Mumie 1250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Mumie 1250

Post autor: cichy »

Tak mnie coś naszło, żeby sobie jakiś mały defens magiczny teraz zbierać i padło na TK, ale trochę nietypowe :wink:
Nie znam się za bardzo na tej armii w rozpie dałem to co mi się spodobało. Napiszcie czy trzyma się to kupy i czy da się coś tym ugrać.

Prince z GW i lataniem -124 pkt
Liczka z colarem i hieratic jarem na kaszkiecie( :mrgreen: ) - 330 pkt
Liczka z scrolem - 140 pkt
10 szkieletów z łukami - 80 pkt
10 szkieletów z łukami - 80 pkt
skorpion - 85 pkt
skorpion - 85 pkt
5 uszatek ( :mrgreen: ) - 325 pkt

Zastanawiam się nad zamianą uszatek na 20 TG FCG z ikoną( wszedły by wtedy jeszcze 2 scroll) ciężej ich posypać w szarży i wstają d6, a nie d3 jak uszate tyle, że wtedy nie mam nic w rozpie z wysoką siłą no i na papierze wszate wydają mi się bardziej mobilne od kloca. Reasumując wolałbym uszatki bo mi się bardzo podoba ta jednostka i figsy, ale jeśli rozpa będzie nie grywalna to trudno, wywale je na rzecz TG :cry:
Profesjonalne usuwanie wgnieceń z karoserii samochodowych i skutków gradobicia.

symek
Chuck Norris

Post autor: symek »

a wiesz że TG WOGLE nie marszują?? i na tym tracą ushatki a zyskują TK z ikona, spróbuj manewrować ushatkami (5) i 5 calami ruchu, to jest mocne ale trzeba być z nimi bardzo ogranym tak więc początkujący tą armią może sobie nie poradzić
to jest armia która nie wybacza błędów (żadnego), jeden błąd i mozesz być udupiony więc zawsze trzeba wszystko dokładnie przemyśleć kilka razy

a zamiast ołtarza radziłbym klope z czaszkami ponieważ jeśli przeciwnik ma dobrą obrone magiczną albo wysoką liderke (elfy krasie itp) to ołtarz nic raczej nie zrobi a klopa zawsze raz strzeli (a może nawet 2 razy)

i na defens więcej łuków

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Kaszkiet musi zostać :) wiem, że nie marszują. Fakt, reform daje TG jakieś 8'' ruchu dodatkowego. W takim razie TG są bardziej mobilne, ale i tak uszatki bardziej mi się podobają. No i nie samym staticiem człowiek żyje, a prince to nie to samo co king z kosiarą, bez uszatek nie mam pierdolnięcia. To jest z założenia defens magiczny, nie strzelający :P katapy nie będzie, na więcej łuków brakło pkt.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2009, o 13:36 przez cichy, łącznie zmieniany 1 raz.

symek
Chuck Norris

to dorzuć jeszcze staff of ravening (3d6 s2) to zawsze kolejny spel kóry moze namieszać i kórego trzeba zdispelować a wtedy wzrasta szansa na wejscie ołtarza a na princa broch of the great desert (nie pamiętam dokładnie jak to się pisze) i masz kolejnego skrolla

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Nie mieszcze sie wtedy w BP prince 1 + 2 + 2 + 1 +2 = 8 no chyba, ze za hieratic jar, ale nie wiem czy sie oplaca.

symek
Chuck Norris

a no tak HJ jest bardzo dobry ale jednorazowy choć może uratowac w odpowiednim momęcie (np własnie reform ushatek i potem popchnięcie z jara) choć z drugiej strony skoro nie masz katapy i masz 3 inkantacje które mozesz rzucić na ushatki (wnioskuję że TP siedzi na początku w szkieletach i je napedza a potem leci do ushatek) to możesz jara chyba odpuścić na rzecz pocisku do załawtiania lataczy czy jakiś skautów lub fastów kótre zasłaniają mocniejsze oddziały żeby ołtarza nie widziały

ps: jeśli byś zamienił ushabti na TG z ikona to wtedy na pewno byś mogł odpuścić HJ bo TG i tak by były bardzo mobilne

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

aha no i price nie mogl by latac, wiec odpada.

symek
Chuck Norris

a to rozpa wtak właściwie na truniej czy przeciwko konkretnej armii?

