Pytania wszelakie ... ;)
Moderator: JarekK
Re: Pytania wszelakie ... ;)
ja staram się forsować mimo wszystko magia + klepacze + caddy
zmniejsza losowość i przynajmniej do 2000 daje radę wyżej na turnieju jeszcze nie grałem
zmniejsza losowość i przynajmniej do 2000 daje radę wyżej na turnieju jeszcze nie grałem
Najsmutniejsze jest to ze bohaterowie chaosu sa drodzy, nieproporcjonalnie do swoich umiejetnosci. Szczegolnie tyczy sie to exaltedow i lordow. Jak dla mnie nie warto inwestowac w bohaterow do bicia, bo jednostki radza sobie bez nich. Magia chaosu jest natomiast bardzo ciekawa i calkiem silna - nic dziwnego wiec ze wiekszosc rozpisek opiera sie na niej.
no ale wiesz na 2250 nie masz bramy + chociaż jednej ifki na niej i lezysz dodatkowo tego dużego dyskowca caly czas musisz chować przed jakimiś terkami batami itp raczej go nie zabiją ale przytrzymają na remisie na przykład 2 tury.
nie zgodzę się że są słabi, drodzy tak, ale opancerzeni, z wardami, także dają radę.
do 2000 są najlepszym pomysłem, powyżej będę testował co się lepiej sprawdzi, bo kuszą 3 x nurg + duzy czincz, ale przy aktualnych ograniczeniach tez to jest niewystawialne
nie zgodzę się że są słabi, drodzy tak, ale opancerzeni, z wardami, także dają radę.
do 2000 są najlepszym pomysłem, powyżej będę testował co się lepiej sprawdzi, bo kuszą 3 x nurg + duzy czincz, ale przy aktualnych ograniczeniach tez to jest niewystawialne
Jak nie masz bramy to masz pandemonium, to 1
Dwa, jak masz brame to wystarczy, ze wyjdzie i a) zjadasz scrolla, b) zjadasz calego dispella przeciwnika, a wtedy wszelkie sniperki i pociski wchodza jak w maslo
Trzy, Lord chaosu kosztuje 65 pkt wiecej od saurosowego, a ma wiecej I i WS tylko, za to tamten zdaje breaki na 3 kostkach
Cztery, heros kosztuje 25 pkt wiecej, a masz 4 T, Saurusowy 5T.
I to najbardziej boli.
Dwa, jak masz brame to wystarczy, ze wyjdzie i a) zjadasz scrolla, b) zjadasz calego dispella przeciwnika, a wtedy wszelkie sniperki i pociski wchodza jak w maslo

Trzy, Lord chaosu kosztuje 65 pkt wiecej od saurosowego, a ma wiecej I i WS tylko, za to tamten zdaje breaki na 3 kostkach
Cztery, heros kosztuje 25 pkt wiecej, a masz 4 T, Saurusowy 5T.
I to najbardziej boli.
Release the Przemcio!
Lizaki to jeszcze nic: ile kosztuje np. wright lord? Jesli sie nie myle to chyba 75pts...
O jego statach nie bede pisal, bo to chyba najlepszy hero w grze obecnie.
Zagralem juz ze 40+ bitew na dj tzeentcha i w praktyce nigdy nie ma takich problemow jak piszesz Jugger. Tak jak napisal Trikk - zawsze masz przynjamniej jedno z 2 - gateway lub pandemonium i to wystarcza. Jak rzuca sie czary na 5 kostkach to zdarzaja sie IFki, miscasty nie bola (puppet ftw!), a kazdy udany casting to scroll mniej u przeciwnika. Nigdy sie na tym nie zawiodlem jeszcze. Co do zlapania dysku przez jakies smieci: nie ma na to szans jak dobrze zagrasz. Masz 20 cali latania i czary z zasiegiem 24 + nie potrzebujesz LOSa. I jest to wszystko jak najbardziej wystawialne przy obecnych ograniczeniach magii - gwarantuje.

