Początkujący.... (Pytania/Pomoc)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Waldi
Masakrator

Re: Początkujący....

Post autor: Waldi »

No to rzeczywiście chyba zostaje mi tylko WE lub DE do wyboru...
To czym się one zasadniczo różnią?

Czytałem też że armia do DE jest droga (metalowe figurki) - czy to prawda?

Krasnale rzeczywiście są bardzo klimatyczne ale szybko nie uzbieram armii na ponad 2k :(

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

Rożnią się tym, że DE łatwiej wygrać turniej.

Awatar użytkownika
SoplicA
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: SoplicA »

WE to geje a De to sado-maso raczej:P
Myślisz że jesteś niezłym zawodnikiem mylisz się---> http://patrz.pl/filmy/koszykarskie-triki-xxxx

Myślisz że że wszystko wiesz o kościach, mylisz się---> http://patrz.pl/filmy/niesamowite-triki-z-koscmi-do-gry

Brak komorki tylko priv na BP

Waldi
Masakrator

Liczyłem na bardziej "konkretne" wypowiedzi ;P

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

zbieraj wampiry;
-podstawa to piechota
-strzelający jest jeden model ale jak skutecznie to robi
-chronienie generała to nie problem wystarczy żeby był magiem i stał za masą mięsa
-marszowanie też nie stwarza problemu, ponieważ musisz być wszystkim w 12 cali od generał aby hełm miał zasięg
-bk mogą być dalej bo i tak siedzi w nich bsb
-dużo czarowani
-zabawa z tworzeniem zasłon z zombi

A wood elfy ci odradzam bo do tej armii musisz miecz skilla , jeden błąd i masz wklepy
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Krasnoludy to rzeczywiście klimat i to przede wszystkim. Stare AB i modele figurek po prostu najzwyczajniej w świecie W-Y-M-I-A-T-A-J-Ą, pod względem klimatu i wyglądu. Jeśli interesuje Cię właśnie i przede wszystkim ten aspekt - to krasnoludy to armia dla Ciebie. Z pewnością ucieszysz się ze swojej armii jak ją skończysz, a wysiłek w kolekcjonowanie i malowanie przyniesie Ci dumę ze swoich krasi.

Jeśli rozpatrywać taktycznie możliwości armii krasnoludzkiej - to na pewno zaletą jest łatwość w postawieniu na TOTALNĄ defensywę i sukces. W tym samym zawiera się również wada, gdyż dużo więcej krasiami nie zrobisz poza konkretnymi rozpiskami na ofensywę a to i tak będzie wyłącznie sama piechota - czyli bez flankowania kawalerią. Magii zupełnie nie uświadczysz, ale spokojnie przygotujesz defensywę magiczną. Ostro rozwinięty shooting phase to podstawa i siła krasi, które z twardymi i nawet umiejącymi przywalić tanimi jednostkami umieją sobie poradzić na polu bitwy nawet bez magii czy kawalerii.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Shinue pisze:
Eltharion pisze:demony :?
wypluj to słowo [-X
Sry :D
Pisze co widze (ewidetnie chodzi mu o demony :D )

A jak sie zastanawiasz czy grac DE czy WE to roznica jest taka:
WE- Gra polegaja ca na strzelaniu .Trzyma klimat
DE - duzo mozliwosci gry + smiesznista magia(moim zdaniem najlepsza w grze).Klimat jest taki jak sobie zrobisz armie .

NIE GRAJ KRASNOLUDAMIpatrz podpis :D
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Krasnoludzcy bracia, kupą na tego pana!

WE osobiście nie lubię. Wkurza mnie. Same skirmishe, golasy które mają wardy. Enty, driady, jednorożce, orły, ziomki z niezłymi łukami, jacyś szaleni myśliwi którzy są dość szybcy... Ukrywanie się w lesie... nie podobają mi się jako armia, ale modele mają nawet całkiem całkiem... ale nie umywają się do krasnoludzkich! :D

DE to, jak sama nazwa wskazuje, mroczna rasa. Mają świetny klimat, bardzo ciekawy, ale mi nie odpowiada. Nie znam dokładnie ich historii, ale na pewno nie kochają innych ras Starego Świata ;) Magia na wysokim poziomie, harpie jako latacze, hydra, powtarzalne balisty, ciekawa kawaleria, kusze maszynowe ;), dobra piechota, Asasyni, Black Guard i Corsairs...
Niektóre modele sprawiają, że zaraz po lizakach DE to armia, którą chciałbym zbierać, jednak klimat póki co mnie odstrasza ;). Ogólnie mają bardzo klimatyczne i interesujące jednostki, jednak wykonanie części z nich, m.in. kuszników jest, powiedziałbym, słabe.

