kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Kalesoner
Szczur Królów

Re: kilka pytań początkującego

Post autor: Kalesoner »

Sam fakt deklarowania w model, którego nie możesz zranić jest overguessem IMHO.
Upieram się, że porównywanie sytuacji, o której piszę do strzelania w nieeteryczny skrin jest pomyłką.
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Popieram quasa, jak strzeli na te 6-7 cali przed wraitha to jak najbardziej legalny strzał.

I nikt Ci nie musi wmawiać, że chciał zranić wraitha. On strzela tak, żeby trafić wriatha i liczy na fuks. Tyle
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

trikk pisze:Popieram quasa, jak strzeli na te 6-7 cali przed wraitha to jak najbardziej legalny strzał.

I nikt Ci nie musi wmawiać, że chciał zranić wraitha. On strzela tak, żeby trafić wriatha i liczy na fuks. Tyle
a po co ktoś ma strzelać te 6-7 cali przed tego wrigtha? hę ?

strzela tylko po to by zrobić to co normalnie niemożliwe. -> trafić coś co jest za wrightami.

IMO worst play.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

strzela, bo ma szanse trafić coś za wraithami, co jest zgodne z zasadami.
na jakiej podstawie chcesz tego zabronić? Cel widzialny: tak, jest overguess? nie

tak samo strzela sie do psów i liczy, ze zahaczy kawalerie za nimi, tak samo strzela się akurat do tego skinka na górce, zeby przy dobrych rzutach zahaczyć o stegadona.
a mówienie, że "ale skinka mozna zranić" to gadanie głupot, bo jakoś nikt nie strzela po tym skinku, za ktorym nie stoi stegadon
Release the Przemcio!

Kalesoner
Szczur Królów

Co jest zgodne z zasadami? Strzelanie w to czego nie widać przez coś czemu nic nie możesz zrobić? To ja od dziś strzelam przez las. Też nie mogę tego zranić i też nie widzę tego co jest za nim. Ba, cel faktycznego celu stoi tylko pól cala za lasem.

Porównywanie do nieeterycznego skrinu jest bez sensu...
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

nie, las nie jest unitem, a celowac masz w unit, wiec przyklad z dupy
wraithy są legalnym celem. spelniaja wszystkie wymogi.
Release the Przemcio!

Kalesoner
Szczur Królów

Ogarnij język, bo ja mogę na przykład napisać, że z dupy to grasz w batla.

Przykład jest specjalnie przerysowany, żebyś mógł ogarnąć jak chamską zagrywka jest overguess przez unit, którego nie możesz zranić.
Poważnie, zamiast toczyć utarczki na forum wolałbym, żeby ktoś z LS mi napisał, że to przegłosują albo omówią.
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

mimo wszystko z mojej strony nie było wjazdów personalnych i jeżeli tak odebrałeś "to jest przykład z dupy" to wiedz, ze nie o to mi chodziło.
A gram jak gram, raz lepiej, raz gorzej ;)
Release the Przemcio!

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

quas pisze:jezeli "zasieg" byl na wraitha to o jakim overguessie my mowimy?
dokladnie ten sam problem jest z innymi screenami: strzal w oddzial na gorce(A) i na przy okazji jakis model za gorka(B). IMO zgodne z zasadami o ile "namiar" byl na "A"
Ja uważam, że dużo groźniejszy był by wariant, gdyby uznano, że we wraithy celować nie można i są one nielegalnym celem. Dlaczego? Ponieważ stałyby się doskonałym screenem. We wraithy nie można celować, bo to nielegalne. W skitranego lorda nie można, bo wraithy go zasłaniają! Eee...

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Deklarujesz strzal w celu spowodowania jakichkolwiek obrazen/efektow na tym oddziale. Czy moze inzynierowie maja jakies ukryty plan, ktorym nie jest trafienie niewidocznego oddzialu?

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

może chce zmierzyć "ile prochu" musi wsypać aby dostrzelić w tamto miejsce-inaczej, chce zmierzyć sobie zasięg lub wysadzić sobie cannona

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Porównywanie do nieeterycznego skrinu jest bez sensu...
Jest bardzo sensowne. Strzelasz do rzeczy, której nie możesz zobaczyć, przez oddział nie wart strzelenia z działa tudzież przez jeden konkretny model (zamiast któregoś z jego 9 kumpli). Niczym nie różni się strzał przez wraithy od strzału przez śmieciowy screen. Jak zakażemy strzelania do wraithów, to dajemy tylko dodatkowy bonus wampirom, które nie muszą się już bać oblanego look out sir. A jest to niesprawiedliwe, bo w innych armiach dalej będzie można "przypadkowo" trafiać konkretne modele za screenem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

No! Wrathy są przeźroczyste, w końcu to duchy :P
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

Post autor: dziekanotr »

czy moge robic stand&shot z thrown weapon na takiej samej zasadzie jak para pistoli? czyli zawsze niezaleznie z jak daleka mnie szarzuja? pozdrawiam

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

nie, to zasada specjalna pistoletow.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

Post autor: dziekanotr »

ok dzieki

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Czy BSB na Terradonie ma +1 do sejwa za jazde an terradonie ?
Czy BSB moze miec shield ?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak.
zalezy ktory. Jesli w rubryczce z bsb jest napisane, ze nie moze miec innego ekwipunku niz zbroja to nie moze miec zwyklejj tarczy (zapisek wystepuje tylko w starych bookach)

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

No BSB skink an terradonie . W ekwipunku moze miec tarcze i lekką zbroje . Czyli jak go mianuje BSb , to moge mu dac tarcze ? A e.shield ? To wtedy ma sejwa 3 + z lekką zbroją , tak?

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Przy opisach BSB z "nowych" booków nie ma żadnych zakazów co do dodatkowych broni/tarczy więc możesz dać zarówno zwykłą tarczę jak i ench shielda (oczywiście jeżeli nie dasz magic bannera)
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Zablokowany