Kilka pytan o zasady
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Kilka pytan o zasady
poniewaz ciezko jest znalesc na poczekaniu niektore rzeczy w Rule Bookuto zadam tutaj pare pytan, zeby wyjasnic moje watpliwosci z zasadami po tych 4-5 bitwach ktore w WHFB rozegralem Mam nadzije ze nie zostane zbytnio zjechany i odsylany do podrecznika a honoru nikomu nie ubedzie:
1. Kiedy jednostka ucieka, a potem sie zbierze to co moze robic w tej samej turze?
2.W jakich przpadkach jednostka, ktora uciekla za stol moze wrocic i jak to sie odbywa?
3. Czy walka wrecz z balistami odbywa sie tylko z zalogantami i czy w strzelaniu rzuca sie D6 azeby sprawdzic w kogo pocisk leci? (1-4 w blaiste 5-6 w zaloge)
4. Mozna marszowac przez Difficult Terrerian?
Pewnie najdzie mnie jeszcze wiele pytan i watpliwosci w takim przypadku niezwlocznie udam sie na forum i poprostu sie o to zapytam.
Jeszcze jedno pytanie troche z innej mańki...
Czy to prawda ze bolec HE strzela 6 razy z sila 4 ?? :/
I jeszcze jedno (ale nie pytanie)
Wiem ze te pytania wystapily gdzies na forum ale chcial bym je miec w jednym miejscu, chociazby dlatego zeby muc udowadniac kolega ktorzy ze mna graja w WHFB (takich samych noobow jak ja)
1. Kiedy jednostka ucieka, a potem sie zbierze to co moze robic w tej samej turze?
2.W jakich przpadkach jednostka, ktora uciekla za stol moze wrocic i jak to sie odbywa?
3. Czy walka wrecz z balistami odbywa sie tylko z zalogantami i czy w strzelaniu rzuca sie D6 azeby sprawdzic w kogo pocisk leci? (1-4 w blaiste 5-6 w zaloge)
Pewnie najdzie mnie jeszcze wiele pytan i watpliwosci w takim przypadku niezwlocznie udam sie na forum i poprostu sie o to zapytam.
Jeszcze jedno pytanie troche z innej mańki...
Czy to prawda ze bolec HE strzela 6 razy z sila 4 ?? :/
I jeszcze jedno (ale nie pytanie)
Wiem ze te pytania wystapily gdzies na forum ale chcial bym je miec w jednym miejscu, chociazby dlatego zeby muc udowadniac kolega ktorzy ze mna graja w WHFB (takich samych noobow jak ja)
1. Jeśli jesteś fast cavalery to możesz robić wszystko (ruszyć się, strzelić)
A jak nie jesteś fastem to możesz tylko wykonać obrót w jakąś strone, i możesz czarować jesli w oddziale który się zebrał jest mag.
2. Jeśli uciekła np. Po oblaniu breaktestu/zadeklarowaniu flee/niezdaniu głupoty za stół to usuwa sie ją i uznaje za zniszczoną.
A wrócić może wtedy jak np:
- Goniłeś za przeciwnikiem który uciekl z walki, bo nie zdal break testu.
Odbywa sie to tak ze w nastepnej twojej turze możesz sobie wyjsć zza stołu (po szarżach, wiec oddział taki nie może szarżować). Wychodzisz z krawędzi swoim normalnym movem (nie możesz marszować).
3. Walka wręcz z balistami odbywa sie tylkoz załogantami.
A w strzelaniu rzucasz D6 1-4 balista 5-6 Załoga.
4. Nie można.
5. Tak, bolty high'ów i Dark elfów strzelają 6 razy z siłą 4, lub 1 raz z sila 6 z penetracją szeregów.
Niech ktoś bardziej doświadczony poprawi mnie jak się gdzieś myle
Pozdrawiam!
A jak nie jesteś fastem to możesz tylko wykonać obrót w jakąś strone, i możesz czarować jesli w oddziale który się zebrał jest mag.
2. Jeśli uciekła np. Po oblaniu breaktestu/zadeklarowaniu flee/niezdaniu głupoty za stół to usuwa sie ją i uznaje za zniszczoną.
A wrócić może wtedy jak np:
- Goniłeś za przeciwnikiem który uciekl z walki, bo nie zdal break testu.
Odbywa sie to tak ze w nastepnej twojej turze możesz sobie wyjsć zza stołu (po szarżach, wiec oddział taki nie może szarżować). Wychodzisz z krawędzi swoim normalnym movem (nie możesz marszować).