Zagralem juz ze 40+ bitew na dj tzeentcha i w praktyce nigdy nie ma takich problemow jak piszesz Jugger. Tak jak napisal Trikk - zawsze masz przynjamniej jedno z 2 - gateway lub pandemonium i to wystarcza. Jak rzuca sie czary na 5 kostkach to zdarzaja sie IFki, miscasty nie bola (puppet ftw!), a kazdy udany casting to scroll mniej u przeciwnika. Nigdy sie na tym nie zawiodlem jeszcze. Co do zlapania dysku przez jakies smieci: nie ma na to szans jak dobrze zagrasz. Masz 20 cali latania i czary z zasiegiem 24 + nie potrzebujesz LOSa. I jest to wszystko jak najbardziej wystawialne przy obecnych ograniczeniach magii - gwarantuje.

- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
niewiem jak u lizaków ale, w choaosie masz przerzut paniki, jak wygrasz pojedynek to się pakujesz... masz marki które na herosach i lordach są stanowczo tanie.. zrobienie lorda nurdla którego z ws5 będziesz go wtrafiał na 5, czy heros khorna z chaos runsword ma 6A 6S, 3A 5S jagera i sv na 0, niesądze żeby byli słabi... co to I wydaje się niezbyt potrzebna ale np. 4czar nurgla czy 6 z shadowa albo przy asf jak ma się helm of meny eye's... przesadzacie 
a mgia jest turbo mega wielka... jest teraz jedną z najsilniejszych od ostatnich edycji... więc tu też niewidze problemu

a mgia jest turbo mega wielka... jest teraz jedną z najsilniejszych od ostatnich edycji... więc tu też niewidze problemu

Rozpatrujesz to wszystko teraz w oderwaniu od rzeczywistosci jaka jest ta gra. Nie same statystyki sa w tej grze najwazniejsze Kuman, bo co z tego ze koles ma 10 atakow jak kosztuje pierdylion pkt, jest malo mobilny i moze miec warda co najwyzej na 5+? Nie ma sensu rozwodzic sie nad tym na forum, bo kazdy moze wyliczyc tysiace sytuacji w ktorych cos tam zadzialalo albo i nie. Marki sa ciekawym urozmaiceniem, ale gry nie wygrywaja, podobnie zreszta jak przecietne itemy (poza nielicznymi wyjatkami). Magia jest dosyc mocna - tu sie zgadzamy. 

Lordowie są drodzy, save nie jest rewelacyjny (połowa armii teraz wyciąga taki na lordach/herosach)
Bloodzio z flaming weaponem kroi wszystkie wardy w armii (oprocz collara i talisman+mark of tzeentch), ale tu mozesz feara nie zdac.
5T na herosa, potanic i herosa do 100 i Lorda do 160-170 i byloby rozsadnie. Albo Lord 10 Ld, Heros 9 Ld, duzy mag 9 Ld
Bloodzio z flaming weaponem kroi wszystkie wardy w armii (oprocz collara i talisman+mark of tzeentch), ale tu mozesz feara nie zdac.
5T na herosa, potanic i herosa do 100 i Lorda do 160-170 i byloby rozsadnie. Albo Lord 10 Ld, Heros 9 Ld, duzy mag 9 Ld
Release the Przemcio!
Bez przesady z ta Ld i wzrostem statow. Gdyby tylko kosztowali ci bohaterowie tak z 10-15% mniej to juz mieliby jakis sens. Nie byliby mocni, ale przynajmniej wystawialni. Tak to walczacy herosi nie maja za bardzo racji bytu, tym bardziej ze konkuruja z duzo lepsza magia. To nie jest zadne marudzenie tylko poprostu stwierdzenie faktu, Kuman.
Mysle ze wiele osob sie ze mna zgodzi.

