Liga - sponsoring , zmiana ksztaltu

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Liga - sponsoring , zmiana ksztaltu

Post autor: Ziemko »

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 28#p419328

Brat Boginsa probuje zarzucic jakis pomysl o dofinansowaniu , sponsoringu ligi w zamian za... Wypowiadajcie sie dla mnie oferta jest nie do przyjecia , ze wzgledu na zbyt duza ingerencje w nasza niezaleznosc.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

dmp moze sie nie liczyc do ligii od nastepnego sezonu jesli sie zwiekszy liczba graczy.

inne parowki i druzynowki juz powinny ;) wiec jestem na nie

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Ale tam nie ma nic o tym, ze nie beda sie liczyc do ligi, tylko, ze nie dostana sponsoringu brata Boginsa...

Jedyne co mnie niepokoi to to:
- obecne forum miałoby być podpięte pod nowy serwis, ściśle mówiąc chodzi o przerzucenie popularności na nowy serwis
nie wiem za bardzo o co chodzi. z tym moze byc lipa. Tu chcialbym sie dowiedziec konkretniej o co chodzi.

Poza tym zadnej ingerencji w niezaleznosci nie widze...

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

chlopak zalapal misje, ciekawi mnie na jak dlugo starczy mu checi/czasu etc.

ja szczerze mowiac nie wiem jeszcze co mam o tym myslec.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Zalapal misje i ma parcie na szklo , co niekoniecznie moze wplynac na to wszystko pozytywnie. Juz mi pisal na priwie ze parowki i DMP moga sie liczyc. Czegos w tym wszystkim nie kumam. Sam szczerze mam mieszane uczucia. Reszta wypowiadac sie.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jeżeli da się uprofesjonalnić ligę i obędzie się bez przewałek z kasą - jestem za.

Choć poziom trudności tego precederu uważam za wysoki...

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

ale to co z racji tego że zrobi strone i jakiś sponsorów załatwi to będzie mówił nam co może być zaliczone do ligi etc. ?
dla mnie to wogóle jakiś dziwny pomysł z tą nową stroną itd.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

1. Proponuje dać chwilowo Scorpiusowi przywileje wypowiadania się na LL (oczywiscie bez prawa glosu etc. chodzi tylko aby mogl z nami tu pisac), bo to z nami chce rozmawiać, a nie ze wszystkimi użytkownikami BP.

