"Ciężka" kawaleria w liczbie 5 służy do zdejmowania ranków gdy ktoś się zatrzyma na szkieletach lub gwardzistach. Ewentualnie można ich poświęcić i odgiąć szarżę silnego oddziału aby skontrować z boku czymś sensownym.
TP siedzi w klocku 20 szkieletów z łukami.
3x Carriony spowalniają ruch lub służą jako screen przeciw strzelaniu: 4T i skirmish.
2000 Pts - Tomb Kings Army
1 Liche High Priest @ 340 Pts
Hierophant;
Cloak of the Dunes [20]
Hieratic Jar [25]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Liche Priest @ 280 Pts
Casket of Souls @ [165] Pts
1 Tomb Prince @ 129 Pts
General; Great Weapon
Collar of Shapesh [25]
1 Tomb Prince @ 174 Pts
Flail; Light Armour
Chariot of Fire [25]
Chariot of Fire @ [45] Pts
2 Tomb Swarm @ 90 Pts
10 Skeleton Warriors @ 80 Pts
Bow
20 Skeleton Warriors @ 170 Pts
Bow; Standard
5 Skeleton Heavy Horsemen @ 80 Pts
3 Skeleton Chariots @ 120 Pts
19 Tomb Guard @ 289 Pts
Standard, Champion
Banner of the Undying Legion [25]
1 Tomb Scorpion @ 85 Pts
3 Carrion @ 72 Pts
1 Screaming Skull Catapult @ 90 Pts
Casting Pool: 2
Dispel Pool: 5
Models in Army: 73
Total Army Cost: 1999
2000pkt na HLP, LP i 2x prince
ani to defens ani ofens, jak już princa wkładasz do oddziału rydwanów to trzeba by go jakoś zabezpieczyć (moze mirash banner?) mało wykopywaczek, przeciw krasiom i O&G na defensie nic prawie nie zrobisz (a jedną klope to ci szybko ściągną)
to chyba miał być defens z kontrą?? niestety jakoś nie wyszedł pokombinuj troche
ps: ale podoba mi się że prubójesz sam coś wykombinować a nie trzymasz się sztywnych schematów
to chyba miał być defens z kontrą?? niestety jakoś nie wyszedł pokombinuj troche
ps: ale podoba mi się że prubójesz sam coś wykombinować a nie trzymasz się sztywnych schematów
@Janiszek
Albo 2 katapulty, albo katapulta i casket - mamy tylko 2 sloty Rare.
Co do większej ilości TG to 20 raczej styka. I tak wszyscy przed nimi uciekają
Co do ilości skorpionów to zawsze można zdjąć carriony, sztandar ze szkieletów, LA z prince i dać drugiego skorpiona
@symek
To jest raczej armia obronna z możliwym przykopem. W razie potrzeby możesz atakować rydwanami, kawalerią, skorpionem, a carriony służą jako screen przed ostrzałem i magią - są tylko 12 pkt drożsi niż mirrage na rydwanach, a zawsze to 6 ran w skirmishu z 4T. No i z popychaczką w pierwszej turze maszynkę potrafią ściągnąć.
Albo 2 katapulty, albo katapulta i casket - mamy tylko 2 sloty Rare.
Co do większej ilości TG to 20 raczej styka. I tak wszyscy przed nimi uciekają
Co do ilości skorpionów to zawsze można zdjąć carriony, sztandar ze szkieletów, LA z prince i dać drugiego skorpiona
@symek
To jest raczej armia obronna z możliwym przykopem. W razie potrzeby możesz atakować rydwanami, kawalerią, skorpionem, a carriony służą jako screen przed ostrzałem i magią - są tylko 12 pkt drożsi niż mirrage na rydwanach, a zawsze to 6 ran w skirmishu z 4T. No i z popychaczką w pierwszej turze maszynkę potrafią ściągnąć.
wiem co potrafią cariony bo gram TK nie od dziś, swoje zdanie wyraziłem i chyba zrobiłem dość a nie mam zamiaru robić tak jak niektórzy co mówią graj tylko tym i tym bo reszta to syf, sam często kombinuje ale mimo to staram się to złożyc jakoś z sensem (albo of albo def)
a co do rydwanów to często wystawiam gołą trójke do się spłacają ale jak wkładam tam princa (albo nawet dwóch ) to zawsze ich jakoś zabezpieczam (często robie właśnie taką pombinacje że mam i mirage banner i blu keppa na jednym princie a na drugim albo FoS albo chariot of fire- to zalezy czy spodziewam się potworów wielołundowych czy raczej masy- ale taki oddział jest zabezpieczony i przed magią i strzelaniem) jedyne to trzeba go ubezpieczać od boku albo jazdą albo rydwanami a na pewno dojedzie
jak ostatnio takie coś wystawiłem na DE to ten jeden oddział przejechał po dosłownie wszystkim (ani 3 czarki ani bolce ani kusznicy nie dały rady)a ciezka jazda miała na głowie giganta i dwa skopry na plecach
a co do rydwanów to często wystawiam gołą trójke do się spłacają ale jak wkładam tam princa (albo nawet dwóch ) to zawsze ich jakoś zabezpieczam (często robie właśnie taką pombinacje że mam i mirage banner i blu keppa na jednym princie a na drugim albo FoS albo chariot of fire- to zalezy czy spodziewam się potworów wielołundowych czy raczej masy- ale taki oddział jest zabezpieczony i przed magią i strzelaniem) jedyne to trzeba go ubezpieczać od boku albo jazdą albo rydwanami a na pewno dojedzie
jak ostatnio takie coś wystawiłem na DE to ten jeden oddział przejechał po dosłownie wszystkim (ani 3 czarki ani bolce ani kusznicy nie dały rady)a ciezka jazda miała na głowie giganta i dwa skopry na plecach
bzduraJaniszek pisze:IMHO jak już dawac HLP , to na kaszkiecie
@Chelcho
Rozpa nietypowa dosyć, ale bardzo ciekawa. Widzę że idziesz w klimat. Mimo wszystko chyba lepszym wyborem byłoby mieć obu princów na piechotę, można wtedy pokusić się o grę na 2 gwardiach, wtedy mozesz wrzucić ten banner który dałes, jednak o wiele wiecej mocy rozpisce dodaje ikona. Może ward na 4+ na liczu na kaszkiecie? Bo tak to go byle 10 łuków może utłuc.
No w sumie masz racje , lepiej jak lata , ma większy zasięg inkantacji , i może uciec .Kalesoner pisze:bzduraJaniszek pisze:IMHO jak już dawac HLP , to na kaszkiecie
A co do gwardii , to fakt , 2 gwardie były by fajne , do tego jakbyś wcisnął 2 klopę , to już chyba miałbyś defens .