8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: Morrok »

Shinue pisze:
Jasiuuu pisze:
Addelheim de Parravon pisze:Mam te informacje od faceta, który od wielu lat prowadzi jeden ze sklepów w Warszawie, więc raczej cos tam ptaszki ćwierkają.

:lol2: :lol2: :lol2:
nie chciałem być aż tak brutalny jak Jasiuuu, ale mam podobne odczucia.

kolejny dobry pocisk w starym stylu ^^

czyli krótko mówiąc można się nie obawiać 8 edycji przez kolejne 2, 3 lata ;)

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Jeśli wyjdzie 8 ed. w 2010, to będzie tylko (podobnie jak VII) kosmetycznmi zmianami zasad z VI, czyli jak teraz mamy 6,5, to będziemy mięli 6,75 i tyle. Gdyby GW było mądre to poczekali by do 2013, wydając wcześniej pozostałe Booki i pozwolili by graczom nacieszyc się nimi. A następnie wydali by VIII ed. i do niej RH2 (jak kiedyś do 6). Ale GW ma w dupie swoich graczy im zależy tylko na kasie więc w wakacje mamy VIII ed. Jest jeszcze jeden powód dla którego VIII ed może wyjść w tym roku, mianowicie to, że szykuje nam się III ed. WFRP więc twórcy z FFG i GW będą może chcięli w koncu ujednolicić obraz świata ukazywany w obu systemach, ale przedewszyskim pchnąć fabułę Świata Młotka na przód. Jak więc mógł by wyglądać nowy świat - Imperium rozpadło się i częsciow zostało podbite przez Chaos i Skaveny. Slyvania rozrsła się z zajęła część Striklandu, obecnie to wampiryczni książęta stanowią pierwszą linie obrony przed Chaosem. Bretonie zdegenerował się i osłabała (król zmarł) i cała krainę rozdarła wojna domowa. Tielia natomiast zjednoczyła się i to tam uciekają uciekinierzy z Północy, jej mieszkańcy szykują się na inwazję sił chaosu podbijający Imperium. A i najważniejsze moje wspaniałe mroczniaki podbily w końcu Ulthuan i Malekith został nowym Królem Feniksem, lecz siłyv chaosu z którymi się sprzymierzył wystąpiły przeciwko niemu, obecnie na Ulthuanie i w Naggaroth trwa zacięta wojna Druchii z Chaosem. Większość HE zginęła, większość z tych co przeżyli została Druchii, nieliczni uciekli do Ziem Południowych by tam załozyć kolonie i zacząć kombinowac jak tu wypędzić Druchii z Ulthuanu. Taki świat to był by dopiero ponury świat nebezpiecznych przygód i o wiele bardziej ciekawszy, niż Heroic Fantasy które mamy teraz, gdzie zawsze zwycięża dobro.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

I jednym spokojnym miejscem w Starym Świecie jest Królestwo Ogrów, które w między czasie zżarło Cathay, Ind i Nippon, kierując teraz swoje wiecznie głodne brzuchy na Północ :wink: Wszyscy wiedzą że dobrze przyprawiony pasztet z Khornika rano, szaszłyk ze Slaaneshysty, pieczona w kozim sadle gicz jaggernauta i zrazy Tziecia są najlepszymi przystawkami przed atrakcją kulinarną pod postacią smoka nadziewanego mamutem polanego wywarem z wielkich demonów. Greasus Goldtooth zaprasza na imprezę :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

Najlepsze jest "mówili coś o zmianie na k10". kiedy GW pisało właśnie "PLOTKI, KTÓRE MOŻNA WYRZUCIĆ DO KOSZA: zmiana na k10". A co do 8 edycji. Hmm... mam nadzieję, że szybko wyjdą 8edycyjne woch.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Dark elfy opanowaly ulthuan. Obeliski ktore pochłaniają(pochłaniały) moc chaosu są nieaktywne. Chaos zaleje nowy i stary kontynent, nie oszczędzając nikogo, niczego, nawet dark elfów.
Choć gram Helfami to podoba mi sie taka kolei rzeczy. Stało sie to co bylo nieuniknione.

Co do 8 edycji to czekam nieciepliwie. czym wczesniej tym lepiej.