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Raczej na turniej. To projekt armii, którą zacznę zbierać. Zawsze najpierw ustalam rozpę, a potem pod nią kupuję armię, oszczędzam trochę kasy na tym ;) Do puki nie wyjdą nowe TK to będę grał nimi tylko na małe pkt tak do 1400 max.

symek
Chuck Norris

jeśli turniejowa to odrazu moge ci powiedzieć że ushabti się nie sprawdzą(łatwo spływają od takich bolców itp )

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Hmn... dlatego jest ich 5. Przecież zanim coś dojdzie mogę sobie je doleczyć, bolce po pewnym czasie powinny zniknąć(wykopki). Tyle, że jest mnie mało i armie takie jak DE to mnie mogą najzwyczajniej w świecie wystrzelać. Widzę, że chyba będę zmuszony do grania na TG. Ale może niech inni jeszcze się wypowiedzą.

symek
Chuck Norris

rozpa zła nie jest i można grać i taką ale do prowadzenia ushatek trzeba naprawde niezłego skilla dlatego polecam ci TG a inni pewnie się nie wypowiadają bo nie ma co tu wiecej zmieniać bo jedyną rzecza do zmiany oprócz ushatek jest ołtarz na klope ale to już powiedziałeś ze nei zmienisz

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Zagram jakieś play testy na proxach i zadecyduję. Dzięki za konsultacje Symek ;)

symek
Chuck Norris

spoko, nie chce zmieniać twojej rozpy na siłę ale niestety ushatki jak już mówiłem są tylko dla bardzo doświadczonych a ty taki nie jesteś wnioskując po twoim poerwszym poście dlatego nie chciałbym abyś niepotrzebnie tracił na nie pieniądze (mimo że modele mają piękne) bo zagrałbyś nimi kilka razi i uznał ze są za słabe

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Ja też kiedyś rozkminiałem Cascket na te punkty z kolegą Miszczem bodajże. Może nie być źle bo ushabti dają ci jednak te 6 s w armii. Ja bym jednak wprowadził pewne zmiany, myślę że na korzyść:

Łuczników łączysz w jeden oddział, dajesz im sztandar i championa, zdejmujesz jednego ushabti, wchodzi za to swarm (jedna baza), prince idzie do szkieli z gw i wardem na 4+, a latanie i jar na hierophanta. Liczce na cascecie koniecznie konia, bo jak wyskoczysz do przodu to nie będziesz miał zasięgu inkantacji. Punktowo musiałbyś pokombinowac, bo brakuje chyba trochę. Jeżeli brakuje dużo, to sztandar i champion w Łukach niekoniecznie, ale prince niech w nich siedzi i daje im inkantację.

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Mi się rozpa podoba tylko nie mam zaufania do uszatek.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

tak w ogóle TK będą moją drugą armią ;) mam już demony, ale mnie nudzą na małe pkt. Jak zdejmę jedną uszate to prawdopodobieństwo rozjechania w 1 turę jest zatrważające. W 5 mają szansę coś ustać, chyba, że chodzi o jakiś myk którego nie znam :) jak liczka na kaszkiecie ma mieć konia? Po co on jej skoro odejście od kaszkietu = zniszczenie. Chyba, że chodzi o możliwość ucieczki, i ratowania chociaż pkt z liczki.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Zasięg inkantacji liczysz od podstawki, reszty się domyśl ^^.
Ushabti masz zamiar przyjmować na klatę? Odważnie, ja wolałbym przyjmować na 20 szkieli z princem który ma warda na 4+. Druga kwestia, to fakt, że 4 czy 5 to żadna różnica, bo i tak musisz o nie dbać i unikać strzał, 4 lepiej się manewruje, ale to już sam zobaczysz co ci pasi.

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Dzięki Izo świetna myśl. Zyskam dzięki temu zabiegowi oddział do blokowania którym miał być TG właśnie, tylko nimi też się walczy w wężyku z czempionem/princem na przedzie? Wychodzi coś takiego

prince z GW i colarem (wchodzi do łuczników)
liczka hierofanta jar i latanie
liczka na kaszkiecie z scrolem.
1 swarm
20 łukoli sztandar czempion
4 uszatki
2 scorpiony

ODPOWIEDZ