kilka pytań początkującego 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Dodo Pieniążek
Powergamer Rozpiskowy

Re: kilka pytań początkującego 2

Post autor: Dodo Pieniążek »

Pytanie dotyczy akurat Spiteful Shielda z orkowego asortymentu.

Przy rzucie "1" na tafienie atakujący otrzymuje hita z S5. To jasne.
A co się dzieje gdy koń czy inny "mount" wyrzuci 1. Hita dostaje jeździec czy mount?
Dla armour save to nie ma znaczenia jako całości modelu, ale woundowanie na toughnes'ie ma.
3rd Legion - Asuryan's Wrath
Obrazek
Obrazek

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Dodo Pieniążek pisze:Pytanie dotyczy akurat Spiteful Shielda z orkowego asortymentu.

Przy rzucie "1" na tafienie atakujący otrzymuje hita z S5. To jasne.
A co się dzieje gdy koń czy inny "mount" wyrzuci 1. Hita dostaje jeździec czy mount?
Dla armour save to nie ma znaczenia jako całości modelu, ale woundowanie na toughnes'ie ma.
Nie możesz nigdy atakować bezpośrednio jednowoundowych wierzchowców, takich jak koń, świniak czy wilk, więc czemu miał byś bić na ich toughnessa? Nie przypominam sobie sytuacji, żeby kiedykolwiek T takiego wierzchowca był wykorzystywany.

Góra i dół to jeden model, więc jeśli kuń skrewi - bęcki dostaje jego pan. Taki żywot jeźdźca.

Awatar użytkownika
skaven13
Wałkarz

Post autor: skaven13 »

co do jednego modelu, T test z censerów działa na model który się z nimi styka. Jeżeli styka się kolo na monsterze to i góra i dół zdają test czy rzucam na 4+ czy też tak jak ze strzelania (5+)? Podobnie z pierwszym czarem demonów z NURGLA. I góra i dół mają staty na 1?
Pozdrawiam
Obrazek
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
Nie lubię demonów i mroczniaków :(

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

lohost pisze:jesli mam na heraldzie salansha -allures of slaanesh, to przeciwnik testuje za kazdy model ktory chce zaatakowac oddzielnie czy raz za wszystkie z danego oddzialu??
Raz na oddział...
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

Krasnale dają dwie kostki dispella na parówkach?
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

raczej dają, ja grałem tak że jak zabije się całą armie krasnali to 2 kostki też znikają

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

kanister pisze:Krasnale dają dwie kostki dispella na parówkach?
w sojuszu z dwarfami masz 4DD z bazy ("za armie").
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

skaven13 pisze:co do jednego modelu, T test z censerów działa na model który się z nimi styka. Jeżeli styka się kolo na monsterze to i góra i dół zdają test czy rzucam na 4+ czy też tak jak ze strzelania (5+)? Podobnie z pierwszym czarem demonów z NURGLA. I góra i dół mają staty na 1?
Pozdrawiam
Podczepię się jeszcze pod censery. Jeśli zdejmowane są modele, które zginą w T teście? Czy zdejmuję pierwszy szereg i później wypełniam go tymi z tyłu? Czy jeśli zginie np cały pierwszy szereg, to nikt nie bije?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Tak
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

co tak? może powiedziałbyś coś więcej, bo twoja odpowiedź nic nie wnosi...

Awatar użytkownika
skaven13
Wałkarz

Panowie nie idźmy tą drogą. Jak ktoś zadaje kilka pytań, nie odpowiadajmy "tak". Poza tym do którego pytania jest to odpowiedź, bo jest kilka bez odpowiedzi.
Afro mnie ubiegł o kilka sekund :)
Obrazek
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Afro pisze: Jeśli zdejmowane są modele, które zginą w T teście? Czy zdejmuję pierwszy szereg i później wypełniam go tymi z tyłu? Czy jeśli zginie np cały pierwszy szereg, to nikt nie bije?
Skoro tak grzecznie prosisz to odpowiem Ci teraz na reszte, chłopki które zdechły w teście giną z racji tego ze tracą 1 ptk swojej żywotności, jeśli to był pierwszy szereg to masz to nawet na chłopaski rozum można się domyślić ( a nawet z lekcji historii w gimnazjum) ze jak ginął pierwszy szereg to inne chłopki(z 2 szeregu) ich zastępowały, natomiast wedle zasad WFB z działy Walka Wręcz jeśli pierwszy szereg został wybity drugi szereg który wchodzi na miejsce pierwszego nie oddaje...

Proszę...

I na pytanie "CZY" odpowiada się "tak" lub "nie".

Awatar użytkownika
skaven13
Wałkarz

a co z takim przypadkiem: rzucam T test za każdy model oddzielnie (tak jak rulebook przykazał), i wypada mi tak, że zginęli dwaj z drugiego rzędu. Wszyscy z pierwszego mogą bić, czy też może bez dwóch?
Aha i proszę kogoś o odpowiedź na moje pytanie zamieszczone w poście na górze strony. Nie wiem dlaczego zostało pominięte.
Obrazek
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

skaven13 pisze:co do jednego modelu, T test z censerów działa na model który się z nimi styka. Jeżeli styka się kolo na monsterze to i góra i dół zdają test czy rzucam na 4+ czy też tak jak ze strzelania (5+)? Podobnie z pierwszym czarem demonów z NURGLA. I góra i dół mają staty na 1?
Pozdrawiam
sprawa wymaga uściślenia ( :roll: ) ale najprawdopodobniej losuje się co ma zdawać T.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

