8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: GarG »

Psychologia zawsze wywierała bardzo duży wpływ na polach bitew... wiec jest ok.. aktualnie za dużo jest nasrane tych wszystkich pierdoł jak warda demoniczny którego nie ściągają magiczne ataki ( jak to było w poprzedniej edycji ). Rulebook jest do poprawy to prawda, tak samo jak balans armii.
Eltharion pisze:Jak juz naprawde ma wyjsc 8 ed. i maja nerfic DE(a było tak pieknie :cry: ... moze wyjdą ostatnie :roll: ) to niech chociarz zrobia Elthariona na nowo ślepego ... kurczę ! :wink: :lol2:
I może wtedy skonczysz szerzyć herezje i przerzucisz się na HE...
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Czytam sobie pierwszą stronę tego tematu i widzę, że padają tam pytania odnośnie Krasi i WE, a przecież podręczniki tych armii choć były pisane jeszcze w czasach 6 ed. to dostosowane były do 7 więc te armie raczej nie dostaną booków do 7 ed. bo praktycznie rzecz biorąc to już je mają.
Mnie cały czas natomiast zastanawia jedno, jak GW rozwiąże sprawę kodeksów. Bo jeśli zmiany w mechanice będą znaczne to podręczniki do 7 ed. będą nieprzydatne w 8 i dostaniemy coś jak kiedyś RH do 6, a później wydawanie podręczników ruszy na nowo. Jeśli zaś obecne AB będą w użytku w 8 ed, wtedy zmiany w mechanice będą minimalne.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Oi,
rozsmieszylo mnie, chyba na warseerze, ze Beastmeni wyjda w marcu i dostana, ze raidersi formuja sie w piec modeli, a potem w czerwcu wyjdzie 8 edycja i premia za szereg bedzie od 6 modeli :)

A tak serio, to naprawde trzeba cos zrobic z piechota. Zmiana z 4 na 5 modeli miala zlikwidowac kawalerie z rankami, a okazalo sie ze zlikwidowala calkowicie regimenty piechoty. Jedyne oddzialy po 20 modeli, jakie widze, to nocne gobliny, bo ich mniej nie mozna wystawic.
Drugi problem to sztandary. Za sztandar, nawet tych nieszczesnych goblinow jest 100 VP! A zdobyc go nie problem. Jedyny sztandar jaki biore to BSB z Morkiem. Mysle, ze wiele armii ma taka sytuacje, ze wiecej punktow jest za sztandar niz polowa oddzialu. Moze to mialo zachecic do Close Combat, ale raczej spowowdowalo znikniecie bannerow.
A ze teraz armie nie zbalansowane? W 6 edycji (jak wczesniej nie wiem) tez tak bylo. Wspaniale czasy, kiedy to Orki na Dzikach, 5 herosow goblinskich i dwa giganty z Ard Grotami rzadzily, a Ciemne Elfy musialy dotac patcha, zeby byly grywalne minely. Ale kolo historii sie znow obroci i wroca czasy Waaagh! :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

ninjaska pisze: A ze teraz armie nie zbalansowane? W 6 edycji (jak wczesniej nie wiem) tez tak bylo.
w 6 ed nie potrzebowalismy BP, zeby dalo sie grac.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

ja też uważam że 6 ed. to był strzał w dziesiątkę
w 7 wszystko zaczęło się pier...
strach się bać co będzie w 8

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Ja tam na 7 nie narzekam, bo DE z cienkich bolków zmieniły się w solidną armię. Zobaczymy jak będzie wyglądć 8 ja podejrzewam, że AB większosci armii (oprócz Ogrów i Orków) bedą osłabione. Ale w 9 ed. ponownie ruszy wyścig zbrojeń.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
xbor
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: xbor »

mnie ciekawi co z armiami które nie maja jeszcze booków z 7 edycji

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Zostały jeszcze tylko Bestie, Bretka i TK, GW do lata powinno się wyrobić

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

Wyszła ciekawa plotka dotycząca działania katapult, efektowi klopy podelgać mają wszystkie modele chociaż cięściwo zahaczone przez templatkę.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Podobno właśnie podręcznik skavenów jest zapowiedzią tych zmian. Tylko potem okaże się, że wraz z wyjściem 8ed to co było siłą skavenów będzie dobrem ogólnym i tym samym szczury stracą swój mały templatkowy atut.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

templatek Dark elfów Arnizipal Black Horror już taki jest...
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

Ponoć ma być więcej nawiązań do 40-stki, u orków pewnie szał i jeśli będzie ich więcej niż 20(goblinów 30) to mają niezłomność
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

ciekawe co byś chciał osłabić w krasiach...?

