Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)
Moderator: Gremlin
Re: Rozpiski WE
Wrażenia z dnia dzisiejszego. Na ostatnich lokalach jestem przekleńtwem przeciwników celujących w podium. Dziś analogicznie po zajadłych walkach zawsze kończy się 10-10. Alter szału nie zrobił, zgodnie z przewidywaniami ani razu nie dostał fear outnumber, ale ginął w każdej bitwie (po ciężkiej walce z bloodthirsterem, oblana panika, obszarówka z tzeentca na IF). Reszta armii jak zwykle spisywała się świetnie. Były małe stoły, więc nie bardzo miałem się jak chować i dużo traciłem Wyniki to 10-10 z demonami na bloodku, 10-10 z krasnalami (byłoby 15-5, gdyby alter dał radę się przebić przez bolca w dwie tury) i 15-5 z demonami na wronie i klocem 42 horrorów. Czyli slot lorda dalej pozostaje u mnie wolny i muszę szukać dalej optymalnego rozwiązania.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
A co to ma być za pomysł? Rozpa jeśli na demony, wiesz jakie to imho słaba.Qc-Rat pisze:Zasadniczo tak było zawsze jak grały szczurasy xD A pomysł xD ?Lepiej oddaj mu 20:0 i idźcie na piwo
@ Jankiel: A weź wypróbuj takiego lorda jak ja używam Czyli bez kindreda, gw, sh, la, siatki, socm i hoda.
Według mnie koleś daje okropnie radę. Jego podboje to kilka razy SD, 2x blodziu i kilka jeszcze innych ala keeper
Pozdro
P.S. Oczywiscie taki pan w oddziale tancerzy.
Przez pomysł miałem na myśli Jankielowy - a nie mój, który faktycznie mocny nie jest - i po to go zamieściłem - do krytyki właśnie Pojęcia za bardzo nie mam jak ugryźć demony, ale dwie rozpy idące za komentarzami już zamieszczonymi:
1 Wardancer Noble @ 130 Pts
Annoyance of Netlings [25]
1 Spellsinger @ 150 Pts
Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Calaingor's Stave [25]
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
7 Wardancers @ 158 Pts + champion
2 Treekin @ 215 Pts + champion
1 Treeman @ 285 Pts
1 * Wardancer Noble @ 140 Pts
Blades of Loec [35]
1 Spellsinger @ 150 Pts
Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Calaingor's Stave [25]
10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
9 Wardancers @ 201 Pts + champion
Musician
1 Treeman @ 285 Pts
7 Wardancers @ 158 Pts + champion
Wardancer Weapons
Ech - po pierwsze z demonami, raczej bez scrolli średnio sobie poradzisz. Masz 3DD a przez to przebiją się same horrory, nie mówiąc już o heraldach. Samotny wardancer oki - spoko pomysł, chociaż wielkiej przewagi Ci nie daje, Treekiny to naprawdę zły pomysł. Wardancerzy spoko, 30 gg też, ale masz spory problem - mobilność, a raczej jej brak. Nie widzę tego.
2550 Pts - Wood Elves Army
1 * Alter Highborn @ 289 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Light Armour
Bow of Loren [35]
Arcane Bodkins [25]
Enchanted Shield [10]
Stone of the Crystal Mere [30]
1 Noble @ 181 Pts
General; Great Weapon; Longbow; Shield
Oaken Armour [50]
1 Great Eagle @ [50] Pts
1 Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
5 Glade Riders @ 120 Pts
Spear; Longbow
8 Wardancers @ 176 Pts
1 Bladesinger @ [14] Pts
7 Wardancers @ 158 Pts
1 Bladesinger @ [14] Pts
5 Wild Riders @ 217 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician
War Banner [25]
1 Wild Hunter @ [18] Pts
5 Wild Riders @ 192 Pts
1 Wild Hunter @ [18] Pts
10 Waywatchers @ 240 Pts
2ndWeapon; Longbow
10 Waywatchers @ 240 Pts
2ndWeapon; Longbow
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 4
Models in Army: 97
1 * Alter Highborn @ 289 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Light Armour
Bow of Loren [35]
Arcane Bodkins [25]
Enchanted Shield [10]
Stone of the Crystal Mere [30]
1 Noble @ 181 Pts
Oaken Armour [50]
1 Great Eagle @ [50] Pts
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
5 Glade Riders @ 120 Pts
Spear; Longbow
8 Wardancers @ 176 Pts
1 Bladesinger @ [14] Pts
7 Wardancers @ 158 Pts
1 Bladesinger @ [14] Pts
5 Wild Riders @ 217 Pts
War Banner [25]
1 Wild Hunter @ [18] Pts
5 Wild Riders @ 192 Pts
1 Wild Hunter @ [18] Pts
10 Waywatchers @ 240 Pts
2ndWeapon; Longbow
10 Waywatchers @ 240 Pts
2ndWeapon; Longbow
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 4
Models in Army: 97
Jak dla mnie troche malo driad, wrzucil bym jeszcze z jeden odzial zeby miec co poswiecac w razie czego.
