kilka pytań początkującego 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
-
- Powergamer Rozpiskowy
Re: kilka pytań początkującego 2
Pytanie dotyczy akurat Spiteful Shielda z orkowego asortymentu.
Przy rzucie "1" na tafienie atakujący otrzymuje hita z S5. To jasne.
A co się dzieje gdy koń czy inny "mount" wyrzuci 1. Hita dostaje jeździec czy mount?
Dla armour save to nie ma znaczenia jako całości modelu, ale woundowanie na toughnes'ie ma.
A co się dzieje gdy koń czy inny "mount" wyrzuci 1. Hita dostaje jeździec czy mount?
Dla armour save to nie ma znaczenia jako całości modelu, ale woundowanie na toughnes'ie ma.
3rd Legion - Asuryan's Wrath
![Obrazek](http://www.abload.de/img/bg3-2iu34.gif)
![Obrazek](http://www.abload.de/img/lw6ecde.gif)
![Obrazek](http://www.abload.de/img/bg3-2iu34.gif)
![Obrazek](http://www.abload.de/img/lw6ecde.gif)
Nie możesz nigdy atakować bezpośrednio jednowoundowych wierzchowców, takich jak koń, świniak czy wilk, więc czemu miał byś bić na ich toughnessa? Nie przypominam sobie sytuacji, żeby kiedykolwiek T takiego wierzchowca był wykorzystywany.Dodo Pieniążek pisze:Pytanie dotyczy akurat Spiteful Shielda z orkowego asortymentu.
Góra i dół to jeden model, więc jeśli kuń skrewi - bęcki dostaje jego pan. Taki żywot jeźdźca.
co do jednego modelu, T test z censerów działa na model który się z nimi styka. Jeżeli styka się kolo na monsterze to i góra i dół zdają test czy rzucam na 4+ czy też tak jak ze strzelania (5+)? Podobnie z pierwszym czarem demonów z NURGLA. I góra i dół mają staty na 1?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
![Obrazek](http://i768.photobucket.com/albums/xx327/paskud13/podpisbest21.jpg)
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
Nie lubię demonów i mroczniaków
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Raz na oddział...lohost pisze:jesli mam na heraldzie salansha -allures of slaanesh, to przeciwnik testuje za kazdy model ktory chce zaatakowac oddzielnie czy raz za wszystkie z danego oddzialu??
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
w sojuszu z dwarfami masz 4DD z bazy ("za armie").kanister pisze:Krasnale dają dwie kostki dispella na parówkach?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Podczepię się jeszcze pod censery. Jeśli zdejmowane są modele, które zginą w T teście? Czy zdejmuję pierwszy szereg i później wypełniam go tymi z tyłu? Czy jeśli zginie np cały pierwszy szereg, to nikt nie bije?skaven13 pisze:co do jednego modelu, T test z censerów działa na model który się z nimi styka. Jeżeli styka się kolo na monsterze to i góra i dół zdają test czy rzucam na 4+ czy też tak jak ze strzelania (5+)? Podobnie z pierwszym czarem demonów z NURGLA. I góra i dół mają staty na 1?
Pozdrawiam
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
Tak
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Panowie nie idźmy tą drogą. Jak ktoś zadaje kilka pytań, nie odpowiadajmy "tak". Poza tym do którego pytania jest to odpowiedź, bo jest kilka bez odpowiedzi.
Afro mnie ubiegł o kilka sekund![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Afro mnie ubiegł o kilka sekund
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
Skoro tak grzecznie prosisz to odpowiem Ci teraz na reszte, chłopki które zdechły w teście giną z racji tego ze tracą 1 ptk swojej żywotności, jeśli to był pierwszy szereg to masz to nawet na chłopaski rozum można się domyślić ( a nawet z lekcji historii w gimnazjum) ze jak ginął pierwszy szereg to inne chłopki(z 2 szeregu) ich zastępowały, natomiast wedle zasad WFB z działy Walka Wręcz jeśli pierwszy szereg został wybity drugi szereg który wchodzi na miejsce pierwszego nie oddaje...Afro pisze: Jeśli zdejmowane są modele, które zginą w T teście? Czy zdejmuję pierwszy szereg i później wypełniam go tymi z tyłu? Czy jeśli zginie np cały pierwszy szereg, to nikt nie bije?
Proszę...
I na pytanie "CZY" odpowiada się "tak" lub "nie".
a co z takim przypadkiem: rzucam T test za każdy model oddzielnie (tak jak rulebook przykazał), i wypada mi tak, że zginęli dwaj z drugiego rzędu. Wszyscy z pierwszego mogą bić, czy też może bez dwóch?
Aha i proszę kogoś o odpowiedź na moje pytanie zamieszczone w poście na górze strony. Nie wiem dlaczego zostało pominięte.
