Skaven 7ed AB - czyli co wyszło z kanałów...
Moderator: Hoax
Re: Skaven 7ed AB - czyli co wyszło z kanałów...
worst play to naginanie zasad a wychodzenie gęsiego z tunelu jest naginaniem zasad
Po co wklejasz cytat skoro sam go nie rozumiesz pozostanie niepojęte. To co napisałem jest legalne i tyle. Dopóki nie wyjdzie FAQ to możesz sobie przeklinać ale tego nie zmienisz. Aha, dla jasności Ja nie będę tak grał bo gram WE ;PKefas pisze:o japier....skaven13 pisze:rank = szeregKefas pisze::O) człeniu, a rank to przypadkiem nie minimum 5 typa? slejwy rzeczywiście wypłacają d3 hitów z S3 + za każdy kolejny RANK (tak jak już pisałem rank to minimum 5 hipków) dodatkowy hit.
5 modeli potrzebne jest by mieć RANK BONUS
Mylicie pojęcia
cytuję: " Cornerred Rats: Desperate Skavenslavescan be vicious. Should a Skavenslave unit brake from combat, all units within D6" friend or foe immediately take D3 S3 hits. Another hits is added to ther total rolled for each additional rank of slaves after the first one. ble ble ble
a Ty twierdzisz że: jest 20 slejwów którz stoją gęsiego czyli jeden za drugim... (20 slejwów gęsiego w szeregu?) czy taka formacja posiada szeregi spełniające wymagania zasady? żeby mieć ten bonus +1 hit za rankę(szereg, gdzie szerego=5typa żeby mieć jakikolwiek bonus) w każdym kolejnym szeregu oprócz pierwszego musi być ilu hipków żeby mieć ten bonus? jeden? dwóch? czy może 5? Masz oddział 28 slejwów w chwili zbrejkowania wszystko znajdujące się w odległości D6 cala on tego oddziału otrzymuje D3 hity z S3 + 4 dodatkowe hity za 4 ranki...
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
Nie lubię demonów i mroczniaków
chyba tylko Tobie WYDAJE SIE ze jest to legalne
Nie tylko jemu.
Rank to każdy szereg stojący za pierwszym, a pierwszy szereg może liczyć dowolną ilość modeli - od jednego w nieskończoność. RANK BONUS dodawany do combat resolution liczy się za każdy szereg, który ma minimum 5 modeli. Slejwy wysadzają się licząc szeregi, a nie tylko te szeregi, które dają rank bonus. To są dwie zupełnie różne rzeczy!
Ja wiem, że to jest głupie i wiem, że to jest niedoróbka ze strony GW. Wiem też, że raczej będę się starał tego nie wykorzystywać. Ale tak stoi namazane. Nie jest to wina skavena13, który słusznie zwrócił uwagę na ewidentny błąd autora, który najwyraźniej zapomniał dopisać o jakie konkretnie liczne szeregi mu chodzi.
Rank to każdy szereg stojący za pierwszym, a pierwszy szereg może liczyć dowolną ilość modeli - od jednego w nieskończoność. RANK BONUS dodawany do combat resolution liczy się za każdy szereg, który ma minimum 5 modeli. Slejwy wysadzają się licząc szeregi, a nie tylko te szeregi, które dają rank bonus. To są dwie zupełnie różne rzeczy!
Ja wiem, że to jest głupie i wiem, że to jest niedoróbka ze strony GW. Wiem też, że raczej będę się starał tego nie wykorzystywać. Ale tak stoi namazane. Nie jest to wina skavena13, który słusznie zwrócił uwagę na ewidentny błąd autora, który najwyraźniej zapomniał dopisać o jakie konkretnie liczne szeregi mu chodzi.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
ludzie dajcie se siana; "wiem że to nie oto chodzi i że jest to naginanie zasad, ale i tak będę tego używać" . Mam nadzieje że się nigdy z takimi ludźmi przy stole nie spotkam
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
ja też, a jak się spotkasz na turnieju to wal prosto do sędziego zresztą mam nadzieję że GW sprostuje to w erracieArbiter Elegancji pisze:ludzie dajcie se siana; "wiem że to nie oto chodzi i że jest to naginanie zasad, ale i tak będę tego używać" . Mam nadzieje że się nigdy z takimi ludźmi przy stole nie spotkam
kefas pisze:Przyznaję, że się troszeczkę zagalopowałem ale z drugiej strony zasada wydała mi się tak oczywista, że problem skavena13 uznałem za niedorzeczny i trywialny. To nie zmienia tez faktu, że nie rozróżniam tych dwóch pojęć. To że GW wydało jak się okazuje bardzo niedopracowanego booka to nie znaczy żeby interpretować tego w tak sposób. To jest przegięcie które na turnieju podchodzi pod worst play. Już to widzę 50 slejwów w sznurku i D3hitów z S3 +49 hitów! no bez przesady! to jest przegięte i nieklimatyczne! Dla mnie zasada jest jasna i oczywista!
Właśnie dlatego nie wybieram się na żaden turniej w najbliższym czasie.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
Szereg nie ważne jaki liczy zawsze pięć modeli w rządku, wy to macie problemy.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
Mylisz się.likaon pisze:Szereg nie ważne jaki liczy zawsze pięć modeli w rządku, wy to macie problemy.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
A zeby nie bylo to powiem wam że sam rozkminiałem juz oddziały slave-bomb wystawiane w jednym rządku , takie 20 hitow s3, mogłoby niezle mordować demony .
Niemniej faktycznie jest to niedomówienie w zasadach, ranka, a rank bonus to 2 rozne rzeczy, do pierwszego potrzebny jest 1 model, do drugiego 5, i tu sie rozbija całe kombo
Niemniej faktycznie jest to niedomówienie w zasadach, ranka, a rank bonus to 2 rozne rzeczy, do pierwszego potrzebny jest 1 model, do drugiego 5, i tu sie rozbija całe kombo
tymniemniej skoro wszyscy się zgadzają że jest to totalny abuse i syf, to do uściśleń ląduje w pierwszej kolejności... Na masterze w Białymstoku jak ktoś tak spróbuje zrobić, to walić od razu do sędziego, będzie worst play i jakieś karniaki, np. -20
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
podchodząc do tego literalnie to rzeczywiscie taki zniszczony oddzial powinien wywalac hita za kazdy rank (nawet jesli jest w nim tylko jeden model). Ale celowosciowo to chyba kazdy jest niemal pewien, ze to przeoczenie i GW chodzilo o pelen rank (5 modeli), takze tez optowalbym za uscisleniem tego.
lol
lol
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
ma 60x100
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..