Pytania wszelakie ... ;)
Moderator: JarekK
- PIOTROSLAV
- "Nie jestem powergamerem"
Re: Pytania wszelakie ... ;)
kurde, mam wrażenie że juz o to pytałem, albo że to pytanie już było...
w oddział knightów wkładam maga z FoTG. Czy jak rzucam blessing z Warshrine na oddział, to ten może być przerzucany z favorki? I czy wtedy dotyczy oddziału całego, czy tylko zwykjlaków/bohatera? Co gdy bohater opuszcza oddział?
w oddział knightów wkładam maga z FoTG. Czy jak rzucam blessing z Warshrine na oddział, to ten może być przerzucany z favorki? I czy wtedy dotyczy oddziału całego, czy tylko zwykjlaków/bohatera? Co gdy bohater opuszcza oddział?
Wystarczy przejrzeć oficjalny FAQ...
Q. If a character is part of a unit that receives
a blessing from the Warshrine, what happens
if/when the character leaves the unit?
A. As he is no longer part of the unit, he will
lose the gift.
Q. If the Favour of the Gods enchanted item is
given to the champion of a unit of Chosen,
can the unit benefit from it when it makes its
roll in the Eye of the Gods table before the
game? And when it makes a roll thanks to a
Chaos War Altar?
A. Yes, they can.
Krótko: skoro Faworek na czempionie Chosenów działa, to działa też, gdy mamy dołączonego herosa do oddziału. Działa na herosa w oddziale dopóki nie opuści on oddziału.
lose the gift.
Chaos War Altar?
A. Yes, they can.
Krótko: skoro Faworek na czempionie Chosenów działa, to działa też, gdy mamy dołączonego herosa do oddziału. Działa na herosa w oddziale dopóki nie opuści on oddziału.
- Temple Guard
- Falubaz
Te cytaty moim zdaniem wcale nie wskazują na to, że FotG na bohaterze działa na oddział. W opisie FotG jest wyraźnie napisane, że ...the bearer may add or substract.., więc według mnie FotG mozna używać tylko przy losowaniu bonusów dotyczących postaci. IMO Choseni są tu wyjątkiem, bo to ich champion.tomekjar pisze:Wystarczy przejrzeć oficjalny FAQ...
lose the gift.
Chaos War Altar?
A. Yes, they can.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
W dziale Characters wielokrotnie użyty jest zwrot "Character is a part of unit". Czyli jest częścią oddziału. Z tego powodu Blessing z Warshrine rzucony na oddział działa również na dołączonych bohaterów, co potwierdza również FAQ. Skoro czempion należący do oddziału (ten sam zwrot "part of unit") może używać Faworka na cały oddział, to tak samo powinien móc zrobić to bohater.
Nie będę się o to kłócił, bo to sprawa marginalna, ale według mnie tak to powinno wyglądać. Bo i czempion i bohater w oddziale są częścią oddziału, na tych samych zasadach.
Nie będę się o to kłócił, bo to sprawa marginalna, ale według mnie tak to powinno wyglądać. Bo i czempion i bohater w oddziale są częścią oddziału, na tych samych zasadach.
Witam,
mam pytanie- co dla tego herosa dodać? tarcze czy jeszcze jedną broń ręczną?
Docelowo ma być hero khorna.
http://img687.imageshack.us/gal.php?g=dsc01098y.jpg
na żywo wygląda troche lepiej, a ciężko się fotografuje komórką....
Proszę tylko bez zbędnych komentarzy w stylu "brzydki... mogłeś go lepiej zrobić" facet jest zrobiony z części które ktoś wcześniej sprawyował zwykłym sprayem czarnym błyszczącym...... masakra... po kąpieli w dot3 nadaje się tylko do cięcia i gięcia
Więc proszę o rady
mam pytanie- co dla tego herosa dodać? tarcze czy jeszcze jedną broń ręczną?
Docelowo ma być hero khorna.
http://img687.imageshack.us/gal.php?g=dsc01098y.jpg
na żywo wygląda troche lepiej, a ciężko się fotografuje komórką....
Proszę tylko bez zbędnych komentarzy w stylu "brzydki... mogłeś go lepiej zrobić" facet jest zrobiony z części które ktoś wcześniej sprawyował zwykłym sprayem czarnym błyszczącym...... masakra... po kąpieli w dot3 nadaje się tylko do cięcia i gięcia
Więc proszę o rady
Jak bohater to powinien otrzymać więcej darów (mutacji) niż same rogi. Zamontuj mu rękę od krwiopuszcza albo ulep jakąś łapę, która spełniałaby rolę tarczy.
Given the choice, whether to rule a corrupten, failing empire or to chalange the fate through another throw, a better throw against one's desteny, what wos a king to do?
Panowie takie pytanko (a raczej potwierdzenie), bo delikatnie się pogubiłem
Hellcannon z załogą lub bez niej może sam z wyboru szarżować po zdanym tescie rampage. Oczywiście na 12 cali. Tak?
Hellcannon z załogą lub bez niej może sam z wyboru szarżować po zdanym tescie rampage. Oczywiście na 12 cali. Tak?
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".
- Magnus the Pious
- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
Dzięki wielkie, tyle jest tych zasad, że człowiek głupieje i nie pamięta podstawowych po pewnym czasie.
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".
- Magnus the Pious
- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
To ja zadam pytanko również:
Czy można stosować przerzuty to wound z Rending Sworda podczas fazy magii i strzelania? Przed udzieleniem odpowiedzi proponuję spojrzeć na zapis stosowany w innych podręcznikach (np Heartseaker w DE).