no fakt nie masz 6 masz 4 ale jak trafisz na armię niemagiczną to porobione, ale mimo wszystko po części sie zgadzam duży czincz 2 nurgle + bsb tyle że to pierdylion punktów kosztuje i już niektóre rzeczy nie wejdą, a nie wiem czy bez bsb nie bałbym się grać ratuje zycie w milionie przypadków w kazdym razie moja najbliższa rospa będzie tak wyglądała i zobaczymy
Opłaca się na małe punkty wystawić takiego hero?:
1 * Exalted Chaos Champion of Tzeentch @ 184 Pts
Mark of Tzeentch; Flail; Shield
Armour of Morrslieb [35]
1 Disc of Tzeentch @ [0] Pts
Do tego caddy.
Ograniczenie do 2 hero.
ASV 2+, WS 3+
1 * Exalted Chaos Champion of Tzeentch @ 184 Pts
Mark of Tzeentch; Flail; Shield
Armour of Morrslieb [35]
1 Disc of Tzeentch @ [0] Pts
Do tego caddy.
Ograniczenie do 2 hero.
ASV 2+, WS 3+
opłaca się tez bym grał dyskowcem tylko ja go składam:
golden eye, broni przed magią i strzelaniem, on nie potrzebuje tak bardzo warda z pancerza ten lepszy,
do tego enchanted shield, bitting blade i krzyk
u Ciebie nie możesz jednoczesnie korzystać z shielda i flaila,
wracając do wcześniejszej dyskusji wyszło mi coś takiego:
2250
bsb jugger z axe of khorne i shieldem
duzy mag krzyk, spell, scroll, Som, ES,
maly infernal i homek kon
maly scroll i book kon
2xpsy
15 marud piszych flail slaanesh
2 x fast flail axe LA
3 x kawa nurgle war banner, czincz i blasted i no mark tylko sztandar i muzyk
golden eye, broni przed magią i strzelaniem, on nie potrzebuje tak bardzo warda z pancerza ten lepszy,
2250
maly scroll i book kon
2xpsy
2 x fast flail axe LA
No ja gram od dawna juz czyms takim:
duzy mag, dysk, Morrslieb, spell familiar, 2xDS
nurglita, kon, puppet, general
nurglita, kon, ksiazka, power familiar
bsb, dysk, ES, BB, oko, krzyk
2x5 psow
2x10 maruderow slaanesha z muzykami, dwuraki
2x5 konnych maruderow, toporki, muzyk, slaanesh
6 nurglitow, sztandar rage, muzyk
2x6 vanilla knightow z muzykami lub jedna 6 i helkanon ale obecnie wole to pierwsze
Bawie sie tym niemalze od samego wyjscia nowego booka i powyzsze kombinacje najlepiej mi sie sprawdzaja. Jak dla mnie wiecej sie z tej armii nie wycisnie.
Jak widac rozpy WoC nie roznia sie za bardzo...
duzy mag, dysk, Morrslieb, spell familiar, 2xDS
nurglita, kon, puppet, general
nurglita, kon, ksiazka, power familiar
bsb, dysk, ES, BB, oko, krzyk
2x5 psow
2x10 maruderow slaanesha z muzykami, dwuraki
2x5 konnych maruderow, toporki, muzyk, slaanesh
6 nurglitow, sztandar rage, muzyk
2x6 vanilla knightow z muzykami lub jedna 6 i helkanon ale obecnie wole to pierwsze

Bawie sie tym niemalze od samego wyjscia nowego booka i powyzsze kombinacje najlepiej mi sie sprawdzaja. Jak dla mnie wiecej sie z tej armii nie wycisnie.