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

No bo przecież organki przegięte, kowadło przegięte, wszyscy mamy T4 albo więcej, mamy najwyższą liderkę w grze, jesteśmy zawsze najlepiej opancerzeni. Przecież krasie sa wygięte w kosmos. Cięcia się należą :wink:

A tak na serio to IMHO jedna z najlepiej zbalansowanych armii w WFB. Fakt, ze zdażają się mniej grywalne rzeczy jak flame cannon czy ironbreakersi (tu mnie zaraz ktoś skrzyczy) ale spróbujcie w obecnych czasach dwarfy przegiąć... :roll:

Moim zdaniem 8 ed. to, jak już ktoś powiedział, powinien być powrót do dużej liczby, dużych klocków na stołach. Takie coś jest w WFB najfajniejsze :) Fakt, że mogą się zdażać armie kawaleryjskie ale dla mnie duże oddziały solidnej piechoty to podstawa (i nie chodzi o to, że moja armia nie ma kawalerii ani nawet skirmisherów :wink: )

A jeśli te ploty o templetkach się sprawdzą to ja juz z imperium nie gram :wink:

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

no ja jestem świeżutkim graczem, no ale także wolałbym widzieć klocki piechoty. Gram DE a na rozpisach najczęściej widać klocki po 5-10.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Podobno właśnie podręcznik skavenów jest zapowiedzią tych zmian. Tylko potem okaże się, że wraz z wyjściem 8ed to co było siłą skavenów będzie dobrem ogólnym i tym samym szczury stracą swój mały templatkowy atut.
Ciężko tutaj traktować pełne templaty jako zwiastun nowych zasad w 8mej.
Bo jeśli przyjmiemy,że jednak jest jakieś ziarnko prawdy w tym,o czym dywagujemy, to mogę już postawić wniosek,że systemu magii nie zmienią(wszak jaką niekonsekwencją było by wprowadzania części zasad 8mo-edycyjnych w jednym Ab w zestawieniu z innymi,które nie mają racji bytu?).
Ciężko jest cokolwiek w tej chwili powiedzieć,ale ja jakoś nie wierzę,że nowy Ab zmieni cokolwiek w DoCh i Vc.
Pozostaje czekać i zachodzić w głowę,czy Gw zrobi cokolwiek rewolucyjnego.
Moim zdaniem 8 ed. to, jak już ktoś powiedział, powinien być powrót do dużej liczby, dużych klocków na stołach. Takie coś jest w WFB najfajniejsze :) Fakt, że mogą się zdażać armie kawaleryjskie ale dla mnie duże oddziały solidnej piechoty to podstawa (i nie chodzi o to, że moja armia nie ma kawalerii ani nawet skirmisherów :wink: )
Zgadzam się, WHFB to zmagania między armiami, a nie trzema fastami ,2x5 ciężką konnicą i dwoma magami.....

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

tylko z ta piechotą jest wielki problem :/
nie wiem jakie by musiala dostać zasady w nowym rule booku, aby dorównala kawaleri.

Skopane są AB, kawaleria jest za tania, a piechota za droga, więc problem jest na plaszczyżnie AB, cóż zapowiadalo się fajnie, mianowicie dziki zielonych, poszly strasznie w górę, automatycznie prawie je "banując", cóż i to byloby na tyle.

Jakby taki kawalerzysta kosztowal ze 3x tyle co piechota to byloby myślę ciekawiej. Mówie z pkt widzenia HE, 2x SM\WL\PG to 1 dragon prince, ale jakbym mógl wystawić 3 kolesi i jednego konika, naprawdę bym się bardziej zastanawial i pewnie wolalbym piechote. Jazda ma niesamowity klimat, jest świetna i nie wyobrażam sobie rozpiski bez oddzialu kawaleri, ale niech ta kawaleria będzie droga, także możnaby bylo sobie pozwolić na jeden oddzial, który to ma przechylać szalę zwycięstwa ;)

Tak bym chcial :D
Widzieć piechotne i skuteczne armie :D
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Obiło mi się o uszy,iż ograniczenie oddziałów kawaleryjskich(0-3?) zdecydowanie uczyniło by piechotę atrakcyjniejszą.
Mówie z pkt widzenia HE, 2x SM\WL\PG to 1 dragon prince, ale jakbym mógl wystawić 3 kolesi i jednego konika, naprawdę bym się bardziej zastanawial i pewnie wolalbym piechote.
I tak piechota He ma się całkiem nieźle,głównie z powodu wbudowanego asfa(Chociaż szczyt marzeń nadal to nie jest!).W wielu armiach ,które fluffowo powinny składać się w 80-90% z piechoty, nie opłaca się wystawiać tego typu jednostek. Czemu? Gdyż są za wolne...
Ps. Ograniczenie kawaleryjskie oczywiście nie dotyczyło by Bretonni,wszak ona konnicą stoi...

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

piechota HE jest super, naprawdę, ale to wlaśnie dalej piechota. Często się ją widuje w rozpiskach, ale to princeski tam dzialają ze smokiem. Smutna prawda.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Wienzu
Wałkarz

Post autor: Wienzu »

Zostały jeszcze tylko Bestie, Bretka i TK, GW do lata powinno się wyrobić
I Dwarfy, Ogre Kingdom, Wood Elfy i (ponoć) Chaos Dwarfy. To są wszystko armie sprzed 7ed.
Pozdrawiam
-Jakub Wienzek

ODPOWIEDZ