DE 2250 Piotrasa

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

DE 2250 Piotrasa

Post autor: Piotras »

Generalnie nie będę ściemniał, za dużych doświadczeń z DE nie mam. Uważam taką rozpę za całkiem grywalną, jak i klimatyczną, ale to moja subiektywna opinia. :mrgreen:
1 Supreme Sorceress @ 350 Pts
General; Magic Level 4
Dispel Scroll
Dispel Scroll
Tome of Furion
Pearl of Infinite Bleakness

1 Sorceress @ 185 Pts

Magic Level 2
Darkstar Cloak
Dispel Scroll

1 Death Hag @ 225 Pts
Battle Standard

23+1 Dark Elf Warriors @ 208 Pts
Shield; Standard; Musician
War Banner
Lordling

10 Dark Elf Repeater Crossbowmen @ 110 Pts
Shield

5 Dark Riders @ 85 Pts

5 Harpies @ 55 Pts
5 Harpies @ 55 Pts

13+1 Black Guard @ 252 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician
Standard of Hag Graef
Tower Master

1 Cold One Chariot @ 100 Pts
1 Cold One Chariot @ 100 Pts

12 Har Ganeth Executioners @ 150 Pts

Musician

2 Reaper Bolt Thrower @ 200 Pts

1 War Hydra @ 175 Pts

Casting Pool: 9
Dispel Pool: 5
Models in Army: 91
Total Army Cost: 2250
Teraz Wasze obiektywne opinie. ;) Przechlapane mam z defensami. Ew. za hydrę wchodzi cannon dow, a za pkt dopakowuje exeków oraz bg do większej ilosci, tudzież cannon + 2dzy DR ;)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Klimatu nie masz za grosz bo czarodziejki raczej nie specjalnie lubią się ze świątynią khaina...
Piotras pisze:1 Supreme Sorceress @ 350 Pts
General; Magic Level 4
Dispel Scroll
Dispel Scroll
Tome of Furion
jak nie masz szytletu to po co Ci perła?

DR kusze, jeszcz jedne harpie i magiczna bron dla mastera w BG kosztem rydwanu.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

GarG pisze:Klimatu nie masz za grosz bo czarodziejki raczej nie specjalnie lubią się ze świątynią khaina...
Piotras pisze:1 Supreme Sorceress @ 350 Pts
General; Magic Level 4
Dispel Scroll
Dispel Scroll
Tome of Furion

DR kusze, jeszcz jedne harpie i magiczna bron dla mastera w BG kosztem rydwanu.
Cóż, mam złe poczucie klimatu ;) bardziej chodziło mi coś innego niż wciąż się przejawia w rozpach etc.
Perla - zabezpiecznie dla łoriorów. Gdyby ewentualnie dostali z jakiegoś sporego strzelania. Mam tendencje do niezdawania panik, nawet na 9 ;)
No i tu jest kwestia między wymianą perły na cloak (wtedy wylatuje tome i wchodzi płaszczyk +1 DD) a na małą maguske perłe.
a co jest złego w 2 rydwanach? nie potrzebuje zbędnych kusz na DRach. Imho oni i tak mają ginąć, więc po co..? ;)

ale rozumiem i dziękuję za sugestię, pogram jak skołuje fixy i zastosuję się do sugerowanych zmian ;)

edit: tak sobie myślę, że ewentualnie za tome'a może wejśc sztylet :mrgreen:

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Piotras pisze:a co jest złego w 2 rydwanach? nie potrzebuje zbędnych kusz na DRach. Imho oni i tak mają ginąć, więc po co..? ;)
Nic... ale 2 w tej rozpie nie są potrzebne. Imho kusze na DR są genialne, to 2 jednostka po shadach( których nie masz a co jest dziwne...) w tej armii pod względem strzelania z racji swojej wielkiej mobilności, mi zazwyczaj oni zostają na stole, poświęcem ich tylko jeśli nie mam innego wyjścia.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

a co ma jedno do drugiego? :)
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Zapewne chodzi o konieczność zdania paniki, jeśli czarka poświeci w ten sposób 25% oddziału. Ale w sumie i tak bez sensu.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Robson pisze:
a co ma jedno do drugiego? :)
myślę, że Gargowi chodziło o to, jakby zginęło paru z sztyletu, a potem np. od wrogiej magii czy strzelania ;)
Poza tym prosilem nie o dyskusje nt. czyjegoś posta i pomyslu, tylko o własne sugestie. :)
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Chyba nikt czymś takim nie grał i nie wiadomo, jak się spisze. Więc sugestiami się nie przejmuj, a nuż się będzie fajnie grało
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Jankiel pisze: nuż się będzie fajnie grało
Mam taką nadzieję :) Pomału zaczynam skupować figurki ;)

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Osobiście zmnieniłbym charioty na Coki ,gdyż mają one o wiele większy potencjał mając do pomocy kociołek ( i więcej wytrzymają , jeśli idzie o ostrzał altyleryjski) ,chyba ,że zakładasz ,że kociołek pomaga tylko Exe i BG. Za resztę pkt dobiłbym exe do 14 i dałbym 5 harpii

pozdro
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Nie, chcę jeden rydwan. To ma być rozpa magiująco, defensywna, ale tez w miare możliwości z kopem. takie coś niestandardowego, co ma wszystkiego po troszke, a nie coś wymaksowanego. Nie lubię standardów, wyżyłowanych itd.

