Laptop - co i gdzie.

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Michaelius
Mudżahedin

Re: Laptop - co i gdzie.

Post autor: Michaelius »

Tomash pisze:64-bitowy system jest zły tak długo jak długo nie wszyscy producenci sprzętu udostępnią dla niego drivery i nie wszyscy producenci gier kompilują gry pod 64 bity. Także bardziej kwestia adaptacji ekosystemu niż "samego" systemu.

Poza tym 3GB ramu wystarcza do, naprawdę, wszystkiego.
Zauwaz , ze chodzi nam o laptopa , a do niego jakby nie patrzec sterowniki beda. Ale o ile nie zgadzam sie z rozumowaniem to wniosek postawie ten sam - system 32 bitowy bo i tak nikt nie bedzie ladowal 8 gb ramu w laptopa.

A co do modelu imho warto popatrzec co polecaja tutaj:
http://www.nhl.pl/

Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

Post autor: kis1 »

Sterowników do laptopa też może brakować tak samo jak do stacjonarnego

Furionie, karty w obu laptopach są te same :) po prostu w tym wyżej nie powiedzieli Ci , że jest to karta nVidii . Ja mam ASUSa i właśnie on ma "miękkie" wykończenie. Powinno być "twarde", o ile w przypadku klawiatury to nie robi różnicy to jeśli obudowa będzie miękka to może ci się uszkodzić matryca (będą plamki/przebarwienia) lub nawet pęknąć przy zawiasie dlatego obejrzyj dokładnie oba proponowane modele naciśnij tu i tam, sprawdź czy obudowa jest solidna (w laptopie Lenovo kumpel miał dość grubą pokrywę i sztywną, ja w swoim ASUSie cienką i miękką, efekt po roku ja mam popękaną on calutką). Tak więc wbrew pozorom jest to istotne. Nie zniechęcam Cię broń boże do ASUSa , bo jak napisał Tomash on nie miał problemu, ja miałem ale to mogła być przypadłość tylko mojego modelu. Warto żebyś zapytał jeszcze jakie rozdzielczości obsługują oba laptopy ;) no i wiedz, że te laptopy to będą wielkie krowy, więc ciężko będzie Ci z nimi biegać na spotkanka :] Jeżeli rozważasz tylko te dwa modele to na twoim miejscu wybrał bym ten który jest solidniej zbudowany, bo różnią się one z twojego punktu widzenia niczym.
Obrazek

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Ja z mojej strony moge powiedziec tyle ze mój lapek ma Core 2 Duo 2Ghz intela, 3 giga ddr3, kartę GF 9400M G i Vistę. Przy takich parametrach na średnich detalach śmigają mi giery takie jak wiedźmin i Assasins Creed wiec na każdym z tych kompów które wymieniłeś wszysko powinno ci chodzić płynnie i miodnie i nawet najnowsze giery beda hulać.

Co do DirectX to gdy na nim assasina odpalałem to sie otwierał w oknie a nie na pełnym ekranie i gra muliła a po odpaleniu go na DIX chodzi bez zarzutów.

Furion pomyśl czy na pewno chcesz matryce 17" bo to juz duze bydle i trochę waży i zajmuje miejsca.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Kis, z tego co widzę po zdjęciu, jest to ASUS zaprojektowany przez Altec Lansing -- generalnie od kiedy mają w ofercie takie laptopy, lepiej po prostu nie brać innych (tj. tych zaprojektowanych przez samego ASUSa).
Wszystkie laptopy tej kategorii (które widziałem i macałem, raptem kilkanaście modeli, ale myślę że próbka całkiem reprezentatywna) są wykończone właśnie w twardym, solidnym plastiku. Z reguły czarnym (tj. czarne elementy są twarde).

Ale zasadniczo Kis dobrze prawi: nie ruszać tych z miękkiego plastiku (z reguły srebrnego/szarego), po prostu taka obudowa jest w stanie fizycznie wytrzymać mniej.

