Przecz z elfami, niech drewno się bije
Moderator: Gremlin
Re: Przecz z elfami, niech drewno się bije
jak dla mnie taka watacha driad na mniejsze punkty to bardzo mocna rzecz ale nie wiem czy same drzewka by wystarczyły
nie.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
może rozwinę to nie żebyś potem się nie kłócił. a zatem
po 1 dryady nie mają cr i tylko 4 ws więc klocki dwarfickie,he spearmeni czy warriorzy de nawet bretońskie lance które nawet nie muszą szarżować łamią je, nie mówie tu nawet o oddziałach knightów czy grave guardu z gw
po 2 treeman już nie jest najlepszym zwierzakiem dostaje wklepy od hydry czy też kloców z dużym cr albo parków maszynowych.
po 3 masz słabą antymagie co owocuje dobre wklepy nie tyle co z pocisków ale popychaczek beast covers na treemena
po 4 na miłość boską dryady nie walczą dobrze mają duże podstawki jest ich mało w jednym oddziale a siła 4 to już teraz bardzo mało nie to co kiedyś
po 1 dryady nie mają cr i tylko 4 ws więc klocki dwarfickie,he spearmeni czy warriorzy de nawet bretońskie lance które nawet nie muszą szarżować łamią je, nie mówie tu nawet o oddziałach knightów czy grave guardu z gw
po 2 treeman już nie jest najlepszym zwierzakiem dostaje wklepy od hydry czy też kloców z dużym cr albo parków maszynowych.
po 3 masz słabą antymagie co owocuje dobre wklepy nie tyle co z pocisków ale popychaczek beast covers na treemena
po 4 na miłość boską dryady nie walczą dobrze mają duże podstawki jest ich mało w jednym oddziale a siła 4 to już teraz bardzo mało nie to co kiedyś
- Jacek_Azael
- Masakrator
Weź sobie kostki i zobacz jakie wklepy dostaje.treeman[...] dostaje wklepy od hydry
Akurat ostatnio w takiej walce moje drewno wbiło hydrę w ziemię w dwie tury kalecząc się o jednego wounda.
Reszta to prawda niestety.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2009, o 21:52 przez Jacek_Azael, łącznie zmieniany 1 raz.
treemen sobie radzi z hydrą, o ile zda breaka w pierwszej turze - hydra wytraca impet w drugiej turze.
Akurat z krasnoludami to się driadom dobrze walczy - przecież spokojnie sobie obejdą taki klocek(kiedy nie ma kowadła:) a dzięki przewadze w oddziałach łatwo zrobić pokurczom kanapkę,
Siła 4, przy dwóch atakach to nie tak mało, problem jest tylko z najciężej opancerzonymi jednostkami = 1+
Nikt nie karze robić oddziałów po 8 więc to też nie powinien być problem, tak jak pisałem wcześniej gdyby wrzucić highborna i bsbka to by taki oddział spokojnie przyjmował nawet małe lance itp a w drugiej turze już je kasował - szczególnie z kontrszarżą z boku, aczkolwiek odpadają nam już założenia armii - nie byłaby czysto drewniana...
Akurat z krasnoludami to się driadom dobrze walczy - przecież spokojnie sobie obejdą taki klocek(kiedy nie ma kowadła:) a dzięki przewadze w oddziałach łatwo zrobić pokurczom kanapkę,
Siła 4, przy dwóch atakach to nie tak mało, problem jest tylko z najciężej opancerzonymi jednostkami = 1+
Nikt nie karze robić oddziałów po 8 więc to też nie powinien być problem, tak jak pisałem wcześniej gdyby wrzucić highborna i bsbka to by taki oddział spokojnie przyjmował nawet małe lance itp a w drugiej turze już je kasował - szczególnie z kontrszarżą z boku, aczkolwiek odpadają nam już założenia armii - nie byłaby czysto drewniana...
Mobilnościa nie przegrywa znacząco a wygrywa o stubborna, wytrzymałość, bounda i korzonki.Kalesoner pisze:Treeman przegrywa z Hydrą o koszt i mobilność.
Drzewo wprawdzie nie jest juz tak kozackie jak kiedys, ale wciaz daje radę. Nie ma co narzekac.
- Jacek_Azael
- Masakrator
Tak pomijając temat drzewca, bo to też już troszkę subiektywna opinia, bo mi np. przestał się sprawdzać, to przypomniało mi się, że grałem kiedys turniej na 900 pkt czy cos koło tego
Moja rozpa to była zjawka z +1 DD, 40 (albo 32?) driad i 2x 5 wildów z szmatami ^^
Generalnie wcisnąłem maske dwarfom, 13 hajom i dostalem baty od chaosu
Hehe to były czasy.
Pozdro!
Moja rozpa to była zjawka z +1 DD, 40 (albo 32?) driad i 2x 5 wildów z szmatami ^^
Generalnie wcisnąłem maske dwarfom, 13 hajom i dostalem baty od chaosu
Hehe to były czasy.
Pozdro!
Hydra - 7 ataków 4+ z rerollem, 5+ to wound. Daje około 5-6 trafień więc jakieś dwa woundy. Save 5+ wsv 5+, więc coś się wybroni. W złej opcji jeden wound. Poganiacze raczej nic nie docisnąć, nasz brokuł oddaje 5x3+, 3+, więc dwa woundy nabić powinien. Regenka jeden wyprze i mamy pierwszego breaka. Potem powinniśmy remisować, a może czasem coś wygrać. Raczej chodzi o to, że hydra kosztuje psie punkty, a drzewo nieco więcej. Rozmowa o tyle mało ważna, że i jedno i drugie rzadko pojawia się na stołach
Granie na samym drewnie jest totalnie nieuniwersalne, więc dla mnie turniejowo odpada. For fun - co kto lubi
Granie na samym drewnie jest totalnie nieuniwersalne, więc dla mnie turniejowo odpada. For fun - co kto lubi
? Nie ogarniam... Musze przestać pić na dzień przed próbną maturą...ksch pisze:Raczej chodzi o to, że hydra kosztuje psie punkty, a drzewo nieco więcej. Rozmowa o tyle mało ważna, że i jedno i drugie rzadko pojawia się na stołach
Właśnie Laik, my próbujemy dojsć, czy Ksch ironizował, czy se z nas jajca robi?Laik pisze:ksch pisze: i jedno i drugie rzadko pojawia się na stołach
że niby hydra rzadko się pojawia? to chyba najlepszy potwór jest przy porównaniu koszt/możliwości
Bo mi też to dziwnie zabrzmiało...
Tak właśnie jest - dawno już hydry nie widziałem, a gram przeciw DE na masterach i nie tylko.Kalesoner pisze:Nie robił sobie jaj, większość najlepszych graczy DE gra na 4 bolcach.