Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Re: Pytania krótkobrodego
czy to żart brodatego gracza, czy ty na serio pytasz? 

Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Runy nie bedace Master mozna dawac do 3 razy, ich efekt sie kumuluje, chyba ze napisano inaczej w opisie samej runy (np Rune of Stone sie nie kumuluje...). Inna sprawa, ze to bez sesnu dawac 2*penetracje na bolca. Raz jest super, na rydwany i inne twarde smieci... ale S7 jest wystarczajace. Jajk chce wiecej, to lepiej dac katapulte ew. dzialo.
pzdr!
pzdr!
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta
www.facebook.com/XIIIKohorta
No na działo to runy penetracji już warto na pewno NIE DAWAĆJajk chce wiecej, to lepiej dac katapulte ew. dzialo.

"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Poza tym większa ilość run na baliście zabija jeden z jej atutów- ekonomiczność.
As I walk through the valley of the shadow of death I am not afraid 'cause I'm the BIGGEST MOTHERFUCKER in the whole valley!
Gen. George S. Patton
Gen. George S. Patton
I ten piękny efekt zwany "znikający Treeman".
As I walk through the valley of the shadow of death I am not afraid 'cause I'm the BIGGEST MOTHERFUCKER in the whole valley!
Gen. George S. Patton
Gen. George S. Patton
A na ilość ran rzucić 1Grazbird pisze:znikający treeman tylko z katapy walącej d6 płonących woundów![]()
i można mu powiedzieć: stary, nie zapalaj się...

A bolce przydają sie jako dobre straszaki. 2 za 90 punktów które może coś zrobić, a ich strata nie boli.
Nie wiem dlaczego, ale każda machina - bolec, cannon, flame cannon, organki (choć te są zmienne, jak kobiety) - spisują mi się lepiej niż katapka:
1. Bolec = tanie, ekonomiczne i skuteczne rozwiązanie - a wszystko x2
2. Cannon = spektakularna siła, łatwość trafienia i moc
3. Flame Cannon = template, siła z -3AS i wzbudzanie paniki
4. Organki = choć zmienne, to warto poczekać na rzut 10 na artyleryjce i zrobić kotlety mielone z wroga
5. Katapulta = siła taka sobie, bez runki; duża losowość w trafieniu; template zwykle o ten cal za mały; ratuje katapse zadawanie D6 woundów, co w połączeniu ze środkiem template'a może powalić wszystko co większe i straszniejsze.
Na całym forum katapulta jest wychwalana i zawsze jedna ma miejsce w rozpisce - dlaczego mi się w ogóle nie spisuje
?
1. Bolec = tanie, ekonomiczne i skuteczne rozwiązanie - a wszystko x2
2. Cannon = spektakularna siła, łatwość trafienia i moc
3. Flame Cannon = template, siła z -3AS i wzbudzanie paniki
4. Organki = choć zmienne, to warto poczekać na rzut 10 na artyleryjce i zrobić kotlety mielone z wroga
5. Katapulta = siła taka sobie, bez runki; duża losowość w trafieniu; template zwykle o ten cal za mały; ratuje katapse zadawanie D6 woundów, co w połączeniu ze środkiem template'a może powalić wszystko co większe i straszniejsze.
Na całym forum katapulta jest wychwalana i zawsze jedna ma miejsce w rozpisce - dlaczego mi się w ogóle nie spisuje

- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Widzisz... to jest tak jak ja miałem z Kowadłem. Gdy był wielki bum na nowe kowadło i królowało ono we wszystkich rozpach na 2k+ to ja wystawiałem lorda na tarczy bo kowadło w 90% przypadków wybuchało mi w 1 turze
Przez to nie wystawiałem go baaardzo długo aż w końcu, w tym roku, siedliśmy z moim runelordem przy wódce, pogadaliśmy jak brodacz z brodaczem i teraz kowadło mi się spisuje elegancko 
Tak więc wszystko jest chyba mieszanką nastawienia, umiejętności i farta w kościach.
Jak będziesz dobrze okreslał zasięgi i będziesz miał przeciętne szczęście w kościach (i oczywiście przerzut na artyleryjce i +1S) to okaże się nagle że katapa to super uniwersalna maszynka, która może niszczyć wszystko. Od canona jest lepsza bo lepiej bije po klockach czy oddziałach jazdy w szeregu. Od bolcy podobnie + lepiej rani. Rzadziej wybucha niż organy i ma wiekszy zasięg od FC. No i przede wszystkim wbija d6 woundów. To wszystko sprawia że nadaje się i do strzelania w klocki piechoty, w skirmishe, w jazde od przodu, w potwory i pojedyncze modele. Ogólnie może bic skutecznie po wszystkim

