MASTER NA 3k

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
WOJTASU
"Nie jestem powergamerem"

MASTER NA 3k

Post autor: WOJTASU »

Siema ostatnio myslałem o bitwach na 3 koła , wydaje mi się , że kazdy krasiofil chciałby zagrać na kowadle i lordzie na tarczy , że nie jeden elf chciałby i smoka i maga lord w rozpie , że slan i karni albo hmm no keeper i blodziu musiłby być zbanowany :wink: :D

Wracając do meritum , obecnie sporo masterów ma juz format blisko 2500 w gruncie rzeczy kolejny lord w wielu armiach to właśnie te 500 pkt a jest jeszcze dodatkowy rare , special ...
Wydaje mi się ze taka bitwa nie trwalaby jakoś mega długo , i jest opcja zagrania 5 w 2 dni na masterze , jasne że dajemy ograniczenia magiczne , że zabraniamy kilku dosłownie paru kombinacji lordów , ale w sumie praktycznie każda armia w takim formacie ma nowy potencjał , nie ma że "coś się nie mieści" itp

Jestem ciekaw opini środowiska na temat takiego pomysłu , ja bym tak zagrał jednego mastera z wielką chęcią !

edit: odrazu odpowiadam że 2999 do mnie kompletnie nie przemawia bo strasznie promuje armi o sensownych mocnych coreach a po dupie dostają armie bazujące na jednostach special i rare - a na 3l jest opcja zrezygnowac nawet z 2 lorad na rzecz podpakowania właśnie tych jednostek. pozdro!

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Pomysl szwarny, bylo to juz grane do pewnego stopnia w Lodzi i moim zdaniem to byly najlepsze, jesli chodzi o format, Mastery w Polsce. Problem z tym formatem jest taki, ze da sie rozegrac maksymalnie cztery bitwy - jednak rozpakowywanie figurek, rozstawienie, itp zajmuja wiecej czasu niz na singlu (liczylbym 3,5-4h na bitwe).
Tym niemniej podpisze sie pod Toba Wojtas, tez mi sie marzy cos takiego. Tyle ze to i frekwencja nizsza, bo wiecej figurek trzeba kombinowac i bitwy bardziej wyczerpujace i bardziej mozna wszystko przeginac.
Ale tez jestem ciekaw opinii srodowiska.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Ale w łodzi zawsze są te przebrzydłe(przynajmniej prze ze mnie parówki) a nie single.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

WOJTASU

masz racje we wszystkim co mówisz , ale wydaje mi sie że jest opcja to rozegrać tylko nie na siłę - stąd temat - jesli nie będzie stanowczego głosu sprzeciwu środowiska to chyba warto to przemyśleć!

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Turniej na 3K jest z deka sycący. W razie czego można zagrać tylko 4 bitwy. Przecież i tak prawie każdy (z mojego punktu widzenia) jedzie na dwu dniowy turniej się pobawić,pogadać,wypić , a tur jest jedynie wisienką. Poza tym więcej punktów , więcej fanu a z modelami przecież nie powinien być aż taki problem, jeżeli komuś brakuje fiksów to te dodatkowe punkty to lord i jeden, dwa oddziały. Więc jestem zdecydowanie na tak.
Obrazek

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Ja tam jeżdżę na turnieje by pograć w figurki ( warhammera ). A picie, pogaduszki jest wisienką ale ja tam jestem aspołecznym odludkiem.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

WOJTASU

w sumie bez różnicy czy głownym celem wyjazdu na mastera jest gra czy pozabatlowe elementy , kluczowe jest samo podejscie do kwestii formatu , ja jestem mega na tak , bardzo bym chciał zagra orkami na 2 wywernach :D

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Ja bylbym na tak, gdyby wszyscy mieli takich plewnych lordow jak O&G. Ale poniewaz u jednych dodatkowy lord to plewna wyverna a u innych dodatkowy keeper, bloodthirster, albo stardragon, to uwazam,ze to nie byloby smieszne ifajne.

Dodatkowy lord to w wiekszosci przypadkow overkill. Natomiast chetnie zobaczylbym bitwe na 2999 z dodatkowym herosem, slotem rare i special. Ale jednak bez lorda.
Obrazek

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

bless pisze: Dodatkowy lord to w wiekszosci przypadkow overkill. Natomiast chetnie zobaczylbym bitwe na 2999 z dodatkowym herosem, slotem rare i special. Ale jednak bez lorda.
Ja również chętnie zagrałbym na takie punkty. Wolę jak grają jednostki a nie bohaterowie.

