Pytania wszelakie ... ;)

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
"Nie jestem powergamerem"

Re: Pytania wszelakie ... ;)

Post autor: PIOTROSLAV »

Wiewior-lbn pisze: Co bardziej opłaca sie wystawiać chosenach czy warriorów, sa tylko o 3 punkty drożsi od zwyklych warriorów a są o wiele lepsi. No i jaki przedmiot dalibyście czempionowi. W sumie to za dość małe punkty można zrobić fajnego mini herosa :
Choseni są drożsi o conajmniej 4 pkty, bo musisz im wykupic obowiązkowy ekwipunek, a to róznica 60 pktów przy oddziale 15...
Czempiona wogóle nie warto dawać.
Ale ja i tak bym wystawiał Chosenów

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Post autor: Wiewior-lbn »

PIOTROSLAV pisze: Ale ja i tak bym wystawiał Chosenów
Czujesz klimat :)
fakt o 4 punkty ale to co dokupujesz chosenom jest też przydatne zwykłym warriorom.

Właściwie to nie są o wiele lepsi , ale mają kilka zalet(niestety wad też).
Zalety:
Można wystawiać ich od 5+
Mają rzut w tabeli eotg , i mogą go przerzucić(z tego co zrozumiałem)
maja czempiona którego można wykorzystać (nie wiem jeszcze jak)

Wady"
Zajmują slot special
maja droższy comand group

wg. mnie jednostka bardzo klimatyczna

Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: PIOTROSLAV »

Wiewior-lbn pisze: Mają rzut w tabeli eotg , i mogą go przerzucić(z tego co zrozumiałem)
maja czempiona którego można wykorzystać (nie wiem jeszcze jak)
To ze zajmuja special to żadna wada, tak jakbyś napisal ze wada knightów jest ze zajmują special... Przerzut masz tylko przy 7 i 2, a chempionowi mozesz dac cos za 25 pktów

jedyna zaleta chosenów jest wyzszy WS i rzut na eotg. Cała reszta, włącznie z fcg to pomyłka, bo 15 chosenów z tarczą i sztandarem kosztuje 305pktów i to jest granica między klimatem a grywalnością, szczególnie że wykupienie chempiona z wypasem to kolejne 45 pktów...

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Wystawienie od 5+ to średnia zaleta bo 5 i tak i tak sie średni sprawdzi. No i dość spora wada to 4 cale ruchu...
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

porównywałem warriorów z chosenami.
czyli obie jednostki maja 4 cale ruchu , dlatego nie pisałem o tej wadzie
warriorzy nie zajmuja slotu special a choseni tak (jak choseni to juz nie 3xknighst :) )

Uważam , ze 6 z markiem khorna dobrym uzbrojeniem (tarcza ,aditionalem i moze halabardą), czempionem z helm of many eyes , sztandarem baner of wrath i magiem nurlgla z ciekawymi przedmiotami to fajny klocek.
Dzięki banerowi nasz regiment ma coś na styl strzelania (całkiem dobrego), plus herosowi można dodać bloodcurling poar jako dodatkowe strzelanie. REgiment Jest i tak groźny, nawet jeśli nie jest w walce, chroni maga , a dzięki temu, że czempion ma hełm , żaden fast nie jest nam straszny. JEśli zaatakuje nas konnica to smiało mamy szanse na przetrzymanie ataku i zjedzenie jej w nastepnej turze. Jeśli wybierzemy 2 bronie ręczne to nasz regiment ma 19 ataków plus ataki które może wykonać mag (mag z runeswordem i markiem nurgla to tez całkiem dobry wojownik)

oczywiście regiment na 1500pkt. W innych wielkościach np. 1200 lub 2k raczej albo jest za drogi, albo za miękki (lordowie zjadają nas), czy też za mało liczebny.
Według mnie za jakieś 250pkt(nie licząć maga) to w miare sesowny klocek, i chyba niczego lepszego się nie da zrobić. Na pewno bedzie to zbierało spory ostrzał, wiec mozna wystawic sporo plepsu który tez jet podatny na ostrzal. I będzie dylemat , co lepiej ustrzelic, pleps czy to.

jak wam sie podoba taki klocek?(z obowiazkowym magiem), ja mam zamiar grac na czyms takim :)

a i zapomniał bym, za 20 pkt. dajemy sztandar który daje nam plus 1 do SCR, w przypadku gdzie model kosztuje conajmniej 19 pkt. to nie dużo .(to raczej spora zaleta, ze w regimencie piechoty gdzie jest tytlko 6 modeli ,7 z herosem mamy +1 SCR)

