kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Matis99
Chuck Norris

Re: kilka pytań początkującego

Post autor: Matis99 »

Dark Knight pisze: EDIT: Jak to jest z asasynem? Musze mówić przeciwnikowi, że w tym i tym oddziale jest asasyn czy tylko mówie, że mam np. 5 asasynów?
Zależy:

1. Jak gracie na tajne, to nie musi wiedzieć, że jest w ogóle asasyn :).
2. Jak gracie na jawne to wskazujesz palcem, gdzie siedzą, tak jak dzieje się to np. z fanolami.

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Opcja numer 2 jest bez sensu... Rozumiem jakbym miał obowiązek powiedzieć ilu mam asasynów/ fanoli ale z jakiej paki mam mówić gdzie są? Przecież to troche niezgode z AB jest :|
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Matis99
Chuck Norris

Dark Knight pisze:Opcja numer 2 jest bez sensu... Rozumiem jakbym miał obowiązek powiedzieć ilu mam asasynów/ fanoli ale z jakiej paki mam mówić gdzie są? Przecież to troche niezgode z AB jest :|
Jęsli chodzi o to, "z jakiej paki", to z takiej, że np. turniej jest na jawne i musisz to każdorazowo mówić przeciwnikowi, jeśli chcesz brać udział w zabawie :). Co do niezgodności z AB - rzut na stronę/zaczynanie, Balancing Patch i kilka innych rzeczy też zapewne jest niezgodne. I co z tego. A w domu graj se, jak chcesz. Informuje tylko, co oznacza "jawność" turniejowa.

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Nie chodziło z jakiej paki bo to to akurat wiem. Ale psuje to bardzo klimat i zabawe. No bo wpada mi jakaś bretka w DE Warrior's a tu siup asasy, wycina połowe bretońców i prawie nikt nie bije w warriorów. A tak to gracz bretoński wiedząc, że tam jest asasyn to nie rzuci tam jakiejś słabszej lancy tylko mocniejszą :|

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Matis99
Chuck Norris

Dark Knight pisze:Nie chodziło z jakiej paki bo to to akurat wiem. Ale psuje to bardzo klimat i zabawe. No bo wpada mi jakaś bretka w DE Warrior's a tu siup asasy, wycina połowe bretońców i prawie nikt nie bije w warriorów. A tak to gracz bretoński wiedząc, że tam jest asasyn to nie rzuci tam jakiejś słabszej lancy tylko mocniejszą :|
Nie podejmuje się dyskusji o sensowności, choć uważam, że w przypadku Polaków jawne rozpiski mają sens. Pytałeś się o zasady, to o zasadach dostałeś odpowiedź.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Matis99 pisze: choć uważam, że w przypadku Polaków jawne rozpiski mają sens.
rozwiniesz ta mysl? i powiesz moze w wypadku kogo by mialy nie miec sensu?

Matis99
Chuck Norris

Shino pisze: rozwiniesz ta mysl? i powiesz moze w wypadku kogo by mialy nie miec sensu?
Jasne. Jawne rozpiski są odpowiedzią na wałowanie na tajnych rozpiskach. I większość "tajnych" turniejów miała by sens np. w przypadku Norwegów czy Szwajcarów, gdzie kulturowe przyzwolenie na oszustwo jest dużo mniejsze :).

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Mhm... jak ktoś chce grać to na pewno nie będzie wałował. A jakby sie wałkarza złapało to po prostu by sie go nie dopuszczało już do turów. Bo z drugiej strony takie właśnie tu mam asasyna/ fanoli to przegięcie w drugą strone. I serio Matis99 nie rób z narodu takich oszustów bo wierz mi wcale aż tacy nie jesteśmy (wiem co mówie bo znam i bananowe dzieci i dilerów i złodziei i bojówkarzy i alkoholik z ćpunem sie znajdzie) także możnaby zrobić kiedyś turniej z niejawnymi rozpami, każdy by pilnował swojego przeciwnika (notował ile DS użył i takie tam) i wtedy by było wiadomo czy ma to sens czy nie.

Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Dark Knight pisze:Mhm... jak ktoś chce grać to na pewno nie będzie wałował. A jakby sie wałkarza złapało to po prostu by sie go nie dopuszczało już do turów.
a jak rozgranioczysz niznajomosc zasad od oszukiwania?
Jasne. Jawne rozpiski są odpowiedzią na wałowanie na tajnych rozpiskach. I większość "tajnych" turniejów miała by sens np. w przypadku Norwegów czy Szwajcarów, gdzie kulturowe przyzwolenie na oszustwo jest dużo mniejsze :).
Na prawde myslisz, ze w innych krajach nie oszukuja? Niepotrzebnie tak demonizujesz olakow. Oni zbytnio stylem gry sie nie roznia od sredniej swiatowej ;)

