Partia Politczna, poglądy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Re: Partia Politczna, poglądy

Post autor: Kosa »

wg. mnie to jest tak, że już Kościół nie jest potrzebny na świecie, ale wiara dalej jak najbardziej jest potrzebna, zawsze będzie tylko sama treść i jej nośniki się będą zmieniać.

Offtopująć zastanawia mnie jedna rzecz, co jest jeśli ktoś wierzy w naukę? Jak napisałem wyżej wiara ze swej definicji jest irracjonalna, zaś nauka aby ją nazywać nauką w żaden sposób nie może takowa być, to nie mistyczne przeżycie pozwoliło odkryć prawa fizyki czy inne. No ale wierzyć w naukę? Paradoks i to spory, bo wiara i nauka to dwie sprzeczności, tak tylko zauważyłem. Mam nadzieje, ze ktoś czai co mam na myśli ;)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Wiara w naukę - rzeczywiście brzmi dziwnie. Ja bym to raczej nazwał akceptacją faktów. Jeśli wierzysz w "naukę" jesteś jej 100% pewien i możesz ją potwierdzić. Z religią raczej będzie Ci trudniej. Dlatego, akceptacja faktów jest lepszym doborem słów. :D
Ostatnio zmieniony 18 paź 2009, o 21:13 przez Mac, łącznie zmieniany 1 raz.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

wg. mnie to jest tak, że już Kościół nie jest potrzebny na świecie, ale wiara dalej jak najbardziej jest potrzebna, zawsze będzie tylko sama treść i jej nośniki się będą zmieniać.
Tiaaa ,a kto ci zamknie tak dochodowy biznes :wink:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

W definicji wiary jest przekonanie o czymś bez dowodu a więc nie można wierzyć w naukę albowiem ona istnieje
(Albo cię nie zrozumiałem)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

@Szczurek, no jasne :D

wiara w naukę...
a Ty w nią nie wierzysz? Takie pytanie :)
Udowodnić Ci, że w nią wierzysz? :D
F.N.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

kiedyś założę swoją ;) , czysto lewicową partię, bo prawdziwej lewicy w tym kraju nie ma.
No to jest nas dwóch :mrgreen:
Co do poglądów politycznych,zdecydowanie nie popieram żadnej partii o profilu prawicowym,uważam je za wsteczne i zbyt zachowawcze(próba zahamowania ogólnie pojętego "progresu" mija się z celem,a prowadzić moze do regresu).Co więcej,jestem za całkowitym rozdziałem kościoła od państwa(sam jego związek przeczy idei"demokracji" wszak...,eh no i co tu dużo ukrywać,jestem przeciwny jakiejkolwiek zinstytucjonalizowanej formie religii,jako,że skupiona jest głównie na zarabianiu pieniędzy tudzież wywieraniu nacisków na polityków....).Jestem za ideą społeczeństwa otwartego,z rozwiniętą formą demokracji"bezpośredniej"(wszak państwo jako byt polityczny,jest stworzone przez ludzi dla ludzi,zatem idea reprezentacji alias demokracji pośredniej nie bardzo mi się podoba).
Z naszych partii politycznych hm.....nie ma o profilu,który by mnie zainteresował....
Brakuje mi lewicowej partii,która w końcu zajęła by się szkolnictwem i zdrowiem( dwa obszary wyjątkowo "zaniedbane"przez państwo")
Partie prawicowe....posłów należących do takowych partii uważam za nieprawdopodobnych hipokrytów,(jako tacy deklarują rzekomo"potegę moralną",a samo "wsadzają sobie" noże w plecy,gdy tylko się takowe działanie opłaca.

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Kosa pisze:Udowodnić Ci, że w nią wierzysz? :D
Pewnie :D ale może w innym temacie bo trochę offtopujemy :wink:

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

taki temat MoR, to normalne było.

Skąd wiesz, że Ziemia jest takiego kształtu jakiego myślisz, ze jest? Dowiodłeś tego sam? Czy WIERZYSZ w opinię naukowców? :)
F.N.

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Kosa pisze:taki temat MoR, to normalne było.

