kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Myth
Szef Wszystkich Szefów

Re: kilka pytań początkującego

Post autor: Myth »

Nie, ponieważ w pogoni/overrunie nie ma tego, co umożliwia taką szarżę: nie ma prawa do jednego wheela w czasie biegnięcia w kierunku wroga. Oddział po prostu ciśnie przed siebie na wprost, jak w coś wjedzie, to jest szarża, jak nie, to nie. To podczas zwykłej szarży jest dozwolony ten jeden wheel.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Michał pisze:Ja mam takie pytanko.
Czy z overruna/pościgu można zrobić szarże taktyczną ??
tak moze. Pamietaj, ze wheel jest jednak robiony jesli oddzial by wpadal w przeciwnika jakby biegl w linii prostej.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

@ Shino - wheel z free aligna też się liczy do szarży taktycznej? Bo zawsze mi tłukli do głowy, że tylko ten podczas samej szarży, a nie przy dostawianiu się do oddziału wroga.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

free align a wheel z szarzy to dwie rozne rzeczy.

Jednak przy enemy in the way jest napisane, ze jest traktowane jak normalna szarza. co za tym idzie trzeba maksymalizowac modele oraz mozna zrobic wheela

Myth
Szef Wszystkich Szefów

OK, rozumiem, dzięki za wyjaśnienie.

W takim razie czemu piszesz, że przy pościgu/overrunie można wykonać wheela, skoro to nie jest enemy in the way, tylko coś innego?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

umm... przejezyczenie xD chodzilo mi o pursuit into fresh enemy :D te nazwy takie podobne sa ;)

Awatar użytkownika
Rilian
Warzywo

Post autor: Rilian »

ja mam dwa pytanka natury magicznej.

-czy przy losowym wyborze zaklecia ukrytego w przedmiocie tez moge zrezygnowac z danego wyniku rzutu koscia i wziac pierwszy czar z listy?

-przy czarze burning head z fire'a jest napisane, ze "any direction", czy to znaczy, ze moge wystrzelic czar na przyklad w bok, albo ogolnie poza pole widzenia regimentu w ktorym stoi mag(na przyklad za plecy oddzialu skladajacego sie z jednego szeregu)?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

1. podaj opis przedmiotu (dokladny, z ksiazki)
2. opis czaru mowi jasno. strzelasz jak chcesz.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

1. Bound spelli się nie wybiera, gdyż zwykle mają już w sobie jakiś czar zaklęty. Jeśli jednak jest jakaś możliwość losowania jaki czar będzie zaklęty w przedmiocie (jak np. w chaos dwarf Ingy GT book'u), to jest tam dopisek, że możesz wybrać pierwszy czar z domeny, jeśli taka jest twa wola.

2. Mag może rzucić ten czar w dowolnym kierunku (każdy wokół modelu maga kierunek jest dobry), bez względu na LOS'a. Czar leci 18 cali po linii prostej raniąc każdy napotkany model - wrogi czy twój własny - zadając uderzenie z siłą 4.Tak, możesz rzucać ten czar w tył, magiem znajdującym się w jednostce złożonej z jednego szeregu (ale jak będzie tych szeregów więcej, to wtedy i Twoja jednostka obrywa)
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Rilian
Warzywo

choose any one of the eight magic lores in the rlbook and randomly select one spell to be bound in the ring

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

1. Tylko, jeżeli przedmiot o tym mówi.
2. Tak.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

To jest chyba imperialny Ring of Volans ...

Nie masz tam dopisku, że możesz zmienić czar na pierwszy z lore'a więc nie możesz. Czar wylosowany, to czar zaklęty.

