znak na minosach ??
Moderator: Dibo
znak na minosach ??
army builder wywala info, ze minosy musza miec taki sam znak, jak general albo zadnego. gdzie w army booku jest to napisane, bo nie moge znalezc??
temat przesuniety, nie pasowal raczej do tamtego (th.)
temat przesuniety, nie pasowal raczej do tamtego (th.)
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
army book do besti jest bardzo dobrze napisany imho.
armia jest silna, ale nieprzegieta. trzeba sie cholernie napocic zeby wygrac - ale jak sie nauczysz i napocisz to mozna ostro rzezac.
nie da sie tez zlozyc samograja.
ma konkretne wady (niski ld, brak oddziałów stricte "przyjmujacych na klate") ale i zalety (mase ciekawych zasad specjalnych, bardzo mocne jednostki jesli chodzi o siłę przebicia -mnóstwo ataków/duża siła).
no i ma multum mozliwosci do kombinowania.
Jeden z najelpiej zrobionych army bookow imho.
armia jest silna, ale nieprzegieta. trzeba sie cholernie napocic zeby wygrac - ale jak sie nauczysz i napocisz to mozna ostro rzezac.
nie da sie tez zlozyc samograja.
ma konkretne wady (niski ld, brak oddziałów stricte "przyjmujacych na klate") ale i zalety (mase ciekawych zasad specjalnych, bardzo mocne jednostki jesli chodzi o siłę przebicia -mnóstwo ataków/duża siła).
no i ma multum mozliwosci do kombinowania.
Jeden z najelpiej zrobionych army bookow imho.
Gav, po tym jak spierdolił (celowo używam, tego słowa, proszę modów o pozostawienie), dwarfy, dark elfy, trochę mu się poprawiło przy hordes of chaos(które i tak w większości skaszanił, bo połowa jednostek jest do niczego), to przy beastmenach już wyciagnął wnioski, by robić tak army booka, by wszystki oddziały byly w miarę przydatne. Oczywiście nie jest tak do końca bo mógłby coś zrobić lepszego z szagotem(żal dupę ściska jak go porównuję do np. treemana, a szagoty to w końcu nieśmiertelne prastare żyjątka, które wymiatają niby całe armie), ogry, trolle, ale booczek jest niezły.
chcialem wsadzic lorda na rydwan...
i miec szamanow slaanesha...
ale sie nie da, bo:
1. kazdy charakter ze znakiem musi miec oddzial z takim samym znakiem
2. wiec sa minosy, ale nie moga byc slaanesha, bo general nie jest slaanesha (na rydwan moze wskoczyc tylko undivided, bo rydwan nie moze zmienic swojego znaku)
3. ale mam spawny - niestety ich znak nie wplywa na mozliwosci bohaterow
4. i dupa
ale sie nie da, bo:
2. wiec sa minosy, ale nie moga byc slaanesha, bo general nie jest slaanesha (na rydwan moze wskoczyc tylko undivided, bo rydwan nie moze zmienic swojego znaku)
4. i dupa
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
grałęś tym? albo chociaz z tym? wątpie pograj chociaz ze dwie bitwy - trzeba sie cholernie napoccic zeby tym wygraćKozisyn pisze:brednieszafa@poznan pisze: nie da sie tez zlozyc samograja.
a khorne ze stubbornem??
Lord undivided na rydwaniechcialem wsadzic lorda na rydwan...
ale sie nie da, bo:
4. i dupa
2-3 szamanów slanesza
odział slaangorów lub rycerzy slanesza
i po problemie
mozesz tez dac demonetki konne lub piesze.
to powiedz mi czemu taki chaos jeszcze chyba turnieju nie wygral?Kozisyn pisze:brednieszafa@poznan pisze: nie da sie tez zlozyc samograja.
a khorne ze stubbornem??
jak twierdzisz ze da sie wygrac turniej chaosem samograjem to musisz twierdzic ze moje czy dawne Mariosa rozpy to samograje, a z tym napewno sie nie zgodze..
Khorne ze stubbornem samograj, tjaaa...
Kiedyś zagrałem. Sztandarowego zatłukli w 3 turze chyba. A jedne minosy zostały zredukowane na stubbornie do całej jednej rany
Tym też trzeba umieć grać. I to dobrze umieć grać.