Skąd wiesz, że Ziemia jest takiego kształtu jakiego myślisz, ze jest? Dowiodłeś tego sam? Czy WIERZYSZ w opinię naukowców? :)
Z logicznego myślenia
Zostało to zauważone bardzo dawno temu. gdy okręt wypływa powoli znika z horyzontu "od dołu" i widać go coraz mniej na końcu sam maszt. gdyby ziemia była plaska to by się tylko zmniejszał :wink:

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Master of reality pisze:
Kosa pisze:taki temat MoR, to normalne było.

Z logicznego myślenia
Zostało to zauważone bardzo dawno temu. gdy okręt wypływa powoli znika z horyzontu "od dołu" i widać go coraz mniej na końcu sam maszt. gdyby ziemia była plaska to by się tylko zmniejszał :wink:
logika nie ma tu nic do rzeczy.
Jednak czy Ty sam to zauważyłeś? Policzyłeś, dowiodłeś? Znasz te prawa i je rozumiesz? Czy po prostu zdajesz się na autorytety naukowe i wierzysz w to. Ja w to wierze. Nie wiem jak udowodnić, że Ziemia jest kulą, bądz, że naprawdę istnieje prawo grawitacji.
F.N.

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

W sumie masz rację, wierzę im że wiedzą jak działają prawa, więc jednak wierze w naukę

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Panowie Kocham Was za ten wątek ... właśnie (już dwa lata) jestem na etapie pisania pracy magisterskiej o relacjach Państwo - Kościół „Konkordat z 1993 roku. Aspekty prawne a praktyka polityczna” ... No nie odpuszaczm tam Kościołowi polskiemu oj nie [-X

Co do poglądów : Centro lewica to jest to co Dibo lubi najbardziej . Socjaldemokracja (modele skandynawskie) , pomoc państwa (naprawde) potrzebującym , państwo laickie (na wzór francuski) , płatne studia .

Z polskich partii : SdPl i Demokraci.pl .

Politycy in plus : Borowski , Senyszyn , Cimoszewicz , Jaruga Nowacka , Kalisz , Szmajdziński , Cymański :wink: (Tak wiem ze większośc to SLD ale co ja na to poradze)

p/s
Czy są tu poza mną jeszcze jacyś inni politolodzy ??

Offtop :
Master of reality pisze: Z logicznego myślenia
"Niektórzy żądni przygód żeglarze, którym od długiego wpatrywania się w jajka i pomarańcze przychodzą do głowy głupie pomysły, próbowali czasem dopłynąć na antypody. I szybko się przekonywali, dlaczego odległe statki wyglądają czasem tak, jakby ginęły za krawędzią świata. Dlatego mianowicie, że giną za krawędzią świata." :wink:
"Blask fantastyczny" - Terry Pratchett
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Dibo pisze:
p/s
3 rok politologii i stosunków międzynarodowych, za 8 miesięcy licencjat.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Polito-wania godny kierunek :wink:

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Politologia i stosunki?

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Dibo pisze: płatne studia .

niet :D

dlaczego płatne?

studiom powinno się przywrócić renomę.
zaś
zwiększyć ilość zawodówek i najważniejsze zrobić z nich szkoły, które uczą zawodu i jest po ukończeniu takiej zawodówki w miarę jasna i dobra przyszłość.

a płatne studia zlikwidować...
F.N.

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Post autor: Kotar »

Dibo pisze:Panowie Kocham Was za ten wątek ... właśnie (już dwa lata) jestem na etapie pisania pracy magisterskiej o relacjach Państwo - Kościół „Konkordat z 1993 roku. Aspekty prawne a praktyka polityczna” ... No nie odpuszaczm tam Kościołowi polskiemu oj nie [-X

Co do poglądów : Centro lewica to jest to co Dibo lubi najbardziej . Socjaldemokracja (modele skandynawskie) , pomoc państwa (naprawde) potrzebującym , państwo laickie (na wzór francuski) , płatne studia .

Z polskich partii : SdPl i Demokraci.pl .

