kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
smigol
Wałkarz

Re: kilka pytań początkującego

Post autor: smigol »

A ja mam takie pytanie jeżeli np. oddział kawalerii szarżuje od tyłu w oddział warriorów to mogą oni jakoś oddawać czy coś?
Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum - Dewiza Joannitów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

jak w wyniku szarży zostanie ktoś z tylnego szeregu kto może oddać to i owszem, tak jak w walce od przodu czy od boku :) no difference
Jak masz 5 modeli piechoty w szeregu i 4 zginęło po szarży wroga to 1 może oddać
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Rilian
Warzywo

Post autor: Rilian »

Lidder pisze:2. Bron magiczna wlasnie nie olewa zasad zwyklej broni. Magiczna lanca posiada wszystkie zasady lancy + posiada magiczne ataki.
zdanie z podrecznika: "Magic weapon always ignowe any special rules that applt to an ordinary weapon of the same type unless otherwise specified in the description ot the wapon"

wnioskuje, ze poki nie jest napisane 'counts as a lacne' czy cus to moge walczyc w kolejnych rundach, ale nie dostaje +2 S w szarzy.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

tak, byro doprecyzowal moja odp. bron moze sie nazywac lanca, ale jak w wordingu nie ma slowa lanca to lanca nie jest :)

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Jak wygląda ruch obsługi maszyny tzn mogę ich poustawiać jak chce w dowolnej fazie czy tylko w fazie ruchu.
czy maszyna zasłania obsłudze pole widzenia?? np wstawiłem do działa inżyniera z pistoletami z boku maszyny stanęła wroga jazda maszyna stoi między jazda a inżynierem mogę strzelać czy nie???
i na odwrót czy obsługa ogranicza pole ostrzału maszyny??
i jeszcze jedno czy mogę poustawiać obsługę na podstawce maszyny np jak dam podstawkę 60x60

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

kanti pisze:Jak wygląda ruch obsługi maszyny tzn mogę ich poustawiać jak chce w dowolnej fazie czy tylko w fazie ruchu.
ruszac sie mozesz tylko w fazie ruchu... lub w fazie magii lub strzelania w wyjatkowych przypadkach (kowadlo/czary)
czy maszyna zasłania obsłudze pole widzenia?? np wstawiłem do działa inżyniera z pistoletami z boku maszyny stanęła wroga jazda maszyna stoi między jazda a inżynierem mogę strzelać czy nie???
maszyna nie zaslania obsludze pola widzenia
i na odwrót czy obsługa ogranicza pole ostrzału maszyny??
nie
i jeszcze jedno czy mogę poustawiać obsługę na podstawce maszyny np jak dam podstawkę 60x60
obsluga musi byc na osobnych podstawkach

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Jeżeli dwa oddziały szarżują na jednostkę strzelającą, z tym że na reakcję jednego mogą zrobić s&s (oddział A) a na drugiego nie mogą (oddział B), to czy:

a) mogą ostrzelać oddział A, bez względu na kolejność deklaracji szarż
b) wszystko zależy od deklaracji szarży, jeśli deklarował B jako pierwszy to nie mogą
c) inne rozwiązanie (jakie??)

Pozdrawiam i dziękuję,
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Oddział nie może robić S&S niezależnie od kolejności deklaracji szarż.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Czy przedmiot Power Familiar z WoCh daje kość do puli ogólnej, czy tylko dla maga?
Obrazek

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

do puli maga

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Chyba nie. Book of Secrets daje herosowi, natomiast Power Familiar chyba daje do puli...
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

The familiar adds one power dice to its owner's pool during each friendly magic phase
do puli maga.
.:prawdziwy mężczyzna nie je miodu tylko żuje pszczoły:.

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

kwestia przetłumaczenia

The familiar adds one power dice to its owner's pool during each friendly Magic phase

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Jeśli włoże Bohatera z ITP do oddziału to oddział dostaje ITP? Czy ta umiejętność zostaje stracona...

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

jeżeli bohater z ITP wchodzi do oddziału to przejmuje psychologie od oddziału, więc może uciec od paniki razem z oddziałem

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Na dzisiejszej bitewce wyszły 2 nieścisłości i chciałbym je wyjaśnić
1. Jeśli rydwan szarżuje okopana maszynę to dostaje trafienia za przeszkodę?? gdyby maszyna stała za murkiem to by dostał a jak traktujemy okopy inżyniera??
2. Dałem tanowi wielka runę stali czyli trafienia o sile więcej niż 5 traktowane są jak o sile 5 jak to się ma do do trucizny zabójcy mrocznych elfów gdzie zawsze wali z siła o 1 więcej niż wytrzymałość do maks 6 siły??

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

RAFIX pisze:kwestia przetłumaczenia

The familiar adds one power dice to its owner's pool during each friendly Magic phase
Swego czasu gdzieś tu ta kwestia była analizowana i przyjęto, ze do ogólnej. Ale było jakś krótko po wyjsćiu booka. Niemniej, myśmy do tej pory grali że daje do ogólnej. Można to jakoś sprecyzwoać, żeby nie było, że "sędzia, tu są wałki"? ;)

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

KrzysiekW pisze:
RAFIX pisze:kwestia przetłumaczenia

Swego czasu gdzieś tu ta kwestia była analizowana i przyjęto, ze do ogólnej. Ale było jakś krótko po wyjsćiu booka. Niemniej, myśmy do tej pory grali że daje do ogólnej. Można to jakoś sprecyzwoać, żeby nie było, że "sędzia, tu są wałki"? ;)
Dołączam się do wniosku, nie sugeruję żadnego rozwiązania, chciałbym tylko, żeby było jasno określone jak to wygląda. Niby słowo pool wskazuje na ogólną, ale inne takie przedmioty dają kość magowi. Może ktoś z LS się wypowie? I czy jest szansa na uściślenie?
Obrazek

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Owner to mag posiadający familiara, no chyba, że gracz posiadający maga :D
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

MUKER pisze:Owner to mag posiadający familiara, no chyba, że gracz posiadający maga :D
Ja wiem co oznacza słowo owner, ale jak przeczytasz sobie Rulebook, paragraf Power & Dispel Dice, to zobaczysz, że jest tylko jeden pool. I to ten ogólny składający się z 2 kości i tych kości dodanych do niego przez magiczne przedmioty.

A w opisie Power Familiara jest napisane, że daje kość do poola. Stąd prośba o sprecyzowanie kwestii przez LS :)
Obrazek

Zablokowany