Otchłań Cieni a podstawki niektórych LT

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Otchłań Cieni a podstawki niektórych LT

Post autor: Bartosz »

Według opisu czaru: Modele częściowo przykryte otrzymują trafienie na 4+. Tradycyjną podstawkę pod Large Target (50x50mm) przykrywamy małym szablonem bez problemu.
Ale co, jak Star Dragon stoi na podstawce 100x50mm albo gigant stoi na podstawce 75x50mm?

Pytanie: Czy wymienionym modelom przysługuje trafienie na 4+?

A może – przez niedoskonałą analogię z katapultą – uznaje się, że jednak są trafiane bez rzucania na 4+, bo środek szablonu jest na środku podstawki?

Zmierzam do tego, że jeśli rzut na 4+ będzie zależny od podstawki, i czasem będzie przysługiwał, a czasem nie, to pojawią się – głównie w grze towarzyskiej; na turniejach podstawek raczej zamieniać podstawek nie wolno – ciekawe sytuacje... :roll:

Np. haje do boju z orkami dają smokowi mniejszą podstawkę (żeby było trudniej trafić z Doom Divera albo z klopy) ale na bitewkę z wampirkami to już wezmą większą podstawkę (żeby chronić się przed Otchłanią Cieni).

I co myślicie?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Czy wymienionym modelom przysługuje trafienie na 4+
Tak

Problem raczej mało znaczący, bo test jest na inicjatywie jeźdźca, a co za tym idzie rzucanie pitki w stardragona to słaba opcja.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

a jeszcze pytanie co do popularnej pitki:

1. czy mogę położyć środek templatki w miejscu, którego nie widze?

czy też tylko mag, będący large targetem albo czarując z górki może efektywnie rzucać ten czar
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Moim zdaniem kładziesz szablon na środku jednostki. Jest napisane: „przykryj nim jednostkę wroga” – i już. Gdyby templatkę można było kłaść tylko na widzianych dla rzucającego modelach, czar ostro traciłby na grywalności.

Wybaczcie, jeśli pytam o sprawy oczywiste, ale jakoś nie mogę tego wyczytać :wink:
Oto kolejne pytania, jedno związane z drugim:

1. Dlaczego na stardragonie testujemy inicjatywę według współczynnika jeźdźca?

2. Czy wynika to z faktu, że herosa i potwora służącego herosowi za wierzchowca traktujemy na potrzeby czaru Otchłań Cieni jako jeden model (a zatem wykonujemy jeden rzut na 4+, jeśli szablon przykrywa częściowo, i potem ewentualnie jeden test inicjatywy)?
(Fakt, rzucanie na stardragona nie zawsze się uda, ale już blakork na wiwernie może ładnie spadać - bo mała podstawka i inicjatywa niziutka :| ).

Awatar użytkownika
Stefczyk
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stefczyk »

Gdyż ponieważ jest traktowany jako jeden model,a w zasadach stoi iż testuje się na korzystniejszą wartość dla modelu.
- Hej móżdżku, co będziemy robić dziś wieczorem?
-To co zwykle Pinky, to co zwykle. Spróbujemy opanować świat.
Z cyklu na turnieju:
Master Assassin z Fellbladem wpada w 1 turze w Maga Chaosowego na smoku, wypłaca ataki i wypada: 4x1 pada głośnie K*** i cała sala zaczyna klaskać...
A mój Bóg w dłoniach ma błyskawice,
miotając gromy, odbiera życie...

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Dziękuję:)
a gdy się rzuca ten czar na np. działo, to co, działo oblewa automatycznie, czy rzucamy w oparciu o inicjatywę obsługantów (lub nawet master engineera)?
chyba tu już nie jest jeden model, ale unit składający się z modelu machiny i z modeli obsługantów :)

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Fisch pisze:a jeszcze pytanie co do popularnej pitki:

czy też tylko mag, będący large targetem albo czarując z górki może efektywnie rzucać ten czar
template czaru nie ma "dziury centralnej" :wink:
kladziesz template na oddziale ktory widzisz

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

maszyny wsysa z automatu... zaloga testuje sie odzialnie
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

quas pisze:
Fisch pisze:a jeszcze pytanie co do popularnej pitki:

template czaru nie ma "dziury centralnej" :wink:
kladziesz template na oddziale ktory widzisz
powinno być modelach, które sie widzi, ale mniejsza z tym...

