Skaveński LD bonus
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Skaveński LD bonus
Powiedzcie mi jak jest waszym zdaniem, bo drogi są dwie.
1. Szczury dodaja ilość szeregów do swego morale nawet +milion ale nie więcej niż do 10 (sdtrona 33 nowego AB, zniknał zapisek w zasadzie Strenght in Numbers, zostało jednak stwierdzenie RANK BONUS)
2. Szczury dostaja max +3 do LD za RANK BONUS (strona 80 tej samej ksiązki w reozdziale poświęconemu taktyce gry Skavenami autor wprost napisał że dostaja up to +3
Jak jest waszym zdaniem?
1. Szczury dodaja ilość szeregów do swego morale nawet +milion ale nie więcej niż do 10 (sdtrona 33 nowego AB, zniknał zapisek w zasadzie Strenght in Numbers, zostało jednak stwierdzenie RANK BONUS)
2. Szczury dostaja max +3 do LD za RANK BONUS (strona 80 tej samej ksiązki w reozdziale poświęconemu taktyce gry Skavenami autor wprost napisał że dostaja up to +3
Jak jest waszym zdaniem?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
co jest opisane w zasadach? Ze nie ma ograniczen.
To, że autor niewiele wnosi do gry (nie mówiąc już o pisaniu taktyk skavenami, czego pewnie w ogóle nie ogarnia) nowo pisanymi zasadami, które są niedoprecyzowane, nie zmienia faktu, że fluffowym pierdzeniem + relacjami z WD nie warto się kierować.
Jezeli skaveny mają mieć tylko +3 do bonusu za LD, to abominacja ucieka 3d6+1, bo jest napisane "All models in the skaven army add +1 to the total rolled to determine the distance they flee."
To, że autor niewiele wnosi do gry (nie mówiąc już o pisaniu taktyk skavenami, czego pewnie w ogóle nie ogarnia) nowo pisanymi zasadami, które są niedoprecyzowane, nie zmienia faktu, że fluffowym pierdzeniem + relacjami z WD nie warto się kierować.
Jezeli skaveny mają mieć tylko +3 do bonusu za LD, to abominacja ucieka 3d6+1, bo jest napisane "All models in the skaven army add +1 to the total rolled to determine the distance they flee."
-
- Masakrator
Jaaaaaaaaasne.
Ot co, zapomniało się biednemu Vetocowi dopisać Scurry Away! przy paru jednostkach.
Zapomniało się dopisać One Use Only przy Sztormówie/Tokenach.
Nie zauważyliście może, że SA! jest tylko u modeli,de facto, przynależnych do rasy skaveńskiej?
Wg. mnie to celowe działanie.
Ot co, zapomniało się biednemu Vetocowi dopisać Scurry Away! przy paru jednostkach.
Zapomniało się dopisać One Use Only przy Sztormówie/Tokenach.
Nie zauważyliście może, że SA! jest tylko u modeli,de facto, przynależnych do rasy skaveńskiej?
Wg. mnie to celowe działanie.
Ja też tak uważam, ale za to Censerzy mają 8ld przy stubbornie od furmanki (oczywiście jeżeli odział monków ma 3 ranki)Occ pisze:Wg. mnie to celowe działanie.
Oczywiście to tylko moje zdanie
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
Nie lubię demonów i mroczniaków
-
- Masakrator
I ja tak myślę i tak grać będę do czasu,jak FAQ jasno nie wyrazi swojego zdania(jednak wydaje mi się, że FAQ rozwiąże wiele spraw na korzyść szczurów).Ja też tak uważam, ale za to Censerzy mają 8ld przy stubbornie od furmanki (oczywiście jeżeli odział monków ma 3 ranki)
Oczywiście to tylko moje zdanie
Swoją drogą,dlaczego ten temat nie jest w Q&A?