Osobiście nie dostrzegam w chaosie czegoś takiego jak jeden stały schemat. Są co prawda pewne utarte rozwiązania (vide Lord na smoku i koniecznie rycerstwo) ale nie ograniczają one własnej inwencji i dalej można dowolnie kombinować z core, rarami i specialami.
Kiedyś zagrałem. Sztandarowego zatłukli w 3 turze chyba. A jedne minosy zostały zredukowane na stubbornie do całej jednej rany
Tym też trzeba umieć grać. I to dobrze umieć grać.
Osobiście nie dostrzegam w chaosie czegoś takiego jak jeden stały schemat. Są co prawda pewne utarte rozwiązania (vide Lord na smoku i koniecznie rycerstwo) ale nie ograniczają one własnej inwencji i dalej można dowolnie kombinować z core, rarami i specialami.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
wygrał i to niejeden ale zawsze były to lokale w poznaniu i ostrowie - czasem lepiej, czasem gorzej obsadzone, ale jednak lokale :/to powiedz mi czemu taki chaos jeszcze chyba turnieju nie wygral
no to dobrze ze sie pochwalilesszafa@poznan pisze:wygrał i to niejeden ale zawsze były to lokale w poznaniu i ostrowie - czasem lepiej, czasem gorzej obsadzone, ale jednak lokale :/to powiedz mi czemu taki chaos jeszcze chyba turnieju nie wygral
to jednak jestes okropnym powergamerem grajacym samograjem
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
a co, zlozylem daaaaawno temu rozpe, została zbluzgana jako plewna na duzym polskim forum battlowym a mimo to kilka sukcesów (po leciutkim liftingu) odniosła. W zdobyciu podium na dmp tez "troszke" druzynie pomogłem
a juz uznanie tego za wstretnego samograja a mnie za obrzydliwego powergamera - to dla mnie najlepsz miod na serce jak mawia przyslowie - z kazdego szamba da sie wyjsc
ostatnio zlozylem rozpe DE, tez została chlodno przyjeta; zobaczymy czy jak zbiore armie, naucze sie ty grac i (mam nadzieje:P) zaczne tym rzezac znowu z chorego klimaciarza stane sie wstretnym powergamerem
a juz uznanie tego za wstretnego samograja a mnie za obrzydliwego powergamera - to dla mnie najlepsz miod na serce jak mawia przyslowie - z kazdego szamba da sie wyjsc
ostatnio zlozylem rozpe DE, tez została chlodno przyjeta; zobaczymy czy jak zbiore armie, naucze sie ty grac i (mam nadzieje:P) zaczne tym rzezac znowu z chorego klimaciarza stane sie wstretnym powergamerem
kolejne pytanko - gdzie w ab jest napisane, ze kazdy charakter musi miec oddzial z takim samym znakiem, jak jego??
tzn nie chodzi mi o wstawianie bohatera do oddzialu, tylko o zasade, ze aby moc dac znac, to musi w armii byc oddzial z takim znakiem
tzn nie chodzi mi o wstawianie bohatera do oddzialu, tylko o zasade, ze aby moc dac znac, to musi w armii byc oddzial z takim znakiem
Mnie to wywala przy Gorthorze. A wg zasad (str 71 Księgi Bestyj):bigees pisze:army builder wywala info, ze minosy musza miec taki sam znak, jak general albo zadnego.
Idąc tym tropem, traktuję go że ma dowolny Mark i daję jakiś minosom, na co AB odpowiada informacją jak powyżej. Jestem przekonany, że to zwykłe przeoczenie w AB, ale wolałbym uniknąć niespodzianki, że mi ktoś weźmie rozpiskę i zrobi raban o naruszenie zasad.He counts as having the Mark of all four Chaos Gods for the purposes of army composition (ie, you can include units with any Marks, any Daemonic units, etc.)
Tu pytanie do braci Chaośnej: Dobrze jestem przekonany?
Edit: a nawet zapytam o więcej. Czy to, że Gorthor posiada mark wszystkich bogów, oznacza, że mogę sobie wziąć jedne minosy, dajmy na to, że znakiem Khorne'a a drugie undivided? Hmm?
- Don_Silvarro
- Chuck Norris
Jak dla mnie w obu przypadkach odpowiedź brzmi tak, jednak kieruję sie tu wyłącznie zapisami w AB i własną logiką (a ta z zasadami pisanymi przez chłopaków z Nottingham ma rzadko cokolwiek wspólnego).