Pomysł widziałem już na Warseerze, a ostatnio natknąłem się na to na forum Chamber of the Everchosen:
http://z4.invisionfree.com/cotec/index. ... topic=5933
Także chętnie się dowiem jak jest, bo teoretycznie zgodnie z zasadami powinno działać.
Czy można stosować przerzuty to wound z Rending Sworda podczas fazy magii i strzelania? Przed udzieleniem odpowiedzi proponuję spojrzeć na zapis stosowany w innych podręcznikach (np Heartseaker w DE).
Pomysł widziałem już na Warseerze, a ostatnio natknąłem się na to na forum Chamber of the Everchosen:
http://z4.invisionfree.com/cotec/index. ... topic=5933
Także chętnie się dowiem jak jest, bo teoretycznie zgodnie z zasadami powinno działać.
bodajże LS ustaliła że niemożna stosować tych przerzutów poza combatem
na ten przykład podam że jest taki mieczyk w HE który rani automatycznie, i tak mamy maga który żuca pocisk 2D6 woundów
na ten przykład podam że jest taki mieczyk w HE który rani automatycznie, i tak mamy maga który żuca pocisk 2D6 woundów
Który to punkt uniemożliwia działanie przedmiotów pokroju Scabsratch, czy jakoś tak z VC i jemu podobnych. Który to punkt twierdzi, że Father of Blades, nie powinien działać na strzelanie, a według FAQ działa. Który to punkt mówi, że woundy nie są tracone pod wpływem noszenia Fellblade w turach, w których nie jest model w walce.ataman pisze:potwierdzenie można znaleźć w uściśleniach sędziowskich punkt 12 podpunkt d.RAFIX pisze:bodajże LS ustaliła że niemożna stosować tych przerzutów poza combatem
O ile uważam, że LS odwala kawał dobrej roboty, która na pewno jest potrzebna, to jest w uściśleniach parę punktów wziętych nie wiadomo skąd i widoczne jest podejście typowo RAW tuż obok podejścia "autor miał chyba raczej na myśli..." niejednokrotnie w odniesieniu do tej samej armii. Przykładem jest powyższy punkt. Nie ma w niczym oparcia i jest sprzeczny z zasadami niektórych broni, również sprzeczny z FAQ do WoCh.
Inna sprawa, że nie zamierzam się upierać przy tym Rending Swordzie, bo dla mnie też sprawa jest naciągana, chciałem się po prostu upewnić, iż tak robić nie można.
i myślisz ze ty jeden jesteś pokrzywdzony z tego powodu
Bynajmniej, nie uważam tak. Ale jednak "uściślenia" które są ewidentnie sprzeczne z np FAQ do Rulebooka uważam za dziwne. W sumie w 1 szczególnym przypadku uważam te babole za krzywdzące (Chodzi o Wardy na missiles jakie mamy w armii vs krzyk Banshee : według GW działają, według uściśleń nie. I weź przekonaj sędziego, że FAQ GW oficjalny jest ważniejszy niż uściślenia sędziowskie, powodzenia )RAFIX pisze:i myślisz ze ty jeden jesteś pokrzywdzony z tego powodu
Witam, mam kolejne pytanie. Niestety nie mogę dostosować się tego, co zostało wcześniej napisane, bo nie jestem pewien, czy mnie nie zwałowano. Na pewnym turnieju walczyłem przeciwko graczowi WoCH, który miał BSB khornowego na jaggernaucie. To, że sypał atakami się nie dziwię, ale dlaczego przerzucał nieudane rzuty na trafienia to niewiem. Nie otrzymał wcześniej daru za wygrany challenge. Nie były to przerzuty na zranienie.
To Cię zwałował. WoCh nie ma jak przerzucać trafień w cc.Natibak pisze:Witam, mam kolejne pytanie. Niestety nie mogę dostosować się tego, co zostało wcześniej napisane, bo nie jestem pewien, czy mnie nie zwałowano. Na pewnym turnieju walczyłem przeciwko graczowi WoCH, który miał BSB khornowego na jaggernaucie. To, że sypał atakami się nie dziwię, ale dlaczego przerzucał nieudane rzuty na trafienia to niewiem. Nie otrzymał wcześniej daru za wygrany challenge. Nie były to przerzuty na zranienie.
Mariusz 'Marios' Krakowczyk
Inkwizytor Warszawa
Niekończąca się krucjata przeciw "wujkowi dobra rada".
Inkwizytor Warszawa
Niekończąca się krucjata przeciw "wujkowi dobra rada".
trikk pisze:Z głupotą można żyć.
Tak jak przedmówca, nie ma takiej opcji. Inna sprawa, że to chyba dość często występujący wałek. Koledzy młodsi grający na DMP grali z drużyną w której był jegomość z przerzucanymi to hit i to wound na dyskuMarios pisze:To Cię zwałował. WoCh nie ma jak przerzucać trafień w cc.Natibak pisze:Witam, mam kolejne pytanie. Niestety nie mogę dostosować się tego, co zostało wcześniej napisane, bo nie jestem pewien, czy mnie nie zwałowano. Na pewnym turnieju walczyłem przeciwko graczowi WoCH, który miał BSB khornowego na jaggernaucie. To, że sypał atakami się nie dziwię, ale dlaczego przerzucał nieudane rzuty na trafienia to niewiem. Nie otrzymał wcześniej daru za wygrany challenge. Nie były to przerzuty na zranienie.