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

pitka:

"pit of shades can be cast on any one unengaged enemy unit within 24" and visible to the caster. if successfully cast, the ground falls away beneath the unit's feet.
take the small round template and place it over a single enemy units..."

poniewaz gram teraz na book of hoeth i często zdaża mi sie rzucać ten czar, chcę mieć wszystko obcykane.

1. czy najdalszy kraniec templatki ma być w zasięgu 24'? Czy wystarczy, ze jeden model z oddziału jest w zasiegu 24 cali i mogę położyć placek na srodku klocka? (albo widzę tylko jeden model wystający z lasu a kladę templatkę głeboko w lesie?)

2. maszynki, mające większe podstawki niż przepisowe 40x40 czy 50x50 są niszczone na 4+ czy z automatu?

3. czy można objąc pitką dwa oddziały? np. dwa stegadonki stojące blisko siebie?

myślę, że będę miał jeszcze nowe pytania co do tego czaru, który coraz bardziej mi się podoba 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
Stefczyk

Fisch pisze: 1. czy najdalszy kraniec templatki ma być w zasięgu 24'? Czy wystarczy, ze jeden model z oddziału jest w zasiegu 24 cali i mogę położyć placek na srodku klocka? (albo widzę tylko jeden model wystający z lasu a kladę templatkę głeboko w lesie?)
Z tego co wiem to te 24 cale to maźymalna odległość gdzie znajduje się środek templatki
Fisch pisze: 2. maszynki, mające większe podstawki niż przepisowe 40x40 czy 50x50 są niszczone na 4+ czy z automatu?
Jeżeli pokrywasz całą podstawkę to tak jak nie to na 4+ (tak sądzę)
Fisch pisze: 3. czy można objąc pitką dwa oddziały? np. dwa stegadonki stojące blisko siebie?
Nie widzę przeciwwskazań jeżeli oba są blisko i dotyka ich wzornik
Z cyklu na turnieju:
Master Assassin z Fellbladem wpada w 1 turze w Maga Chaosowego na smoku, wypłaca ataki i wypada: 4x1 pada głośnie K*** i cała sala zaczyna klaskać...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Fisch pisze: 2. maszynki, mające większe podstawki niż przepisowe 40x40 czy 50x50 są niszczone na 4+ czy z automatu?
4+... sokro do celowania w nie z maszyn jest bonus a nie liczy sie im wirtualna podstawka to czemu tu mialoby byc inaczej ;)
3. czy można objąc pitką dwa oddziały? np. dwa stegadonki stojące blisko siebie?
nie

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Pitkę kładziesz gdzie chcesz - oddział ma być widoczny i być w zasięgu.
I jak Shino napisał, nie można wsysnąć dwóch oddziałów (imo można położyć templatkę na dwóch oddziałach, ale zadziała tylko na jeden będący celem czaru)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Stefczyk

Racja mój błąd max 1 jednostka nie doczytałem do końca.
Z cyklu na turnieju:

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

tu jest wlasnie dziwna sprawa, bo sa podstawki wieksze niz templatki, wiec w sytuacji gdy wiekszosc templatki pokrywa model, ale nie caly to hit powinien byc automatyczny a nie na 4+, ale to jest kwestia do rozwazan dla masonow.
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

A czy nie jest tak, że model obrywający dziurką dostaje autohit'a?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Dostaje.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Z klopy

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Faktycznie, doczytałem, tylko przy katapulcie (i moździerzu) jest taki zapisek.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

bardziej chodzilo o idiotyzm breath tempates, ktore omiatajac wielkiego stegadona moga trafic na 4+ i do tego skinka tylko, ale ponad polowa templatki jest na celu. Gdyby bylo inaczej to takie kranale moze zaczely by uzywac flame cannona.
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

ODPOWIEDZ