Politycy in plus : Borowski , Senyszyn , Cimoszewicz , Jaruga Nowacka , Kalisz , Szmajdziński , Cymański :wink: (Tak wiem ze większośc to SLD ale co ja na to poradze)

p/s

Ja też m.in. na politologii siedzę i piszę pracę mgr. na temat "Polityki radzieckiej wobec Europy w XX w." Co do moich poglądów to mam o 180 stopni odwrotne do Twoich - konserwatyzm światopoglądowo-obyczajowy i liberalizm gospodarczy. Czekam na powrót polityków takiej miary jak Ronald Reagan, czy Margaret Thatcher. Pozdro.

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Dibo pisze:"Niektórzy żądni przygód żeglarze, którym od długiego wpatrywania się w jajka i pomarańcze przychodzą do głowy głupie pomysły, próbowali czasem dopłynąć na antypody. I szybko się przekonywali, dlaczego odległe statki wyglądają czasem tak, jakby ginęły za krawędzią świata. Dlatego mianowicie, że giną za krawędzią świata." :wink:
"Blask fantastyczny" - Terry Pratchett
Wiem, czytałem, ale wtedy ginęłyby bardzo szybko a obecnie robią to bardzo powoli :wink:

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Kosa pisze:

studiom powinno się przywrócić renomę.

a płatne studia zlikwidować...
Oj kosa jak chcesz przywrócić renome studiom to musza one być na wyższym poziomie. Uczelnie muszą mieć kase na badania i prace naukową na podwyższenie stanadardów nauczania . Przecież dobrze opłacany profesor przykłada sie do pracy i nie odp#$%^la maniany na zajęciach . Płatne studia gwarantują kase uczelni . Uczelnie powinny działać troszke jak dobre sklapy . Oferujemy ci to i to za taka i taka cene . Student to klient chce kupić dyplom - przychodzi płaci i dostaje - nie dostaje kota w worku i albo kupuje bubel i marnuje swoje pieniądze albo inwestuje w siebie i wychodzi mu to na dobre . Na zachodzi taki model sie sprawdza u nas "bezpłatne studia" to relikt przeszłości . Z kasy państawa wykładamy szmal na studentów dziwnych kierunków bo ja wiem Brzozologia Stosowana czy Burakoznastwo . Gdzie przychodzą studenci żeby zwiać przed wojskiem (tak było jeszcze niedawno) albo nie dostali sie nigdzie i siedza tam marnując czas. Płatne studia zlikwidują przypadkowych studentów losowych darmowych kierunków . Tylko tak moim zdaniem mozna podnieść wartość studiowania .

A co do zawódówek Kosa - zgadzam sie w 200%
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

malo kasy=brak $ na prace naukowe=brak cytowan= ew.renoma tylko we wlasnym grajdołku.

platne studia,jasne,pod warunkiem ze dyplom bedzie oznaczal wyroznienie i otwarcie nowch mozliwosci. no i musi byc w miare sensowny system kredytowania studiow. (patrz USA,jako system edukacyjny sa slabm przykladem,ale system kredytow na studia jest dosyc klarowny. i z wlasnej dziedziny-> studia medyczne sa tam niebywale drogie,ale uzyskany zawod daje szanse spokojnej splaty tego wydatku + dosyc wygodne zycie po uzyskaniu kwalifikacji specjalisty)

w/w rozwiazuje problem "wiecznego studenta"; pojawia sie podwyzszenie standardu studiowania- wedle zasady "place to wymagam"...no i pensje dla doktorantow/profesorow bylyby na jakims rozsadnym poziomie. no i to rynek ksztaltowalby kierunki ( po chooj co roku generujemy taka mase filologow polskich/socjologow czy innych humanistow dla ktorych nie ma perspektywy pracy w zawodzie? oczywiscie przy przeogromnch brakach w dziedzinach technicznych)

za to musi byc alternatywa- solidne ksztalcenie zawodowe, rozsadne technika. nie kazdy brukarz ma miec mature w kieszeni itd itp.

podobny syf jest z teoretycznie bezplatna sluzba zdrowia.mit dobry dla wizerunku polityka nijak sie nie przeklada na rzeczywistosc.

ODPOWIEDZ