Aha i proszę kogoś o odpowiedź na moje pytanie zamieszczone w poście na górze strony. Nie wiem dlaczego zostało pominięte.
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
sprawa wymaga uściślenia (skaven13 pisze:co do jednego modelu, T test z censerów działa na model który się z nimi styka. Jeżeli styka się kolo na monsterze to i góra i dół zdają test czy rzucam na 4+ czy też tak jak ze strzelania (5+)? Podobnie z pierwszym czarem demonów z NURGLA. I góra i dół mają staty na 1?
Pozdrawiam
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Skoro taki z Ciebie polonista, to mogłeś się wykazać odrobiną elokwencji i wyjaśnić dlaczego było tak jak napisałeś. Do gimnazjum nie chodziłem i widocznie nie mogę pojąć Twojego toku rozumowania. Jest jasno napisane, że testy Censerów robi się przed walką, nawet przed impact hitami, dlatego się zapytałem co się dzieje z modelami, bo jak dla mnie to nie jest takie straight forward zabieranie modeli ze stołu. Na innych forach ludzie pisali, że zabierają modele jak w strzelaniu i mimo śmierci kilku szczurów, pierwszy szereg zawsze jest wypełniany...GarG pisze:Skoro tak grzecznie prosisz to odpowiem Ci teraz na reszte, chłopki które zdechły w teście giną z racji tego ze tracą 1 ptk swojej żywotności, jeśli to był pierwszy szereg to masz to nawet na chłopaski rozum można się domyślić ( a nawet z lekcji historii w gimnazjum) ze jak ginął pierwszy szereg to inne chłopki(z 2 szeregu) ich zastępowały, natomiast wedle zasad WFB z działy Walka Wręcz jeśli pierwszy szereg został wybity drugi szereg który wchodzi na miejsce pierwszego nie oddaje...Afro pisze: Jeśli zdejmowane są modele, które zginą w T teście? Czy zdejmuję pierwszy szereg i później wypełniam go tymi z tyłu? Czy jeśli zginie np cały pierwszy szereg, to nikt nie bije?
Proszę...
I na pytanie "CZY" odpowiada się "tak" lub "nie".
Ostatnio zmieniony 28 lis 2009, o 13:11 przez Afro, łącznie zmieniany 1 raz.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
-
- Plewa
Mam pytanko, z jakimi armiami moga w obecnej edycji grac w parze lizardmeni?.
Ale jak z 2 szeregu? W HtH najpierw wyżyna się 1 szereg.skaven13 pisze:a co z takim przypadkiem: rzucam T test za każdy model oddzielnie (tak jak rulebook przykazał), i wypada mi tak, że zginęli dwaj z drugiego rzędu. Wszyscy z pierwszego mogą bić, czy też może bez dwóch?
Z cenzerami styka się tylko pierwszy szereg więc on testuje T jeśli ( załóżmy ze szereg ma 5 modeli) 5-ciu nie zda to ginie i wtedy przychodzi drugich 5 chłopa, którzy już nie testują. To tak jak byś w CC wjechał chariotem w oddział impactami zabił cały pierwszy szereg. Różnica jest taka że test T jest wcześniej i że inaczej sie rzuca.Afro pisze:Skoro taki z Ciebie polonista, to mogłeś się wykazać odrobiną elokwencji i wyjaśnić dlaczego było tak jak napisałeś. Do gimnazjum nie chodziłem i widocznie nie mogę pojąć Twojego toku rozumowania. Jest jasno napisane, że testy Censerów robi się przed walką, nawet przed impact hitami, dlatego się zapytałem co się dzieje z modelami, bo jak dla mnie to nie jest takie straight forward zabieranie modeli ze stołu. Na innych forach ludzie pisali, że zabierają modele jak w strzelaniu i mimo śmierci kilku szczórów, pierwszy szereg zawsze jest wypełniany...
Śpieszę wytłumaczyćGarG pisze:Ale jak z 2 szeregu? W HtH najpierw wyżyna się 1 szereg.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Mam nadzieję że w miarę zrozumiale to napisałem i wszystko jest już jasne.
Pozdrawiam serdecznie
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
Witam w zasadach jest gdzieś napisane (nie mam podrecznika więc nie przytocze) że pojedyncgy model który w reakcji na szarże zadeklarował ucieczke w kolejnej turze zbiera sie automatycznie. Na bitewce miałem taka sytuacje: ze strzelania zdjołem 14 modeli w dodziałe został tylko chorąży oddziału i zdał test ZP zadaklarowałem szarże na niego w kolejnej turze zadeklarował ucieczkę. Czy zbierze sie automatycznie czy wogóle sie nie zbierze bo zostało mniej niz 1/4 oddziału??