Witam nie tworzyłem do tej pory rozpisek, a 7ed tym bardziej i trochę nie znam zasad więc proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Docelowo ma być na 2k jednak nie wiem co dać, żeby było dobrze a posiadam jedynie army booka.
skink priest 355ptk
engine 290
+?
skink priest 65ptk
+?
Saurus scar veteran 146ptk
GW
Light Armor
Charm of the jaguar warior
chuanhi standard of hotec
core:
4x skink skrimischers (blowpipe) 280ptk
Special:
5 terradon riders 150ptk
3x kroxigor 165ptk
Rare:
1 salamander pack 75ptk (mam jakby co jeszcze jedną)
No i teraz pytanie co dalej co wyrzucić co zmienić obecnie posiadam 3 kroxy, 20 skinków, 2 priesty, 1 scar veterana, 2 salamandry.
Generalnie zależy mi na klimacie ale chciałbym, żeby ta armia miała jakąkolwiek szansę na polu bitwy.
Proszę o pomoc.
Lizardy na 2k
Kup sobie Slanna i Temple Guardów. Dobry duet i dla początkującego (i nie tylko) generała podstawa w armii. Co do reszty armii to w miarę dobrze kombinujesz, ale Saurus chyba jest źle złożony. Bo domyślam się że ostatni przedmiot to jest sztandar, a jak bohater jest bsb to może albo wybrać magiczne przedmioty, albo magiczny sztandar. Nie może mieć obu naraz
.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
No myślałem o tym. A jak z resztą co dać priestom i veteranowi (biegacz). Czy kroxy są ok i czy dodać do nich kohorte skinków czy nie.
Biegaczowi to dałbym Sword of Might. Kroxy ogólnie są ok, choć pewnie są lepsze alternatywy dla nich, jednak jako że są rzadko widywane na stołach to na pewno posiadanie ich doda trochę klimatu twojej armii, a pisałeś że Ci na nim zależy. Ogólnie wstawienie ich do kohorty ma swoje wady i zalety. Plusem jest to że są mniej wrażliwe na ostrzał bo większość hitów obrywają skinki, ale wadą jest to że w close combacie przeciwnik może łatwo sobie nabić combat result atakując skinki (skinki dużo łatwiej trafić i zranić).
No tak czyli generalnie sprawa z kroxami i skinkami to preferencje osobiste. A np kawe jakby tam wrzucić?. Dodać napewno slana i Temple guardów. A jak z salkami czy 1 wystarczy czy dać 2?
Mam też pytanie odnośnie bohaterów w 7ed które nie mają figurek chociażby slann na stedziu jak to wygląda i jak to sie ma do turniejów itp? (oczywiście trzeba bawić się w konwersje)
W sumie to nie muszą to byc tak całkiem 2k tylko około a chciałbym, żeby armia była klimatyczna i dobra do grania.
Mam też pytanie odnośnie bohaterów w 7ed które nie mają figurek chociażby slann na stedziu jak to wygląda i jak to sie ma do turniejów itp? (oczywiście trzeba bawić się w konwersje)
W sumie to nie muszą to byc tak całkiem 2k tylko około a chciałbym, żeby armia była klimatyczna i dobra do grania.
Slan nie może mieć mounta. Tylko skinki mogą jeździć na stegadonach, a te figurki są.puszkin pisze:No tak czyli generalnie sprawa z kroxami i skinkami to preferencje osobiste. A np kawe jakby tam wrzucić?. Dodać napewno slana i Temple guardów. A jak z salkami czy 1 wystarczy czy dać 2?
1 Salka wystarczy raczej. Kawa ogólnie jest fajna i możesz ją wystawić.
Ogólnie to powiem tak że w Lizakach jest jeden dość solidny szkielet armii który wygląda tak:
Slann + Temple Guardzi
Skink priest z engine of the gods
Ze 4 oddziały skinek
2 oddziały Terradonów
Cokolwiek dostawisz do tego to będzie w miare ok, bo ogólnie to Lizardy nie mają żadnych totalnie plewnych jednostek i wszystkie mogą pograć. Tak więc najlepiej będzie jak sam potestujesz czym Ci się najwygodniej gra. Żeby nie kupować figurek to wpierw testuj jednostki proxując je samymi podstawkami lub wyciętymi kartonikami. Jako że zaczynasz to przeciwnicy nie powinni mieć nic przeciwko, oczywiście poza turniejami
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
No tak ale w podręczniku jest Lord Mazdamundi ma mounta Zlaga, pytam się o to bo to dość ciekawe ale takich figurek nie widziałem. Kroxigory mogą szarżować nadal przez skinki w skrimishu?
Aha ale na walki towarzyskie się nadaje no i czy na turniejach trzeba mieć same orginalne figurki czy jest możliwość walki konwersjami czy też ulepkami? Szkoda, że kroxy nie mogą już szarżować przez skinki ![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Sory za tyle pytań ale dzięki wam mam przejaśnienia w moim marnym mózgu.
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Sory za tyle pytań ale dzięki wam mam przejaśnienia w moim marnym mózgu.