Awatar użytkownika
olo1
Mudżahedin

Post autor: olo1 »

Krótka piłka: czy bohaterowie mogą sie dołączać do oddziału mengili?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

w dow tak

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Mac, czasami Twoje odp mnie rozwalaja :D fajnie, ze piszesz bardzo szczegolowo, ale czasami przedobrzasz :? pytanie bylo o "LoS" Burnig Head, a Ty opisujesz caly czar... autor pytania mogl sie poczuc urazony.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Zwykle moje odpowiedzi staram się pisać tak by wytłumaczyć autorowi pytania problem, ale również dla ewentualnych początkujących lub zaczynających wdrażających się w hobby przedstawić sprawę w jak najprostszy i klarowny sposób, tak by oni z łatwością zrozumieli. Nie odpowiadam tylko właścicielowi pytania, ale wszystkim, których problem interesuje czy to starych wyjadaczy czy początkujących. NIE JEST moim celem zwymyślanie autora pytania od głąbów i za takich ich nie uważam. Skoro to ja w moim środowisku graczy WFB, zostałem wybrany (raczej z własnej woli, ktoś musi pilnować zasad, a wolałem być ich dogłębnie świadom, gdybym ja miał grać :P) na przeczytanie podręcznika podstawowego i zrobienie z niego "skrótu myślowego", staram się pomagać w problemach zasad tam gdzie mogę, gdyż naprawdę znam ten podręcznik jak własną kieszeń.

W tym przypadku, Burning Head, opisałem (uważam, że dość pobieżnie :P, początkowa wersja była bardziej rozwinięta) kwestię działania czaru, gdyż bez "tła" w jakim problem się obraca, gracz początkujący mógłby mieć problem ze zrozumieniem.

Stawiam również sprawy zdecydowanie nie-RAW'owo, gdyż taki jest mój pogląd na WFB - w grze nie chodzi o szukanie luk i błędów autorów, lecz o czerpanie przyjemności z gry.

Awatar użytkownika
Rilian
Warzywo

Lidder, dzieki za troske. Nie poczulem sie urazony. Sam jak mnie pytaja o zasady 40k to tak odpowiadam, bo czasem to co Tobie wydaje sie oczywiste dla niektorych moze takim nie byc (nie mowie tu o niskiej inteligencji, ale przekaz pismienny ma swoje niescislosci ktore moga prowadzic do niezrozumienia). Dzieki takiemu potraktowaniu sprawy przez Maca juz sie nie odzywam, bo wyjasnil moje watpliwosci i po sprawie:) Moim zdaniem wszyscy ktorzy chca pomoc tak powinni podchodzic do sprawy.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Teraz mnie zle rozumiecie :) Mac oprocz odp na pytanie(gdzie zrobil to bardzo dobrze) podal efekt czaru, ktory byl zbyteczny. Nvm, konczymy temat.

Pzdr

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Przyszła pora na kilka uściśleń:
1. Bohater będący w oddziale będącym w walce traci LoS tym samym nie mogąc używać niczego wymagającego go. Twierdzę że to prawda. Mam rację ?
2. Oddział złożony z skink chiefa na anciencie oraz saurusa kowboja zdaje brejka na stubbornie z liderką 6,7 czy 8 ?
3. Czy 3 terradony atakując z boku kasują szeregi i czy mają bonus za atak z boku ?
4. Atakując działo mierzę LoS i zasięg do podstawki działa czy mogę również do załogi ? Czy widząc załogę nie widząc działa mogę zaszarżować na działo ?
5. Czy bane head na Slannie zadaje podwójne rany również smokowi pod wybranym bohaterem ?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

1 niebardzo ;) los jest ograniczany tylko modelami przeciwnika. Innymi slowy jesli jestes large targetem to nie masz ograniczonego losa jak walczysz z malymi przeciwnikami (to samo przy np. modelach z zasada small)
2) characterzy nie moga sami tworzyc oddzialu. Zakladajac, ze oprocz stedziai szeryfa na coldzie paleta sie tam kilku skinkowych statystow to:
stubborn na ld skink chiefa
lub brak z kowboja bez stubborna
3 nie kasuja szeregow. maja bonusy za bok
4) wystarczy, ze widzisz dowolny model z oddzialu zeby na niego zaszarzowac. W wypadku maszyn zaloge lub dzialo. Zasieg mierzysz do maszyny gdyz zaloga sie przestawia przed nia
5) tylko character

Zablokowany