3. Walka wręcz z balistami odbywa sie tylkoz załogantami.
A w strzelaniu rzucasz D6 1-4 balista 5-6 Załoga.
4. Nie można.
5. Tak, bolty high'ów i Dark elfów strzelają 6 razy z siłą 4, lub 1 raz z sila 6 z penetracją szeregów.
Niech ktoś bardziej doświadczony poprawi mnie jak się gdzieś myle
Pozdrawiam!
fast moze sie ruszyc i strzelic tylko jesli ucieka od zadeklarowania flee na szarze1. Jeśli jesteś fast cavalery to możesz robić wszystko (ruszyć się, strzelić)
po oblaniu glupoty jednostka nie moze wyjsc za stol2. Jeśli uciekła np. Po oblaniu breaktestu/zadeklarowaniu flee/niezdaniu głupoty za stół to usuwa sie ją i uznaje za zniszczoną.
tylko skirmish moze marszowac przez difficulty
Nie do końca. Jeżeli teren jest traktowany jako trudny bądz bardzo trudny to nie może przez niego maszerować nic np skirmish bez aquatica nie moze maszerować przez powiedzmy bajoro jeśli uznamy je za trudny teren dla wszystkiego poza jednostkami aquatic. Natomiast jeśli jakaś jednostka traktuje dany teren jako open odnośnie ruchu to może przez niego maszerować np skirmish przez las, wood elfy przez las , High elfy z banner of ellyrion przez każdy rodzaj trudnego terenu itp.Shino pisze:tylko skirmish moze marszowac przez difficulty
oddział ucieka dalej. jeżeli nie ucieknie z zasięgu szarży zostaje zgniatany przez szarżującego.
"Athel Loren nie ścierpi bytności no Człowieka, ni Orka, ni Krasnoluda, ni Zwierzoczłeka. Pierwszy krok wroga na świętej ziemi, będzie jego ostatnim"
Scarloc, Kroczący Śród Mgły z Athel Loren
Mam magiczne kamyczki ze Słowacji przynoszące szczęcie
Scarloc, Kroczący Śród Mgły z Athel Loren
Mam magiczne kamyczki ze Słowacji przynoszące szczęcie
aha kapie a jak sa to tomb kingi czy jakas inna rasa ktora jedyna mozliwa reakcja na szarze jest hold ?
i jeszcze jedno pytanie nasunelo mi sie patrzac na moje ogry z dwurakami, czy chlopak niasacy sztandar oraz muzykant moze walczyc dwu reczna bronia? Nie widze sensu wykupywac sklad za 48 pkt jeden koles, zeby miec bronie dwureczne skoro np 2 na 4 je tylko ma...
i jeszcze jedno pytanie nasunelo mi sie patrzac na moje ogry z dwurakami, czy chlopak niasacy sztandar oraz muzykant moze walczyc dwu reczna bronia? Nie widze sensu wykupywac sklad za 48 pkt jeden koles, zeby miec bronie dwureczne skoro np 2 na 4 je tylko ma...
-
- Powergamer Rozpiskowy
Sam sobie odpowiedziałeś, więc w czym problem? Hold to hold.zator pisze:aha kapie a jak sa to tomb kingi czy jakas inna rasa ktora jedyna mozliwa reakcja na szarze jest hold ?
EDTI: Chyba zrozumiałem Khemri to kiepski przykład - nigdy nie uciekąją. Ale np. Driady też mogą dać tylko hold. Jednak jeśli są uciekające to uciekają dalej.
Oczywiście, że walczą wszyscy Jedynie Sztandarowy Armijny (jeśli chodzi o sztandary) nie może używać dwuraka.zator pisze:i jeszcze jedno pytanie nasunelo mi sie patrzac na moje ogry z dwurakami, czy chlopak niasacy sztandar oraz muzykant moze walczyc dwu reczna bronia? Nie widze sensu wykupywac sklad za 48 pkt jeden koles, zeby miec bronie dwureczne skoro np 2 na 4 je tylko ma...
-
- Powergamer Rozpiskowy
Rozumiem, że masz na myśli BO? Z tym to bywa różnie. Zgodnie z uściśleniami decyzja należy do sędziego danego turnieju.Shino pisze:mozeMay-Bach-mat pisze: Oczywiście, że walczą wszyscy Jedynie Sztandarowy Armijny (jeśli chodzi o sztandary) nie może używać dwuraka.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Nie masz.Shino pisze:nie tylko bo... a sadzac po ostatnich turniejach i zasadami na nich to mam racje...
Nie zwracaj uwagi na sędziów.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.