2. Konkrety:
nagłośnienie i stoisko komputerowe + net + czarnuch do wprowadzania danychna każdym turnieju typu master i turniejach o frekwencji planowanej > 50 graczy
To mi się bardzo podoba. Znacznie ułatwi organizację masterów. Zwłaszcza nagłośnienie, bo tego nieraz brakuje...
- 3x urlop nad morzem dla 2 osób :)
Super nagroda dla TOP3 ligi - wyjechać nad morze z dziewczyną :)
- sponsorowanie turniejów lokalnych: organizator wpłaca 100zł w zamian dostaje 200zł w dowolnym "towarze", sponsorowanie max 8 lokali na miesiąc z nastawieniem na miejsca z niską popularnością wfb
Średnia opcja: wpłacamy 100pln, i dostajemy 200pln towaru który zalega na półkach... ale to myślę, że kwestia do dogadania. Swego czasu mieliśmy sponsoring pewnego sklepu w którym wyglądało to tak: kupujecie u nas nagrody, a za każdą wydaną złotówkę dostajecie drugą w nagrodach - może na takiej zasadzie ?
- możliwość postawienia małego stoiska informacyjnego na każdym turnieju innym niż lokalny
Tutaj nie widzę żadnego problemu.
- z wyżej wymienionych środków można finansować tylko turnieje indywidualne typu master, nie w parach czy drużynach
To już sobie wyjaśniliśmy - parówki zostają.
- 25% wartości sponsorowanych nagród przeznaczona jest na 3 pierwsze miejsca w lidze
Osobiście uważam to za zły pomysł. Zbyt wielkie parcie na szkło będzie w czołówce. Turnieje mogą się zrobić zbyt zaciekłe na pierwszych stołach...
- podział sezonu na 2 rundy, co zachęci graczy do częstszych wypadów, możliwe zatem, że w 1 rundzie i w 2 rundzie będą inni zwycięzcy, w przypadku podziału na 2 rundy sponsorzy podwajają stawki.. więc warto... chodzi o jeszcze większe upowszechnienie wfb i turniejów
Zmniejszy to miarodajność ligi, gdyż wystarczy się rozchorować i nie pojechać wtedy na jednego mastera i odpadasz, oraz wtedy psuje się ustawienie ligi pod ETC. Byłbym na nie.
- chcę mieć dostęp do wszystkich kolejnych zgłoszonych turniejów, choć wydaje mi się, że jeżeli LL zaakceptuje nowy serwis, to i tak wszyscy będą tam zgłaszać turnieje
Co to ma znaczyć ? Bo za bardzo nie rozumiem tego... jaki dostęp do zgłaszanych turniejów ? Żeby wykasować jakiś, który się nie spodoba ? [-X
w przypadku decydowania na co zostanie wydany budżet mam tak jakby 51% głosów pozostałe ma LL, rzadko będę z tego korzystał, można by ustalić zasady, chodzi o to, żeby LL nie wykorzystywała sponsoringu na cele inne niż założone
Rozumiem, że gość nie chce abyśmy wydali kasę na dziwki i koks, lecz jeśli przy każdym turnieju on miałby decydować na co idzie kasa i mógł w każdej chwili powiedzieć veto, to ja za taki sponsoring podziękuję. Raz, że wprowadza to trudności organizacyjne przy turniejach (koleje negocjacje itd.), a dwa, że wtedy On będzie decydował który master ile kasy dostanie... Nie nie nie i jeszcze raz nie. Wtedy jedna osoba będzie decydowała właściwie o wszystkich masterach w sezonie, i może się stać tak, że na jeden turniej przypadnie 10.000zł, a inne dostaną po 500pln, bo "cośtam". Nie zarzucam tutaj nikomu złej woli, ale jak już życie pokazało przy naszej lidze nie takie wałki odchodzą czasami ;-)

W zamian proponowałbym układ taki:
Sponsorzy mogą wywalić 2x13.000 na rok na nagrody ? Super. Skoro mogą 2x13.000 to mogą i 26.000. Więc, jeśli wykładają 26.000, to dzielimy to równo pomiędzy 10 masterów w sezonie, i organizatorzy dostają do dyspozycji właśnie 2600zł w nagrodach i gotówce np. na kwartał przed organizacją mastera. Dysponują tym JAK CHCĄ, ale oczywiście wszystko idzie na turniej. To co wyniknie z tych pieniędzy to i tak zostanie rozliczone przez graczy (w sensie organizator wyda na wynajem sali a na nagrody zostanie 1000zł - ok, to bedzie widać. Jeśli inny lepiej się zakręci i sale będzie miał za darmo to będzie więcej nagród, albo darmowy posiłek, albo inne atrakcje jak np. koszulki dla sędziego etc.). Do tego oczywiści pozostałyby opłaty za wstęp na turniej ustalane już tylko przez organizatorów turniejów.

Generalnie podoba mi się pomysł i inicjatywa. Wymaga ona jedynie dogadania szczegółów, gdyż nie podoba mi się władza jaką uzyskałby scorpius gdybyśmy zaakceptowali propozycję w obecnej formie (decydowanie które mastery ile kasy dostaną, i na co ona pójdzie w praktyce oznacza decydowanie o tym który master może polec w danym sezonie a który okazać się hitem ;p), ale jeśli wprowadzić do niej kilka poprawek to byłbym w stanie ją chyba zaakceptować :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

As Karlee said.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

Ja jestem zdania, że można z kolegą pogadać (jak sugeruje Karlee) i dać mu chwilowy dostęp do LL żeby on rozmawiał z mami tutaj.

Jednak do samego pomysły jestem septycznie nastawiony. W przeszłości były już próby zmonopolizowania Ligi przez jedna osobę i przy wszystkich za i przeciw największym problemem robi się jak taki Sponsor po pewnym czasie tego funkcjonowania wycofuje się z pomysłu, likwiduje stronę i forum i gracze zostają na lodzie.