Przy okazji -z tego co pamiętam, dwa lata temu przed DMP był turniej na 5k - to jest dopiero epicki format. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Nordri pisze:Przy okazji -z tego co pamiętam, dwa lata temu przed DMP był turniej na 5k - to jest dopiero epicki format. :mrgreen:
miał być, jednak posypał się na parę dni przed..
ale parę dużych bitew zostało i tak rozegranych i to nawet na więcej niż 5k :)

IMO turniej na 2999 czy nawet 3k to straszna męczarnia.. takie coś to można w domu z kuplami gdy ma się dużo czasu.. turniejowo 2400 to chyba max..

jakbym miał czekać aż gracz szczurów albo orków wykona swoje tury ruchów to chyba bym usnął.. pamiętam że na Mackach już mi się nudziła tura ruchu przeciwnika (a był to sojusz WoC+ DoC)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Casp
Mudżahedin

Post autor: Casp »

Jestem za tym formatem zdecydowanie!

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

a no fajna sprawa, ale lepiej 3k z jednym lordem. Zbyt chore kombinacje by wychodziły. Wspomniane 2x SD, albo SD z BoH, niech siądzie popychaczka na dużym magu.

Co do dużej bitwy na DMP kiedyś, to staneło na tym, że grało 6 graczy, 3x5k na każdą strone czyli 15k. Fajne to było, bo moje plewne elfiki miały za sobą 2 armie lizardemnów, hihi :D
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Tak tak tak !! Bestie na 3 k ... 2 Doombulle 3 Shagotty i dawaj na pochybel !! Złe Kozy na 3 k to jeszcze bardziej free frag niz na 2k .... Jestem wszystkimi kopytami ZA !! ..... tylko najpierw musze skończyć tą zakichaną magisterke pisac #-o
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

DE na 3k, z jednym lordem to moglo by być fajne. Ja do standardowego i oklepanego zestawu Smok dwie czarki, dwie hydry lub 4 bolce (reszta to tzw zaychacze) dodał bym kociołek by w końcu wyprubowac jego moce. Obawiam się jednak że na 3k nie starczy mi figórek :P .
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Hmmmm również jestem za turniejem na 3k ale na jednym lordzie.
Jeżeli jakiś klub by się zdecydował na organizację takiego mastera chętnie bym pojechał, pomimo iż jestem raczej mało podróżującym batlowcem.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

2.999 imo też świetny format, może bazyliszek ? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Jak taki fajny pomysł to poróbcie trochę lokali na taki format, i zobaczymy jak się sprawdzą. IMO na mastera się kiepsko nadaje, bo część osób nie ma grywalnych pomalowanych rozpisek na takie pkt, w związku z czym master może ucierpieć na frekwencji...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Jasiuuu sobie i chyba jaja robi... ale od tego tez jest forum ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Hmm wydaje mi się że między 2999 a 3000 jest ogromna różnica.
Jeśli mowa o pierwszym formacie to mamy no coś średnio 750 punktów dodatkowych, które w praktyce przeznaczamy na unity..... to oznacza kupienie tych figurek, a potem malowanie, docieranie, ogranie no i rzeczywiście bitwa z 2,45-3h zamieniła by się w 3,3 do nawet 4h w skrajnych przypadkach (w stylu wystaw hordę skavennków, wypluj poisony skinków, itp itd).

Format drugi czyli 3000 oznacza w praktyce dorzucenie turbo maga do rozpy (około 400-650 punktów) albo lorda na czymś tam (czyli około 550-650pkt). Nie wspomnę o pojawieniu się dodatkowego czołga, hydry, wrajciaków, stedzia, pewnie z miliona innych rzeczy.
Czy to zwiększy limit czasu jaki mamy poświęcić na grę? Szczerze wątpię. Dlaczego? Z prostego powodu: 2 smoki=1250,2bolce=200, np. 2hydry=350,2*caddy=250, 4*plewny core czegoś tam ok 400pkt=ok 2400...
Tak więc większość graczy o ile ma szanse na wzięcie drugiego unita wrightów, hellenki, czołga, stedzia itp itp, kosztem innych jednostek wybierze je co w teorii spowoduje szybsze ruszanie się 1-5 modelami które z racji punktów i zalet zastąpią te 15-30...które byśmy wzięli w ramach 650 punktów.

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

wraciaki na bp, na 2k zajmują dwa sloty rare więc 2 oddziałów nie będzie tylko Varg
Obrazek

ODPOWIEDZ