P.S. Król feniksów jest elekcyjny. Malekitowi tyle do tronu co mnie.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Eee, a dalczego obeliski mają być nie aktywne, Malekithowi zależy na tym, aby zawładnąc siwatem a nie go zniszczyć, a DE zdają sobie sprawę, że rozwlenie całego systemu pochłaniającego magie spowoduje ich zagłade, dlatego nie sądze aby zniszczyli obeliski. A co do HE to tym razem one były by wygnańcami i koczowały by w szałsach gdziś w dżunglach południowych Krain, to był by taki mały rewanż na minione 5000 tyś lat :twisted: .
To już nie będzie elekcyjny, bo będzie dziedziczny ha, ha :twisted: .
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Tullaris pisze:Eee, a dalczego obeliski mają być nie aktywne, Malekithowi zależy na tym, aby zawładnąc siwatem a nie go zniszczyć, a DE zdają sobie sprawę, że rozwlenie całego systemu pochłaniającego magie spowoduje ich zagłade, dlatego nie sądze aby zniszczyli obeliski. A co do HE to tym razem one były by wygnańcami i koczowały by w szałsach gdziś w dżunglach południowych Krain, to był by taki mały rewanż na minione 5000 tyś lat :twisted: .
To już nie będzie elekcyjny, bo będzie dziedziczny ha, ha :twisted: .
prawda. bedzie krolem ale nie krolem fenixem ;]

koniec offtopa.

ja chce 8 ed asap!

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

A właśnie apropo fabuły, to z tego co sobie przypominam w III ed. FFG ją cofa o 3 lata w stosunku do dp tego co mamy teraz w II ed.(czyli zacznymay grę rok przed Burzą Chaosu) ciekawę czy z Battlem postąpią tak samo?

Awatar użytkownika
Torgill
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Torgill »

Rzeczywiście - GW na pewno zależy żeby nikt nie kupował armii HE i Imperium, bo jedni będą w dżungli, a drudzy uciekną do Tilei. I wtedy wszyscy na turniejach będą szczęśliwi bo pozostaną tylko DE, Demony i Wampiry (no i te Ogry na wschodzie co wszystko pozjadały ;)
GW nie zrobi niczego co umniejszy jej zarobek - odsyłam do wątku na warseer - tam jest napisane, co jest plotką (k10, zniszczone Imperium), a co może mieć naprawdę miejsce w 8 edycji.

PS. A ja mam inną propozycję na fluff. To Bretonnia podbiła Ulthuan i teraz zarabia krocie na przyjazdach bogatych turystów z Imperium, Tilei i Sylwanii, którzy wygrzewają się na Ulthuańskich plażach, popijając poncz z papierową parasoleczką ;)

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Jeśli wyjdzie 8 ed. w 2010, to będzie tylko (podobnie jak VII) kosmetycznmi zmianami zasad z VI, czyli jak teraz mamy 6,5, to będziemy mięli 6,75 i tyle. Gdyby GW było mądre to poczekali by do 2013, wydając wcześniej pozostałe Booki i pozwolili by graczom nacieszyc się nimi. A następnie wydali by VIII ed. i do niej RH2 (jak kiedyś do 6). Ale GW ma w dupie swoich graczy im zależy tylko na kasie więc w wakacje mamy VIII ed.

nie nie nie : ) poprawki zasad i kosmetyczne zmiany w 7mej były , 8ma będzie tym czym była 6ta dla 5tej.
i co za różnica czy na czyimś booku będzie mark 7mej czy 8mej ed? mi to wisi : ) a kolejność wydawnicza nie zmieni się więc nie ma się co przejmować , ja się cieszę z szybkiej 8mej bo mimo świetnych zasad (7ma ma fajniejsze niż 6ta) to idzie to wszystko w złym kierunku . może gw zobaczyli że przegięli niektóre armię i dlatego przyspieszają zmiany ? obliczyli że odpada im 12 graczy ogrowych, 11 orkijskich , 7 beastmeńskich w każdym miesiącu czy coś :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Właśnie o to chodzi, ale w takim razie Booki do VII ed. można będzie wyrzucić do kosza. Więc lepiej by było, aby wydali wszyrkie armie do 2010, a VIII całkowie nową edycje wydali w 11 - 12 lub nawet 13 i było by git. A nie wydać nowe booki w 2010, a dwa miesiące puźniej wydać edycje niekompatybilną z nowym Bookami debilizm. Chyba, że stare/nowe (czyli te wydane w 2010, Bretka TK, Bestie) Booki będą działac na nowej edycji, ale wtedy to nie będzie nic nowego, tylko dalsza przeróbka zasad VI ed.

Wienzu
Wałkarz

Post autor: Wienzu »

Tullaris pisze:Właśnie o to chodzi, ale w takim razie Booki do VII ed. można będzie wyrzucić do kosza. Więc lepiej by było, aby wydali wszyrkie armie do 2010, a VIII całkowie nową edycje wydali w 11 - 12 lub nawet 13 i było by git. A nie wydać nowe booki w 2010, a dwa miesiące puźniej wydać edycje niekompatybilną z nowym Bookami debilizm. Chyba, że stare/nowe (czyli te wydane w 2010, Bretka TK, Bestie) Booki będą działac na nowej edycji, ale wtedy to nie będzie nic nowego, tylko dalsza przeróbka zasad VI ed.
Do tej pory nie zdarzyło mi się wyrzucić do kosza mojego Army Booka z "niekompatybilnych" do 7ed TK.