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

6 to fajny klocek?. Gwarantuje,iż nie dojdzie nigdzie :mrgreen:
Jeśli wystawiać chosenów,to albo 7x2 albo 6x3 lub też 7+5.To chyba jedyne sensowne ustawienia.Jednostka ta zdobywa Cr tylko przez zarzynanie,zatem stykanie się jak największej liczby jednostek z wrogiem ma sens.
Co do broni.Dawanie im więcej niż 2 typów bronii to pomyłka.Halabarda/Gw+Tarcza wystarczą.Albo nawet bez tarczy.
Ah zapomniałbym :mrgreen:
Wsadzanie bohatera do takiej 6tki to szybka śmierć :mrgreen: Po 1/2 turach nie masz look out sir...albo nawet całego oddziału :) Generalnei wsadzanie bohatera to chosenów to średni pomysł...radzą sobie dobrze bez niego,a jest ich mało,zatem nie jest to oddział"bezpieczny".
Co do Bannerów/Marków/Itemów.
Banner of Rage/Collar na czempionie+Gw dla całego unitu i do przodu.
Slaaneshyci z Raptorousem z halabardami dają radę.Czasem przegrywają od statika/nie trafią/coś złego się stanie,zatem mają solidne zabezpieczenie.
Gdzie już postowane Blasting Standard i BoS na czempionie(7+5).Albo Banner z Misslem.Też fajny oddzialik:)

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Occ pisze:6 to fajny klocek?. Gwarantuje,iż nie dojdzie nigdzie :mrgreen:
Jeśli zestrzelą go nam w 1 turze to tak, ale to może zdarzyć sie i z innymi jednostkami

Occ pisze:Jeśli wystawiać chosenów,to albo 7x2 albo 6x3 lub też 7+5.To chyba jedyne sensowne ustawienia.Jednostka ta zdobywa Cr tylko przez zarzynanie,zatem stykanie się jak największej liczby jednostek z wrogiem ma sens.
Wiem ,ze stykanie sie ma sens, dlatego nie chce robić jakiś klocków typu 3X7 bo wtedy płacimy za 21 panów , a walczy raptem 7-może 9. W dodatku ustawianie 7 panów na takich podstawkach nie zawsze ma sens. Jak masz ich 6 i herosa, to możesz dać jednego czy 2 na tył,żeby chronili flanke czy plecy, a z przodu masz i tak spora ilość ataków

Occ pisze:Co do broni.Dawanie im więcej niż 2 typów bronii to pomyłka.Halabarda/Gw+Tarcza wystarczą.Albo nawet bez tarczy.
Tu się częściowo nie zgadzam. Fakt dawanie dodatkowego ekwipunku za 5 przy liczbie 21(105pkt) czy 14(70pkt) chosenów to dość sporo, ale jeśli jest ich tylko 6 to 30pkt. za cała gamę to nie tak dużo.
Tarcza wg. mnie jest obowiązkowa -6pkt a regiment ma o 1save lepszego przy strzelaniu i moze mieć o 2 lepszego w cc.(jak pisałem to obowiązek). Dodatkowy atak moze już nie jest aż tak potrzebny ale znów zachęca nas niska cena , bo to tez tylko 6 pkt, a jesli przyjdzie nam walczyć z czymś liczebnym a słabym, to te 6 dodatkowych ataków mogą nam uratować dupę. Zostaje halabarda i gw. można wybrać albo to albo to, ale wg. mnie gw jest obowiązkowy przy marku khorna,a zrezygnowanie z halabard to tylko 6 pkt. zaoszczędzone(czyli jak sie zrezygnuje to można kupić sobie jednego psa wiecej)
Occ pisze: Ah zapomniałbym :mrgreen:
Wsadzanie bohatera do takiej 6tki to szybka śmierć :mrgreen: Po 1/2 turach nie masz look out sir...albo nawet całego oddziału :) Generalnei wsadzanie bohatera to chosenów to średni pomysł...radzą sobie dobrze bez niego,a jest ich mało,zatem nie jest to oddział"bezpieczny".
fakt, nie jest to odział bezpieczny , i na pewno będzie przeciwnik chciał go jak najszybciej ubić. w 2 tury przy naszym pierwszeństwie to może go nie ubiją , a jeśli w ciagu 3 tur nie potrafisz zaszarżować przeciwników piechotą , to graj tylko na kawie (od razu dodaję, że w przypadku niektórych armii np. krasnali to fakt taki klocek na 99% nie dojdzie,ale maruderzy dojdą :) ) Poza tym przez 2 tury wykonujemy magiczne ataki na odległość, plus czarowanie z maga.

można by sie zastanowić jak tu jeszcze wkleić jakiegoś sporego warda

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

3 tury piechotą to 24". Złośliwcy nawet się nie ruszą , a i tak dojdziesz w 4, o ile nie spowolnią Cie fasty itp.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

zakładając ,że walczymy z krasnalami , albo imperium to masz racje, ale jesli trafisz na jakas inna armie to można próbować wyciągać jednostki
zreszta zawsze jest czar z domeny cienia :)

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Małe podsumowanie Chosenów, bo ktoś tu wypisuje jakieś dziwactwa, że są drozsi o 4 punkty od warriorów, podczas gdy naprawdę o 3 punkty (choć command też droższy i zawyża koszt).