@Skaven: mówisz o grach właściwie już antycznych, biorąc pod uwagę postęp technologiczny w grafice gier właśnie. 9400M to słaba karta.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Mythren
Pseudoklimaciarz

Post autor: Mythren »

W rozmiaru matrycy to trzeba się zdecydować do czego lapek ma służyć. Jak ma głównie stać na stole i robić za maszynkę to gier i normalnego używania a przenoszony być tylko od czasu do czasu to polecam, ale jeśli planujesz go nosić gdzieś jakoś częściej to lepiej wziąć coś mniejszego. Ja obecnie śmigam na dellu m1730, bydle samo waży 4-5 kg i do tego zasilacz mam taki, że 4 charioty jeden obok drugiego by się na nim zmieściły, ale jestem bardzo zadowolony. Wszystko jest duże, wyraźne (1920x1200) i gra się bardzo przyjemnie a oglądanie filmów to już w ogóle rewelacja. Gdy idę na jakieś lan party czy coś to i tak jest dużo bardziej przenośny niż stacjonarny, w jedną torbę się wszystko mieści i da się to podnieść, jednak na noszenie codziennie gdziekolwiek się nie nadaje. W kwestii karty grafiki, tutaj lepiej nie oszczędzać jeśli lapek ma troche posłużyć, bo wymagania gier rosną w zawrotnym tempie i do tego jak chce się grać na full hd i max detalach to najlepiej brać coś co jest wysoko w najnowszych rankingach. Tyle ode mnie ;)

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Jak już decydujesz się na laptopa do gier, warto pomyśleć o podstawce chłodzącej i to wysokiej klasy- Zalman Nc 2000.
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Moim skromnym zdaniem :-) które nie wszyscy podzielają pewnie laptop do gier to totalna pomyłka. Co to za granie na laptopie? klawiatury laptopowe nie nadają się do tego, ekran 17" ? brrr #-o
wydać 4-5 klocków +akcesoria dla grania? do bani pomysł dla mnie ssie na każdej linii.
Żeby pograć na PC/lapku w wysokich detalach w najnowsze gry trzeba wydać mnóstwo kasy. Dodatkowo jak to zwykle w tej dziedzinie techniki jest po roku okazuje się że PC jest już zasłaby żeby pociągnąć wysokie detale w znów najnowszych grach i widać spowolnienia. Cóż life is brutal. Jak widzę, że producent zaleca do gry posiadanie karty graficznej za 1000+ PLN (+procek i reszta) a XBOX'a można kupić za coś koło 700 i bez problemu ciągnąć high detale we wszystkich wydanych grach na TV (rozmiar dowolny co kto ma) to ja się pytam gdzie tu logika.
Dla grania moim zdaniem lepiej zaopatrzyć się w konsolę (np. właśnie XBOXy) ciągnie najwyższe detale we wszystkich grach przez ładnych kilka lat dodatkowo po podłączeniu do dużego TV (który pewnie większość posiada) ew. rzutnika cyfrowego na ścianę wrażenia z gry są w ogóle nie do porównania z siedzeniem przy PC/lapku. Siedzisz sobie na sofce z kierownicą w dłoni i uciekasz od policji w NFS'ie albo ganiasz się z kumplami w Modern Warfare po necie.
Laptop/PC - do pracy (granie? ok ale nie oszukujmy się komfort moim zdaniem żaden)
konsole - do gier
Mniejsze koszta i na pewno większa radocha z gry :D
ale wiadomo co kto lubi i potrzebuje
pozdrawiam
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

- Jakiego mam kupić laptopa?
- Kup XBOXa
Misha, prośba :roll:
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Primo Furion - w z;ym miejscu szukasz.

http://www.notebookcheck.pl/

Polecam - najlepsza stronka o lapkach + konieczxnie odwiedz forum - zawsze recenzje - obszerne i wyczerpujace lapkow + posty ludzi co szukaja okazji - oszczedza sporo czasu i mozna trafic na cos ciekawego.

Grafika GT130 - sa to te same karty co GF9xxx - 130 to chyba odpoweidnik 9600GT, tylko z innymi sterownikami - do innych zastosowan (o ile dobrze pamietam), ale gierki ciagnie rownie dobrze.

Z moich doswiadczen - kumpel ma MSI GX630 - fajny monitorek - podwyzszona rodzialka przyjemna dla oka, karta 9600 daje rade z wiekszoscia gier. procek AMD slabszy od intelowskich, wiadomo, ale starcza. Wykonanie bardzo solidne - plastik + aluminium. No i 15 cali a z klawiatura numeryczna.

Jak szuaksz cos za 5k - to polecam dorwanie czegos z ekranem LED - duzo wiekszy komfort pracy.

Jak sie nie boisz z allegro brac kompa sciaganego ze stanow i masz kase - to ja bym bral w ciemno gateway P-7805u.
Fajne sa delle xps m1730. Mozna w okolicy 5k tez dorwac, czy cos z MSi z serii GX. Ale to sa maszynki typowe do grania - wiec placi sie wiecej (gateway akurat tanszy). Alternatywnie wyzsze modele multimedialne, lub kompy ala dell e6400.