Jak widac rozpy WoC nie roznia sie za bardzo...
- Khuman
- Ciśnieniowiec
z BsB ściągnij axe of khorne i daj sword of might... zaoszczędzisz 25pkt wykopiesz z kąś 5 i dasz mark of nurgle na no mark kawaleryJugger pisze:opłaca się tez bym grał dyskowcem tylko ja go składam:
2250
maly scroll i book kon
2xpsy
2 x fast flail axe LA
no to oczywiste że magia wydaje się lepsza bo przecie zanim się dojdzie to coś zrobi, a przecie głupio tak iść i nic nie robićyedee pisze:Bez przesady z ta Ld i wzrostem statow. Gdyby tylko kosztowali ci bohaterowie tak z 10-15% mniej to juz mieliby jakis sens. Nie byliby mocni, ale przynajmniej wystawialni. Tak to walczacy herosi nie maja za bardzo racji bytu, tym bardziej ze konkuruja z duzo lepsza magia. To nie jest zadne marudzenie tylko poprostu stwierdzenie faktu, Kuman.Mysle ze wiele osob sie ze mna zgodzi.

Zakladajac ze wystawiasz 4 bohaterow to juz masz dodatkowe 50pts na armie. Jak dla mnie to juz dosyc duzo. Napewno ktos by jeszcze narzekal, ale napewno nie tak intensywnie, bo obiektywnie rzecz biorac byloby to zbalansowane.no to oczywiste że magia wydaje się lepsza bo przecie zanim się dojdzie to coś zrobi, a przecie głupio tak iść i nic nie robić myśle że 12/15pkt obniżki które proponujesz, za dużo by niezmieniło i dalej bym czytał podobne posty
BSB Juggera faktycznie jest przecietny. Dalbym mu slomke i oko tzeentcha, wtedy daje rade nawet.
- Khuman
- Ciśnieniowiec
tak naprawde brakuje tylko jednego... mark of khorne na herosie mógł być za 20/25 ale żeby dawał kostke dispela... nawet niechodzi o regimenty ale heros czemu nie(?) wtedy można by pograć bez magów
pozdrawiam

pozdrawiam

Tego na pewno nie będzie, bo to zgodne z fluffem.
A szkoda :/
A szkoda :/
właśnie Słomke dałem dużemu magowi z siłą 5 już powinien nawet zaszarzowany ściągnąc w ture jakies terki czy baty.
wiem że axe of khorne drogi, ale 5 atakow z kb i S6 boli i to kazdego. BSB na juggu owszem frenzy te sprawy nie za bezpieczne lepiej może gościa slaanesha choćby, ale ja i lubie tą figurkę strasznie i lubie tą siłe przebicia (ataki jugga) także na tym gram, chociaz zazwyczaj wyglada to tak: morslib + halabarda, ale teraz postawiłem na kb i magiczne ataki, w końcu nie mam innego bohatera walczącego wręcz.
No fakt nie różnią się te rozpiski dużo;p moze bym spróbował zresztą nawet chętnie drugiego dysku, ale primo nie mam figsa secundo jak juz mowilem slabośc do jugga. Jak wykorzystujesz 10 marud pieszych opłaca się? Nie wycigają Ci tych nurglitów z frenzy? vanilla knightow? nie spotkałem się z tym okresleniem
wiem że axe of khorne drogi, ale 5 atakow z kb i S6 boli i to kazdego. BSB na juggu owszem frenzy te sprawy nie za bezpieczne lepiej może gościa slaanesha choćby, ale ja i lubie tą figurkę strasznie i lubie tą siłe przebicia (ataki jugga) także na tym gram, chociaz zazwyczaj wyglada to tak: morslib + halabarda, ale teraz postawiłem na kb i magiczne ataki, w końcu nie mam innego bohatera walczącego wręcz.
No fakt nie różnią się te rozpiski dużo;p moze bym spróbował zresztą nawet chętnie drugiego dysku, ale primo nie mam figsa secundo jak juz mowilem slabośc do jugga. Jak wykorzystujesz 10 marud pieszych opłaca się? Nie wycigają Ci tych nurglitów z frenzy? vanilla knightow? nie spotkałem się z tym okresleniem
Nurglici nie mają frenzy.
Też nie wiem co to za knighci.
10 marud do trzymania ćwiartek.
Też nie wiem co to za knighci.
10 marud do trzymania ćwiartek.