Plusy:

- Eye of the Gods (pewność wylosowania jakiegoś upgrade'u, praktycznie każdy przydatny, a niektóre wręcz rewelacyjne);
- WS6;
- champion bierze przedmiot do 25 punktów;
- oddziały 5+

Minusy:
- slot special;
- drożsi o 3 punkty od zwykłych wojowników;
- koszmarnie drogi command group (w sumie biorąc FCG płaci się aż 20 punktów więcej, niz przy zwykłych wojownikach - 50 w porównaniu do 30).

Największa wada piechoty Chaosu - M4 w armii ofensywnej, ale na to nic się nie poradzi (może w przyszłej edycji wymyślą jakiś sztandar popychający...). W drugiej kolejności wysoki koszt.

Nad przedmiotem dla championa nie ma się co zastanawiać - oczywiście FotG. Dopiero gdybyśmy wystawiali drugi oddział Chosenów, wówczas można myśleć nad innym.

Na angielskojęzycznym forum na temat WoCh czytałem, że niektórzy bawią się w duży klocek Chosenów z FotG i 2 Warshrine'y. Właściwie gwarantuje to, że w końcu zyska się upragniony wynik 12 na tabelce (stubborn i ward 4+, co w połączeniu z MoT daje ward 3+). Taki oddział jest bardzo drogi, ale bardzo ciężki do zniszczenia, trzyma punkty i mimo wszystko zmusza przeciwnika do zajęcia się nim, więc raczej nie bedzie ignorowany, chłopaki powalczą ;) Tylko trzeba go zabezpieczyć przed strachem. Zdaję sobie sprawę, że w polskich realiach turniejowych nie byłaby to popularna taktyka, ale podaję to jako ciekawostkę.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Jak dajemy czempionowi FotG to jak tego się używa?
działą to na cały regiment?

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Wiewior-lbn pisze:Jak dajemy czempionowi FotG to jak go używamy ?
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... f+the+gods

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Post autor: Szymon »

Ja wystawiam jeden klocek 20chosenów z FCG i Halabardami(kapitan ma 1 atak więcej)
i 20 zwykłych wojowników odziały sprawdzają się rewelacyjnie .
ale to na 1500,1000pkt

A i pytanie:
Czy jak kapitan chosenów zabije herosa to rzuca na oko bogów??

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Szymon94 pisze:Ja wystawiam jeden klocek 20chosenów z FCG i Halabardami(kapitan ma 1 atak więcej)
ale to na 1500,1000pkt

A i pytanie:
Rany, jak Ty ich mieścisz na tak małe punkty?

Oczywiście, że rzuca.

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Temple Guard pisze:
Szymon94 pisze:Ja wystawiam jeden klocek 20chosenów z FCG i Halabardami(kapitan ma 1 atak więcej)
ale to na 1500,1000pkt

A i pytanie:
Rany, jak Ty ich mieścisz na tak małe punkty?

Oczywiście, że rzuca.
tam chyab brakuje słowa NIE, powinno być "ale to nie na 1500,1000pkt"

chyba :)

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Hem hem....wiecie co? Chyba jednak nie jest tak źle z tymi chosenami.
Wielu ich wystawiać nie trza,ale możemy pobawić się w oddział magująby z BoS i Boundspellowym bannerkiem.
Wiem,pisałem już o tym ale zauważmy plusy:
Mamy sobie maga 1lvlowego z jakimś tam pociskiem(troszke rozwagi jest tutaj wymagane.Jak wylosujemy Pitkę albo konflagrację...i tak raczej na 2 kościach jej nie wyskastujemy :mrgreen: ,warto wybrać 1szy spell/ewentualnie jak wylosujemy większy pocisk..).Banner w każdej turze wywali kolejny pocisk,dajemy panusiom tarcze i MoTka i stoimy sobie tak.Spanikowac ich trudno,może i będą padali ale no cuż :mrgreen: .Mozemy też im dać dodatkowo halabardy,tak na...wszelki wypadek:)
Powiedzmy,bierzemy 9ciu.
To 301 pkt. Niby dużo,ale mamy mocną piechotę,groźną nie tylko w walce wręcz.Ewentualnie można wystawiać po 8miu.
Mniej raczej nie.(Pkt podałem bez podliczenia halabard).

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

jeśli z warshrina rzuce dodatkowy atak na knightsów, to dodatkowy atak otrzymuje też koń, czy tylko jeździec. I to samo pytanie tylko ze z markiem khorna lub baner of rage.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

warshrine nie, frenzy i BoR tak.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

witam, znów mam pare pytań.
Czy jeśli damy chosenom mark tzeentcha a czempionowi odziały book of secrets , to co dokładnie sie dzieje.
1-Czy czempion staje się magiem 1 poziomu, tylko że nie generuje kości rozproszenia?
2-Czy jeśli ma mark tzeentcha to czary wychodzą mu z +1 do wyniku rzutu na czarowanie?

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Dostaje +1 do casta, nie generuje dispela.

ODPOWIEDZ