Flying cavalery a kasowanie rzędów

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Flying cavalery a kasowanie rzędów

Post autor: Laik »

jak w temacie - mogą czy nie?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Jednostka latającej kawalerii kasuje szeregi, gdyż tylko porusza się jako jednostka harcowników (ale nie ignoruje kar do ruchu przez trudny teren). W walce jednostka latającej kawalerii jest traktowana jak kawaleria. Podręcznik Główny, str. 69, wydanie polskie, podtemat "Latająca Kawaleria":
Traktuje się ją jak latającą jednostkę, z tym, że latająca kawaleria używa w walce charakterystyk właściwych dla modeli kawaleryjskich, każdy model ma siłę jednostki 2, a każdy z jeźdźców otrzymuje +1 do Ochrony Pancerza ja w zwykłej kawalerii. Poza tym, jeżeli latająca kawaleria porusza się po ziemi, korzystając ze współczynnika Ruchu, to choć porusza się jak jednostka harcowników, nie ignoruje kar do ruchu przez trudny teren (...)
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Od kiedy jednostki typu "skirmish" sciagaja ranki?
Latajaca kawaleria to kawaleria, ktora lata. Tyle :) Wciaz obowiazuja ja (prawie)wszystkie zasady jednostek latajacych.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Hmm wziąłem zdanie, iż posiadają charakterystyki kawalerii w walce, za decydujące - błąd najwyraźniej. Sam miałem trudność decyzji, bo właściwie po raz pierwszy spotkałem się z tym problemem (nie spotyka często w bitwach latającej kawalerii). Dzięki za wyjaśnienie :D
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Zresztą nawet FAQ (chyba do Bretki) mówi o tym, że flying cavalry nie kasuje rank bonusu.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Mac, Stary Krasnoludzie, przestań do stu tysięcy beczek prochu udzielać odpowiedzi na pytania o których nie masz zielonego pojęcia. Jak nie przestaniesz – wpiszę cię do Great Book of Grudges, wypowiem wojnę i obu nas zbanują.

Na poważnie – nie ma najmniejszej potrzeby byś udzielał ludziom odpowiedzi na ich pytania..
Nie wiesz – nie pisz.
Odczuwasz przymus? Walcz z nim.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

teradony kasujące ranki to jest to ;) w końcu są tak słabe, że przydałby im się taki bonus.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

ODPOWIEDZ