Walka o domek i LoS helki
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Walka o domek i LoS helki
tak, zyskuje 360, bo strzela jak klopa. jezeli helka nie moze strzelac na 360 to zwykla klopa tez nie 

Release the Przemcio!
po pierwsze jak umiesz czytac i rozumowac to czytaj ze zrozumieniem.Aves pisze:...
strona padla w poscie shina i na niej sie opieramy chyba ze tego faktu nie zauwazyles i trzeba go Tobie wytluscic.
po drugie nie przez przypadek nie podalem calego cytatu tylko ten fragment maturalny geniuszu bo chodzi mi o mozliwosc NIE walczenia herosa w szturmie na domek a nie ilosci atakow w niego kierowanych [ co jest oczywiste i Twoj wywod bezsensowny ]. wg mnie wystarczy ze sie nie styka z domkiem i juz nie walczy [ bo moga byc takie sytuacje ] wg reszty wystarczy ze jeden model sie styka i walczy cala 10.
po trzecie trikk. albo helka jest monsterem albo machina wojenna.
tylko machiny mozna dowolnie pivotowac w czasie strzelania i wybierania celu co jest jasno i klarownie napisane i nie ma slowa o tym ze monster [ helcannon ] strzelajacy jak katapulta [ zgadujaca zasieg, uzywajaca odpowiednich kostek i templatki ] moze robic to samo!
wg mnie autorzy poszli na skroty bo im sie nie chcialo pisac dokladnie jak sie mierzy zasieg, zgaduje, turla kosteczkami i poszli na latwizne... strzela jak ST i stad problemy. pewnie nie zauwazyli ze mozna zupelnie inaczej interpretowac taki zapis...
...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
Pasiak jakie ty straszne farmazony piszesz
no offence ale taki inteligentny gość jak ty chyba nie potrzebuję 10 osób żeby przekonywało go że jeśli piszę że hellcannon strzela jak klopa w fazie shootingu - to strzela jak klopa. i tyle.
przywoływanie steam tanka i monsters and handlers to mącenie.
strzela jak klopa -360* scatter i altyreryjka , kupuj to piwo i nie płacz już : )
co do domku to naprawdę wszystko zostało napisane , oddział obkrąża domek przebija się przez drzwi, okna, słomiany dach, z zastrzeżeniem że maksymalnie us10 walczy po każdej stronie. i chuj że jak jest w kresce to to zbytnio nie ma sensu.
jasne i proste.

przywoływanie steam tanka i monsters and handlers to mącenie.
i hellcannon jest machiną wojenną - w fazie strzelania zachwuje się jak ST a zatem :tylko machiny mozna dowolnie pivotowac w czasie strzelania
strzela jak klopa -360* scatter i altyreryjka , kupuj to piwo i nie płacz już : )
co do domku to naprawdę wszystko zostało napisane , oddział obkrąża domek przebija się przez drzwi, okna, słomiany dach, z zastrzeżeniem że maksymalnie us10 walczy po każdej stronie. i chuj że jak jest w kresce to to zbytnio nie ma sensu.
jasne i proste.
wale to piwo ale helka to nie machina wojenna tylko monster!
ma 90 stopni widocznosci i koniec.
strzela jak klopa a nie pivotuje sie jak ona.
zreszta mam to juz gdzies...
wiem ze byl taki temat wczesniej i wiem ze bylo tak jak pisze z helka...
ma 90 stopni widocznosci i koniec.
strzela jak klopa a nie pivotuje sie jak ona.
zreszta mam to juz gdzies...
wiem ze byl taki temat wczesniej i wiem ze bylo tak jak pisze z helka...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
Zastanawiałem się zawsze dlaczego w Podręczniku Głównym przy strzelaniu z katapulty, działa czy balisty zawsze było w nawiasach:
Chyba, że w tym momencie odwrócimy kolejność. Najpierw potrzebujemy LOS, a dopiero potem obracamy. W tym przypadku, cytat z nawiasów z Podręcznika Głównego wydaje się o wiele bardziej sensowny.
Myślę, że warto byłoby najpierw wyjaśnić tą kwestię, za nim rozpocznie się kłótnia o LOS helki. (o ile problem tej kwestii nie był już rozpatrywany)
Skoro, możemy obracać machinę jak chcemy o 360 stopni, to raczej wspominanie o czymś takim wydaje się bezsensowne. W cokolwiek celujemy zawsze, będzie znajdować się w polu widzenia. Równie dobrze moglibyśmy machiny nie obracać, a tylko zakładać, że jest obrócona.(pamiętaj, że cel musi znajdować się w polu widzenia samej machiny)
Chyba, że w tym momencie odwrócimy kolejność. Najpierw potrzebujemy LOS, a dopiero potem obracamy. W tym przypadku, cytat z nawiasów z Podręcznika Głównego wydaje się o wiele bardziej sensowny.
Myślę, że warto byłoby najpierw wyjaśnić tą kwestię, za nim rozpocznie się kłótnia o LOS helki. (o ile problem tej kwestii nie był już rozpatrywany)
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
dokladnieRównie dobrze moglibyśmy machiny nie obracać, a tylko zakładać, że jest obrócona.