Matis99
Chuck Norris

Shino pisze:[Na prawde myslisz, ze w innych krajach nie oszukuja? Niepotrzebnie tak demonizujesz olakow. Oni zbytnio stylem gry sie nie roznia od sredniej swiatowej ;)
Pewnie oszukują :). Ale poziom korupcji jest niższy, świadomość obywatelska wyższa i nie ma wpływów kultury tatarskiej jak u nas.*

* Już wyjaśniam. Mongołowie (a za nimi Rosjanie, których cywilizacja ma bardzo silne wpływy mongolskie i wyraźnie różni się od europejskiej) uważają, że im ktoś jest wyżej, tym więcej mu wolno. Europejczycy - przeciwnie, że im ktoś jest wyżej, tym bardziej musi się pilnować. Stąd dymisja pani minister w Szwecji za kupienie pampersów na koszt państwa itd. My jesteśmy pośrodku, więc ścierają się u nas wpływy dwóch kultur - europejskiej i azjatyckiej.
Dark Knight pisze:Mhm... jak ktoś chce grać to na pewno nie będzie wałował.
Jedno nie ma związku z drugim. Ktoś może mieć takie parcie na wygraną, że chce grać, wałując :).
Dark Knight pisze:A jakby sie wałkarza złapało to po prostu by sie go nie dopuszczało już do turów.
Łapano już ludzi na wałach i nadal grają oni na turniejach. Sorry ale nie będę przytaczął przykładów :>.

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

Stary nie wiem z jak bardzo tatarskiej polski jestes, ale to musi byc bardzo daleko od Poznania. Naprawde bardzo.
To czy ktos potencjalnie moze oszukac, to jest problem potencjalnego oszusta, zwaluje=poniesie konsekwencje. Nie mozna wymyslac zasad zeby zablokowac teoretyczny potencjal. Rozpiska jest tajna ale wciaz jest na stole(na krzesle, w AB) i mozesz poprosic gracza o wyrywkowe pokazanie ci tego co w niej ma w momencie uzycia. Gdzie jest problem?
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Tego wyrywkowego pokazywania jakoś nie widzę z technicznego punktu widzenia a zasady Euro z semi-open są mega :shock:
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Matis99
Chuck Norris

Aves pisze: To czy ktos potencjalnie moze oszukac, to jest problem potencjalnego oszusta, zwaluje=poniesie konsekwencje. Nie mozna wymyslac zasad zeby zablokowac teoretyczny potencjal. Rozpiska jest tajna ale wciaz jest na stole(na krzesle, w AB) i mozesz poprosic gracza o wyrywkowe pokazanie ci tego co w niej ma w momencie uzycia. Gdzie jest problem?
Hej, facet!

Piszesz w takim tonie, jakbym to ja wymyślił jawne rozpiski i jeśli zmienie zdanie, to natychmiast turnieje się zatajnią. Otóż, nie jest to prawdą :).
Aves pisze: Nie mozna wymyslac zasad zeby zablokowac teoretyczny potencjal.
A jakbym powiedział, że... już ją wymyślono :) ? I co więcej... ją... wprowadzono :) ? Jak widać, można.

I na koniec mój apel, do wszystkich poznaniaków, ćwierć-poznaniaków, poznaniako-Tatarów i innych. Nigdy nie organizowałem i zapewne nie będe organizował turnieju, na rozpiski jawne, tajne czy inne. Zwisa mi to i powiewa, bo pojawiam się na takiej imprezie raz na pół roku albo i rzadziej. Chcecie, to róbcie se tajne turnieje. Nic mi do tego, nawet więcej, kiedyś z chęcią na takim zagram.

Ktoś poprosił o wyjaśnienie zasad, to wyjaśniłem, zaznaczając też prawdopodobną etiogenezę jawności. I na tym moja rola się skończyła, więc jest to to dla mnie EOT :).

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

Tego wyrywkowego pokazywania jakoś nie widzę z technicznego
Biezesz kartke z rozpiska, zginasz ja w 2 miejscach, i pokazujesz wybrany kawalek przeciwnikowi.

U nas czesto sa turnieje z tajna 1wsza tura, oraz ligi z tajnymi roziskami. I nie slyszalem o wale na tym od bardzo dawna.
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Czy magiczne ataki swoją siłą obniżają magiczny pancerz tak jak to się dzieje z pancerzem normalnym?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Odpowiedź brzmi: nie.

Magiczne ataki, tak jak zwykłe ataki obniżają zwykły pancerz (armour save), ale nie obniżają magicznej ochrony (ward save). Są jednak pewne bronie i efekty, które ignorują bądź uniemożliwiają użycia jakiejkolwiek ochrony, w tym również i magicznej jak i zwykłego pancerza.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Ukalez co to są te semi-open zasady? A zginanie rozpisek jak mówił Aves jest prze pomysłem moim zdaniem.

Why so serious? ;)

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

Great weapon z chariotu daje +1 czy +2 do siły?
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

+1

Matis99
Chuck Norris

kanister pisze:Great weapon z chariotu daje +1 czy +2 do siły?
+1.

Zablokowany