-
- Masakrator
Wiem. FAQ, mam nadzieję, będzie mówiło inaczej.Kwestia zostala przeglosowana ;p
Ale co do tych censerów- stubborna nie zdaje się na bazowej liderce, zdaje się na swojej liderce. Jak są w 6 calach od mnichów to używają ICH rank bonusu żeby ulepszyć SWOJĄ liderkę za pomocą SWOJEJ zasady "strenght in numbers".
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.
Czyli według tej opinii, w zasięgu 6 cali od monków i 12 cali od Furnance mają stubborna na LD 8 (albo 10 zależnie jak interpretujemy Strenght in Numbers ), a będąc dalej niż 6 cali od monków, ale wciąż 12 cali od Furnance mają stubborna na LD 5? No proszę coraz więcej i więcej opcjikanister pisze:Ale co do tych censerów- stubborna nie zdaje się na bazowej liderce, zdaje się na swojej liderce. Jak są w 6 calach od mnichów to używają ICH rank bonusu żeby ulepszyć SWOJĄ liderkę za pomocą SWOJEJ zasady "strenght in numbers".
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Dokładnie to mam na myśli, wydaje mi się to najrozsądniejsze i najbardziej zgodne z zasadami.Mac pisze:Czyli według tej opinii, w zasięgu 6 cali od monków i 6 cali od Furnance mają stubborna na LD 8 (albo 10 zależnie jak interpretujemy Strenght in Numbers ), a będąc dalej niż 6 cali od monków, ale wciąż 12 cali od Furnance mają stubborna na LD 5? No proszę coraz więcej i więcej opcji
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.
kanister pisze:Ale co do tych censerów- stubborna nie zdaje się na bazowej liderce, zdaje się na swojej liderce. Jak są w 6 calach od mnichów to używają ICH rank bonusu żeby ulepszyć SWOJĄ liderkę za pomocą SWOJEJ zasady "strenght in numbers".
Jednostki używają Ld ze swojej charakterystyki. Więc według rulebooka (chyba że wyszła jakaś errata do stubborna) powinni zdawać na 5. Ale według zasady strenght in numbers dodają rank bonus do wszystkich testów LD, a stubborn jest takim właśnie testem. Więc według zasad, w 6" od monków i 12" od furmanki mają stubborn na LD 8.
Czyli, tak, zgadzam się z opinią Kanister'a
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
dokladnie rzecz biorac na swojej ld w profilukanister pisze:Ale co do tych censerów- stubborna nie zdaje się na bazowej liderce, zdaje się na swojej liderce.
@skaven13 jak rzumiem zgadzasz sie tez z tym, ze nie ma bonusu do ld od banshee tak?
Wiesz jako gracz skaveński wolałbym aby mieli bonus, ale według podręcznika mojej armii (jak zwalony by on nie był) cytuję:Shino pisze:@skaven13 jak rozumiem zgadzasz się tez z tym, ze nie ma bonusu do Ld od banshee tak?
koniec cytatu. Z tego co wiem krzyk banshee (chyba o to pytasz?) nie jest testem charakterystyki zwanej Ld. Tak więc banshee zabija mnóstwo szczurów jako że są strachliwe i mają słabe serduszkaAll units in the skaven army add their current rank bonus to their Leadership value for any leadership-based test
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
Wobec tego slavsy mogą wypłacić tylko d3+3 za corned rats...Shino pisze:jak najbardziej celowe... jesli rank bonus mozesz miec wiecej niz +3 to szczury dodaja ile chca do ld. Jesli rank bonus jest do max 3 to szczury dodaja max 3 do ldOcc pisze: Wg. mnie to celowe działanie.
Widzisz nieścisłość?
widze. W stength in numbers masz rank bonus a w slavesach masz rank. Ciezko nie zauwazyc braku jednego slowka
to juz sam wymysliles prawda? bo z czegoniby to wywnioskowales?Mi chodzi o uściślenie jakie LS walnie dla Slavsów, gdzie mają zamiar pewnie dać za zasadę corned rats hity w zależności od bonusów za szeregi (czytaj. min. 5 chlopa w szeregu)