Witam! Jestem nowy, proszę o pomoc

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
kkk
Plewa

Re: Witam! Jestem nowy, proszę o pomoc

Post autor: kkk »

bless pisze:Łamie to za duzo powiedziane, ale... ma szanse złamać.
Oddział staje w sznureczku z doom wolfem na przedzie i pakuje sie w bok/tył hydry. Hydra zabija czampiona i ma 1 do CR, mym mamy outnumber+bok/tył. Hydra przegrywa o 1/2. Szczwane, co?

Wybaczcie ma niewiedze i oświećcie mnie jakim sposobem hydra ma tylko 1 do cr dysponujac tyloma atakami

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

kkk pisze:
bless pisze:Łamie to za duzo powiedziane, ale... ma szanse złamać.
Oddział staje w sznureczku z doom wolfem na przedzie i pakuje sie w bok/tył hydry. Hydra zabija czampiona i ma 1 do CR, mym mamy outnumber+bok/tył. Hydra przegrywa o 1/2. Szczwane, co?

Wybaczcie ma niewiedze i oświećcie mnie jakim sposobem hydra ma tylko 1 do cr dysponujac tyloma atakami
Styka sie tylko z czampionem, wiec moze zabic tylko jego. Obrazenia z championa nie przechodza na inne modele w oddziale. To jest model specjalny i moze dostac tylko tyle ran, ile ma w profilu (nie liczac pojedynku, ale tego hydra akurat nie moze wyzwac). Konkludujac - mimo wielu atakow hydra moze zadac tylko jedną ranę na championie. Reszta obrażen się marnuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

ehh... zapomnieliście o jednym... o Poganiaczach którzy mogą być wystawieni obok hydy i stykają się z psiakami.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

GarG pisze:ehh... zapomnieliście o jednym... o Poganiaczach którzy mogą być wystawieni obok hydy i stykają się z psiakami.
Ehhh... o czym Ty mówisz?
Obrazek

Awatar użytkownika
Zielony
Kretozord

Post autor: Zielony »

GarG pisze:ehh... zapomnieliście o jednym... o Poganiaczach którzy mogą być wystawieni obok hydy i stykają się z psiakami.
Oj ciężko z twoją wyobraźnią Panie kolego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

wlasciwie to skoro psiaki jada hydre to sie nie stykaja... trzeba byc na prawde uposledzonym zeby w takim wypadku sie stykac z poganiaczami...

nic, ze to niezmienia ani troche przykladu blessa ;)

Awatar użytkownika
Marios
Mudżahedin

Post autor: Marios »

Bez sensu.
W czterdziestce nie ma takich głupich luk w zasadach ;)
Mariusz 'Marios' Krakowczyk
Inkwizytor Warszawa
Niekończąca się krucjata przeciw "wujkowi dobra rada".
trikk pisze:Z głupotą można żyć.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

A poganiacze z ktorej strony sa wystawiani w przypadku ataku na hydre? dostawiam się 1 Wilkiem do tyłu na środku i poskramiaczy nie ma gdzie dostawić, musiałbym stykać się z rogiem żeby któryś mógł walczyć tak? :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Marios pisze:Bez sensu.
W czterdziestce nie ma takich głupich luk w zasadach ;)
zupelnienie ma... cos takiego jak rozciaganie oddzialu z lasha zeby jak najmniej doszlo do walki tez nie istnieje...

eNJac
Pseudoklimaciarz

Post autor: eNJac »

OK. Wrzucę swoją interpretację, bo ten motyw z championem to wg mnie zwykły wałek :P. W podręczniku jest napisane, że champion jest w każdym aspekcie modelem R&F. Do herosów jest podobny TYLKO w tych aspektach:
(Even then they are rank & file models rather then characters, champions are subject to the following rules that govern characters)
- może przyjmować/rzucać challange,
- może się poruszać po oddziale, (Champions can MOVE within the unit exactly the same way as characters)
- może korzystać z zasady "Look out sir". (Champions are threated as characters when their unit is hit by ranged attacks)

Ani słowa o konieczności bicia tylko i wyłącznie championa jeśli tylko on walczy, ale o możliwości wskazania go jako celu przy rozdzielaniu ataków.

Jest napisane, że spada jako ostatni, a takie dostawienie go do walki MOIM ZDANIEM nie daje nic innego jak tylko dodatkowy atak... Oczywiście hydra MOŻE chcieć zaatakować championa, żeby uniknąć tego dodatkowego ataku w następnej turze walki, ale nie musi. Moim zdaniem normalnie może bić po oddziale. Jeśli ktoś mi poda konkretną stronę z podręcznika mówiącą, że nie bije tylko championa to przyznam rację. Strona 81 podręcznika przynajmniej niczego takiego nie mówi.

