HE 1500 - noble 1lvl, bsb z BB, mage lvl 2

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Szmyt
Chuck Norris

HE 1500 - noble 1lvl, bsb z BB, mage lvl 2

Post autor: Szmyt »

tak się zastanawiam na ile taka armia ma rację bytu...
grałem ostatnio ciekawą bitewkę (dzięki Krzyś) w której parę rzeczy się sprawdziło a kilku brakowało - poprawiłem to i tamto a wynik przedstawiam poniżej...

generał do WL i rzuca jakies drain magic/pociski/małe kuźnie/bears anger/steed of shadows, bsb jezdzi tu i tam, mag (w alternatywnej wersji z 1 scrollem i seerstaffem do 'uranowania i kometowania') do standartowego wsparcia magicznego

co myślicie? jest to znośna armia?

Noble @ 144 Pts
General; Great Weapon; Dragon Armour
Radiant Gem of Hoeth [45]

Noble @ 218 Pts
Elf Steed: Barded; Lance; Dragon Armour; Shield; Battle Standard
Battle Banner [80]

Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [20]
Dispel Scroll [20]
Silver Wand [10]

10 Archers @ 110 Pts
Longbow

10 White Lions @ 230 Pts
Standard; Musician; Champion
Lion Standard [25]
Skeinsliver [25]

7 Swordmasters @ 111 Pts
Musician

6 Phoenix Guard @ 158 Pts
Standard; Musician
Banner of Sorcery [50]

Lion Chariot @ 140 Pts

1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts

1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts

Casting Pool: 5
Dispel Pool: 4

Models in Army: 43
Total Army Cost: 1496

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

wywal lion chariot :) i daj DP imo będą się lepiej spisywac.

Dodo Pieniążek
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Dodo Pieniążek »

Ice-T pisze:wywal lion chariot :) i daj DP imo będą się lepiej spisywac.
Rzecz czasami dyskusyjna. Jak nie masz szczęścia do rzutów DP to straszny pech. Jak w pierwszej turze nie zniszczą przeciwnika to giną w następnej. Z T3 i S3 niewiele zdziałają.

Faktem jest, że LC jest trochę za drogi - mógłby przynajmniej kosy mieć.
3rd Legion - Asuryan's Wrath
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Nie Wywalaj chariota :!: :)
Mi się podoba. Jest zgrabna, ładnie wygląda, ewentualnie dałbym dragonhorn zamiast skenslivera. Co to znaczy że BSB lata to tu to tam? Mógłbyś wytłumaczyć, bo do takich akcji to ja biorę SoM+HoF+GoC. Bo wydaje mi się że w tej rozpie to tylko miejsce dla niego w WL

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Zapewne chodziło o jeżdżenie z odziału do odziału. Tego drugiego nobla bardziej widziałbym na koniu z halabardą. Masz 1 siły mniej, za to AS lepszego o +2 i 8 ruchu. Ale to już jak wolisz. + wywal LC (jeśli ma to być rozpa turiejowa)

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Ja obawiałbym się o Generała, AS 5+, nie wróży dobrze w "czelendżu" a z tego co wyczytałem, to ma iść w kombat.

Dodatkowo wyrzuciłbym PG a w to miejsce wstawił DP. Skoro BSB ma być takim kozakiem co śmiga między oddziałami to trzeba mu zapewnić oddziały do których mógłby przeskoczyć. Bo chyba z samymi WL nie będzie tylko śmigał a PG są tylko do trzymania sztandaru jak mniemam (imo zbytecznego w tej rozpie).
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Szmyt
Chuck Norris

Ukalez pisze:Ja obawiałbym się o Generała, AS 5+, nie wróży dobrze w "czelendżu" a z tego co wyczytałem, to ma iść w kombat.

Dodatkowo wyrzuciłbym PG a w to miejsce wstawił DP [..]
o generała mniej się martwię niż o innych - armia jest złożona do kontry oddziałów przeciwnika i jeśli będą to szybsze armie to generał będzie próbował rzucać na siebie bears anger lub 'jedynkę' z high magic (ward na 5+) a magiczne pociski na armie wolniejsze :)

a bsb kozak bedzie polował na boki innych oddziałów za jakimiś terenami albo siedział w WL i wyszarżuje w miarę potrzeby - ilość kombinacji zależy od przeciwnika i stołu, ale rzeczywiście z DP byłoby ciekawiej

Lion Chariot niestety jest wrażliwy na ostrzał, ale wg. mnie jest punktem obowiązkowym z uwagi na trzymanie się przeciwnika z dala - jeśli oczywiście przeżyje jakieś cannony czy inne gówna

BoS musi być - w większości bitew miałbym do rzucenia 4/5 spelle a 5 kości powera bez BoS to zdecydowanie za mało :(