Rozpiska po uwzględnieniu wielu komentarzy ;)
Supreme Sorceress @ 360 Pts
General; Magic Level 4
Sacrificial Dagger
Dispel Scroll
Dispel Scroll

Sorceress @ 185 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll
Darkstar Cloak

Death Hag @ 225 Pts + Cauldron of Blood
Battle Standard

10 Dark Elf Repeater Crossbowmen @ 110 Pts
Shield

5 Dark Riders @ 110 Pts
Rptr Crossbow

5 Harpies @ 55 Pts
5 Harpies @ 55 Pts
5 Harpies @ 55 Pts

27+1 Dark Elf Warriors @ 208 Pts

Standard; Musician; Lordling
War Banner

13+1 Black Guard @ 267 Pts
Standard; Musician
Standard of Hag Graef
Tower Master + Soulrender

12 Har Ganeth Executioners @ 144 Pts
Cold One Chariot @ 100 Pts
War Hydra @ 175 Pts
2 Reaper Bolt Thrower @ 200 Pts

Casting Pool: 9
Dispel Pool: 5
Models in Army: 99
Total Army Cost: 2249
Mam nadzieję, że się podoba i nie jest prosta w prowadzeniu. Mam nadzieje powalczyć w miarę dobrze z każdym. ;)
chyba nie trzeba tłumaczyć co do czego.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

no calkiem, calkiem.

mozna sie zastanowic nad wstawieniem DR w miejsce kusznikow.
ja niedawno sprobowalem kusz na DR i jestem fanem tego oddzialu :D
exeki mnie kompletnie nie przekonuja, ale pewnie sa nieodlacznym elementem twojej koncepcji. no i figurki ladne :)
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Gobos pisze:exeki mnie kompletnie nie przekonuja, ale pewnie sa nieodlacznym elementem twojej koncepcji. no i figurki ladne :)
Myślę, że exeki są mocno niedoceniani. Przez przeciwników rownież. ;) Grając WE nauczyłem się, że mając wiele celów, nie można wszystkich zlikwidować. Rydwan mocny się też nie wydaje, a jest idealną kontrą.

a co do figurek to oczywiście ;)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Post autor: Torres »

Grałem czymś dość podobnym (tylko, że bardziej wysępionym i, tak mi się wydaje, mocniejszym).
Powiem krótko: Nie.
Armie, które próbują być dobre we wszystkim (naprawdę... też taką chciałem) po prostu nie są dobre w niczym.
Ofensy Cię pojadą (szczególnie jak będą mieli LT po swojej stronie, na który nie masz odpowiedzi).
Z defensami będzie nieco łatwiej ale też nie różowo.
Jeśli jednak bardzo chcesz trzymać się przy tej rozpisce to ja bym rozbił ten oddział Execów na dwie szóstki.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Myślę, że to kwestia ogrania... bardziej wyżylowana taka rozpa czyli?
Na LT mam w razie czego bolce. Myślę, że to nie jest takie złe, ale wyjdzie w praktyce :)

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

2 Bolce to nic wielkiego. Każdy LT może się na nie wystawić i nie martwić zbytnio o śmierć a później zmieść Ci armię. Wiem, bo to przeżyłem mając nawet więcej strzelania:

High Sorceress
4th lvl, Tome of Furion, Dispel Scroll, Pendant of Khaeleth

Sorceress
2nd lvl, Darkstar Cloak

Sorceress
2nd lvl, Dispel Scroll

Death Hag
Cauldron of Blood

5 Harpies
5 Harpies

5 Dark Riders
Repeater Crossbows

5 Dark Riders
Repeater Crossbows

10 Crossbowmen
Shields,

14 Black Guards
Tower Master (Crimson Death), Standard Bearer (Standard of Hag Graef)

7 Shades
Great Weapons

6 Cold One Knights
Standard Bearer

2 Reaper Bolt Throwers

War Hydra

Powiem szczerze. Na papierze i na stole wszystko wygląda pięknie, ale jak już dojdzie co do czego to trochę lipa.
Magia idzie albo nie (a ją mamy podobną), na strzelanie można liczyć ale nie na to, że ściągnie LT, a combatem to z dobrym graczem nie nabijesz wystarczająco dużo punktów. Bo czym? BG, w których nikt się nie wbije? Właściwie tylko hydrą. Execi nastawione na walkę się nie sprawdzą, warriorzy mogą trzymać ćwiartki i czarodziejki, chariot sam nic nie zrobi. A strzelania masz tak mało, że do defensów będziesz musiał iść.
Naprawdę to była armia, która mi się bardzo podobała. Ale nie spełniła moich oczekiwań, więc się przerzuciłem z 3/3 dróg na 2/3 (z magii zrezygnowałem :P).

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Moim zdaniem brakuje CoKów. Co prawda mają głupotę(co przy moim szczęściu przy LD9 i tak często nie zdaję) aczkolwiek mam sentyment do tej jednostki ;D

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

CoKów rzeczywiście brakuje. Różnica pomiędzy gołą piątką knightów a chariotem, poza ceną, jest taka, że na CoKów można rzucić gifta z CoBa. A to zmienia wszystko moim zdaniem.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie radź się na forum, tylko graj. Gdybym zasięgał opinii innych graczy WE pewnie nigdy nie zagrałbym na hordzie elfów, tak teraz popularnej.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Jankiel pisze:Gdybym zasięgał opinii innych graczy WE pewnie nigdy nie zagrałbym na hordzie elfów, tak teraz popularnej.
Akurat co do tego nie miej do mnie pretensji. Ja już jakiś czas grałem na hordzie WElfowej. Co prawda dopiero na PGA pierwszy raz tak poważniej, no ale mnie się jakoś nigdy nikt nie chciał słuchać ;)
Maciej racje, potestuje to sie okaże ;)

ODPOWIEDZ