Frenzy

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Frenzy

Post autor: Górken »

Witam gram chaosem pare lat a mimo wszystko ciągle słysze coraz to inne zasady odnośnie szarż oddziałów z frenzy zasłoniętych innymi modelami

Mianowicie chodzi o to: screenuje kawalerie khorne'a smokiem, zwykle grałem tak że aby zaszarzowac ta kawaleria musze najpierw zadeklarowac szarze smokeim w cos zeby umozliwicszarze kawalerii ktora deklaruje... ostatnio jednak spotkalem sie juz drugi raz z glosami, że jeżeli zadeklaruje szarże smokiem to kawaleria automatycznie wypala do przodu w to co widzi i co jest w zasiegu... wiec jak z tym jest?

opcja a- szarzuje dopiero po deklaracji
opcja b- szarzuje gdy tylko udostepni jej sie miejsce:P

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

z faqa do rulebooka:
PSYCHOLOGY
Q. Can Frenzied units declare charges as normal, or
must they wait and exclusively use the rules for
charging found on page 52?
A. They must wait for all the non-frenzied units to have
declared charges (including reactions).

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

Frenzy to ruch przymusowy, nie deklarujesz więc czy chcesz szarżować, jeśli masz możliwość wykonania normalnej szarży to wtedy ona jest. Grałeś dobrze, skrinujesz smokiem, potem szarża smokiem, smok odsłania kawe i ona automatycznie sprawdza frenzy w fazie ruchów przymusowych.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

IMO deklarujesz szarze smokiem, potem sprawdzasz, czy kawaleria gdzies dojedzie, jak tak, to szarzuje.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

O ! Nowością dla mnie jest że szarże z frenzy są PO reakcjach . #-o a ja grałem zawsze tak że szraże z frenzy deklarowałem po dobrowolnych a przed reakcjami przeciwnika ... qrde . A czy kiedy np minosy Khorna z frenzy mogą wpaść w oddział przeciwnika zaszarżowany w tej turze przez nny odział z reakcją : hold to czy w momencie szraży minosów przeciwnik moze zmienić deklaracje i przed nimi dać flee ??
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Q. Following the answers above, if a unit is charged by
a non-frenzied unit and declares a charge reaction, but
in the same Declare Charges part of the Movement phase
it is then charged by a Frenzied unit, can the unit
change its charge reaction?
A. Yes.

Czyli Dido można.

Awatar użytkownika
Bielik
Wałkarz

Post autor: Bielik »

jak kwestia frenzy wiec me pytanie brzmi:

mam bohatera z z frenzy wstawiam go do chariotu. I czy w tym momencie zwierzaki pociągowe dostają frenzy?? czy nie dostają?? jak to dokladnie wtedy jest??

z góry dziękuje za odp:)

ODPOWIEDZ