Szczerze mówiąc (i wszyscy to wiedzą) armie są teraz tak nierówne w sile, że jedyną możliwością jest wydanie 8ed. Bo czym jest nowa edycja jeśli nie po prostu wydaniem nowych booków? Gdyby mieli się bawić w poszczególny booki to trzeba by było wydać orki - bo za słabe, demony, wampiry i DE- bo za silne i Imperium bo skrzywdzona brakiem polotu, itp.

A co do cieszenia się nowymi bookami to nie wiem kto się cieszy grając przeciw demonom. Nie chcę tutaj jojczyć ale ta edycja wymaga dużej ilości poprawek. Im szybciej tym lepiej.
Pozdrawiam
-Jakub Wienzek

Awatar użytkownika
Asterix
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Asterix »

A mi się marzy powrót to "winds of magic" w postaci kart. Nie wiem która to była edycja ale napewno niektórzy tego nie mieli okazji doświadczyć (Chwile kiedy człowiek dostał na rękę drain magic albo Total power i czekał na odpowiedni moment miętosząc te karty w spoconych dłoniach żeby ich odpowiednio użyć - bezcenne).
Z drugiej strony pół roku temu zacząłem grać znowu po około 6 letniej przerwie i nie zdążyłem jeszcze "przyswoić" aktualnych zasad wszystkich.

Nie wiem jak wyglądały chronologicznie zmiany w zasadach ale wydaje mi się że każda zmiana zasad robi pewne przetasowania co uważam za dobry objaw bo nowi gracze mogą wtedy nadgonić "starych wyjadaczy" i nawiązać walkę z ich w pewnym sensie "ustalonymi schematami gry" poprzez znalezienie kilku nowych luk w zasadach które prawdopodobnie się pojawią.

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

A ja mam obawy zwiazane z moimi ukochanymi Kozami Chaosu . Skoro 8 edycja bedzie "lada dzień" to moze podręczniki armijne które niedługo wyjdą będą napisane włąsnie pod 8 edycje . Bestie czy TK zamiast armiami niszowymi będą przezywały to co DE czyli masowy wysyp graczy . A wtedy mnie szlak trafi :evil: i całkiem przerzuce sie an bretke . Ale jest też druga ewentualność . Army booki będa do 7 edycji , wyjdzie 8 która cos zmieni i bestie znowu będą niegrywalne , a ja będe przeszczęśliwy , Kozy pozostana armią dla klimaciazy i znowu poza mną graczy bestyjskich na masterach będzie mniej niż palców jednej dłoni :twisted:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

jedno jest pewne 8ed nie wyjedzie w 2013
w 2012 jest koniec świata :wink:

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Hmm... mam nadzieję, że szybko wyjdą 8edycyjne woch.
OJ TAK.
Powiem szczerze,8ma edycja w 2010(wcześnie!) rzeczywiście raczej nie będzie "rewolucją".Masa podręczników wyszla całkiem niedawno,a przedawnienie i hardcorowe zmiany systemu były by,de facto,strzałem w stopę(wydadzą szczuru całkiem niedługo po to,by 50%zasad z ich ab nie miało racji bytu?-Gdzie tu konseksencja?).
Ja chcę trafiania na 2+ i 6+! I zbalansowane lory z podstawki.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Occ pisze:(wydadzą szczuru całkiem niedługo po to,by 50%zasad z ich ab nie miało racji bytu?-Gdzie tu konseksencja?).
a skąd wiesz. Może właśnie zasada templatów skavenskich (brak rzutu na 4+, wszystko co dotknięte jest trafione) była już robiona pod 8 ed ;)
Obrazek

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

oby skavenskie zasady były robione pod 8ed
oczywiście nie wieże w 8ed ale skoro ma być to...
...cholera i za chwile trza będzie kupować nowe booki itd :-k k#### m## ](*,)

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Nie wiem,ale to chyba specyfika szczurów,wszak ta ich katapsa ma straszliwie niski S.
A jeśli to zwiastun nowej edycji,chyba wracam do koncepcji Helki w moim WoChu :P
Alllle jeśli idziemy tym tokiem rozumowania..........
Wtedy zostaje taki system magii,jaki jest teraz.Czyli karty idą w niebyt ostatecznie.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Rakso_The_Slayer pisze:
Occ pisze:(wydadzą szczuru całkiem niedługo po to,by 50%zasad z ich ab nie miało racji bytu?-Gdzie tu konseksencja?).
a skąd wiesz. Może właśnie zasada templatów skavenskich (brak rzutu na 4+, wszystko co dotknięte jest trafione) była już robiona pod 8 ed ;)
i jeszcze strefy na oddziałach, dzięki którym ma się większego lub mniejszego save'a...

ODPOWIEDZ