WASHE ZASTOSOWANIE !!

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Ghost_Master1
Mudżahedin

WASHE ZASTOSOWANIE !!

Post autor: Ghost_Master1 »

Witam mam pytanie chce kupić nowe Washe i chciałbym sie dowiedzieć jaki wash do czego najlepiej sie nadaje
Szczególnie potrzebuje ich do kolorów: CZERWONY, BIAŁY, ZŁOTY, SREBRNY, SIWY, i coś żeby osiagnąć fajny kolorek Skóry? z góry dzieki za każda pomoc

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

Do skóry to się chyba Delvian Mud nazywa

Złoty i srebrny - to w zależności od pożądanego odcienia Badab Black albo Gryphon sephia (brązowy)

Czerwony o Bhaal red (odcień podobny do red gore) lub wspomniana sephia.

co do Bialego siwego to nie ma chyba gotowych odcieni, trzeba kombinować samemu rozwodniona cytadelką ;)
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Post autor: Toni »

Do czerwonego zdecydowanie badab black, czerwony byłby mało widoczny

Biały ładnie wygląda przy gryphon sepia, potem badab w zagłebienia

Srebrny to w zależności jakie efekty chcesz osiagnąć - może to być niebieski, fioletowy, czerwony, czarny lub brązowy wash. Ja cieniuję go jak biały

Złoto ładnie wygląda przy fioletowym washu

No i szary/siwy ( :lol2: ) cieniuję ciemnym brązem, devlan mud
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

Jak chcesz washy używać to polecam wszystko na białym podkładzie malować
nakładasz podstawowy kolor , farbę rozwodnij ale nie za bardzo tak żeby delikatnie prześwitywał biały podkład, jak za grubo podłożysz bazowy kolor to nic ci washe nie pomogą, model ma wyglądać jak byś już zaczął go cieniować
pamiętaj aby nakładać cienkimi warstwami washe , nie będą się zbierać w nie pożądanych miejscach i łatwiej będzie później poprawić

czerwony baal red jeśli ciemniejszy możesz spróbować też czarnym bądź ogryn flash lub devlanem
złoty ogryn flash w zagłębienia devlan jeśli ma być jaśniejsze to sepia w zagłębienia ogryn
srebrny devlan na całość czarny w zagłebienia lub tam gdzie ma być ciemniej
siwy nie znam takiego koloru ale zakładam że chodziło ci o szary - czarny wash
do skóry ogryn dla ciemniejszej sepia jaśniejsza
biały najlepiej wyciągać tradycyjnie

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Ja ze swojej storny dodam ze jeżeli ktos dysponuje jeszcze inkami GW to swietnie sie z washami komponują. Generalnie, przepis na szybką przystępną czerwień to blood red na białym podkładzie jak napisał Rafix i to mozęsz przelać czerwonym washem do którego wcześniej można dodać czerwonego inka. Połączenie inka i washa daje nam dobre i płynne rozchodzenie po modelu jak w przypadku samego washa i lepsze cieniowanie poprzez wieksza zawartość pigmentu w inku.

Pozdro

Ghost_Master1
Mudżahedin

Post autor: Ghost_Master1 »

Dzieki za pomoc tak sie składa że posiadam praktycznie wiekszość inków GW jak niewszystkie i to w bdb kondycji

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

RAFIX pisze:pamiętaj aby nakładać cienkimi warstwami washe , nie będą się zbierać w nie pożądanych miejscach i łatwiej będzie później poprawić
z moich krótkich doświadczeń wynika, że washe położone cienką warstwą bardzo się błyszczą, grube dają świetny matowy efekt, fakt że trzeba potem wybierać z zagłębień, ale do pewnych rzeczy (płaszcze, kropierze) warto

Awatar użytkownika
Zbyslaw
Mudżahedin

Post autor: Zbyslaw »

Złoty - to zależy co chcesz uzyskąc. Jeśli mosiądz, to thraaka green, jeśli brąz to devlan mud, jeśli złoto to gryphone sephia, a jeśli ciemne złoto to badaab black.

Awatar użytkownika
Gregori
Pseudoklimaciarz

Post autor: Gregori »

Dobra skoro nekromanta nam już wskrzesił temat to mogę się spytać. Jaki wash będzie dobry do vermin browna. Bo zakupiłem sobie na próbę gryphonne sepia i ten się nie sprawdził.

Awatar użytkownika
Zbyslaw
Mudżahedin

Post autor: Zbyslaw »

Devlan mud. Jest ciemny i dobrze cieniuje brąz. Gryphone jest bardziej pod czerwień i złoto. I sorry za wskrzeszanie, dopiero co zauważyłem ;p

Awatar użytkownika
Gregori
Pseudoklimaciarz

Post autor: Gregori »

Problem nieaktualny bo kupiłem cały zestaw :P

Czeczita
Warzywo

Post autor: Czeczita »

I dobrze:) a co do czerwonego washa, to przydaje sie do wygladzenia rozjasnien czerwonego, dla przykladu jak zbyt wyraznie widac przejscia miedzy kolorami to mozna zrobci delikatny laserunek po calej malowanej powierzchni zeby ladnie sie wygladzilo

Awatar użytkownika
wedge
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wedge »

A czy moglibyście polecić jakiś najprostszy sposób na dobrze wycieniowany płaszcz za pomocą washa? Którego washa użyć? Devlan mud czy badab black, a może mix obu? Jaki kolor wybrać na bazę płaszcza? Mam zamiar pomalować bratu czempiona Khorna i właśnie przy tym nieszczęsnym płaszczu mam zagwozdkę..

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Zakladając że plaszcz ma być czerwony to radze użyć Devlan Mud, chyba że użyleś tego washa np. na czerwonej zbroi, wtedy daj black. jeśli ma być brązowy to radze najpierw devlanem, a potem w samych zaglębieniach badabem.
Co do samego malowania to dobierz kolor plaszcze tak żeby się nie zlewal z reszta figsa. Pomaluj kolorem bazowym a potem nakladaj cienkie warstwy washa w zaglębieniach. każda kolejna warstwa powinna być coraz mniejsza, aż dojdziesz do najmniejszej warstwy w samym dole zaglębień plaszcza.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

ODPOWIEDZ