Tak więc wszystko jest chyba mieszanką nastawienia, umiejętności i farta w kościach.
Jak będziesz dobrze okreslał zasięgi i będziesz miał przeciętne szczęście w kościach (i oczywiście przerzut na artyleryjce i +1S) to okaże się nagle że katapa to super uniwersalna maszynka, która może niszczyć wszystko. Od canona jest lepsza bo lepiej bije po klockach czy oddziałach jazdy w szeregu. Od bolcy podobnie + lepiej rani. Rzadziej wybucha niż organy i ma wiekszy zasięg od FC. No i przede wszystkim wbija d6 woundów. To wszystko sprawia że nadaje się i do strzelania w klocki piechoty, w skirmishe, w jazde od przodu, w potwory i pojedyncze modele. Ogólnie może bic skutecznie po wszystkim

Poza sytuacją, gdy jedyna dostępna do ostrzału na stole jednostka to łucznicy WE - a tak się zdarza. Bolec - wtedy jest lepszyRakso_The_Slayer pisze: To wszystko sprawia że nadaje się i do strzelania w klocki piechoty, w skirmishe, w jazde od przodu, w potwory i pojedyncze modele. Ogólnie może bic skutecznie po wszystkim
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
no tak. Bo bolcem zdejme max 1 typa a katpą kilku. I gdzie ta przewaga?andmiz pisze:Poza sytuacją, gdy jedyna dostępna do ostrzału na stole jednostka to łucznicy WE - a tak się zdarza. Bolec - wtedy jest lepszyRakso_The_Slayer pisze: To wszystko sprawia że nadaje się i do strzelania w klocki piechoty, w skirmishe, w jazde od przodu, w potwory i pojedyncze modele. Ogólnie może bic skutecznie po wszystkim
Nie mam pojęcia czemu przemawiają za ludźmi argumenty typu: "kiedyś z bolca zabiłem treemana w 1 turze" , ja zabiłem kiedyś w 1 turze lorda chaosu na smoku bolcem goblinów za 35 pkt .... nie oznacza to że maszyna jest super .... jedynie miałem fart 4+/5+/3+/3-/5+ (a przeciwnik źle się ustawił).
Z katapult zabiłem dziesiątki maszyn, smoków, demonów, czołgów czy innych spaślaków... rozwalałem oddziały kawalerii, zabijałem pojedyńczych herosów, a kilka razy zdarzyło mi się zabić smoka/wiwerne/czołg/magów za domkiem (bo wzniosło 10 cali w bok) - ale to ostatnie nie jest zaletą katapy - tylko fartem. Klopa jest dobra z tego powodu który podał Rakso - zasięg i skuteczna na wszystko. Bolec jest dobry na rydwany - których dwarfy się nie boją .... i których nie widać na turniejach ... poza altarem ... (na który zresztą klopa jest lepsza gdyż bije w górę i w dół)
Z katapult zabiłem dziesiątki maszyn, smoków, demonów, czołgów czy innych spaślaków... rozwalałem oddziały kawalerii, zabijałem pojedyńczych herosów, a kilka razy zdarzyło mi się zabić smoka/wiwerne/czołg/magów za domkiem (bo wzniosło 10 cali w bok) - ale to ostatnie nie jest zaletą katapy - tylko fartem. Klopa jest dobra z tego powodu który podał Rakso - zasięg i skuteczna na wszystko. Bolec jest dobry na rydwany - których dwarfy się nie boją .... i których nie widać na turniejach ... poza altarem ... (na który zresztą klopa jest lepsza gdyż bije w górę i w dół)
Cannonem musimy celować te 4-6 cali przed oddziałem, żeby idealnie się przestrzelić przez ranki wroga. Jak powinniśmy strzelać katapultą więc? Trochę z boku oddziału, z tyłu, z przodu czy może w sam środek oddziału licząc na trafienie na scatterce? Zwykle ta kwestia nie była problemem, gdy parę oddziałów stało obok siebie - starałem się celować, tak by kamień przed rzutem na scatterce lądował między te oddziały, ale w przypadku pojedynczego celu/oddziału miałem problem z decyzją.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
Celujesz w środek oddziału, a jak masz przerzut na scatterce, to szanse na hita są całkiem spore 

putoa alasti avantoon!