Czempioni w wildach jakos mi sie nie widza, jako ze to ty najczesciej szarzujesz to lepiej nie byc uwiklanym w challange.
Glade Riderom dalbym muzyka, latwiej ich zebrac pozniej.
Pozdrawiam
Pelzak
Czempioni w wildach jakos mi sie nie widza, jako ze to ty najczesciej szarzujesz to lepiej nie byc uwiklanym w challange.
Glade Riderom dalbym muzyka, latwiej ich zebrac pozniej.
Pozdrawiam
Pelzak
"Lepszy mały ale własny i z przodu, niż duży ale cudzy i z tyłu..."
To jest żart? GW i tak daje Ci + 1 S na orle. To już lepiej zrezygnować z ES i SotCM z lorda i dać mu brochę, a z tego pana zrobić bsbka z SotCM + SoM.Lenart1369 pisze: 1 Noble @ 181 Pts
Oaken Armour [50]
1 Great Eagle @ [50] Pts
Z resztą championi w wildach, po 10 wayów... Dziwna rozpiska. Nie podoba mi się. No i najważniejsze obrób ją, bo aż oczy bolą
Edit: Qc-Rat: ja na Twoim miejscu, grając z demonami na 2 khornitach itd zamiast drzewa zainwestował w wayów i masowe WE. Wiecej driad, fast, z herosów jeden tancerz z blades'ami. I oszczędzasz dużo pkt, które możesz wpakować w oddzialy. Imho to jest najlepsze rozwiazanie.
Pozdro
Kombinuję 1500, bo chyba się wreszcie wybiorę do Barda...
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Noble @ 105 Pts
General; Longbow
Hail of Doom Arrow [30]
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
5 Glade Riders @ 129 Pts
Musician
5 Wild Riders @ 130 Pts
7 Wardancers @ 126 Pts
7 Wardancers @ 126 Pts
8 Waywatchers @ 192 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 80
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Noble @ 105 Pts
General; Longbow
Hail of Doom Arrow [30]
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
5 Glade Riders @ 129 Pts
Musician
5 Wild Riders @ 130 Pts
7 Wardancers @ 126 Pts
7 Wardancers @ 126 Pts
8 Waywatchers @ 192 Pts
Models in Army: 80
hmm... A jakbyś zrezygnował z jednego waya, wyrzucił jednych tancerzy, dał za to wildów?
No i ten koleś z hodą to takie must be? Imho można żyć bez hody. A za pkt z tego kolesia masz kolejny unit np. driad i podpakowanie tancerzy do 8 z championem i muzykiem.
ale kwestia gustu. Jeśli musisz mieć hodę to poszukałbym pkt na es, la dla tego pana. asv zawsze w cenie
No i ten koleś z hodą to takie must be? Imho można żyć bez hody. A za pkt z tego kolesia masz kolejny unit np. driad i podpakowanie tancerzy do 8 z championem i muzykiem.
ale kwestia gustu. Jeśli musisz mieć hodę to poszukałbym pkt na es, la dla tego pana. asv zawsze w cenie
Sprawdził mi się na PGA - nie mam co do niego złudzeń - strzelić i spadać Nie ma co nie brać hody - ona niemal zawsze się spłaca.
Z waya mogę zrezygnować, ale wolę WD x2 niż WRx2 chyba, bo uzupełniam jazdę jednymi GR.
Z waya mogę zrezygnować, ale wolę WD x2 niż WRx2 chyba, bo uzupełniam jazdę jednymi GR.
No to za 1 waywa wpakuj muzyków do WD. Bo czasami chamsko jest uciec bo przegrało sie o muzyka... I ja tam zawsze daje championów A takiego kolesia, z hodą możesz zawsze wrzucić do jednych tancerzy. Wtedy np. 7demka z champem i muzykiem juz ma swoje zastosowanie.
przemyśl to
Pozdro
przemyśl to
Pozdro
Bardzo fajna rozpa - gram praktycznie tym samym i jestem bardzo zadowolony z wyników. 2xWD to dla mnie podstawa, tak więc nie zaminiałbym ich na dodatkowych WR. No i zamiast GR mam oddział GG więcej. Jakoś nie bardzo mnie przekonuje ten oddział za 120 pts schodzący od byle czego, z bardzo słabym uderzeniem w hth i marnym strzelaniem.
Ale ogólnie, armia daje radę. Gdybym już musiał sugerować Ci jakąś zmianę, to waywatcher kindred dla kolesia z hodą - naprawdę bardzo dużo daje możliwość wystawienia go tuż przy przeciwniku i zablokowanie mu marszu już od pierwszej tury. Jeden model zmieści się praktycznie wszędzie, a potrafi być mega upierdliwy.