GarG pisze:
Afro pisze: Jeśli zdejmowane są modele, które zginą w T teście? Czy zdejmuję pierwszy szereg i później wypełniam go tymi z tyłu? Czy jeśli zginie np cały pierwszy szereg, to nikt nie bije?
Skoro tak grzecznie prosisz to odpowiem Ci teraz na reszte, chłopki które zdechły w teście giną z racji tego ze tracą 1 ptk swojej żywotności, jeśli to był pierwszy szereg to masz to nawet na chłopaski rozum można się domyślić ( a nawet z lekcji historii w gimnazjum) ze jak ginął pierwszy szereg to inne chłopki(z 2 szeregu) ich zastępowały, natomiast wedle zasad WFB z działy Walka Wręcz jeśli pierwszy szereg został wybity drugi szereg który wchodzi na miejsce pierwszego nie oddaje...

Proszę...

I na pytanie "CZY" odpowiada się "tak" lub "nie".
Skoro taki z Ciebie polonista, to mogłeś się wykazać odrobiną elokwencji i wyjaśnić dlaczego było tak jak napisałeś. Do gimnazjum nie chodziłem i widocznie nie mogę pojąć Twojego toku rozumowania. Jest jasno napisane, że testy Censerów robi się przed walką, nawet przed impact hitami, dlatego się zapytałem co się dzieje z modelami, bo jak dla mnie to nie jest takie straight forward zabieranie modeli ze stołu. Na innych forach ludzie pisali, że zabierają modele jak w strzelaniu i mimo śmierci kilku szczurów, pierwszy szereg zawsze jest wypełniany...
Ostatnio zmieniony 28 lis 2009, o 13:11 przez Afro, łącznie zmieniany 1 raz.

PogromcaWampirow
Plewa

Post autor: PogromcaWampirow »

Mam pytanko, z jakimi armiami moga w obecnej edycji grac w parze lizardmeni?.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

z każdą - to kwestia wyłącznie ustalenia. Swojego czasu było co prawda zestawienie w WD kto może z kim :wink: Ale realnie nikt tego nie stosuje - umawiasz się z kumplem albo zapoznajesz się z regulaminem turnieju. To tyle :mrgreen:

żółwik,
Ż.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

skaven13 pisze:a co z takim przypadkiem: rzucam T test za każdy model oddzielnie (tak jak rulebook przykazał), i wypada mi tak, że zginęli dwaj z drugiego rzędu. Wszyscy z pierwszego mogą bić, czy też może bez dwóch?
Aha i proszę kogoś o odpowiedź na moje pytanie zamieszczone w poście na górze strony. Nie wiem dlaczego zostało pominięte.
Ale jak z 2 szeregu? W HtH najpierw wyżyna się 1 szereg.
Afro pisze:Skoro taki z Ciebie polonista, to mogłeś się wykazać odrobiną elokwencji i wyjaśnić dlaczego było tak jak napisałeś. Do gimnazjum nie chodziłem i widocznie nie mogę pojąć Twojego toku rozumowania. Jest jasno napisane, że testy Censerów robi się przed walką, nawet przed impact hitami, dlatego się zapytałem co się dzieje z modelami, bo jak dla mnie to nie jest takie straight forward zabieranie modeli ze stołu. Na innych forach ludzie pisali, że zabierają modele jak w strzelaniu i mimo śmierci kilku szczórów, pierwszy szereg zawsze jest wypełniany...
Z cenzerami styka się tylko pierwszy szereg więc on testuje T jeśli ( załóżmy ze szereg ma 5 modeli) 5-ciu nie zda to ginie i wtedy przychodzi drugich 5 chłopa, którzy już nie testują. To tak jak byś w CC wjechał chariotem w oddział impactami zabił cały pierwszy szereg. Różnica jest taka że test T jest wcześniej i że inaczej sie rzuca.

Awatar użytkownika
skaven13
Wałkarz

GarG pisze:Ale jak z 2 szeregu? W HtH najpierw wyżyna się 1 szereg.
Śpieszę wytłumaczyć :wink: Wszystkie modele (przyjaciel czy wróg), nie unit, stykające się z modelem wyposażonym w censer muszą zdać T test. Jeżeli ja szarżuje censerami i zasięg ma 5 z 9 chłopa, to i tak muszę zdawać wszystkimi dziewięcioma i mogą zejść ci z drugiego szeregu, jako że hity nie idą w oddział (jak ma to miejsce w HtH) tylko dokładnie w te modele które się stykają (tu jest różnica jeżeli chodzi o impacty które przytoczyłeś).
Mam nadzieję że w miarę zrozumiale to napisałem i wszystko jest już jasne.
Pozdrawiam serdecznie
Obrazek
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Witam w zasadach jest gdzieś napisane (nie mam podrecznika więc nie przytocze) że pojedyncgy model który w reakcji na szarże zadeklarował ucieczke w kolejnej turze zbiera sie automatycznie. Na bitewce miałem taka sytuacje: ze strzelania zdjołem 14 modeli w dodziałe został tylko chorąży oddziału i zdał test ZP zadaklarowałem szarże na niego w kolejnej turze zadeklarował ucieczkę. Czy zbierze sie automatycznie czy wogóle sie nie zbierze bo zostało mniej niz 1/4 oddziału??

Zablokowany