Domek dla bystrzaków
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Domek dla bystrzaków
Prosty sposób by wykonać własnoręcznie makietę domku do WFB.
Jest skrót pełnego artykułu który umieściłem pod adresem http://towerofhoeth.host4u.pl/index.php ... bystrzakow.
Co będzie potrzebne:
1. Karton
2. Taśma malarska (ok 2,50 zł w sklepie budowlanym)
3. Wikol
4. Siatka
5. Piasek (taki z piaskownicy)
6. Farby (akrylowe)
7. Nożyczki, nożyk do tapet, linijka, ołówek, pędzle, itp.
Na początek wycinamy odpowiednie elementy naszego domku:
Ściany kleimy na taśmę:
I tak samo postępujemy z dachówkami - podklejając kolejne warstwy:
Dach dodatkowo przyda się wzmocnić wikolem, by nie uszkodził się podczas transportu czy też gry.
Podstawkę wycinamy z grubej tektury lub płyty pilśniowej, a w okna wklejamy siatkę. Sklejony domek prezentuje się następująco:
Teraz czas na pomalowanie dachu (drybrush)
oraz obklejenie ścian piaskiem.
Te również drybrushujemy. Do tego wykańczamy podstawkę piaskiem i trawką, a drzwi malujemy w kolorze drewna.
Skończony domek:
Mam nadzieje, że ten prosty sposób wykonania domku komuś się przyda. Zachęcam również do przeczytania pełnej wersji tutoriala.
pozdrawiam,
Asassello
Jest skrót pełnego artykułu który umieściłem pod adresem http://towerofhoeth.host4u.pl/index.php ... bystrzakow.
Co będzie potrzebne:
1. Karton
2. Taśma malarska (ok 2,50 zł w sklepie budowlanym)
3. Wikol
4. Siatka
5. Piasek (taki z piaskownicy)
6. Farby (akrylowe)
7. Nożyczki, nożyk do tapet, linijka, ołówek, pędzle, itp.
Na początek wycinamy odpowiednie elementy naszego domku:
Ściany kleimy na taśmę:
I tak samo postępujemy z dachówkami - podklejając kolejne warstwy:
Dach dodatkowo przyda się wzmocnić wikolem, by nie uszkodził się podczas transportu czy też gry.
Podstawkę wycinamy z grubej tektury lub płyty pilśniowej, a w okna wklejamy siatkę. Sklejony domek prezentuje się następująco:
Teraz czas na pomalowanie dachu (drybrush)
oraz obklejenie ścian piaskiem.
Te również drybrushujemy. Do tego wykańczamy podstawkę piaskiem i trawką, a drzwi malujemy w kolorze drewna.
Skończony domek:
Mam nadzieje, że ten prosty sposób wykonania domku komuś się przyda. Zachęcam również do przeczytania pełnej wersji tutoriala.
pozdrawiam,
Asassello
Jak dla mnie wypas, jak będę miał trochę czasu to sobie taki skonstruuje
wystarczą dwa wieczory.ANtY pisze:Jak dla mnie wypas, jak będę miał trochę czasu to sobie taki skonstruuje
nie ma.Fanatyk pisze:A ja mam pytanie.
Czy jest coś pomiędzy piaskiem z wikolem a tekturą?
Chodzi o wytrzymałość takiego połączenia.
tektura - wikol- piasek
powstaje z tego taka twarda skorupa - czym więcej wikolu tym więcej piasku się przyklei (część kleju i tak się wchłonie w tekturę).
Jeśli chodzi o taśmę to ważne jest by była ona papierowa - do niej też ładnie wikol klei - z innych będzie po prostu spływał.
pozdrawiam
można jeszcze za kantach od wewnętrznej strony przykleić listewki aby wzmocnić konstrukcje- pozwole sobie wtrącić trzy grosze
przydatny tutek
przydatny tutek
Fajne masz w domu słoiki Rasti :p
Bardzo fajny tutek, dodam od siebie, że można drobnym nakładem pracy zamiast przyklejać na ściany piasek fajny efekt otrzymać przyklejając drobne prostokąty z cieńkiej tektury(cegiełki). Piaskiem można ową ścianę przyozdobić pnączem. wygląda to mniej więcej tak: (a wciąż jest banalnie proste)
Bardzo fajny tutek, dodam od siebie, że można drobnym nakładem pracy zamiast przyklejać na ściany piasek fajny efekt otrzymać przyklejając drobne prostokąty z cieńkiej tektury(cegiełki). Piaskiem można ową ścianę przyozdobić pnączem. wygląda to mniej więcej tak: (a wciąż jest banalnie proste)
si, jest to dla początkujących... jak najmniejszym kosztem (materiałów i czasu) osiągnąć zadowalający efekt.Rasti pisze: po postu chodziło mi o to, iż jest to pracka dla początkujących
Jeśli by ktoś nie skojarzył... tytuł tematu nawiązuje do serii książek-poradników "... dla bystrzaków" (np. "Windows Vista dla bystrzaków", itp.). Po angielsku seria nazywa się " ... for dummies" czyli przeznaczone dla laików.
W końcu najważniejsze jest zacząć coś robić, bardziej skomplikowane twory przychodzą wtedy z czasem
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Vista dla bystrzaków... misnomer.
Tytuł wątku powinien brzmieć –
Domek - nie tylko dla orłów.
Swoją drogą – świetny poradnik. Dzięki.
Tytuł wątku powinien brzmieć –
Domek - nie tylko dla orłów.
Swoją drogą – świetny poradnik. Dzięki.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.