Ale ogólnie, armia daje radę. Gdybym już musiał sugerować Ci jakąś zmianę, to waywatcher kindred dla kolesia z hodą - naprawdę bardzo dużo daje możliwość wystawienia go tuż przy przeciwniku i zablokowanie mu marszu już od pierwszej tury. Jeden model zmieści się praktycznie wszędzie, a potrafi być mega upierdliwy.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
@Piotras
Wiem, że komand się przydaje, ale zawsze brakuje mi na niego punktów. Inna rzecz, że champion może czasem być przeszkodą (challenge). Koleś z hodą w tancerzach to raczej norma
@Jankiel
Też mam mieszane uczucia odnośnie GR, co ciekawe właśnie jadą do mnie figurki drugiego oddziału Ale o tyle są spoko, że jak grasz na 2xWD i 1xWR to trochę brakuje szybkości - nie gram na alterach, nie mam latania, więc tylko jedna jazda to troszeczkę mało. Ale fakt GR schodzą od strzelania JESZCZE łatwiej niż WR
Jeśli zaś chodzi o 4xGG to jak Ci się mieszczą na 48'?
Waywatcher kindred przetestuje na pewno, tak btw to podobno wywołałeś jakiegoś typu modę na tych panów Wrzucę rozpę po poprawkach za jakąś godzinkę to dajcie znać co sądzicie.
Wiem, że komand się przydaje, ale zawsze brakuje mi na niego punktów. Inna rzecz, że champion może czasem być przeszkodą (challenge). Koleś z hodą w tancerzach to raczej norma
@Jankiel
Też mam mieszane uczucia odnośnie GR, co ciekawe właśnie jadą do mnie figurki drugiego oddziału Ale o tyle są spoko, że jak grasz na 2xWD i 1xWR to trochę brakuje szybkości - nie gram na alterach, nie mam latania, więc tylko jedna jazda to troszeczkę mało. Ale fakt GR schodzą od strzelania JESZCZE łatwiej niż WR
Jeśli zaś chodzi o 4xGG to jak Ci się mieszczą na 48'?
Waywatcher kindred przetestuje na pewno, tak btw to podobno wywołałeś jakiegoś typu modę na tych panów Wrzucę rozpę po poprawkach za jakąś godzinkę to dajcie znać co sądzicie.
Nic o tym nie wiem. Ale na pewno możliwość odpalenia hody w dowolny cel w pierwszej turze to pierwsza zaleta, druga, to obcięcie marszu, które daje nam dwie dodatkowe tury strzelania, a to bardzo dużo - jak przeciwnik już dojdzie, to ma czas praktycznie na jedną szarżę i do końca bitwy nie zdąży już wiele zrobić. Nawet, jak miałbym stracić w ten sposób generała, to imo warto.Waywatcher kindred przetestuje na pewno, tak btw to podobno wywołałeś jakiegoś typu modę na tych panów
Słabo. Ale u nas gramy na 60" lub 72". Jedyne mniejsze stoły są w Bielsku, ale tam znowu są jacyś specjalni eksperci od rozmieszczenia terenów i wszystkie stoły to patelnie z terenami w strefach rozstawienia. Dodatkowo mają tam górki o szerokości 10-15 cali, więc z wystawianiem łuczników nie ma żadnych problemówJeśli zaś chodzi o 4xGG to jak Ci się mieszczą na 48'?
Tak mi się przypomniało. Że jakiś czas temu (w zeszłym roku? ) grałem na podobnej rozpisce.
Generał waye z hodą. Chyba byłem na tym turnieju jakoś 5 w ostrowie wlkp.
Rozpa podobna, tylko ja zainwestowałem w wildów
Pozdro
Generał waye z hodą. Chyba byłem na tym turnieju jakoś 5 w ostrowie wlkp.
Rozpa podobna, tylko ja zainwestowałem w wildów
Pozdro
1 Waywatcher Noble @ 144 Pts
General; Waywatcher; 2ndWeapon; Longbow
Hail of Doom Arrow [30]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
7 Wardancers @ 133 Pts
Musician
7 Wardancers @ 133 Pts
Musician
5 Wild Riders @ 130 Pts
6 Waywatchers @ 144 Pts
Models in Army: 83
Poprawiona - myślę tylko o wywaleniu jednych gg w zamian za gr, bo obawiam się o możliwości wystawienia 40 na 48.
General; Waywatcher; 2ndWeapon; Longbow
Hail of Doom Arrow [30]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
7 Wardancers @ 133 Pts
Musician
7 Wardancers @ 133 Pts
Musician
5 Wild Riders @ 130 Pts
6 Waywatchers @ 144 Pts
Models in Army: 83
Poprawiona - myślę tylko o wywaleniu jednych gg w zamian za gr, bo obawiam się o możliwości wystawienia 40 na 48.
Wiesz co Kalesoner - ja myślę, że na małe pkt dwa scrolle to nie jest brak antymagii. Oczywiście można dać dwóch magów, ale to już chyba przesada.
@Piotras
Cóż to za herezje proponujesz?
@Piotras
Cóż to za herezje proponujesz?