A te kompy co wymieniles - powinny spokojnie sobie dawac rade. Tylko, ze karta 9600Gt to nie jest jakis potworek...
Karty porownywac najlepiej na notebookcheck wlasnie- masz tam rozpiske wiekszosci kart do lapkow i ich osiagow (prockow tez).

I jeszcze jedno - kupujac lapka nie kieruj sie tylko jego osiagami - bardzo wazna jest jakosc wykonania obudowy, temperatura, halas. Nie jest to pc, ktorego mozesz schowac i w ten sposob 'wyciszyc'. A dane na ten temat (jeszcze raz) najlepiej dorwac na notebookcheck (polskim czy angielskim..).

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Witam
Podczepię się pod temat, bo nie chcę na kolejnym forum użytkownika zakładać.
Właśnie też się przymierzałem za kupno jakiegoś lapka, ale coś chyba widzę, że za 3,5 do grania nic fajnego nie znajdę?

Tak sobie myślę, czy tanie lapki tak koło 1,5 k dają radę? Oczywiście do wszystkiego oprócz gier. Wówczas kupiłbym też xboxa albo wii.
Obecnie mam dosyć starego kompa i np. takie witcher versus albo niektóre filmiki to mam pokaz slajdów, bo komp nie wyrabia. Czy taki lapek z prockiem 2Ghz 1giga ramu jakąś kartą graficzną pokroju 3740 da radę? Czy stronki we flashu będą furgać? Jakie są wymagania pod Vistę albo 7 ?

Z góry dzięki
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

@Muker
MUKER pisze:Witam
Podczepię się pod temat, bo nie chcę na kolejnym forum użytkownika zakładać.
Właśnie też się przymierzałem za kupno jakiegoś lapka, ale coś chyba widzę, że za 3,5 do grania nic fajnego nie znajdę?
Heh :) ten model, nad którym się zastanawiam:

MSI GX723-216PL P8600 4GB 17+ 320 DVDSM NV GT130(512MB) VHP kosztuje 4920zł.

Ten sam model, tylko z ekranem 15.4" kosztuje 3750zł ;) czyli jak widać można.

Są to ceny ze sklepu stacjonarnego, więc na necie możliwe, że znajdziesz jeszcze taniej. Jeżeli Cię to interesuje, to mogę wziąć dokładnego dane tego modelu o którym mówię, żebyś wiedział czego dokładnie szukać, i Ci je z PMkować. Napisz czy Cię to interesuje czy nie.

@Narożny
dzięki, zajrzę tam.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Za 3,5 spokojnie cos sie wyhaczy do grania. Nie bedzie to maszyna niszczyciel. Nie wiem ile obecnie samsung r560 kosztuje- ale bardzo solidna maszyna i pograc sie da. To samo MSI GX630 - kumpel chyba za 3,3k kupil (roznica miedzy samsungiem - procek i pamiec ddr2 a nie ddr3 ale msi ma lepszy monitorek i klawiature pelna). Wiec da sie wyczaic cos.

Lapka ~~1,5k sam mam (no, teraz mama - przesiadlem sie na 13 - znacznie wygodniejszy jesli chodzi o moblinosc a do filmow nadal sie imo nadaje) - w tym zakresie cenowym trafiaja sie perelki. Ja na allegro mialem szczescie i kupilem Toshibke - plastic knock out, ale komp sie zacnie sprawuje.

Opcja laptop biurowy + konsola to imo dobra kombinacja. Tudziez lapek + PC do grania- jak kto woli. jedyny minus to to, ze na lan party trzeba targac wielkie pudlo i monitor - (wtedy sprawdza sie konsola+ 4 pady i mamy fajne mordobicie :D )

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Oficjalna wersja dla żonki że lapek, który mnie interesuje to powyżej 4, bo w sumie wole konsole :D
Nie trzeba się przepychać, kto siedzi przy lapku, a i ja już nie mam czasu i ochoty grać w duże i długie gierki (rpgi i strategie), wole coś lżejszego i mniej wymagającego myślenia.

Ale chętnie jeszcze rozważę, w razi czego będę wdzięczny za PMkę.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Witam.

W sumie po wielu dyskusjach i rozmyślaniach zdecydowałem się na ten model: http://laptopy.net/?cat_id=30&product_id=2708

Jutro odbieram ;) dziękuję za wszystkie merytoryczne posty w tym temacie - to naprawdę dało mi szerszy obraz na sprawę.

Jeżeli macie jakieś uwagi co do modelu powyżej, to dawajcie śmiało - nie płaciłem zaliczki, więc jakby to był szajs to mogę anulować zakup ;)

pozdrawiam
Furion

ODPOWIEDZ