Waldi
Masakrator

No to mi zrobiliście zagwozdkę ;P

Ale te darki wyglądają kusząco... chyba najpierw jednak kupię podręcznik sobie by w ogóle wiedzieć jak rozgrywka z grubsza wygląda bo tak to nie wiem na jakiej zasadzie odbywa się wszystko (np magia, strzelanie, szarże i np głupota)

Niemniej dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki a ja pędzę do działu DE poczytać ;)

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Głupota wygląda tak że kumpel grający DE miał po dziurki w nosie kawalerii która nie zdaje głupoty jak właśnie ma zaszarżować na klocek z boku... I nie gra nimi...

Waldi
Masakrator

A teraz coś z innej beczki:
- czy w grze występują fimiry?

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

niestety nie , wolałbym je dużo bardziej od Ogrów : )

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Pewnie mnie wyśmiejecie ale co to są FIMIRY?
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Władek Googlewicz wie wszystko.

Waldi
Masakrator

Fimiry to takie stwory. Żyją na bagnach, morskich przylądkach czy w starożytnych budowlach ludzkich - ich miejsce zamieszkania stale otacza mgła. Istnieją też pogłoski o stolicy fimirów - zamku z obsydianu, leżącej na jakiejś skalistej wyspie. Gdy fimiry podróżują w dizeń stale towarzyszy im mgła. Żyją w społeczeństwach kastowych: shearl (służący i robotnicy), fimm (wojownicy), dirach (magowie), meargh (wiedźmy-królowe, jedyne samice w społeczeństwie).
Jako, że meargh są niepłodne fimiry porywają ludzkie kobiety by płodzić z nimi dzieci - dziecko nie jest mieszańcem a normalnym fimirem.
Posiadają jedno oko, są dobrze zbudowane i mają pysk pełen zębów. Gdy się wyprostują sięgają ok 2 m wzrostu. Mają też mocne ogony o długości ok 1,8 m.
Najeźdźcze oddziały składają się zwykle z ok 10 fimm i podobnej liczby shearl, pod dowództwem młodego szlachcica. Jeśli w wyprawie uczestniczy dirach wtedy zazwyczaj on jest dowódcą. Większe jednostki formowane są w czasie wodny, a w obronie twierdzy staje na polu meargh wraz z całą ludnością i wespół z wieloma demonami, które ona i dirach przyzywają.
Ulubioną bronią fimirów są wielkie i ciężkie maczugi oraz topory. Niektóre fimiry, a w szczególności szlachta, idą do walki, trzymając po jednej takiej broni w każdej ręce. Rzadko używają broni miotanej. Mogą atakować także ogonem (w przypadku wojowników zakończopny on jest naroślą wyglądającą jak maczuga w szlachta ma ogon zakończony kolcami)

charakterystyka shearl:
R: 4 WW: 3 ZS: 1 S: 4 W: 3 Ż: 2 I: 2 A: 1 ZP: 5
fimm:
R: 4 WW: 4 ZS: 2 S: 5 W: 3 Ż: 2 I: 3 A: 1 ZP: 5
szlachta:
R: 4 WW: 5 ZS: 3 S: 5 W: 4 Ż: 3 I: 4 A: 2 ZP: 7
dirach to czarodziej poziomu 1
a mearg - poziomu 3

;P

na podstawie WFRP - edycja 1

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Danke
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

W jakim systemie one niby wystepuja ??? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

w warhammerze

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Tak???? :|
Kurde to ja mam powazne braki w wiedzy :?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Pierwsze co słyszę o takich istotkach, a długi już czas gram w 2 edycję WFRP. No ale w sumie to pierwsza edycja ;p

ODPOWIEDZ