Najwieszką plusem LL (co jest też jej ujemną stroną) jest to że LL do społeczność graczy którzy organizują turnieje non-profit. Tycz graczy - organizatrów jest wielu (przez co absenca kilku z nich nie powoduje przestoju w pracach LL) i gdy nie wchodzą w grę pieniądze nie ma też wielu problemów międzyludzkich z nimi związanych.

Co do sponsorigu do można np: zdecydować się po 100-150 zł żeby brać od każdego Mastera i kasę tą wydawać na jakieś istotne dla LL rzeczy.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Dalmar pisze: Co do sponsorigu do można np: zdecydować się po 100-150 zł żeby brać od każdego Mastera i kasę tą wydawać na jakieś istotne dla LL rzeczy.
kiepski dowcip.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

No i ?? Co z pomysłem ?

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Wrocławskie środowisko przeciw; mamy na turniejach bardzo dobrych sponsorów, którzy nie wymagają od nas tak wiele. Przede wszystkim nie wpieprzają się w Ligę, co byłoby dla mnie nie do przyjęcia.

Zobaczycie jakie nagody będą na najbliższym Strategikonie czy PGA i wtedy pomysł upadnie moim zdaniem.

Zbyt wiele wymagań jak na taką ofertę.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Po zastanowieniu muszę powiedzieć, że też jestem przeciw i to z kilku powodów.
LL potrzeba jest reforma żeby była bardziej decyzyjna tzn. żeby decyzje zapadały szybciej i sprawniej, ale LL musi pozostać non-profit i być zarządzana przez graczy dla graczy - dzięki temu mamy Ligę WFB która działa już 10 lat i myślę, że w takim kształcie będzie działać dalej.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Dalmar pisze: zarządzana przez graczy dla graczy

+1, moja nadrzędna zasada. Od dwóch lat organizuję turnieje i się tego trzymam.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

O ile da się to zrobić na bardzo jasnych i jednoznacznie korzystnych dla środowiska warunkach, jestem za. Jak wspominałem wcześniej kiedy kasa idzie w ruch to to będzie trudne ;) nie zmienia to jednak faktu, że precedens jest możliwy do wykonania.

Jeżeli Scorious zaoferuje środowisku (przykładowo)
- kumatego murzyna z lapkiem to wklepywania wyników na masterach
- koszulki dla sędziów
- opłacenie sędziów
- sponsoring reprezentacji etc
- nagrody rzeczowe / pieniężne dla top ligii.

A w zamian będzie chciał mieć linka do stronki Adeona na swojej stronie "ligii", nie będzie sobie rościł praw do tortu masterowego, wyborów składu etc i wszelkich rzeczy z LL związanych... to nie mam nic przeciwko.

Z tego co widzę, to propozycja Scorpiousa jest pi*oko właśnie taka ;)

Bez działań tego typu co oferuje Scorpious (tj. niejako komercjalizacji ligii i włożenią w nią / z niej kasy) to za naszego żywota w wiadomościach nie usłyszymy wyników mastera :)
Tzn. nie żeby nawet po jego propozycji mielibyśmy to usłyszać ;)

Mam nadzieję że łapiecie o co mi chodzi :)

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Hahaha, dobre by było... TVN 24 relacja na żywo z pierwszego stołu na masterze :lol2:

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

karlee pisze:Hahaha, dobre by było... TVN 24 relacja na żywo z pierwszego stołu na masterze :lol2:
Żeby była relacja w mediach nie trzeba żadej kasy tylko trzeba się uśmiechnąć i poinformować media, że coś takiego jest - wielokrotnie były turnieje WFB gdzie była prasa, radio i telewizja.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: adeon »

Furion pisze:....A w zamian będzie chciał mieć linka do stronki Adeona na swojej stronie "ligii", ....
I tu jest jednak różnica. Link to ma być do forum. Moja strona według tego planu znika z powierzchni ziemi i oddaje wszystkie zgromadzone dane nowej stronie. Jak dla mnie trochę więcej niż pi*oko.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

moim zdaniem, nie warto sie bronic przed zmianami tylko dlatego, ze status quo wiekszosci odpowiada.

tak naprawde kto nie idzie do przodu, ten sie cofa.

ODPOWIEDZ