Helka strzela jak maszyna wojenna we wszystkich aspektach- strzał po ruchu itp. Co dobitnie pokazuje faq. Nic więcej nie trzeba dodawać chyba.karlee pisze:Nie prawda, ja uważam że pivotuje, za darmo, do celu. Ale cel musi najpierw widzieć, więc tylko 90stopni. Ergo, pivot ale maksymalnei o 45 stopni ;p
Release the Przemcio!
Pasiek ja tu widze elementarne problemy z logika. Jezeli cos zachowuje sie jak ST kiedy strzela, a jak wiadomo strzela sie w fazie strzelania to podlega zasadom zarowno strzelania jak i ST. Jezeli w opisie machin jest powiedziane ze obraca sie machine w kierunku strzalu, i jako ze ST jest machina to cokolwiek co jest stone throwerem tez sie obraca. Jezeli hellcannon dziala jak ST ( a jak wiemy tak jest) to wtedy HC tez sie obraca (pivot w strone w ktora strzela).
Tej co tu jest nie jasne, nie logiczne?
To ze jest monsterem, to nic nie zmienia, wydaje mi sie ze ty starasz sie opisac brak zasady, jako ze nie ma zasady strzelajacych monsterow ktore nie sa warmachinami starasz sie ten brak zapelnic wlasna interpretacja. To jakby w matematyce starac sie zapelnic czyms wartosc "0", zeby cos bylo.
NP:
"Czy jestes glupi?"
bigpasiak napisal:
Wyciete z cytatu:
No i na koniec, jezeli i tak bedziesz myslal swoje to po co marnujesz czas ludzi ktorzy staraja ci sie cos wyjasnic?
Tej co tu jest nie jasne, nie logiczne?
To ze jest monsterem, to nic nie zmienia, wydaje mi sie ze ty starasz sie opisac brak zasady, jako ze nie ma zasady strzelajacych monsterow ktore nie sa warmachinami starasz sie ten brak zapelnic wlasna interpretacja. To jakby w matematyce starac sie zapelnic czyms wartosc "0", zeby cos bylo.
Moj drogi, jezeli dyskutujesz, musisz byc klarowny, dlatego zawsze podaje sie zrodla, i do jasnej cholery nie podaje sie wyrywkowych cytatow. neva' eva'po pierwsze jak umiesz czytac i rozumowac to czytaj ze zrozumieniem.
strona padla w poscie shina i na niej sie opieramy chyba ze tego faktu nie zauwazyles i trzeba go Tobie wytluscic.
NP:
"Czy jestes glupi?"
bigpasiak napisal:
tak
Wyciete z cytatu:
co do helki to opisalem dlaczego tak uwazam.
No i na koniec, jezeli i tak bedziesz myslal swoje to po co marnujesz czas ludzi ktorzy staraja ci sie cos wyjasnic?
Shaman says:
-There is no evil spirits, but some just not like you.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
-There is no evil spirits, but some just not like you.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
no na Twojego posta odpowiem z checia choc mialem tego nie robic.
po co cytowac calosc skoro mi chodzi o konkretny zwrot, sentencje, mysl [ wybierz sobie bedzie latwiej choc nie wiem czy zaoszczedzi czasu bo pozniej i tak zapytasz sie co konkretenie mialem na mysli bo ma to fundamentalne znaczenie... ] a reszte olewam bo jest oczywista i calkowicie nie wiarzaca sie z tematem?
podawac strone?
po co skoro jedyna strona o ktora moze chodzic to jak wspomnial shino to 98 RB?
byla juz wymieniona wiec uznalem ze kazdy zdolny dyskutowac i pouczac czytajac ten temat bedzie wiedzial gdzie szukac.
pomylilem sie, przepraszam.
co do reszty chcialem tylko udowodnic ze jak cos strzela jak ST wcale nie przejmuje zasady war machine.
przyklady inne:
monster and hendlers poruszaja sie jak skirmish, nie ma -1 do strzelania bo maja mixed unit [ z czego jeden jest monsterem] i przy szarzy maja minusy za ruch bo w ruchu tym liczy sie tylko potworek [ zasada skirmish nie kompletna ]
herosi monsterowi [ treeancient, GD... ] poruszaja sie jak monstery, monsterami nie sa i nie dzialaja na nie czary dzialajace na potwory.
Steam Tank jest machina wojenna a nie pivotujesz go za darmo do celu...
zreszta jak juz wspomnialem nie bede sie dalej wypowiadal.
poczekamy zobaczymy.
trikk i tak dostanie browca.
po co cytowac calosc skoro mi chodzi o konkretny zwrot, sentencje, mysl [ wybierz sobie bedzie latwiej choc nie wiem czy zaoszczedzi czasu bo pozniej i tak zapytasz sie co konkretenie mialem na mysli bo ma to fundamentalne znaczenie... ] a reszte olewam bo jest oczywista i calkowicie nie wiarzaca sie z tematem?
podawac strone?
po co skoro jedyna strona o ktora moze chodzic to jak wspomnial shino to 98 RB?
byla juz wymieniona wiec uznalem ze kazdy zdolny dyskutowac i pouczac czytajac ten temat bedzie wiedzial gdzie szukac.
pomylilem sie, przepraszam.
co do reszty chcialem tylko udowodnic ze jak cos strzela jak ST wcale nie przejmuje zasady war machine.
przyklady inne:
monster and hendlers poruszaja sie jak skirmish, nie ma -1 do strzelania bo maja mixed unit [ z czego jeden jest monsterem] i przy szarzy maja minusy za ruch bo w ruchu tym liczy sie tylko potworek [ zasada skirmish nie kompletna ]
herosi monsterowi [ treeancient, GD... ] poruszaja sie jak monstery, monsterami nie sa i nie dzialaja na nie czary dzialajace na potwory.
Steam Tank jest machina wojenna a nie pivotujesz go za darmo do celu...
zreszta jak juz wspomnialem nie bede sie dalej wypowiadal.
poczekamy zobaczymy.

trikk i tak dostanie browca.
Abandoned
Abandoned