Przedstawiona taktyka jest dobra, jeśli atakuje się oddział z championem - rzucasz challange i max 5 wilków spada. Inaczej to nie ma sensu.

Może nie jestem autorytetem w kwestii zasad, ale tak zazwyczaj gramy z kumplami. ;)
Chętnie wysłucham opinii/bluzgów pod moim adresem za wypisywane herezje:) wydaje mi się, że tak to powinno być, poprawcie mnie jeśli się myle...

Tyle z mojej strony,
Pozdrawiam...;)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

niestety :) chyba nie masz racji, nie chodzi o to żeby Ci cisnąć personalnie chyba nie o to chodzi w wymiane poglądów na forum, ale skoro nie dałeś się przekonać wypowiedziami powyższych podsuwam Ci str. z Rulebooka i cytaty :)
page 75 Characters - Close Combat
As describen in the Close Combat section, models can attack any enemy models whose base they are touching.
skoro nie ma styku zwykłych żołnierzy z wrogiem, a jest tylko champion nie możesz deklarować w nie ataku.
p 76 Characters - Excess Wounds
If a character has say, 4 attacks and is facing two enemy troopers then his attacks are worked out against these. (...) the enemy loses three or four troopers, not just two.

If a model attacks an enemy character or another individial model such as a unit's champion or monster, then any excess wounds caused by those attacks are not carried over onto ordinary troopers fighting alongside. (...) any wounds left over are wasted and do not counts towards the result of the combat. The exception to this rule is during a challenge, as described next.
Sprawdź sam tę stronę w Rulebooku i pokaż kolegom :D
pzdr.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

eNJac
Pseudoklimaciarz

Post autor: eNJac »

masz rację... tylko to się wydaje naprawdę głupie. :) jak to panowie z GW mówią rulebook to tylko propozycje zasad...

swoją drogą zacząłem się o to wykłócać, że to głupie, właśnie po tym jak mi kumpel takie coś zrobił kiedy Bloodki od boku zaszarżowali jego kawę HE. Zna dobrze zasady (ja zresztą też), ale czasami bierzemy je na logikę, a nie jak piszą w RB, co zresztą zapomniałem dopisać w poprzednim poście... ech... myślałem, że chociaż wszczepię pewną nutkę refleksji... :wink: hehe...

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Witam!
ostatnio grałem jeszcze w czasach 4ed, i udało mi się odgrzebać stare figurki Undeadów.
Czy ktoś może mi doradzić co z tego co mam jest teraz w miarę grywalne i jak tego używać?

Mam:
40 szkieletów
40 ghuli
20 mumii
20 armored skeletons [podobni do nowych Grave Guardów]
20 skeleton horseman [myślałem o skonwertowaniu ich na Black Knightów]
screaming skull catapult
rydwan z necromantą w środku
zombie dragon
2x pieszy necros
3x pieszy wampir
2x konny wampir

z góry dzięki za wskazówki :)

Sorry ale nie widzę sensu zakładania nowego tematu, więc przeniosłem.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Ghoule,Grave Guardzi(te armoured skeletons),Black Knighci,Wampirki.
Mumii już nie ma,Katapulta jest u Tk.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Chciałbym poprosić o radę szanownych i doświadczonych forumowiczów :)

Otóż posiadam:
- 20 szkieletów
- 20 zombie
- 30 ghulów
- 10 wilków
- varghulf
- ścierwowóz
- isabel & vlad
- winged vampire lord

Tego woźnicę ze ścierwowozu mogę przemalować na nekromantę? czy muszę tam jakoś wstawić figurkę nekro?
Co teraz dokupić? Opłaca się wziąć jeszcze jeden batalion?
Przyjmując, że Isabel lub Vlada wystawię jako normalne wampiry to chyba nie muszę kupować na razie żadnych bohaterów?

I czy taką armią jaką mam da się już rozsądnie zagrać?

