4 wyłonić top10 zrobić z nich pary 1-2 o I i II miejsce, 3-4 o III i IV miejsce end soł on
To sie przecież niczym nie rozni w wyłanianiu zwycięzcy, troszke inaczej jedynie sortuje dalsze miejsca. wróc uwage że przy 64 osobach, po 4 bitwie moze byc sytuacja że masz 4 graczy którzy zrobili 4 maski, i co? o miejsca 1-2 grają ci dwaj którzy nabili więcej małych na warzywkach? A dwaj nastepni maja mieć z założenia 3 lub 4 miejsce, dlatego że w tym czasie z trudem maskowali rzexników!? bezsens.
a może warto przypomnieć sobie system 0-1-2 ew. 0-1-3
przy wyniku drużynowym do 15 dużych pkt przewagi jest remis, powyżej 15 wygrana/przegrana i odpowiednio drużyna dostaje 0-1-2 (0-1-3) punktów
Testowany - jest z dupy w battlu w którym zwycięstwo 54-46, 60-40, 65-35 to trzy diametralnie inne wyniki a teoretycznie każdy jest zwycięstem wartym 2/3 match pointy.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
ScorpiusX
Wałkarz

Post autor: ScorpiusX »

chodziło mi o to, że DMP to jest taki turniej na którym trzeba przynajmniej 1 noc zostać (dojazdy), zatem nie cieszyłbym się jakbym w sobotę skończył 3 bitwy o 21 i wiedział, że w niedzielę jest system pucharowy dla tych najlepszych, a ja kimam gdzieś bo pociąg mam dopiero o 10 rano

większość graczy spada po 4 bitwie zapewne właśnie dlatego, że skoro już nic nie ugrają to jadą do domu, albo bo taki dojazd niestety jest

4 decydująca bitwa w niedzielę jest ok, bo z tego co zauważyłem to gracze zawijali się po ok. godzinie 15 co, de facto przypadałoby na czas ostatniej 5 bitwy rozgrywanej wśród najlepszych o najważniejsze miejsca nagradzane

nie zabijasz tym samym chęci przyjazdu na taki turniej, bo wiesz, że w 4 bitwie jeszcze się może wszystko zmienić i będziesz walczył o te najwyższe miejsca
w 5 to chyba ciężko z poza top 10 wbić się na top3?
że przy 64 osobach, po 4 bitwie moze byc sytuacja że masz 4 graczy którzy zrobili 4 maski, i co?
nie podaję gotowego rozwiązania, tylko jak inni, podsuwam pomysł na inne rozwiązanie tematu, które trzeba by dopracować ;]

nie wiem jak się skończyła sprawa z systemem 0-1-2
skoro jest do dupy to jest do dupy, co tu dużo mówić :)

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

nie podoba mi sie ani pomysł grania w piątek,

ani 7 osobowe drużyny może od razu 12 osobowe ?

ani tymbardziej odpadanie drużyn, każdemu może się podwinąć noga w pewnym momencie, a komuś może sie poszczęścić w najmniej spodziewanym momencie i okaże się że w półfinale gra Knot z Łordinem a Spanish Inkwizition z White Goblin team

a system 0-1-3 itd to Szafa Poznań dobrze opisał w battlu to nie ma racji bytu
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, o 14:02 przez Manfred, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

System pucharowy ssie imho. PRzy odpowiednim pechowym losowaniu nagle w 2 grupach moga wylosowac sie same mocne druzyny i one sie w fazie grupowej potna , a z pozostalych 2 jakies plewy do cwiercfinalow awansuja...
Szwajcar jest ok , trzeba po prostu 6tej bitwy , ktora imho by sporo wyjasnila...
5 osob w druzynie to optymalny wybor nie widze powodu parcia na zwiekszenie liczebnosci druzyn? Po co?

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

to przyjedzie mniej osob, bedzie lepsze sortowanie, same plusy 8)

a tak bardiej merytorycznie jak zasady beda znane duzo wczesniej to kazdy kto chce byc to ogarnie i bedzie, proste
Kołek pisze: problem nie tyczy się z dojazdem lecz małe kluby z mniejszą ilością graczy nie wystawią tyle teamów ile by chciały np dajmy taki snot wystawiliśmy 3 składy i ilość graczy w naszym klubie się kończy jeżeli zwiększacie ilość graczy w teamie do 6 to nagle robią się 2 składy i 3 osoby są w dupie i nie jadą na DMP, bo jako najemnicy nie chce im się jechać i grac z niewiadomo kim :roll: tu leży problem ja oczywiscie wiem że pewnie 5 pierwszym teamom to powiewa tam i ówdzie ale DMP jest dla wszystkich a nie dla pierwszych 5 drużyn(no i może jeszcze kilku innym), więc zamiast pierdolić głupoty ogarnijcie sie i pomyślcie też czasem o mniejszych ośrodkach, a nie tylko o tym żeby było wam lepiej
Kołek, polaczy sie z BWT i bedzie... jak napisalem zasady znane duzo wczesniej i ogarnianie, mysle ze czas na dyskusje jest teraz a nie na 2 miechy przed turniejem
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, o 14:04 przez thurion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lukaszxx
Chuck Norris

Post autor: Lukaszxx »

wielkie tak dla 6 bitew i piątku z jedną bitwą, żadnych play offów, nikt nie lubi być traktowany jako plewa nie umiejąca grać.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Jedy Knight pisze:
Tak od ręki –
9-12.30 – Ćwierćfinały
13-16.30 – Półfinały
16.30 - 20 – Finał.

dodalbym - w niedziele reszta teamow gra dalej szwajcarem o dalsze miejsca.

zwiekszenie ilosci graczy w teamie jest bardzo ok.
primo, wymusza wprowadzenie do druzyny 2 wiecej armii - w sytuacji gdzie topowe teamy maja praktycznie zawsze demony, VC i DE, kombinacje pozostalych 4 armii bylyby juz mniej oczywiste i zestawy bylyby bardziej roznorodne - graloby sie (chyba) ciekawiej.
secundo, jak komus splynie 800pkt od gatewaya na IF latwiej to nadrobic w 6 osob niz w 4 :D
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

ODPOWIEDZ