@Andrzej
to miała być rozpiska turniejowa, ale chyba nie zostanie użyta - nie bardzo mam jak dojechać do fajnych kolegów z Bielska... wybierasz się może z Markiem? :twisted:

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

Szmyt pisze: generał do WL i rzuca jakies drain magic/pociski/małe kuźnie/bears anger/steed of shadows
nie jestem tylko pewien tego drain magic, bo ten klejnot sprawia, że postać uznawana jest w mysl zasad warhammera za czarodzieja, a nie za czarodzieja wysokich elfów, którzy ten czar maja dostępny. Była kiedyś taka dyskusja czy noble może w ogóle korzystać z lore of high magic. To samo ze zbroją - czy możesz dać modelowi uznawanemu za czarodzieja dragon armour? niby niemagiczna i jest w profilu, ale nie wiem czy sie nie wyklucza jedno z drugim.

mogę nie mieć racji bo dopiero raczkuję w WFB

pozdro

Szmyt
Chuck Norris

@Havelock

spoko - może brać high magic i ma +1 do dispela jak każdy mag HE :)
Obrazek

nad zbroją też chwilkę się zastanawiałem, ale znalazłem inne przykłady gdy dawali to ludzie np.: bsb w pełnym uzbrojeniu

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

@Andrzej
to miała być rozpiska turniejowa, ale chyba nie zostanie użyta - nie bardzo mam jak dojechać do fajnych kolegów z Bielska... wybierasz się może z Markiem? :twisted:
No ba :twisted: Pokażemy im jak się gra w gminie gliwice :twisted:
Skoro BSB ma być takim kozakiem co śmiga między oddziałami to trzeba mu zapewnić oddziały do których mógłby przeskoczyć. Bo chyba z samymi WL nie będzie tylko śmigał
Dlaczego nie? Ja tak gram, i zajebiście mi się sprawdza(7 miejsce w lidze mówi samo za siebie)
Była kiedyś taka dyskusja czy noble może w ogóle korzystać z lore of high magic.
Chodziło o Elthariona
To samo ze zbroją - czy możesz dać modelowi uznawanemu za czarodzieja dragon armour? niby niemagiczna i jest w profilu, ale nie wiem czy sie nie wyklucza jedno z drugim.
Nie wyklucza się. Jeśli mag może nosić zbroje, może czarować w zbroi(np. mag chaosu)

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Andrzej pisze:Cytuj:
Skoro BSB ma być takim kozakiem co śmiga między oddziałami to trzeba mu zapewnić oddziały do których mógłby przeskoczyć. Bo chyba z samymi WL nie będzie tylko śmigał

Dlaczego nie? Ja tak gram, i zajebiście mi się sprawdza(7 miejsce w lidze mówi samo za siebie)
Chodziło mi bardziej o tą kwestię:
Szmyt pisze:bsb jezdzi tu i tam
To oznacza, że ma być mobilny a do tego przydaje się większa liczba odpowiednich oddziałów. Ja też często grywam na BSB w WL ale wtedy na piechotę. Zawsze za punkty konia można wrzucić dodatkowego WL a jeśli taki BSB ma wsparcie championa i Generała (ten jest w WL) to mało co mu może zagrozić realnie (raczej zdążysz przepchnąć przeciwnika mając BB) zanim polegnie Generał i champion.

A miejsca w lidze rzecz jasna gratuluję =D> :D

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Andrzej pisze:Nie wyklucza się. Jeśli mag może nosić zbroje, może czarować w zbroi(np. mag chaosu)
A przy chaos armourze nie ma przypadkiem specjalnego zapisku że czarodziej może w niej czarować :?:

Szmyt
Chuck Norris

ojj czepiacie się ;p

to wziąłem z nowych Warriors of Chaos strona 46 (chyba)
Obrazek

ale rzeczywiście kiedyś był taki zapisek w BoCh przy magicznych zbrojach:
Obrazek

tyle, że tam bray shaman miał niedostępne inne zbroje - w Warriorach ma się z urzędu a w HE można wykupić niemagiczną dla tego bohatera i tyle... innych zapisków nie potrzeba :P

w rulebooku nic nie pisze że nie można czarować nosząc zbroję - w 6tej edycji chyba coś takiego było, ale... nie chce mi się sprawdzać ;)

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Ale jest zapis:
Obrazek

Co jest równoznaczne z tym, że nie może brać zbroi, ale oczywiście Radiant Gem of Hoeth łamie tą zasadę. Dlatego ciężkozbrojny Noble może być magiem 1 poziomu ;)

Szmyt
Chuck Norris

tak, czytałem to tez...
jednak chodzi tylko o charaktery które normalnie nie mogą nosić armor'ów ("a character that is not allowed to wear ordinary armour[...]") - a taki se normalny haj elf który jest i noblem i magiem kupuje, nosi sobie i zbytnio się nie przejmuje co inni mówią ;)

ODPOWIEDZ