Awatar użytkownika
Toudi
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Toudi »

Witam

Mam do wydania jakies 1100 zl.
Chce za ta kwote zlozyc armie nastawiona na turnieje.
Co kupic aby dalo sie z tych modeli zlozyc porzadna rozpiske typowo turniejowa? Mam ograniczone fundusze a chce aby kupione modele byly jak najbardziej przydatne i mocne w zlozeniu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Post autor: Morgon82 »

Bohaterów masz już dosyć. Jeśli masz zamiar grać nekromantą na ścierwowozie to może i ten staruch za niego robić, ale moim zdaniem to niegrywalna opcja, lepszy sam ścierwowóz jeśli już, bo nekromanci w tej edycji dostali zaćmienia... a goździkowa będzie szukać etopiryny do następnej edycji ;) Jeśli chcesz grać piechotnie typowo to brakuje tutaj grave guardów, jeśli bardziej kawaleryjski to Black Knightów (najlepiej konwertować z bretońskiej lub imperialnej jazdy bo oryginalni są i drodzy i brzydcy). Na pewno przyda się też drugi oddział Rare, czyli wraithy, black coach lub Blood Knights - musisz potestować i sam stwierdzić czym lubisz grać i potem to kupić. W przypadku grania na Black Knightach przyda Ci się wampir na koniu, chyba że będziesz do nich wrzucał biegacza w zbroi 2+. Przydatne bywają też Fell Baty.
Tym co masz w tej chwili sensownie pograsz na 1000-1200 pkt (zależy na dwóch czy trzech bohaterach). Na przyszłość lepiej się zastanowić czy podstawą armii mają być ghule czy szkielety, bo łatwiej ich wskrzeszać, szczególnie ponad stan początkowy, jeśli wystarczy jedno mistrzostwo wykupione na wampirze, a tak to trzeba różnym wampirom różne mistrzostwa wykupować i mniej wskrzeszeń rzucisz wtedy na dany oddział bo się okaże że drugi wampir ma inne mistrzostwo. To tyle.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Hmmm... no fakt - nekromanci wydają się słabi ale tak bez nich to sobie nie wyobrażam swojej armii :P

raczej się w przyszłości skupię na ghulach ale póki mam to co mam to jeszcze takie pytanie:
- opłaca się dawać szkieletom włócznie?
Bo nie wiem jak ich skleić ;P

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Toudi pisze:Witam

Mam do wydania jakies 1100 zl.
Chce za ta kwote zlozyc armie nastawiona na turnieje.
Co kupic aby dalo sie z tych modeli zlozyc porzadna rozpiske typowo turniejowa? Mam ograniczone fundusze a chce aby kupione modele byly jak najbardziej przydatne i mocne w zlozeniu.

Pozdrawiam
Niezbędnik porządnego wampirzego generała wygląda mniej więcej tak:
- 3 wampiry piesze (chyba że będziesz grał na kawalerii to jeden konny się przyda)
- 40+ ghuli
- 20+ zombie
- 20+ grave guards i/lub 10+ black knights
- 10+ Dire Wolves
- 4+ Fell Bats

Z rarów nie polecam jedynie Blood Knights, reszta w dowolnym ustawieniu, jeśli wystawisz Wraithy to na wielu turniejach nie wystawisz już drugiego rara. Jak kupisz to co napisałem to masz solidną podstawę, potem tylko dopracować szczegóły. Black Knightów lepiej konwertować z bretońskiej lub imperialnej jazdy bo oryginalni są drodzy i brzydcy. No i się zastanów czy chcesz grać na nich czy na grave guardach, a może i to i to. Plusy przy liczbach oznaczają że te liczby mogą być większe ponieważ część oddziałów się wskrzesza, no i zależy w jakiej konfiguracji będziesz grał, bo jak na grave guardach to może z 40-tu będziesz potrzebował a jak na kawie to 15-20 kawalerzystów a jeśli mieszanie to myślę że akurat 20 i 10 wystarczy. Rarów nie kupuj póki nie potestujesz na kartonikach czym gra Ci się lepiej.

I kup podręcznik armii oczywiście! Jeśli znasz angielski to kup właśnie taki bo w polskim jest kilka błędów, ale polski przyjemniej się czyta :) Sam mam polski żeby nie było :)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, o 13:59 przez Morgon82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Waldi pisze:Hmmm... no fakt - nekromanci wydają się słabi ale tak bez nich to sobie nie wyobrażam swojej armii :P

raczej się w przyszłości skupię na ghulach ale póki mam to co mam to jeszcze takie pytanie:
- opłaca się dawać szkieletom włócznie?
Bo nie wiem jak ich skleić ;P
Nie, włócznie są beznadziejne. Ja też kocham nekromantów i dlatego tęsknię za 6 edycją i czekam na ósmą :(

ODPOWIEDZ