kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego
1. Masz. Działają tylko czary nie wymagające LOS z możliwością castowania w combacie (w combat, na własny oddział)
2. Od kiedy można łączyć dwóch bohaterów w oddziały? A jeśli chodzi o liderkę - używa się zawsze największej wartości.
3. Mają bonus za atak z boku, ale nie kasują szeregów.
4. Do podstawki działa; działo z załogantami nie mają zasad jak monster&handlers, a więc załoganci nie są pomijani i liczą się przy szarżach.
5. Ujęty jest tylko "character", słowo to nie ma takiego samego znaczenia jak "model" i podwójne obrażenia otrzymuje tylko jeździec smoka.
Myślę, że wszystkie z tych odpowiedzi są OK, jeśli nie poprawiajcie mnie do woli.
EDIT: Shino był szybszy
2. Od kiedy można łączyć dwóch bohaterów w oddziały? A jeśli chodzi o liderkę - używa się zawsze największej wartości.
3. Mają bonus za atak z boku, ale nie kasują szeregów.
4. Do podstawki działa; działo z załogantami nie mają zasad jak monster&handlers, a więc załoganci nie są pomijani i liczą się przy szarżach.
5. Ujęty jest tylko "character", słowo to nie ma takiego samego znaczenia jak "model" i podwójne obrażenia otrzymuje tylko jeździec smoka.
Myślę, że wszystkie z tych odpowiedzi są OK, jeśli nie poprawiajcie mnie do woli.
EDIT: Shino był szybszy
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Dziękuję bardzo za szybkość. Szkoda tylko że w kwestii pierwszego punktu nadal nic nie wiem... Ostatnio w lidze spotkałem się z przypadkiem iż klepacz WoCh zaangażowany w walkę ale wystając za oddział z którym walczył krzyknął sobie w obsługę działa niezaangażowanego w walkę... Według mnie nie mógł tego zrobić... Tylko pytanie czy krzyk jest formą strzału ? Jeśli jest to sytuacja jest jasna. Strzelać w walce nie można...
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 00:27 przez Grolshek, łącznie zmieniany 1 raz.
Maszyny mają tyle US ile posiadają obsługi w aktualnym momencie. Flesh Hounds nie są kawalerią, nie są też potworami, więc CHYBA ich US wynosi 1 za model. Większość maszyn (poza elfickimi boltami) ma trzech załogantów (+ewentualni inżynierowie, bullies, dodatkowi załoganci, bohaterowie). Wychodzi na to, że w większości wypadków US maszyny = US 3 flesh houndów, więc po przegranym teście, załoganci będą stali i trafiali psy na 6.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
z maszyna sa obsluga maszyny ie ma -1 do hita.Wilqu pisze:Takie pytanie narodziło się dziś podczas gry czy obsługa maszyny bez maszyny jest traktowania w przypadku ostrzału jako skirmisch czy rank?
bez maszyny sa normalnym skirmishujacym oddzialem
Ja mam dwa pytanka do przedmiotow magicznych:
Jezeli przedmiot ma napisane, ze 'hits count as magical' to znaczy, ze moge ranic banshee itp, czy jeszcze cos to daje? Ostatnio gralem kilka edycji temu, wtedy kazda magiczna bron chyba sciagala save'a, a teraz jakos nie moge sie tego doszukac w podreczniku
W podreczniku jest napisane, ze bron magiczna olewa zasady broni normalnej, ktora jest. Czy to znaczy, ze magiczna lanca nie daje +2 S w szarzy, ale moge nia klepac w kolejnych rundach walki?
Jezeli przedmiot ma napisane, ze 'hits count as magical' to znaczy, ze moge ranic banshee itp, czy jeszcze cos to daje? Ostatnio gralem kilka edycji temu, wtedy kazda magiczna bron chyba sciagala save'a, a teraz jakos nie moge sie tego doszukac w podreczniku
W podreczniku jest napisane, ze bron magiczna olewa zasady broni normalnej, ktora jest. Czy to znaczy, ze magiczna lanca nie daje +2 S w szarzy, ale moge nia klepac w kolejnych rundach walki?
1. Magiczne ataki = rania eteryczne jednostki, zdejmuja ward save z forest spirits. Jesli mowisz o zdejmowania normalnego pancerza to decyduje o tym glownie sila ataku, a nie jego rodzaj.
2. Bron magiczna wlasnie nie olewa zasad zwyklej broni. Magiczna lanca posiada wszystkie zasady lancy + posiada magiczne ataki.
2. Bron magiczna wlasnie nie olewa zasad zwyklej broni. Magiczna lanca posiada wszystkie zasady lancy + posiada magiczne ataki.
Warto dodać, że broń musi być opisana jako dany rodzaj broni by mieć jej cechy, czyli dopisek "Lance; counts as a lance" czy coś w ten deseń, inaczej, nawet jeśli w nazwie będzie "lanca wielkiego rozpierd..." a nie będzie wyżej wymienionego dopisku, to nie zyska +2S podczas konnej szarży.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.